IJsthee maken, cool!

ijsthee maken aardbei, basilicum munt

 

 

Vroeger, in mijn oude (koolhydraatrijke) leven, had ik slechts twee frisdranken die ik met enige regelmaat dronk als het warm was: IJsthee en bitter lemon. Voor de rest dronk ik, toen ook al, vooral kraanwater en thee. Tegenwoordig drink ik in plaats van die frisdrank ‘s zomers lekkere verfrissende zelfgemaakte ijsthee. De icetea die je bestelt op een terrasje of koopt in de winkel zit bomvol suiker. Daardoor is het helemaal niet zo fris eigenlijk. Echt lekkere ijsthee maken kun je veel beter zelf doen en het is nog heel makkelijk ook! Hieronder mijn tips om ijs, thee en smaken te combineren tot je eigen persoonlijke perfecte ijsthee!

 

Verschillende manieren om ijsthee te maken

IJsthee maken kan op verschillende manieren: Warm, koud of supersnel, ik beschrijf ze verderop. Voor alle drie de methoden heb je wel genoeg ijsblokjes nodig. Ik gebruik graag zelfsluitende ijsblokjeszakjes, die vind ik ongelooflijk handig in het gebruik! Sommige zakjes vul ik met helder gekookt & afgekoeld water. Sommige vul ik met gezette thee, die laatste drink ik dan als ijscrunch met een rietje.

IJsblokjes maken

Voor alle werkwijzes heb je ijsblokjes nodig. Dus allereerst begin je met ijsblokjes maken en ja dat duurt nu eenmaal even. De echte bofkonten hebben een ijsblokjesmachine. Maar de meeste mensen hebben dat niet, zij gebruiken een ijsblokjesvorm of ijsblokjeszakjes. Heb je dat allemaal niet? Geen nood, neem dan een gewone, niet lekkende en schone, plastic (broodzak)zak die je vult met water. Knoop de zak goed dicht, controleer even of hij niet lekt. Wikkel de zak in papier voordat je de zak in het vriesvak of vriezer legt, dit voorkomt vastvriezen. Als het water in de zak helemaal bevroren is, wikkel het dan in een theedoek en pak een hamer. Sla het grote blok ijs met behulp van de hamer in brokstukken. Zorg wel voor een stevige ondergrond, of doe het op de grond.

ijsthee maken

IJsblokjes bewaren

Als je ijsblokjes of -brokken over hebt vries je ze gewoon weer in. Doe de los geslagen ijsbrokken of ijsblokjes niet in plastic maar in een papieren zak. Daardoor vriest het ijs minder aan elkaar, omdat het papier het water opneemt. Papieren broodzakken zijn perfect.

Thee zetten

Vervolgens moet je thee zetten. Wist je dat je voor zwarte thee en kruidenthee kokend water van 100°C gebruikt, terwijl je voor witte of groene thee het water af laat koelen tot  80°C?  Anders verbrandt de thee en krijg je een bittere smaak.

Soort Thee Per mok  Per pot (ca 1,5 liter)  Temperatuur water  Trektijd
Zwarte Thee 2 gram 5 gram 100°C  3 – 5 min
Groene Thee 2 gram 5 gram  80°C   2 – 4 min
Rooibos Thee   2 gram 5 gram 100°C 6 – 8 min
Kruiden Thee 3 gram 7 gram 100°C 5 – 8 min
Witte Thee 2 gram 5 gram 80°C  5 – 8 min
Fruit melange 3 gram 7 gram 100°C 3 – 5 min

 Bron tabel: https://www.theevandemarkt.nl

IJsthee maken, snel

De supersnelle variant is voor als je echt zeer dringend en onmiddellijk ijsthee nodig hebt. Zet je favoriete thee volgens het schema hierboven en laat die iets langer trekken dan normaal. Vul een kan of groot glas helemaal met ijsblokjes. Schenk de thee over de ijsblokjes in de kan of het glas. Een glas thee is op deze manier binnen een minuut ijsthee met een temperatuur van 3 à 6 graden. Om de ijsthee nog frisser te maken voeg je je favoriete fruit en/of groente toe, zie onder voor lekkere smaak-combinaties. Zo heb je in no time een weldadige, verfrissende, zelfgemaakte icetea!

