Ingrediënt: psylliumvezel

19 posts

psyllium-vlozaad-fiber-husk-en-poeder - koolhydraatarm-recept-01Psylliumvezel (of vlozaadvezel) kan niet verteerd of afgebroken worden in de dunne darm (geen te tellen koolhydraten) en komt zo in de dikke darm terecht. Daar voeden de vezels diverse nuttige bacteriën. Ook geven ze de ontlasting massa door water op te nemen en op te zwellen. Psylliumvezels nemen 20 tot 25 keer hun gewicht aan vocht op. Daardoor hebben ze een enorm bindend effect.

Helaas, juist door de unieke eigenschappen is het niet echt goed te vervangen door een koolhydraatarm alternatief. Je kunt wel spelen met de verhoudingen van andere melen.

Maximaal 15 gram per dag gebruiken en veel bij drinken, anders werkt het verstoppend. 2 Glazen water bij 1 tl vezels is echt niet overdreven. Laat je lichaam wennen, begin met kleine hoeveelheden en als dat goed gaat kun je wat meer nemen.

Ik koop ze bij Pit & Pit, dus de pure psylliumvezels (husk).

Is je baksel groen of paas geworden? Dan heb je niet uitsluitend de vezel gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met iets anders.  Inuline wordt vaak gebruikt. De smaak van groene of paarse broodjes is op zich niet verkeerd en het kan geen kwaad het gewoon te eten, maar het ziet er wel vreemd uit….

Per 100 gr. 0 gr khd netto.