ingelegde citroen gekonfijte citroen

Ingelegde citroen maken!

Ja oké, je kunt gekonfijte citroen ook kant-en-klaar kopen, maar zelf ingelegde citroen maken valt in de categorie kleine moeite, groot plezier. Niet alleen leuk voor jezelf maar ook leuk om cadeau te geven! Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pot moet 4 weken staan, maar dan heb je ook wat! De schil van die ingelegde citroen is zeer smaakvol en wordt veel gebruikt in recepten uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Niet alleen in ovengerechten of stoofpotten met vis en tajines maar ook in diverse soepen en couscousgerechten smaken ze voortreffelijk!

De smaak van ingelegde citroen

De gezouten citroen verrijkt de smaak van je gerechten enorm. Ingelegde citroen smaakt zout en zuur, in combinatie met een bittertje. Het heeft een diepe, hartige smaak richting umami. Vrij complex dus. Gewone citroenen kunnen daardoor de gekonfijte citroenen niet echt goed vervangen. Niet-ingelegde citroen voegt namelijk uitsluitend een friszuur toe, dat is een veel minder complexe smaak. Gewone citroen in gerechten kun je daarentegen meestal wel vervangen door ingelegde citroenen. Dat maakt de smaak van je gerecht juist spannender. Probeer maar!

Geheime keukenliefde

De Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi zorgt er met zijn recepten voor dat allerlei ingrediënten, zoals de ingelegde citroen, in onze contreien steeds meer ingeburgerd raken. Hij is daarom mijn grote geheime keukenliefde, nou ja zo geheim is het eigenlijk helemaal niet, mijn heer Hans weet ervan. Yotam brengt de smaak van verre oorden dichterbij. Immers met name hij heeft er voor gezorgd dat bij de gewone supermarkten nu allerlei lekkers ligt wat daarvoor niet of uitsluitend in een stadse toko, Turkse of Marokkaanse winkel te koop was. Wij vinden af en toe knutselen in de keuken erg leuk, vandaar dat we je vandaag laten zien dat je ook zelf zoute citroenen kunt inmaken. Als je dat toch niet zitten kun je ze dus ook gewoon kopen…


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

ingelegde citroen

Zo maak je ingelegde citroen

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Ingelegde citroen

ingelegde citroen gekonfijte citroen
Door: Anna-Karina van Denderen
Zo leuk om te maken, ingelegde citroen!
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Wachten 28 d
Totale tijd 28 d 15 min

Ook gebruikt

  • Brandschone weckpot (wij gebruikten een mayonaisepot à 750 ml)

Voedingswaarde

Per 100 g
calorieën 0.19 kcalkoolhydraten 0.72 geiwitten 0.4 gvetten 0.3 g
Hoeveelheid (aan te passen)5 x 100 g citroen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Optioneel (een combinatie van of naar eigen keus)

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Kook de weckpot 10 minuten in water, haal met een tang uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek.
  • Spoel de 500 g citroenen schoon. Neem biologische citroenen, deze zijn vrij van giffen, vooral omdat je de schil gebruikt echt belangrijk.
    Strooi eerst een dun laagje grof zeezout op de bodem van de -brandschone!- pot.
    Halveer de citroenen of snijd ze kruislings in, zodat de partjes nog net aan elkaar vast zitten. Schep in elke citroen een lepel zout. Stop de gezouten citroenen strak tegen elkaar in de weckpot. Hoe strakker, hoe beter! Doe de rest van het zout erbij. Je kunt er nu ook nog kruiden en/of specerijen naar eigen smaak aan toevoegen.
  • Pers de losse citroen uit en doe het sap bij de citroenen, vul de pot tot slot af met water en sluit de pot goed af. Draai de pot een paar keer om z'n verticale as, zodat het zout zich kan verdelen. Zet de pot koel en donker weg.
  • Draai de pot dagelijks (of minstens twee x per week) even ondersteboven en weer terug om het zout goed te verdelen. Na ongeveer 3-4 weken zijn ze klaar voor gebruik.

Gebruik en bewaren

  • Haal telkens wat je nodig hebt eruit met schoon gereedschap en sluit de pot weer goed af!
    Je gebruikt alleen de schil, het vruchtvlees schraap je eruit. De schil hak je fijn, snijd er repen van of pureert 'm, net wat geschikter is voor je gerecht. Verwerk het vervolgens in saladedressings, soepen of allerlei stoof- en visgerechten. Ook heerlijk met gegrilde groenten!
    Zelfs voor zoet gebak kun je ingelegde citroen gebruiken, spoel de schil dan wel even goed af onder stromend water.
    Ze zijn zeker een jaar houdbaar, mits je schoon hebt gewerkt.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top