Ingrediënt: artisjokken

1 recept

artisjokArtisjok is de bloemknop van een distel. Bij aankoop horen de bladeren van de artisjok dicht tegen elkaar aan te liggen. Ook moeten ze er fris uitzien en dik, vlezig en leerachtig van structuur zijn. Hoe verser de artisjok, hoe beter de smaak. Wikkel een artisjok in een vochtige theedoek en bewaar 4-7 dagen in de koelkast tegen uitdrogen.

Een aantal Nederlandse tellers geeft de waarde 9,5 gram khd per 100 gram voor ‘rauwe artisjok’, dat is inclusief de vezels denk ik. Maar dan nog… wie eet ze rauw? Ik heb ze gekookt gewogen voor en na het eten. Netto at ik 120 gram artisjok (117 eigenlijk). Op een Amerikaanse website vond ik netto waarden die ik omrekende naar Nederlandse gewichten. 85 gram uitlekgewicht artisjokharten uit een potje: 3 gram netto khd + 7 gram vezels. Gekookte hele artisjok per 120 gram: 4 gram netto + 10 gram vezels.