ijsthee maken, stokje met aardbei, basilicum en citroen

IJsthee maken, koud

Zet eerst thee van je favoriete thee met KOUD water. Neem 2 zakjes voor 1 liter water, of gebruik 6 gram losse thee. Voeg je dan eigen smaak toe, zie onder voor een berg beproefde smaakcombinaties. Laat de thee daarna een hele nacht trekken in de koelkast. Dit vergt even wat planning, maar deze ijsthee heeft wel meer smaak dan de supersnelle variant. Serveer deze zelfgemaakte ijsthee tenslotte met een paar ijsblokjes.

IJsthee maken, warm

Eerst zet je thee met kokend water, laat trekken en verwijder de thee. Voeg je daarna eigen extra smaak toe, zie onder voor een lading tips wat betreft smaken en combinaties. Laat de thee vervolgens 4 uur of een nachtje afkoelen in de koelkast of (sneller) in de diepvries. Serveer de icetea extra koud met een paar ijsblokjes.

ijsthee maken, warme methode

Smaken toevoegen

Vervolgens maak je de ijsthee nóg lekkerder door er elke keer een andere smaak aan toe te voegen. Ook als je een zoete ijsthee wilt voeg je simpel enkele druppels vloeibare stevia met of zonder smaakje toe. Of je gebruikt verse kruiden of stukjes fruit en groente, zelfs bepaalde specerijen zijn verrassend lekker in je ijsthee.

Het meest voor de hand ligt munt (takkenthee). Echter ook dille, citroenmelisse, lavendel, tijm, salie, plakjes verse gember, merg van vanille, een kaneelstokje, anijszaad, steranijs etc. zijn geweldige smaakmakers! Je kunt takjes gebruiken of een thee-ei of thee buideltje waar je jouw smaak instopt. Qua fruit gebruik je bijvoorbeeld cranberry’s, blauwe bessen, frambozen, stukjes aardbei of plakjes citroen, limoen, sinaasappel of een schijf appel. Ook groenten zoals komkommer, venkel, radijs, wortel en selderij werken bijzonder dorstlessend in een drankje.

Lekkere smaakcombinaties

Tenslotte om je op weg te helpen hier wat beproefde smaakcombinaties, ik noemde ze al eens eerder bij de speciale pagina over Dorstlessende drankjes, deze kunnen ook uitstekend met thee gecombineerd worden.

  • komkommer, sinaasappel en munt
  • munt, limoen en komkommer, komkommerkruid (bloemetje)
  • cranberry’s, steranijs en limoen
  • blauwe bessen en sinaasappel
  • rozemarijn met grapefruit
  • aardbeien, citroen en basilicum
  • aardbei, blauwe bessen en basilicum
  • aardbeien met (peper)munt
  • komkommer, komkommerkruid, bleekselderij en limoen
  • citroen, aardbei, munt en komkommer
  • lavendel met blauwe bessen
  • roos, framboos en vanille
  • wortel, gember met peterselie
  • vanille met bramen
  • madeliefjes met basilicum en een snufje zout
  • brandnetel met geplet anijszaad
  • citroen, appel en kaneel
  • repen venkel, steranijs met sinaasappel
  • kiwi, limoen, blauwe bessen en munt

ijsthee maken, smaken

Op de foto’s hieronder zie je enkele soorten ijsthee in de maak en de ijsthee zoals wij het dronken:

  1. Maroc thee met kardemom en steranijs (in de maak: koud gezet)
  2. Verbena thee met lavendel en een snufje rozemarijn (in de maak: warm gezet)
  3. en 4. Thee van basilicum, 2 soorten verse munt (eigen kweek) en citroengras en citroenschil in filter (snelle methode).  De basilicumthee heb ik warm over de ijsblokjes gegoten. Garnering: takje verse basilicum, aardbei en citroen, stokje dwars erover (volgens mijn heer Hans no. 1).
  4. en 5. Verbena/lavendel ijsthee met blauwe bessen en een framboos op een stokje & Maroc/anijs ijsthee met limoenpartjes aan een takje munt (mijn favoriet).

Klik voor vergrotingen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pagina 1 van 11