Ingrediënt: chiazaad

12 berichten

chia

Chiazaad smaakt van zichzelf naar niks, het absorbeert enorme hoeveelheden vocht en vormt zo een gel. Dat zijn 2 heel unieke eigenschappen en maakt vervanging (zonder van alles aan de recepten te wijzigen) in de meeste recepten eigenlijk onmogelijk. Maar die eigenschappen maken het zeer geschikt als bindmiddel en/of voor pudding. Het bevat veel vezels, kalium, ijzer, selenium, eiwitten, calcium, Omega-3, antioxidanten, borium, foliumzuur en magnesium. Sommige mensen reageren niet goed op deze zaden, misselijkheid, diarree etc. dus probeer eerst een kleine hoeveelheid.

Let op!
Het is van groot belang om te weten dat chiazaad een bloeddruk verlagende werking heeft, het is bloedverdunnend. Daarom is het beslist niet verstandig om zomaar chiazaad te gebruiken als je van je arts al vochtafdrijvende, bloeddrukverlagende en/of bloed verdunnende medicijnen hebt gekregen. Overleg met je arts wat voor jou mogelijk is.

100 gram chiazaad bevat 0,5-0,8 gr. khd netto.
Bron: AH en Nutritional Science Research Institute
Gebruik maximaal 10-20 gram/ 1-2 eetlepels chia zaad per dag!

matcha- en chocolade chiapudding

Matcha- en chocolade chiapudding

Het allerleukste van chiapudding vind ik dat je er allerlei kanten mee op kunt. Niet alleen in smaakcombinaties maar ook in de opmaak.  Zie tips […]

chia popsicles met cranberry’s

Chia popsicles met cranberry’s

Terwijl ik dit schrijf (13 september 2017) stormt het in Zaandam en geeft het KNMI code oranje af. De eerste herfststorm is vroeg dit jaar! […]

koolhydraatarme ijsjes

Koolhydraatarme ijsjes!

Heb ik een chiaperiode? Ja sorry, ik vrees van wel. Na de chia mokka en chia jam nu weer een andere leuke toepassing met chiazaad. […]

chia pudding met kiwi

Chia pudding met kiwi

Zo’n potje chia pudding met kiwi is alleen om te zien al een feestje, gezelliger kan de dag niet beginnen toch? Vooral ‘s morgens willen […]

chia pudding met rood fruit

2x Chia pudding met rood fruit

Prachtige chia pudding met rood fruit in meerdere lagen. Ik maakte twee verschillende glaasjes, één met schuine lagen en een met een gel onderin het […]

oopsies-hartig-koolhydraatarm-recept

Oopsies, koolhydraatarme wolkbroodjes

Oopsies (oepsies) zijn een uitstekende broodvervanger. Koolhydraatarm ontbijt vinden veel mensen lastig. Niet iedereen wil elke dag beginnen met een Pure marie, een zelfgemaakte cracker […]