Italiaanse tomatensaus

Italiaanse tomatensaus – basis

Deze zelfgemaakte koolhydraatarme Italiaanse tomatensaus (Sugo) is een echte klassieker met de volle zoete smaak van tomaten en heerlijk kruidig. Als ik dit maak doe ik een schort om en dan voel me net een Italiaanse mama. Een stukje Italië in de Hollandse keuken. Zo jammer dat jullie het niet kunnen ruiken, tenzij je ‘m zelf maakt natuurlijk! De basis tomatensaus is op zichzelf al heel lekker voor op je aubergine– of bloemkoolpizza, pasta of als beleg op een lekker koolhydraatarm focaccia broodje. Het recept is goed voor 2,5 liter saus, dat zijn 25 porties van 100 ml. De saus bevat dan 3.12 gram koolhydraten per 100 ml.

Advertentie

Basis koolhydraatarme tomatensaus

De Italiaanse tomatensaus is echt een basissaus en uitstekend aan te passen aan je gerecht en uit te breiden met smaken naar keuze. Voeg dan bijvoorbeeld deze ingrediënten toe (na het ontdooien):

  • Sugo all’arrabbiata – betekent boos: pittig met Spaanse peper.
  • Ragù alla Bolognesevan Bologna: met gehakt (vegetarsich).
  • Pasta alla Boscaiola – van het bos: met in elk geval paddenstoelen en rode wijn (en pancetta, een hamsoort).
  • Pizza Marinara – zeevaart: officieel is het helemaal geen pasta met vis of zeevruchten, maar aangeduid als een gerecht dat werd gegeten door vissers en zeevarenden bij terugkomst van zee. Het is voor Italianen de meest basale tomatensaus, salsa al pomodoro. Door de enorme populariteit van de Italiaanse keuken wereldwijd is de verwarring ontstaan. Van mij mag je Marinara ook gerust vertalen als ‘van de zee’ en dan mosselen of garnalen door je saus doen.
  • Puttanesca – betekent hoerig: Pittige, uitdagende saus met rode peper, ansjovis, kappertjes, olijven en peterselie.
  • Tonno – betekent tonijn: met tonijn en bv. kappertjes en zwarte olijven.

Tomaten ontvellen?

Voor sauzen en soepen is het gebruikelijk om de tomaten te ontvellen. De schil lost namelijk niet zo makkelijk op en zelfs als je pureert vind je nog kleine stukjes van het velletje terug in je saus of soep. Mijn heer Hans vindt dat je de tomaten moet ontvellen, maar ik vind het wel echt veel makkelijk om de tomaten gewoon met schil en al in mijn saus te verwerken. Ik was de tomaten en snijd ze simpelweg in vier stukken. Ik pureer de saus met de staafmixer, gaat prima!

Tomatensaus invriezen!

De saus maak je bij voorkeur in een grotere hoeveelheid. Vries de Italiaanse tomatensaus in of doe ‘m in weckpotten, als je daar alles voor in huis hebt. Ik giet de saus in kommetjes en/of -mini- muffinvormen zodat ik handige porties en ‘deelblokjes’ krijg. Zodra de saus goed is bevroren wip ik ze uit de muffinvorm en doe alles in diepvrieszakjes. Nu kan ik telkens zoveel uit de diepvries nemen als ik nodig heb. Lekker makkelijk en succes verzekerd!  


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je de Italiaanse tomatensaus

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Italiaanse tomatensaus, saus inkoken

Italiaanse tomatensaus

Deze zelfgemaakte basis Italiaanse tomatensaus (Sugo) is een echte klassieker met de volle zoete smaak van tomaten en heerlijk kruidig.
4.63 van 8 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Inkoken 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Voedingswaarde

Per 100 ml
kcal 27.45 koolhydraten 3.12 geiwitten 0.75 gvetten 1.08 gvezels 1.42 g
Hoeveelheid (aan te passen)25 porties van 100 ml

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel om te binden

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Was de tomaten en laat de schil eraan, snijd ze grof.
  • Snipper de ui. Snijd de paprika en bleekselderij in stukjes. Schrap de wortel en snijd in plakjes.

Fruiten

  • Fruit in een sauspan met dikke bodem in een beetje olijfolie het uitje glazig. Knijp knoflook erboven uit, roer even door en doe na 1 minuut wortel, paprika, bleekselderij, tomaat toe en strooi de Italiaanse kruiden erover en bak alles nog eens 5 minuten op middelhoog vuur tot de tomaten hun vocht loslaten. Schep af en toe van de bodem om zodat het niet aanbakt.

