Marloes heeft duidelijk een voorkeur voor de Indonesische keuken. Haar feestelijke Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus maakt ze zelf in de slowcooker. Vandaar de nogal lange bereidingstijd. Je kunt een paar plakken serveren met bloemkoolrijst en/of andere groente naar eigen keus. Of serveer in in een feestelijk buffet. Het gehaktbrood van Marloes is niet alleen lekker als bijgerecht of op een broodje, maar koud smaakt het ook prima. Neem een eventueel restje dus gerust mee als werklunch. Het recept is goed voor zo’n 8 plakken, reken op 2 plakken per portie. Dan bevat het per portie 367.07 kcal, 3.13 g koolhydraten, 32.33 g eiwit, 25 g vet en 1.4 g vezels.
Waarom een slowcooker?
Er zijn vast mensen die denken, slowcooker? Wat is dat? Slow cooking is Engels en betekent in het Nederlands “langzaam garen/koken”. Dat verklaart alles al want je gaart de producten op een heel lage temperatuur, en dat dan voor een heel lange tijd. Zes tot acht uur is niet uitzonderlijk bij het bereiden in een slowcooker. Je kunt zowel vlees als vis en groenten bereiden in een slowcooker. Dus ook dit heerlijke Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus.
We kennen allemaal wel het langzaam garen van gerechten op het gasfornuis of ouderwets petroleumstelletje (suddervlees bijvoorbeeld). Ook dat duurt vaak meerdere uren. Veel mensen vinden het geen fijn idee om het gas zo lang aan te laten staan terwijl ze weg moeten. Daarvoor is de (veiliger) elektrische slowcooker ontwikkeld. Er zijn ook product en gezondheidsvoordelen te noemen. Door de lage temperaturen blijven alle voedingsstoffen in de pan en behouden producten meer smaak. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren maar trekken volledig in het vlees. Ook zou slowcooken gezonder zijn doordat cellen niet stuk gekookt worden. En ten slotte je hebt maar 1 pan in gebruik en die is heel makkelijk schoon te maken want het bakt niet aan.
Wat zijn (jo)uw ervaringen met een slowcooker? Laat ons dat gerust weten onderaan in de reacties!
Alternatief: in de oven
Mocht je geen slowcooker hebben, dan kun je het eventueel garen in de oven. Kort aanbraden in de pan en overdoen in een ovenschaal. Zo’n 30 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven. Het resultaat zou wel wat droger kunnen uitpakken. Het is in elk geval altijd raadzaam om gehakt te nemen met lekker wat vet. Dus zeker géén mager rundergehakt. Door mager gehakt met een laag vetgehalte zal je gehaktbrood veel te droog worden. Dat wil je toch niet?
We zijn gestopt met het aannemen van nieuwe bezoekersrecepten, wel blijven de reeds gepubliceerde bezoekersrecepten online staan.
Zelf foodfoto’s maken? Lees onze tips om een goede foodfoto te maken.
Zo maak je de Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Bezoekersrecept
Indonesisch gehaktbrood met ketjapsaus
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Gehaktbrood
- 600 g gehakt, half om half (biologisch)
- 1 ui, gesnipperd voor in het gehakt
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl korianderpoeder, (ketoembar)
- ½ tl komijn, (djinten)
- ¼ tl nootmuskaat
- sambal, oelek naar smaak (niet teveel, in de saus zit ook sambal)
- klein scheutje amandelmelk
Onderin de slowcoocker
- 1 ui, grof gehakt
- 3 stuks laurierblad
- 4 stuks kruidnagel
Ketjapsaus
- 1 kleine ui, sjalotje, gesnipperd
- 1 tl sambal, of meer naar smaak (oelek)
- 1 tl gemberwortel, geschild en geraspt
- 1 teentje knoflook
- scheutje olijfolie, of rijstolie
- 75 ml sojasaus, (zoute ketjap)
- honingvervanger, naar smaak
- 2 stuks bosui, in dunne ringen gesneden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Gehakt mengen
- Snipper de ui. Kneed het gehakt met de andere ingrediënten voor het gehaktbrood flink door elkaar totdat het gehakt zacht is. Begin met een klein scheutje amandelmelk en voeg uitsluitend meer toe indien nodig. Het gehakt moet namelijk niet te nat worden. Vorm een ‘brood’ van het gehakt.
Slowcooker
- Leg de grof gesneden ui, laurierblaadjes en kruidnagels op de bodem van de slowcooker. Dit geeft straks extra smaak aan het gehaktbrood. Leg het gehaktbrood op de uien. Je hoeft verder geen vocht toe te voegen want er komt voldoende vocht uit het gehakt. Zet de slowcooker op stand low voor 5 uur of op high voor 3 tot 4 uur en doe het deksel op de pan. Bedruip in die tijd twee keer het vlees met het vocht wat eruit is gekomen, zo blijft het lekker sappig.
Ketjapsaus
- Snipper het sjalotje en fruit het in een steelpannetje samen met de sambal, gember en knoflook in wat olie op laag vuur zodat de knoflook niet kan verbranden.
- Meng ondertussen de sojasaus met een kneepje (of twee) Steviala Sweet Bee, en voeg dit toe aan het steelpannetje. Snijd de bosui en roer de helft ervan door de saus, proef en breng de ketjapsaus zo nodig verder op smaak met meer Sweet Bee.
Serveren
- Als het gehaktbrood gaar is bedruip deze dan nog met wat van het vrijgekomen vocht. Snijd het brood in plakken. Serveer een paar plakken met bloemkoolrijst (ongeveer 150-200 g per persoon), schep de sojasaus er overheen en bestrooi met de overgebleven ringetjes bosui.
- Dit gehaktbrood is ook lekker op een koolhydraatarm broodje en koud smaakt het ook prima. Je kunt het dus ook meenemen als lunch.
Alternatief voor de slowcooker
- Mocht je geen slowcooker hebben, dan kun je het eventueel garen in de oven. Kort aanbraden in de pan en overdoen in een ovenschaal. Zo'n 30 minuten in een op 180 ºC voorverwarmde oven. Het resultaat zou wel wat droger kunnen uitpakken. Het is in elk geval altijd raadzaam om gehakt te nemen met lekker wat vet. Dus zeker géén mager rundergehakt. Door mager gehakt met een laag vetgehalte zal je gehaktbrood veel te droog worden.
KoolhydraatarmRecept.nl. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Ik heb dit recept gemaakt in mijn slowcooker en het smaakte prima. Wel vraag ik mij af waar de rode kleur van het gehakt op de foto vandaan komt. Die van mij was echt niet rood. De rode kleur heeft wel een smakelijke uitstraling.
Ik denk van de sambal en ketjap, ik zie het zelf meer als bruin eigenlijk? We zullen aan Marloes moeten vragen…
Hoeveel ketjap? Staat niet tussen de ingrediënten
Jawel hoor, dat is de sojasaus (zoute ketkap)
ik heb laatst gehakt balletjes gemaakt met pindasaus in de slowcooker ,bijna het zelfde recept.Dat was ook heerlijk..
Ga het morgen proberen…
Toevallig nog meer recepten voor in de slowcooker en kha?