Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus, van Marloes

Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus

Marloes heeft duidelijk een voorkeur voor de Indonesische keuken. Haar feestelijke Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus maakt ze zelf in de slowcooker. Vandaar de nogal lange bereidingstijd. Je kunt een paar plakken serveren met bloemkoolrijst en/of andere groente naar eigen keus. Of serveer in in een feestelijk buffet. Het gehaktbrood van Marloes is niet alleen lekker als bijgerecht of op een broodje, maar koud smaakt het ook prima. Neem een eventueel restje dus gerust mee als werklunch. Het recept is goed voor zo’n 8 plakken, reken op 2 plakken per portie. Dan bevat het per portie 367.07 kcal, 3.13 g koolhydraten, 32.33 g eiwit, 25 g vet en 1.4 g vezels.

Waarom een slowcooker?

Er zijn vast mensen die denken, slowcooker? Wat is dat? Slow cooking is Engels en betekent in het Nederlands “langzaam garen/koken”. Dat verklaart alles al want je gaart de producten op een heel lage temperatuur, en dat dan voor een heel lange tijd. Zes tot acht uur is niet uitzonderlijk bij het bereiden in een slowcooker. Je kunt zowel vlees als vis en groenten bereiden in een slowcooker. Dus ook dit heerlijke Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus.

We kennen allemaal wel het langzaam garen van gerechten op het gasfornuis of ouderwets petroleumstelletje (suddervlees bijvoorbeeld). Ook dat duurt vaak meerdere uren. Veel mensen vinden het geen fijn idee om het gas zo lang aan te laten staan terwijl ze weg moeten. Daarvoor is de (veiliger) elektrische slowcooker ontwikkeld. Er zijn ook product en gezondheidsvoordelen te noemen. Door de  lage temperaturen blijven alle voedingsstoffen in de pan en behouden producten meer smaak. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren maar trekken volledig in het vlees. Ook zou slowcooken gezonder zijn doordat cellen niet stuk gekookt worden. En ten slotte je hebt maar 1 pan in gebruik en die is heel makkelijk schoon te maken want het bakt niet aan. 

Wat zijn (jo)uw ervaringen met een slowcooker? Laat ons dat gerust weten onderaan in de reacties!

Alternatief: in de oven

Mocht je geen slowcooker hebben, dan kun je het eventueel garen in de oven. Kort aanbraden in de pan en overdoen in een ovenschaal. Zo’n 30 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven. Het resultaat zou wel wat droger kunnen uitpakken. Het is in elk geval altijd raadzaam om gehakt te nemen met lekker wat vet. Dus zeker géén mager rundergehakt.  Door mager gehakt met een laag vetgehalte zal je gehaktbrood veel te droog worden. Dat wil je toch niet?


Heb je ook een lekker eigen koolhydraatarm recept met goede kwaliteit foto? Stuur je recept met eigen foto in via e-mail. Lees ook even onze tips om een goede foodfoto te maken. Wie weet wordt jouw recept “Bezoekersrecept van de maand” en win je een van onze kookboeken! Benieuwd naar andere bezoekersrecepten?

Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus
Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus

Zo maak je de Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Bezoekersrecept

Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus

Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus
Door: Marloes
Dit Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus is niet alleen heerlijk met wat bloemkoolrijst maar ook lekker op een koolhydraatarm broodje. Zelfs koud smaakt het prima. Je kunt het dus ook meenemen als lunch. Win, win win!
4.2 van 5 stemmen
Keuken Oosters
Trefwoord vleesgerecht
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 20 min

Voedingswaarde

Per portie, exclusief eventuele bloemkoolrijst of ander groente.
calorieën 367.07 kcalkoolhydraten 3.13 geiwitten 32.33 gvetten 25.05 gvezels 1.4 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

Ingrediënten

Gehaktbrood

Onderin de slowcoocker

Ketjapsaus

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

Gehakt mengen

  • Snipper de ui. Kneed het gehakt met de andere ingrediënten voor het gehaktbrood flink door elkaar totdat het gehakt zacht is. Begin met een klein scheutje amandelmelk en voeg uitsluitend meer toe indien nodig. Het gehakt moet namelijk niet te nat worden. Vorm een ‘brood’ van het gehakt.

Slowcooker

  • Leg de grof gesneden ui, laurierblaadjes en kruidnagels op de bodem van de slowcooker. Dit geeft straks extra smaak aan het gehaktbrood. Leg het gehaktbrood op de uien. Je hoeft verder geen vocht toe te voegen want er komt voldoende vocht uit het gehakt. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur of op high voor 3 tot 4 uur en doe het deksel op de pan. Bedruip in die tijd twee keer het vlees met het vocht wat eruit is gekomen, zo blijft het lekker sappig.

Ketjapsaus

  • Snipper het sjalotje en fruit het in een steelpannetje samen met de sambal, gember en knoflook in wat olie op laag vuur zodat de knoflook niet kan verbranden.
  • Meng ondertussen de sojasaus met een kneepje (of twee) Steviala Sweet Bee, en voeg dit toe aan het steelpannetje. Snijd de bosui en roer de helft ervan door de saus, proef en breng de ketjapsaus zo nodig verder op smaak met meer Sweet Bee.

Serveren

  • Als het gehaktbrood gaar is bedruip deze dan nog met wat van het vrijgekomen vocht. Snijd het brood in plakken. Serveer een paar plakken met bloemkoolrijst (ongeveer 150-200 g per persoon), schep de sojasaus er overheen en bestrooi met de overgebleven ringetjes bosui.
  • Dit gehaktbrood is ook lekker op een koolhydraatarm broodje en koud smaakt het ook prima. Je kunt het dus ook meenemen als lunch.

Alternatief voor de slowcooker

  • Mocht je geen slowcooker hebben, dan kun je het eventueel garen in de oven. Kort aanbraden in de pan en overdoen in een ovenschaal. Zo'n 30 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven. Het resultaat zou wel wat droger kunnen uitpakken. Het is in elk geval altijd raadzaam om gehakt te nemen met lekker wat vet. Dus zeker géén mager rundergehakt.  Door mager gehakt met een laag vetgehalte zal je gehaktbrood veel te droog worden.


KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



(Visited 25 times, 6 visits today)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties