Italiaanse tomatensaus

Italiaanse tomatensaus – basis

Deze zelfgemaakte koolhydraatarme Italiaanse tomatensaus (Sugo) is een echte klassieker met de volle zoete smaak van tomaten en heerlijk kruidig. Als ik dit maak doe ik een schort om en dan voel me net een Italiaanse mama. Een stukje Italië in de Hollandse keuken. Zo jammer dat jullie het niet kunnen ruiken, tenzij je ‘m zelf maakt natuurlijk! De basis tomatensaus is op zichzelf al heel lekker voor op je aubergine– of bloemkoolpizza, pasta of als beleg op een lekker koolhydraatarm focaccia broodje.

Basis koolhydraatarme tomatensaus

De Italiaanse tomatensaus is echt een basissaus en uitstekend aan te passen aan je gerecht en uit te breiden met smaken naar keuze. Voeg dan bijvoorbeeld deze ingrediënten toe (na het ontdooien):

  • Sugo all’arrabbiata – betekent boos: pittig met Spaanse peper.
  • Ragù alla Bolognesevan Bologna: met gehakt (vegetarsich).
  • Pasta alla Boscaiola – van het bos: met in elk geval paddenstoelen en rode wijn (en pancetta, een hamsoort).
  • Pizza Marinara – zeevaart: officieel is het helemaal geen pasta met vis of zeevruchten, maar aangeduid als een gerecht dat werd gegeten door vissers en zeevarenden bij terugkomst van zee. Het is voor Italianen de meest basale tomatensaus, salsa al pomodoro. Door de enorme populariteit van de Italiaanse keuken wereldwijd is de verwarring ontstaan. Van mij mag je Marinara ook gerust vertalen als ‘van de zee’ en dan mosselen of garnalen door je saus doen.
  • Puttanesca – betekent hoerig: Pittige, uitdagende saus met rode peper, ansjovis, kappertjes, olijven en peterselie.
  • Tonno – betekent tonijn: met tonijn en bv. kappertjes en zwarte olijven.

Tomaten ontvellen?

Voor sauzen en soepen is het gebruikelijk om de tomaten te ontvellen. De schil lost namelijk niet zo makkelijk op en zelfs als je pureert vind je nog kleine stukjes van het velletje terug in je saus of soep. Mijn heer Hans vindt dat je de tomaten moet ontvellen, maar ik vind het wel echt veel makkelijk om de tomaten gewoon met schil en al in mijn saus te verwerken. Ik was de tomaten en snijd ze simpelweg in vier stukken. Ik pureer de saus met de staafmixer, gaat prima!

Tomatensaus invriezen!

De saus maak je bij voorkeur in een grotere hoeveelheid. Vries de Italiaanse tomatensaus in of doe ‘m in weckpotten, als je daar alles voor in huis hebt. Ik giet de saus in kommetjes en/of -mini- muffinvormen zodat ik handige porties en ‘deelblokjes’ krijg. Zodra de saus goed is bevroren wip ik ze uit de muffinvorm en doe alles in diepvrieszakjes. Nu kan ik telkens zoveel uit de diepvries nemen als ik nodig heb. Lekker makkelijk en succes verzekerd!  Het recept is goed voor 2,5 liter saus (totaal 72 khd) dat is afgerond 2,8 khd per dl (=100 ml).

Zo maak je de Italiaanse tomatensaus

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Italiaanse tomatensaus, saus inkoken

Italiaanse tomatensaus

door Anna-Karina van Denderen
Deze zelfgemaakte basis Italiaanse tomatensaus (Sugo) is een echte klassieker met de volle zoete smaak van tomaten en heerlijk kruidig.
4.58 van 7 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: diepvries, dip, saus, dressing, smeer
Voorbereiden: 20 min
Koken: 10 min
Inkoken: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 min

Voedingswaarden

2,8 gram koolhydraten per 100 ml
Koolhydraten 2.8 g

Uit recept

2500 ml

Ingrediënten

Bereiden

TOMATEN
  • Makkelijke manier: Was de tomaten en laat de schil eraan, snijd ze in vieren voor je ze in de pan doet.
  • Ingewikkelder: ontvel de tomaten.
OVERIGE GROENTE
  • Snipper de ui. Was de paprika en bleekselderij en snijd ze allebei in stukjes. Schrap de wortel en snijd in plakjes.
SAUS
  • Fruit in een sauspan met dikke bodem in een beetje olijfolie het uitje glazig. Knijp knoflook erboven uit, roer even door en doe na 1 minuut wortel, paprika, bleekselderij, tomaat toe en strooi de Italiaanse kruiden erover en bak alles nog eens 5 minuten op middelhoog vuur tot de tomaten hun vocht loslaten. Schep af en toe van de bodem om zodat het niet aanbakt.
INKOKEN
  • Zet het vuur laag en laat met een half deksel zachtjes pruttelend inkoken, minstens 1 uur, tot het de juiste dikte heeft. Af en toe omroeren en houd in de gaten of het niet te dik wordt, indien nodig een beetje water toevoegen. Proef en breng op smaak met peper en (kruiden)zout. Saus toch te dun? Beetje binden met arrowroot (optioneel).
VERWERKEN
  • Sommige mensen willen graag een geheel gladde saus, die moeten de saus pureren of door een passe vit halen. Invriestips zie boven.
  • Hier word ik heel erg gelukkig van! Wat een rijkdom zo'n voorraadje in je vriezer...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

(Gezien 6.810 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

55 reacties op “Italiaanse tomatensaus – basis”