Ingrediënt: lijnzaad

23 posts

lijnzaad holland&barret- bioDe kleine lijnzaadjes zijn rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur, goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium.

Koop bij voorkeur heel lijnzaad en maal of breek de hoeveelheid die je nodig hebt vlak voor gebruik. Doe dat met een vijzel, blender of koffiemolen. Gebroken en gemalen lijnzaad wordt snel ranzig. Dat komt doordat het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren onder invloed van licht gaat oxideren. Bewaar daarom lijnzaad ook koel en in het donker. NB: drink heel veel bij lijnzaadproducten, anders kan het juist enorm verstoppend werken, reken 2 glazen water per eetlepel lijnzaad!

Er zit nogal wat verschil in de opgegeven koolhydraten op de diverse etiketten en tellers. Sommige geven 13 khd aan, andere 0,5 khd. Dat komt m.i. door wel of geen vezels apart vermelden. Meestal koop ik Holland & Barrett Biologisch Lijnzaad/De Tuinen die bevat volgens opgave fabrikant 1,6 khd per 100 gram, per eetlepel is dat 0,2 khd.