Ingrediënt: chiazaad

11 posts

chia

Chiazaad smaakt van zichzelf naar niks, het absorbeert enorme hoeveelheden vocht en vormt zo een gel. Dat zijn 2 heel unieke eigenschappen en maakt vervanging (zonder van alles aan de recepten te wijzigen) in de meeste recepten eigenlijk onmogelijk. Maar die eigenschappen maken het zeer geschikt als bindmiddel en/of voor pudding. Het bevat veel vezels, kalium, ijzer, selenium, eiwitten, calcium, Omega-3, antioxidanten, borium, foliumzuur en magnesium. Sommige mensen reageren niet goed op deze zaden, misselijkheid, diarree etc. dus probeer eerst een kleine hoeveelheid.

Let op!
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

100 gram chiazaad bevat 0,5-0,8 gr. khd netto.
Bron: AH en Nutritional Science Research Institute
Gebruik maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chia zaad per dag!