indiase rijstsalade

Indiase rijstsalade, verfrissend zomers

Deze smaakvolle zomerse Indiase rijstsalade is in een mum van tijd klaar. Hoewel de rijstsalade direct geschikt is voor consumptie kun je ‘m ook een tijdje laat staan en is daarom reuze fijn voor in een buffet in tuin of park. Hoe hoger de zon klimt, hoe groter mijn zin in frisse, licht verteerbare gerechten. Bij de eerste temperaturen boven de 18 graden van dit jaar dacht ik onwillekeurig aan een Indiase rijstsalade. Die prijkte vroeger met enige regelmaat op mijn menu. Heerlijk verfrissend door de citroen, voorzien van een crunch door walnoten, verdiept qua smaak door aromatische kaas, smeuïg door een olijfolie/azijn/citroen dressing en pittig door sjalot en kerriepoeder. Kortom, een feest van zomerse smaken die beurtelings om aandacht vragen.

Indiase rijstsalade: zonder rijst en zonder banaan

De originele Indiase rijstsalade is met met zilvervliesrijst, maar die vervangen we sowieso door bloemkoolrijst.  Eén medebepalende smaak van vroeger hebben we wel weggelaten: het zoete van banaan. Die bevat voor nu te veel koolhydraten. In plaats daarvan is de keuze gevallen op het fris sappige van komkommer. Dat geeft een wat ander karakter, maar zorgt zeker niet voor een minder smakelijk resultaat.


Dus op ons eigen terrasje in de achtertuin, met de parasol op de maximale spreidstand en de zon nog ruim boven de horizon, smullen we van onze verfrissende Indiase rijstsalade met een palet aan smaken. Van mij mag het nog een poosje zulk weer blijven. Niet té warm graag, bij 24 graden of meer ga ik liever weer naar binnen.

 

indiase rijstsalade

Ook lekker fris voor je picknick:

Zo maak je deze Indiase rijstsalade

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Indiase rijstsalade, verfrissend zomers


indiase rijstsalade

Door Hans van Deelen Geplaatst mei 29, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 4 gr khd pp (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten

Deze smaakvolle zomerse Indiase rijstsalade is in een mum van tijd klaar. Hoewel de rijstsalade direct geschikt is voor consumptie kun je 'm ook een tijdje laat staan en is daarom reuze fijn voor in een buffet in tuin of park.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snipper een sjalotje fijn. Bak de bloemkoolrijst in een scheutje olie al omscheppend, met twee houten lepels twee minuten op hoog vuur. Doof het vuur, schep het sjalotje erdoor en laat afkoelen.
  2. Hak de walnoten en de selderij fijn. Snijd de kaas in kleine dobbelsteentjes. Halveer de komkommer verwijder het zaad met een lepel en snijd in blokjes. Meng walnoten, selderij, amandelschaafsel, kaas, komkommer en kokosrasp door de afgekoelde bloemkoolrijst.
  3. Boen voor de dressing de citroen en rasp de helft van de schil. Pers een helft uit. Klop de olie, azijn, citroensap en -rasp met kerrie lobbig. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  4. Giet de dressing over de rijstsalade of serveer deze er deels apart bij.

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 gedachten over “Indiase rijstsalade, verfrissend zomers”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

539 Shares
Share229
Pin310
Tweet