Inkoken

  • Zet het vuur laag en laat met een half deksel zachtjes pruttelend inkoken, minstens 1 uur, tot het de juiste dikte heeft. Af en toe omroeren en houd in de gaten of het niet te dik wordt, indien nodig een beetje water toevoegen. Proef en breng op smaak met peper en (kruiden)zout. Saus toch te dun? Beetje binden met arrowroot of konjacpoeder (optioneel).

VERWERKEN

  • Sommige mensen willen graag een geheel gladde saus, die moeten de saus pureren of door een passe vit halen. Invriestips zie boven.
  • Hier word ik heel erg gelukkig van! Wat een rijkdom zo'n voorraad in je vriezer…

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




55 gedachten over “Italiaanse tomatensaus – basis”

  1. Hoi, ziet er lekker uit! Kan er ook gehakt in het recept? Zo ja; welk soort en kan het de hele tijd mee koken? Alvast bedankt.

  2. Het was er vandaag echt weer voir: groenten snijden, kruiden erbij, oven aan en wat anders doen. Heb anderhalve kilo saus gemaakt en in losse muffinvormpjes gedaan. Voor het eerst, deed meestal 500 gram in een bakje. Zag het laatst pas op de foto. (bloos)
    Muffinvormpje gewogen: 100 gram saus per vorm. Staan nu in de koelkast, daarna in de vriezer. Als ze bevroren zijn dan haal ik ze uit de vorm en doe ze over in een diepvrieszak of -doos.

    Kan ik gemakkelijker een portie bepalen.

    De smaak is weer super!!

    Verheug me al op het maken van de aubergine rolletjes 😋😉

    1. Inderdaad een stukje zomer midden in deze sombere winter. 100 gram is een handige en bescheiden hoeveelheid. Alvast eet smakelijk voor de rolletjes, je gaat ze vast wel lekker vinden. Laat het ons maar weer weten Jacqueline!

  3. Het wordt winter, dus de verse tomaten worden steeds duurder. Dan maak ik saus met tomaten uit blik. 1 blik is 400 ml, dus in plaats van 2 kg tomaten kun je 5 blikken gepelde tomaten of tomatenblokjes gebruiken. Ben je ook direct van de velletjes af, want die zitten er niet in. 😉 De rest van het recept blijft hetzelfde.

  4. Vandaag was kokkereldag. Drie heerlijke gerechten voorbereid en een grote pan tomatensaus gemaakt. Hij is heerlijk geworden!

  5. Ik maak de / een tomaten – groentensaus altijd in de oven … alle verse groente en tomaten van de moestuin .. courgette, uien, wortel, prei, bosui, venkel, verse kruiden , rozemarijn , thijm , peterselie enz .. knoflook eventueel paprika … wat zout , een scheut olijfolie er over heen … dan een uurtje in de oven op 160 gr .. huis ruikt heerlijk . Alles met de stafmixer tot saus , deze gebruik ook als basis voor soep bv

  6. En nu zijn mijn eigen tomaten klaar om er iets mee te doen. Saus heb ik inmiddels in overvloed maar nu zou ik chutney willen maken. Recepten genoeg op internet maar veel met suiker en alleen de suiker weglaten…? Ik weet niet of dat zo’n goed idee is. Heb je een tip of zelfs een recept maar dat ik dat niet gevonden heb?
    Gr. Lyanne

      1. Oké, dank je wel. Ik had stiekem gehoopt dat je ergens een recept had staat dat ik niet gevonden heb. Ik ga t proberen met zoetstof ( of misschien wel zonder ).
        Gr.

  7. Vandaag op de markt nieuwe voorraad tomaten en verdere ingrediënten gekocht. De hele winter heb ik plezier gehad van de kleine ingevroren porties. Wat een gemak en vooral: wat lekker. Saus voor bij de courgette spaghetti en na wat verder inkoken een prachtige (bloemkool) pizza saus…. Ik zou niet anders meer willen…. Dank je wel voor super recept!

  8. Een heerlijke saus. Ik zou zeggen: tomaten wel ontvellen, dan kun je ze makkelijk alvast pureren met een staafmixer voordat ze de pan in gaan. Dat voorkomt het oeverloze geklieder met blokjes snijden van je tomaten. En 100 gram wortel rasp ik gewoon. Gaat sneller en je krijgt kleinere stukjes wortel. Is vooral van belang als je je saus zo glad mogelijk wilt hebben.

