Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

Koolhydraatarme, Italiaanse ovenschotel van gegrilde groente

Eten jullie zwijgend? Of maak je er goedkeurende geluidjes bij? Deze Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente kon bij mij niet zonder geluid gegeten worden. Als de zon had geschenen en de terrasdeur open had gestaan was m’n Italië visioen compleet geweest. Echter, het was half januari en mistig en donker. Nou ja, ook prima bij dit ovengerecht, want het voldoet aan alle eisen van comfortfood.

Advertentie

Comfortfood?

Volgens Wikipedia is comfortfood voedsel met veel calorieën, een hoog koolhydraatgehalte of een eenvoudige bereiding. Comfortfood is op die manier bezien niet echt gezond. Wat mij betreft is comfortfood al het eten waar je een warm hart van krijgt en blij van wordt (Does this spark joy? Yess!). Comfortfood gaat opvallend vaak gepaard met geluidjes en/of commentaar: “hmmmm”, “tjonge, wat is dit lekker” of “dit kan ik elke week wel”. Per portie bevat deze bijzonder appetijtelijke, Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente: calorieën 173.8 kcal ⋆ koolhydraten 12.5 g ⋆ eiwitten 5.55 g ⋆ vetten 9.3 g ⋆ vezels 8.15 g. Inclusief de kaas en ijsbergsla!

Italiaanse smaken

Hét Italiaanse groentetrio om te grillen is wel aubergine, courgette en paprika. Dat grillen gaat dubbel zo snel in een tafelgrill, die grilt aan twee kanten tegelijk. Maar als je niet hebt kan het ook in een grillpan of zelfs in de koekenpan. Alle groente rechtop in de ovenschaal, eigenlijk dus een omgedraaide lasagne. De groente overgieten met een heel simpele tomatensaus met flink wat Italiaanse kruiden erin. Niks meer en niks minder, ohw wat een zalige smaken in onze Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente!

Saus voor de Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

De heerlijke romige en kruidige saus voor de Italiaanse ovenschotel maak je terwijl je de groente grilt. Op die manier kost het niet eens extra tijd. Je fruit een uitje en knoflook met Italiaanse kruiden. Dan 5 minuten op hoog vuur laten inkoken met de tomatenpuree en bospaddenstoelenbouillon tot een saus. Je maakt de saus lekker romig door er roomkaas (of haverfraîche als je het vegan wilt) aan toe te voegen!

TIP

Omdat je meestal niet een heel potje (200 g) tomatenpuree in 1x leegmaakt kun je ook een grote hoeveelheid saus maken (10 x dit recept) en die invriezen! Maak er deelblokjes van in een siliconen minimuffinvorm of ijsblokjesvorm. Invriezen en daarna gelijk overdoen in een diepvriesbakje met datum. Blijft bevroren wel 3 -6 maanden goed.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
uitsluitend via Boekdelen!

ISBN 9789082659870

BIJNA uitverkocht!

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

Zo maak je Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

Does it spark joy? Yess! Eten jullie zwijgend? Of maak je er goedkeurende geluidjes bij? Deze Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente kon bij mij niet zonder geluid gegeten worden. 😀
4.75 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 173.8 koolhydraten 12.5 geiwitten 5.55 gvetten 9.3 gvezels 8.15 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Groente

Saus

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Groente

  • Schaaf de aubergine en courgette op de mandoline in lange plakken van 4 mm dik. Halveer de paprika in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
  • Verwarm ondertussen alvast de tafelgrill op de hoogste stand. Of gebruik een grillpan of koekenpan. Vet de warme grill in en bak alle groente tot ze een streepje krijgen.
  • Zet alle groente om en om, naast elkaar in een kleine ovenschaal (23 x 15 cm), zie foto. Snijd brede plakken in de lengte door, zo krijg je meer plakjes.
    Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

Saus

  • Verwarm de heteluchtoven alvast voor op 180 °C.
  • Maak ondertussen de saus. Snipper de ui en fruit deze zachtjes met een geperst teentje knoflook en flink wat Italiaanse kruiden in en steelpannetje met wat olijfolie. Voeg tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Voeg dan de bouillon toe en breng de saus al roerend aan de kook, laat 5 minuten flink pruttelen tot de saus indikt. Roer af en toe om. Meng als laatste de roomkaas erdoor, schenk de saus over de groente in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
    Bak de schotel 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.
    Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente

Serveren

  • Serveer de Italiaanse ovenschotel van gegrilde groente aan tafel met verse basilicum, Parmezaanse kaas en wat pure, frisse, knapperige ijsbergsla.
    Italiaanse ovenschotel van geroosterde groente
  • Ben benieuwd of jullie dit zonder geluidjes kunnen verorberen 😀

TIP

  • Omdat je meestal niet een heel potje (200 g) tomatenpuree in 1x leegmaakt kun je ook een grote hoeveelheid saus maken (10 x dit recept) en die invriezen! Maak er deelblokjes van in een siliconen minimuffinvorm of ijsblokjesvorm. Invriezen en daarna gelijk overdoen in een diepvriesbakje met datum. Blijft bevroren wel 3 -6 maanden goed.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


3 gedachten over “Koolhydraatarme, Italiaanse ovenschotel van gegrilde groente”

  1. Wat jammer nog maar 1 reactie hier, perfect en lekker receptje weer hoor zag er bij mij niet zo mooi uit maar dat maakt niet uit mijn man en ik hebben er van gesmuld dank

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven