Italiaanse tomatensaus – basis

Italiaanse tomatensaus

Deze zelfgemaakte koolhydraatarme Italiaanse tomatensaus (Sugo) is een echte klassieker met de volle zoete smaak van tomaten en heerlijk kruidig. Als ik dit maak doe ik een schort om en dan voel me net een Italiaanse mama. Een stukje Italië in de Hollandse keuken. Zo jammer dat jullie het niet kunnen ruiken, tenzij je ‘m zelf maakt natuurlijk! De basis tomatensaus is op zichzelf al heel lekker voor op je aubergine– of bloemkoolpizza, pasta of als beleg op een lekker koolhydraatarm focaccia broodje. Het recept is goed voor 2,5 liter saus, dat zijn 25 porties van 100 ml. De saus bevat dan 3.12 gram koolhydraten per 100 ml.

Basis koolhydraatarme tomatensaus

De Italiaanse tomatensaus is echt een basissaus en uitstekend aan te passen aan je gerecht en uit te breiden met smaken naar keuze. Voeg dan bijvoorbeeld deze ingrediënten toe (na het ontdooien):

  • Sugo all’arrabbiata – betekent boos: pittig met Spaanse peper.
  • Ragù alla Bolognesevan Bologna: met gehakt (vegetarsich).
  • Pasta alla Boscaiola – van het bos: met in elk geval paddenstoelen en rode wijn (en pancetta, een hamsoort).
  • Pizza Marinara – zeevaart: officieel is het helemaal geen pasta met vis of zeevruchten, maar aangeduid als een gerecht dat werd gegeten door vissers en zeevarenden bij terugkomst van zee. Het is voor Italianen de meest basale tomatensaus, salsa al pomodoro. Door de enorme populariteit van de Italiaanse keuken wereldwijd is de verwarring ontstaan. Van mij mag je Marinara ook gerust vertalen als ‘van de zee’ en dan mosselen of garnalen door je saus doen.
  • Puttanesca – betekent hoerig: Pittige, uitdagende saus met rode peper, ansjovis, kappertjes, olijven en peterselie.
  • Tonno – betekent tonijn: met tonijn en bv. kappertjes en zwarte olijven.

Tomaten ontvellen?

Voor sauzen en soepen is het gebruikelijk om de tomaten te ontvellen. De schil lost namelijk niet zo makkelijk op en zelfs als je pureert vind je nog kleine stukjes van het velletje terug in je saus of soep. Mijn heer Hans vindt dat je de tomaten moet ontvellen, maar ik vind het wel echt veel makkelijk om de tomaten gewoon met schil en al in mijn saus te verwerken. Ik was de tomaten en snijd ze simpelweg in vier stukken. Ik pureer de saus met de staafmixer, gaat prima!

Tomatensaus invriezen!

De saus maak je bij voorkeur in een grotere hoeveelheid. Vries de Italiaanse tomatensaus in of doe ‘m in weckpotten, als je daar alles voor in huis hebt. Ik giet de saus in kommetjes en/of -mini- muffinvormen zodat ik handige porties en ‘deelblokjes’ krijg. Zodra de saus goed is bevroren wip ik ze uit de muffinvorm en doe alles in diepvrieszakjes. Nu kan ik telkens zoveel uit de diepvries nemen als ik nodig heb. Lekker makkelijk en succes verzekerd!  

Zo maak je de Italiaanse tomatensaus

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!

Italiaanse tomatensaus

Italiaanse tomatensaus, saus inkoken
Door: Anna-Karina van Denderen
Deze zelfgemaakte basis Italiaanse tomatensaus (Sugo) is een echte klassieker met de volle zoete smaak van tomaten en heerlijk kruidig.
4.58 van 7 stemmen

Voedingswaarde

Per 100 ml
calorieën 27.45 kcalkoolhydraten 3.12 geiwitten 0.75 gvetten 1.08 gvezels 1.42 g
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 10 min
Inkoken 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min
Hoeveelheid (aan te passen)25 porties van 100 ml

Ingrediënten

Optioneel om te binden

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Was de tomaten en laat de schil eraan, snijd ze grof.
  • Snipper de ui. Snijd de paprika en bleekselderij in stukjes. Schrap de wortel en snijd in plakjes.

Fruiten

  • Fruit in een sauspan met dikke bodem in een beetje olijfolie het uitje glazig. Knijp knoflook erboven uit, roer even door en doe na 1 minuut wortel, paprika, bleekselderij, tomaat toe en strooi de Italiaanse kruiden erover en bak alles nog eens 5 minuten op middelhoog vuur tot de tomaten hun vocht loslaten. Schep af en toe van de bodem om zodat het niet aanbakt.

Inkoken

  • Zet het vuur laag en laat met een half deksel zachtjes pruttelend inkoken, minstens 1 uur, tot het de juiste dikte heeft. Af en toe omroeren en houd in de gaten of het niet te dik wordt, indien nodig een beetje water toevoegen. Proef en breng op smaak met peper en (kruiden)zout. Saus toch te dun? Beetje binden met arrowroot of konjacpoeder (optioneel).

VERWERKEN

  • Sommige mensen willen graag een geheel gladde saus, die moeten de saus pureren of door een passe vit halen. Invriestips zie boven.
  • Hier word ik heel erg gelukkig van! Wat een rijkdom zo'n voorraad in je vriezer...

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

55 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties