Poffertjes, ja heus wel! 44

poffertjes

Zoet, hartig, warm, koud, zomer of winter? Met poffertjes kan alles altijd en overal. Slechts 0,1 gr. koolhydraten per stuk. Ik zeg doen! Gezellig feestelijk aan een spiesje rijgen, een poffertje beleggen als prachtig borrelhapje, of een dubbeldikke als avondsnack, snel besmeerd met zelfgemaakte heksenkaas of kaas en een blaadje sla. Misschien maak jij wel een stel poffertjessandwiches als lunch? Of 2 poffers met vulling op een prikkertje bij je salade. Poffertjes zijn uitstekend te combineren met allerlei soorten sla, groente, tomaat, paprika, komkommer, courgette, olijven, etc. Of met een klein stukje fruit en/of kaas, vis, kip, of (vega) vleeswaren. etc. Eindeloos lekker en varieren met beleg zo veel als je durft. Oja, gewoon ouderwetse warme poffertjes met smeltende boter en poedersuiker, euh, gemalen Sukrin. Makkelijk zelf te maken met een koffiemolen, vijzel of met deegroller!

 

Vochtig omdraaien
Het poffertje lijkt wel op een klein pannenkoekje maar een poffertje draai je tijdens de bereiding al om als het beslag nog vochtig is. Daardoor zijn ze van binnen wat zachter en worden ze mooi rond. Je gebruikt een speciale poffertjespan om ze in te bakken, maar als je die niet hebt maak dan van dit beslag in een koekenpan kleine eenhaps pannenkoekjes. Die kan je net zo lekker beleggen!poffertjes

Typisch Nederlands?
Poffertjes staan bekend als iets typisch Nederlands, ze werden eeuwen geleden al verkocht op jaarmarkten en kermissen. Volgens Rik Gijsen, van de Pofferij, al zeker 500 jaar. Hij deed er onderzoek naar en in 2017 kun je er alles over lezen in zijn boek. Bericht volgt! In Denemarken eten ze Æbleskiver die zijn wat groter en ronder.
Het recept hieronder is voor 2 x 19 stuks. 1 serie zoet en 1 serie hartig stel ik voor. Of halveer het recept als je in je eentje bent. Koolhydraten zitten er nauwelijks in, zonder beleg voor alle 36 poffertjes slechts 3 gr. koolhydraten! Dat is nog niet eens 0,1 gr. per stuk. Lekker en leuk: Hup, mee naar het werk!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze poffertjes (zoet of hartig)

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Poffertjes, ja heus wel!

poffertjes

Door Anna-Karina Geplaatst februari 6, 2016

    Aantal of hoeveelheid: 2 x 19 stuks

  • Koolhydraten: 3,6 gr. khd voor 36 poffertjes zonder beleg! (2 x 19 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Eindeloos varieren met poffertjes, beleg zo veel als je durft. Oja, gewoon ouderwetse warme poffertjes met smeltende boter en (suikervrije) poedersuiker kan ook.

Ingrediënten

Bereiding

  1. EXTRA SMAAKMAKERS, zijn toevoegingen voor zoete of hartige varianten van je beslag, het hoeft niet perse.
    ZOET: kaneel, speculaaskruiden, gember, Sukrin of stevia. HARTIG: Provençaalse kruiden, kurkuma, paprikapoeder, chili, bieslook, dille, knoflookpoeder etc.
  2. Klop de eieren goed los met kokosmelk en zout. Meng het bakpoeder door het kokosmeel en meng met een vork alle basisingrediënten door elkaar en voeg jouw gekozen EXTRA smaakmakers toe.
  3. Verhit een poffertjespan op middelhoog vuur en vet goed in. Vul alle holtes tot net onder de rand. Ik begin altijd met vullen aan de buitenkant, daar is mijn pan wat minder warm dan in het midden, dan liggen die net wat langer te garen.
  4. Bak de poffertjes totdat de randen droog zijn maar in het midden nog enigszins vochtig. Keer ze om (met twee houten prikkers, vind ik handig) en bak ook de andere kant lichtbruin.
  5. SERVEREN ZOET
    Zoete poffertjes: Warm serveren met roomboter en bestrooien met poedersuiker, euh, gemalen Sukrin. Makkelijk zelf te maken met een koffiemolen, vijzel of met deegroller! Of Walden farms siroop, of ijs en slagroom. Of laat afkoelen en steek ze al dan niet met een stukje fruit op een prikker. NB: Alle ingrediënten zelf bij tellen als je koolhydraten telt.
  6. SERVEREN HARTIG
    Laat de poffertjes afkoelen. Besmeer ze met zelfgemaakte heksenkaas of kruidenkaas en/of beleg met plakjes zalm, stukje forel, garnaaltjes, rivierkreeftjes, sla, komkommer, tomaat, reepje paprika, sesamzaad, kruiden... nou ja eigenlijk alles wat je lekker lijkt! Serveer ze enkel, of dubbel, aan een spiesje of op een lepel. Zie foto's voor wat inspiratie. NB: Alle ingrediënten zelf bij tellen als je koolhydraten telt.
  7. Ik heb de zoete gelijk warm opgegeten en de hartige een paar uur later tijdens het uitzoeken van de foto's en het schrijven van dit stukje... Oh my! Ik heb er echt van genoten! Jij ook? De afwas komt later wel...

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet

Bewaren



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

44 gedachten over “Poffertjes, ja heus wel!

