Eten jullie zwijgend? Of maak je er goedkeurende geluidjes bij? Deze Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente kon bij mij niet zonder geluid gegeten worden. Als de zon had geschenen en de terrasdeur open had gestaan was m’n Italië visioen compleet geweest. Echter, het was half januari en mistig en donker. Nou ja, ook prima bij dit ovengerecht, want het voldoet aan alle eisen van comfortfood.
Comfortfood?
Volgens Wikipedia is comfortfood voedsel met veel calorieën, een hoog koolhydraatgehalte of een eenvoudige bereiding. Comfortfood is op die manier bezien niet echt gezond. Wat mij betreft is comfortfood al het eten waar je een warm hart van krijgt en blij van wordt (Does this spark joy? Yess!). Comfortfood gaat opvallend vaak gepaard met geluidjes en/of commentaar: “hmmmm”, “tjonge, wat is dit lekker” of “dit kan ik elke week wel”. Per portie bevat deze bijzonder appetijtelijke, Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente: calorieën 173.8 kcal ⋆ koolhydraten 12.5 g ⋆ eiwitten 5.55 g ⋆ vetten 9.3 g ⋆ vezels 8.15 g. Inclusief de kaas en ijsbergsla!
Italiaanse smaken
Hét Italiaanse groentetrio om te grillen is wel aubergine, courgette en paprika. Dat grillen gaat dubbel zo snel in een tafelgrill, die grilt aan twee kanten tegelijk. Maar als je niet hebt kan het ook in een grillpan of zelfs in de koekenpan. Alle groente rechtop in de ovenschaal, eigenlijk dus een omgedraaide lasagne. De groente overgieten met een heel simpele tomatensaus met flink wat Italiaanse kruiden erin. Niks meer en niks minder, ohw wat een zalige smaken in onze Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente!
Saus voor de Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente
De heerlijke romige en kruidige saus voor de Italiaanse ovenschotel maak je terwijl je de groente grilt. Op die manier kost het niet eens extra tijd. Je fruit een uitje en knoflook met Italiaanse kruiden. Dan 5 minuten op hoog vuur laten inkoken met de tomatenpuree en bospaddenstoelenbouillon tot een saus. Je maakt de saus lekker romig door er roomkaas (of haverfraîche als je het vegan wilt) aan toe te voegen!
TIP
Omdat je meestal niet een heel potje (200 g) tomatenpuree in 1x leegmaakt kun je ook een grote hoeveelheid saus maken (10 x dit recept) en die invriezen! Maak er deelblokjes van in een siliconen minimuffinvorm of ijsblokjesvorm. Invriezen en daarna gelijk overdoen in een diepvriesbakje met datum. Blijft bevroren wel 3 -6 maanden goed.
Er staan genoeg koolhydraatarme/keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:





Zo maak je Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Of reageer via onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Groente
- 300 g aubergine, in lange plakken
- 150 g courgette, in lange plakken
- 2 stuks puntpaprika, in lange plakken
Saus
- 50 g ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 15 ml olijfolie, 1 el
- 1 el Italiaanse kruiden, gedroogd, flink wat
- 20 g tomatenpuree, 1 el (vegan)
- 150 ml bospaddenstoelenbouillon, van ¼ blokje
- 30 ml roomkaas, of haverfraîche voor een vegan versie
Serveren
- 2 g basilicum, 2 takjes
- 10 g Parmezaanse kaas, gewoon een klein beetje, voor een vegan versie vegan kaas nemen of weglaten
- 2 bakjes ijsbergsla, 20 g
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Groente
- Schaaf de aubergine en courgette op de mandoline in lange plakken van 4 mm dik. Halveer de paprika in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
- Verwarm ondertussen alvast de tafelgrill op de hoogste stand. Of gebruik een grillpan of koekenpan. Vet de warme grill in en bak alle groente tot ze een streepje krijgen.
- Zet alle groente om en om, naast elkaar in een kleine ovenschaal (23 x 15 cm), zie foto. Snijd brede plakken in de lengte door, zo krijg je meer plakjes.
Saus
- Verwarm de heteluchtoven alvast voor op 180 °C.
- Maak ondertussen de saus. Snipper de ui en fruit deze zachtjes met een geperst teentje knoflook en flink wat Italiaanse kruiden in en steelpannetje met wat olijfolie. Voeg tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Voeg dan de bouillon toe en breng de saus al roerend aan de kook, laat 5 minuten flink pruttelen tot de saus indikt. Roer af en toe om. Meng als laatste de roomkaas erdoor, schenk de saus over de groente in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.Bak de schotel 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveren
- Serveer de Italiaanse ovenschotel van gegrilde groente aan tafel met verse basilicum, Parmezaanse kaas en wat pure, frisse, knapperige ijsbergsla.
- Ben benieuwd of jullie dit zonder geluidjes kunnen verorberen 😀
TIP
- Omdat je meestal niet een heel potje (200 g) tomatenpuree in 1x leegmaakt kun je ook een grote hoeveelheid saus maken (10 x dit recept) en die invriezen! Maak er deelblokjes van in een siliconen minimuffinvorm of ijsblokjesvorm. Invriezen en daarna gelijk overdoen in een diepvriesbakje met datum. Blijft bevroren wel 3 -6 maanden goed.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Gisteren gegeten en het was heerlijk! Dank jullie wel voor dit lekkere recept
Wat jammer nog maar 1 reactie hier, perfect en lekker receptje weer hoor zag er bij mij niet zo mooi uit maar dat maakt niet uit mijn man en ik hebben er van gesmuld dank
Wat een leuk en kleurig recept. Bedankt hiervoor