Indiase rijstsalade, verfrissend zomers 21

indiase rijstsalade

Deze smaakvolle zomerse Indiase rijstsalade is in een mum van tijd klaar. Hoewel de rijstsalade direct geschikt is voor consumptie kun je ‘m ook een tijdje laat staan en is daarom reuze fijn voor in een buffet in tuin of park. Hoe hoger de zon klimt, hoe groter mijn zin in frisse, licht verteerbare gerechten. Bij de eerste temperaturen boven de 18 graden van dit jaar dacht ik onwillekeurig aan een Indiase rijstsalade. Die prijkte vroeger met enige regelmaat op mijn menu. Heerlijk verfrissend door de citroen, voorzien van een crunch door walnoten, verdiept qua smaak door aromatische kaas, smeuïg door een olijfolie/azijn/citroen dressing en pittig door sjalot en kerriepoeder. Kortom, een feest van zomerse smaken die beurtelings om aandacht vragen.

Indiase rijstsalade: zonder rijst en zonder banaan

De originele Indiase rijstsalade is met met zilvervliesrijst, maar die vervangen we sowieso door bloemkoolrijst.  Eén medebepalende smaak van vroeger hebben we wel weggelaten: het zoete van banaan. Die bevat voor nu te veel koolhydraten. In plaats daarvan is de keuze gevallen op het fris sappige van komkommer. Dat geeft een wat ander karakter, maar zorgt zeker niet voor een minder smakelijk resultaat.


Dus op ons eigen terrasje in de achtertuin, met de parasol op de maximale spreidstand en de zon nog ruim boven de horizon, smullen we van onze verfrissende Indiase rijstsalade met een palet aan smaken. Van mij mag het nog een poosje zulk weer blijven. Niet té warm graag, bij 24 graden of meer ga ik liever weer naar binnen.

 

indiase rijstsalade

Ook lekker fris voor je picknick:

Zo maak je deze Indiase rijstsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Indiase rijstsalade, verfrissend zomers

indiase rijstsalade

Door Hans van Deelen Geplaatst mei 29, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 4 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten

Deze smaakvolle zomerse Indiase rijstsalade is in een mum van tijd klaar. Hoewel de rijstsalade direct geschikt is voor consumptie kun je 'm ook een tijdje laat staan en is daarom reuze fijn voor in een buffet in tuin of park.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snipper een sjalotje fijn. Bak de bloemkoolrijst in een scheutje olie al omscheppend, met twee houten lepels twee minuten op hoog vuur. Doof het vuur, schep het sjalotje erdoor en laat afkoelen.
  2. Hak de walnoten en de selderij fijn. Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes. Halveer de komkommer verwijder het zaad met een lepel en snijd in blokjes. Meng walnoten, selderij, amandelschaafsel, kaas, komkommer en kokosrasp door de afgekoelde bloemkoolrijst.
  3. Boen voor de dressing de citroen en rasp de helft van de schil. Pers een helft uit. Klop de olie, azijn, citroensap en -rasp met kerrie lobbig. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de dressing over de rijstsalade of serveer deze er deels apart bij.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 gedachten over “Indiase rijstsalade, verfrissend zomers

  • Maaike

    Hoe weet ik of ik niet te veel koolhydraten binnenkrijg? Bijv: Ik neem dit gerecht als lunch, hoe weet ik dan welk ontbijt ik op uw website het beste kan pakken?

  • ada brussee

    hallo, Gisteren heb ik het vispotje gemaakt. Aangezien wij niet
    van schaaldieren houden, heb ik er gerookte forel in gedaan.
    De rooksmaak in het vispotje was heerlijk.

  • Margo

    Wat een super lekkere zomerse salade. Lekker als salade voor lunch of diner en inderdaad ook erg geschikt voor op een buffet. Deze zal regelmatig bij ons op tafel komen.

  • Petra

    Hallo Hans, de “rijst”salade gemaakt en een eigen “draai” aangegeven. De bloemkoolrijst 2 min. gebakken in chili-olie, i.p.v. sjalotje, bosuitjes in ringetjes en nog wat stengels bleekselderij en tomaat in blokjes (leuk voor de kleur) voor de rest jou ingrediënten en dressing erover. Nou ik kan je vertellen dat mijn mijn heer Hans en ik weer gesmuld hebben. Zeker ook voor in een buffet aan te bevelen, en werkelijk er zal geen mens merken dat dit bloemkool is i.p.v. rijst. Bedankt en groetjes aan je meisje 😉 Anna-Karina

    • Anna-Karina

      Hallo Petra,

      Mooi, het gaat erom dat je een recept jezelf eigen maakt. Dat je er echt van kunt genieten. En dat is zo te lezen helemaal gelukt! De rijstsalade was een variant die ik had bedacht, waarop jij hebt voortgeborduurd. Waar eindigt dat? Hoe ziet de volgende variant er uit? Een mooie gedachte om zo eens bij stil te staan.
      Genoeg gefilosofeer. Koolhydraatarm eten moet gewoon net zo lekker zijn als ander (goed) eten. Daar kun je zelf voor zorgen.

      Groet,

      Hans

  • Thea

    Vanavond de Indiase rijstsalade gegeten met 4 volwassenen en onze kleinzoon van net 3 jaar.
    Het was in een woord GRANDIOOS.
    Wat een heerlijk recept en zeker met dit warme weer.
    Het fris zure door de bloemkoolkroketjes was echt heel lekker.
    Voor de kleur had ik er nog fijn gesneden rode paprika door gedaan, smaakte er lekker bij.
    We vonden dit echt een recept dat voor herhaling vatbaar is dus dit recept wordt veilig opgeslagen voor een andere keer. Nog een klein beetje over wat we morgen als lunch lekker kunnen eten.
    Bedankt om dit recept met ons te verdelen.

    Groetjes Thea

  • Corry

    Corry
    Dit moet een heerlijke salade zijn. Allemaal ingredienten die mijn voorkeur hebben.
    Ben echt een salade mens. Of het nou zomer of winter is ik kan niet zonder.
    Ik denk dat ik hem een zaterdag als lunch ga maken dan krijg ik bezoek.
    Groetjes.

  • Marianne

    Ondanks dat op dit moment de onweersbuien boven ons hoofd denderen en een verfrissende regen valt, raak ik helemaal geïnspireerd door dit heerlijke recept ! Nee, vanavond geen eten aan de tuintafel maar er zijn vast nog vele mooie, warme dagen in het verschiet dus deze slaan we op tot nader order. Alleen… die geitenkaas hé.. ik vind geitenlief hoor, slim ook maar die kaas.. néé! Dus lieve KHrecept-mensen.. waarmee kan ik de geitenkaas in dit recept vervangen? Schaapjes zijn leuk, die verdraag ik wel. Feta dus? Of iets anders, pittigers?
    Afgekoelde en opgefriste groet, Marianne

    • toebie joe

      @ Marianne.
      Zelf ben ik ook geen fan van geitenkaas, heb het werkelijk al in div. variaties geprobeerd maar nee,
      geef mijn portie maar aan………. 🙂

      Maar schapenkaas, mmmmmmm, en dan de Manchego( een harde kaas)
      heerlijk door salades, maar ook niet te versmaden bij een kaasplankje( in dunne plakjes) met wat goede
      olijfolie en zeezout er over.
      Toevallig is hij nu bij de Lidl in de aanbieding.