  • M

    Hallo,

    ik wil je boek graag gaan bestellen. Maar ik wil graag weten of het eenvoudige recepten met ingrediënten instaan die je in huis hebt en niet dat ik ergens ver moet gaan om aan ezel ingrediënten te komen.
    Ik woon niet in de stad en heb dus niet alles bij de hand.

  • Klazien

    Voor hoeveel personen is een portie van 19 stuks?
    ik heb er gewoon pannenkoekjes (3 stuks) van gemaakt met roomboter erop, erg lekker, maar vraag me dus af of de hoeveelheid niet teveel is

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Het gaat om verzadiging (dat is voor iedereen anders) en wat qua koolhydraten past in je eigen dagtotaal. In principe is 19 van deze poffertjes 1 portie. Staat ook in de tkst trouwens: “Het recept hieronder is voor 2 x 19 stuks. 1 serie zoet en 1 serie hartig stel ik voor. Of halveer het recept als je in je eentje bent. “

  • Hennie

    Hallo Karina,

    Sinds vorige week ben ik met jouw recepten bezig. Heerlijk zijn ze. Ik hoop dat het me helpt een kilo of vijf af te vallen. Ik lees ook dat te weinig eten juist het tegengestelde bewerkstelligt. Hoe weet ik of ik voldoende eet?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat is jammer, dan zal het toch aan je pan liggen misschien? Geen idee wat voor een pan je je gebruikt (ik gebruik gietijzer en die was ik beslist niet met zeep). De pan moet echt heel goed in gevet zijn en voldoende warm uiteraard. Verder zijn er in merken ingrediënten nogal wat verschillen, klik erop meer info welke ik gebruik!! Bijvoorbeeld voor de kokosmelk gebruik ik altijd de dikke heel vette van Fair Trade, dat maakt wel verschil als je zelf een dunne light variant hebt!

  • Marianne van Eijk

    Ik heb ze in de oven gemaakt in een bakplaat met 12 ondiepe rondjes. De laatste 5 minuten onder de gril. De kleinkinderen zijn er dol op.

  • Ida

    Zaterdag na een dineetje de poffertjes als toetje geserveerd. Waren prachtig geworden en uitstekend van smaak. Weer verbazing alom dat dit mogelijk is in een koolhydraatbeperkt dieet. Dus wederom dank!

  • Nick

    Ik heb ze gemaakt met Amandelmeel i.p.v. Kokosmeel.
    Wat 30+ strooikaas erdoor voor de smaak en het beslag liep minder uit. Zo kreeg ik mooie kleine dikke pannenkoekjes.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Vers maken is het lekkerst uiteraard, ik ben zelf nooit zo heel dol op invriezen van dit soort producten. Qua ingrediënten zou het moeten kunnen als ze vers zijn. Misschien eens een paar proberen dan weet je of jij de kwaliteit acceptabel vindt als je ze ontdooit? Laat je het even weten hoe het afloopt?

  • petra

    Hallo,

    Het ziet er heerlijk uit en ben van plan dit morgen te maken. Mijn vraag is alleen of je de kokos ook echt proeft? Mijn vriend houdt helemaal niet van kokos maar zoals kokosolie proef je niet als je er iets mee maakt.
    Groet Petra

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Beste Petra, Over smaak valt niet twisten. Ik vind het niet overdreven naar kokos smaken. Voor kokosmeel geldt dat het ook nauwelijks naar kokos smaakt. Kokosmelk smaakt wel naar kokos, maar omdat je het hier gaat verwarmen valt het allemaal reuze mee. Ik kan natuurlijk niet beoordelen of jouw vriend het lust 😉 Als je er wat andere smaakmakers bijdoet zoals kaneel of vanille dan proef je het denk ik al helemaal niet meer. Proberen en zelf beoordelen is de beste manier manier om dingen te proeven en aan te passen aan je eigen smaak. Gewoon doen!
      Succes!
      NB: De neutrale kokosolie heeft inderdaad geur noch smaak, de extra vierge daarentegen smaakt wel degelijk naar kokos.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dan wordt het uiteraard een geheel ander recept. Gemalen lijnzaad (ik maal het zelf in een koffiemolen) zou je kunnen proberen? Bijvoorbeeld in het beslag voor deze pannenkoek vervang je het kokosmeel door gemalen lijnzaad. Even laten staan zodat het lijnzaad het vocht kan opnemen, eventueel nog een beetje extra (amandel)melk erbij en daar dan poffertjes van maken? Als je ‘gewone poffertjes’ wilt uiteraard geen paprikapoeder en chili toevoegen.

  • Jenny

    En dit ga ik volgend weekend proberen, de keuken staat al vol heerlijke dingen en geuren nu. En heb geen kokosmelk in huis, dus op de boodschappen lijst en volgende week proberen. Wel grappig, met gisteren de keukenkast opruimen kwam ik mn gietijzeren poffertjesplaat tegen. En dacht nog die heb ik in geen eeuwen gebruikt 🙂

  • Christel

    Kijk, hier heb ik al lang op gewacht. Die poffertjespan die al zo lang verlegen aan de muur hangt!
    Ik ga dit recept zeker uitproberen. Alleen dan niet met bakpoeder maar met wat baking soda en wat appelciderazijn.
    Reuze benieuwd!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik had de afgelopen jaren geen poffertjes gegeten, wel de wafels die elders op mijn website staan. Het was ouderwets genieten, mijn Hans was teleurgesteld dat ik dit gemaakt had terwijl hij aan het werk was… dus binnenkort weer, voor 2.