psylliumvezel

psyllium-vlozaad-fiber-husk-en-poeder - koolhydraatarm-recept-01Psylliumvezel (of vlozaadvezel) kan niet verteerd of afgebroken worden in de dunne darm (geen te tellen koolhydraten) en komt zo in de dikke darm terecht. Daar voeden de vezels diverse nuttige bacteriën. Ook geven ze de ontlasting massa door water op te nemen en op te zwellen. Psylliumvezels nemen 20 tot 25 keer hun gewicht aan vocht op. Daardoor hebben ze een enorm bindend effect. Ik koop ze bij Pit & Pit, dus de pure psylliumvezels (husk).

Helaas, juist door de unieke eigenschappen is het niet echt goed te vervangen door een koolhydraatarm alternatief. Je kunt wel een combinatie van xanthaangom en psylliumvezel nemen in baksels.

Maximaal 15 gram per dag gebruiken en veel bij drinken, anders werkt het verstoppend. 2 Glazen water bij 1 tl vezels is echt niet overdreven. Laat je lichaam wennen, begin met kleine hoeveelheden en als dat goed gaat kun je wat meer nemen.

Is je baksel groen of paas geworden?

Groen: dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen  helpt.
Paars: dan heb je niet uitsluitend de vezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
De smaak van die groene of paarse broodjes is wel normaal en je kunt het gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….

1 el (15 ml) weegt 4,5 g.

Bevat per 100 gram: Calorieën 189 kcal, Koolhydraten 0 g, Eiwitten 1.5 g, Vetten 0.6 g, Vezels 88.5 g.

 

keto pannenkoekjes

Keto pannenkoekjes

Neem 3 van deze heerlijke keto pannenkoekjes als ontbijt en je kunt er weer even tegen! Het recept is voor 2 porties zodat je gelijk een nagerecht of tussendoortje hebt geregeld. Leuk toch?

koolhydraatarme tomatenmuffins

Koolhydraatarme tomatenmuffins

Deze versgebakken koolhydraatarme tomatenmuffins kun je beleggen, maar eigenlijk is dat niet eens echt nodig want ze smaken op zich al verrukkelijk! Lekker hartig door de gedroogde tomaatjes (op olie), Parmezaanse kaas en het kruidenzout.

koolhydraatarme ijshoorntjes

Koolhydraatarme ijshoorntjes

Net als de krokante anijswafels zijn deze wafels voor de koolhydraatarme ijshoorntjes gemaakt een oublie- en kniepertjesijzer. In het beslag gebruikten we speculaaskruiden daardoor krijgen ze een bijzonder warme smaak mee!

Scroll naar top