  9. Pien van Leeuwen

    Inmiddels kan ik laten weten dat de pastasaus perfect gelukt is en overheerlijk smaakt!! Nog 3 porties over voor in de vriezer….Bedankt dat het dank zij uw receptuur en duidelijk uitleg deze volslagen leek op kookgebied tóch zo goed gelukt is!! Ik ben een fan…..

  10. Pien van Leeuwen

    Inmiddels ben ik toch maar begonnen: het moet immers nog een uurtje “inkoken”. De waterketel in de aanslag, maar het lijkt erop dat het inderdaad zónder water kan…..Het ruikt hier héérlijk!!!

    1. Ja, goed hè? Ik vind het zelf ook altijd een feestje. De ene tomaat is de andere niet, maar ik voeg eigenlijk nooit water toe, soms bind ik het zelfs een beetje omdat de tomaten erg waterig blijken!

  11. Pien van Leeuwen

    Help, alle groenten en kruiden en tomaten klaarstaan, lees nogmaals het recept door, en vraag me af: hoezo ‘inkoken’….Moet er helemaal geen water bijgevoegd worden? Misschien worden die tomaten zo drassig, maar vóór ik begin wil ik het toch even vragen. Indien mogelijk dus graag z.s.m. antwoord….. Groet, Pien.

  12. Hoi Anna-Karina,
    Vanmiddag de saus gemaakt en we hebben gesmuld. Heb de saus gemaakt van 500 gram tomaten en in een keer op gemaakt. Veel dank voor dit heerlijke recept het is een topper bij ons.
    Groetjes en op naar je volgende recept.

  13. Marijke Ros-Vis

    Ik heb zojuist deze tomatensaus gemaakt en mij exact aan het recept gehouden, maar ik krijg maar 1.8 liter saus en geen 2.5 liter, niet dat het mij wat uitmaakt maar ik vraag mijn wel af of het dan nog steeds 2.8 khd per 100 ml is ?
    Hij is overigen wel heerlijk 🙂

    1. Oh gek. Minder vocht (en meer voeding) in de tomaten? Je deelt de koolhydraten van de ingrediënten door de hoeveelheid die het oplevert. Dus dan zou er naar verhouding meer khd in jouw 100 ml zitten.

  14. Vanmorgen de saus gemaakt en hij is heerlijk. Wel even werk maar nu heb ik een hele rij pakjes saus in de vriezer zitten.

  15. Hoi hoi ik ben helaas niet zo’n keukenprinsesje ? dus mag ik vragen welke Italiaanse kruiden u heeft gebruikt ? Mvg Sandra

    1. Dat soort mixen zijn gewoon te koop bij AH of een andere supermarkt. Maar je kunt het zelf maken als je wilt, deze staat op mijn pagina Kruidenmixen:
      Italiaanse kruiden
      Bedoeld voor meerdere keren.
      2 el basilicum
      2 el peterselie
      2 el oregano
      1 el uien snippers
      2 el tijm
      2 el knoflookpoeder
      1 el zwarte peper
      1 el salie
      ½ el gemalen laurier

  16. OOOHHHH, wat een heerlijke saus.
    Ik heb het hele recept gemaakt en in porties ingevroren.
    Het hele huis rook naar Bella Italia.
    Aanrader.

  17. Ik heb ‘m vanavond gemaakt (als voorbereiding voor de spruitjes met pompoen) en hij is heerlijk, ook al vind ik achteraf dat ik verse basilicum had moeten gebruiken en helaas bleek m’n oregano op. Ik kan natuurlijk altijd nog wat oregano toevoegen als ik ermee aan het koken ben. Ik heb de sugo gepureerd, dat vond ik nodig. Ik heb de makkelijke tomatenmanier genomen. Ik vind namelijk dat de velletjes een extra lekkere smaak geven. Ik ga de saus invriezen in porties van 50 ml. Ik heb een opscheplepel die precies 50 ml is.

    Wat ben ik toch blij met je recepten.

    1. Van zo’n voorraadje ga je geen spijt krijgen. Ik vries ze in muffinvormen in: 2 maten grotere en kleinere. Soms wil ik een eenpansgerecht een beetje makkelijk binden, daar is het ook ideaal voor!

  18. Beste Anna-Karina,

    in het recept vermeld je arrowroot als bindmiddel. Ik heb dat laatst gekocht, maar nu blijkt dat er net zoveel koolhydraten in zitten als maizena of allesbinder. Johannesbroodpitmeel maakt het wat zalving, dat vind ik niet lekker. Zelfde geldt voor Thick-IT-Up. Weet jij een koolhydraatarm bindmiddel zonder bijsmaak? Verder alle lof voor je recepten, ik gebruik ze met veel plezier.

    1. Het binden is optioneel, dus je hoeft het in principe niet te binden, mocht het nodig zijn dan een klein beetje en dat omgerekend vind ik persoonlijk nogal verwaarloosbaar. Als je daar toch bezwaaar tegen hebt: in laten koken kan ook. Johannesbroodpitmeel en arrowroot zijn veelgebruikt in de khd-arme keuken. De bindkracht van arrowroot is wel groter dan van maizena, daardoor kom je netto ook nog lager uit.

  19. Dit is echt een heerlijke pasta saus die voor meerdere recepten gebruikt kan worden, ipv Italiaanse kruiden varieer ik ook met bv garam masala, lekker hoor

  20. ik maak vaak ook zelf mijn pasta saus. Idd heerlijk.

    Bedankt voor de bewaartip !!!

    gr,

    Marge

  21. Heerlijke saus! Maar… Ik heb het recept gevolgd maar vind dat de bleekselderij iets te sterk naar voren komt…. Enig idee wat ik kan toevoegen om die smaak iets te minderen? Gr. Kim

  22. Heerlijke saus, ik heb hem vandaag gemaakt voor in de moussaka, en heb nu lekker een voorraadje in de vriezer staan.

  23. Victoria de Koning - Huising

    Beste mevrouw,
    Ten eerste, alle lof en respect voor uw mooie recepten! Als ik zo vrij mag zijn… wanneer ik tomatensaus of tomatensoep zelf maak dan snijd ik de gewassen tomaten in tweeën en haal het ‘harde’ gedeelte eruit. Dit doe ik d.m.v. een “v” inkeping aan de kant waar het steeltje heeft gezeten. Dan zet ik de tomaten op zonder water met de nodige kruiden en andere ingrediënten en als de tomaten gaar zijn dan pureer ik ze in de pan met een staafmixer. Zo blijft mij het werk van ontvellen en de tomaten in stukjes snijden bespaard en hoef ik nagenoeg niks weg te gooien. Ook doe ik de tomaten na het pureren niet door de zeef! Alles wordt eigenlijk opgegeten. Er blijven nauwelijks velletjes over van de tomaten. Misschien heeft u hier iets aan? ? Ik kom uit een groot gezin met 10 kinderen en houd, net zoals mijn moeder, erg van koken. Ik wens u heel veel kookplezier!
    Hartelijke groet van Victoria de Koning (uit Spijkenisse).

    1. Hallo Alie,
      Nee, die staat eigenlijk nog niet op de website. Maar dat moet niet moeilijk zijn: uitje bakken klein beetje knoflook erbij, blokjes tomaat erbij (een stukje bleek-, of knolselderij lijkt me ook lekker) even 5 minuten zachtjes mee bakken. Dan de bouillon erop (blokje en water kijk voor hoeveelheid op de verpakking, ik vind dat veeeeeel te zout en neem dus eigenlijk altijd de helft van een blokje). Laat alles heel zachtjes sudderen gedurende 15-20 minuten. Pureer ‘m als je wilt met de staafmixer. Als je vlees eet kan je er ballen indoen of stukjes vis ook lekker of gewoon vegetarisch laten. Eventueel extra pittig maken met chili/sambal of extra kruidig met Italiaanse kruiden. Bij het serveren misschien een lepeltje roomkaas of een scheutje slagroom en wat verse groene kruiden? (oeh lekker… dit ga ik zelf maar eens gauw uitvoeren)
      Zoiets?

      1. Ik heb onlangs mijn tomatensoep ook zo gemaakt, met als extra de tomatensaus van vorig jaar erdoorheen, heerlijk. Toegevoegd: balletjes van biologisch gehakt, aangemaakt met ei, geraspte kaas (belegen of parmezaan) en Italiaanse kruiden. Aanbevolen!

  24. Ik hou niet van bleekselderij is er soms iets dat ik ter vervanging kan gebruiken.
    bij voorbaat dank
    Annet

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven