Huzarensalade is altijd heerlijk bij de BBQ of in een feestbuffet. Maar koolhydraatarm eten en aardappelen gaan nu eenmaal niet samen. Op diverse koolhydraatarme foodblogs kom je huzarensalade tegen die in plaats van aardappelen bloemkool bevat. Een heel goed alternatief voor aardappelen en rijst zoals we inmiddels weten! Ik heb een aantal ‘huzarensalade’ recepten bekeken maar vond ze nogal saai eruit zien en eigenlijk zijn ze allemaal met vlees. Zoals mijn vaste lezers weten is mijn heer Hans al sinds 1976 vegetariër, hij eet gelukkig wel vis. Ik besloot een smulbare visvariant te maken op de huzarensalade. Zie onder voor tips als je de salade met vlees wilt maken.
Werkende moeders (m/v)
Mijn moeder werkte -zogenaamd- niet, zij had een gezin met 10 kinderen! Mijn oudste broer Wim heeft weleens gekscherend gezegd dat mijn moeder vele beroepen had waar ze in uitblonk. Hij kwam ongeveer tot dit rijtje: boekhouder, bemiddelaar, coach, pedagoog, algemeen directeur, econoom (!!!), coupeuse, hoofd wekdienst, wasvrouw, evenementen organisator, logistiek manager en kok. Wat dat laatste betreft heb ik meer van haar meegekregen dan ik altijd heb gedacht. Sinds ik de website heb en recepten bedenk, schieten me vaak ideetjes te binnen gebaseerd op dingen die mijn moeder maakte. Blijkbaar heb ik toch goed opgelet. Een van de leukste dingen vond ik haar huzarensalade. Meestal maakte ze gewone huzarensalade maar met bijzondere dagen kwam er een vissalade op tafel. En met tien kinders en de ‘aanhang’ was dat ongeveer een emmer vol 😉 Tegenwoordig vinden sommige moeders (m/v) een half uur in de keuken staan al te lang…
Versieren
Als de basis klaar was mocht ik helpen met het versieren van de salade. Onderop de schaal slablaadjes, dan de salade modelleren. Vervolgens een laag mayonaise erop plamuren en dan plakjes ei, augurkjes, zilveruitjes, komkommer, plakjes tomaat en misschien een worteltje hier en daar. Niks geen poespas verder. We hebben het over de periode 1965-1975, tonijn en zalm waren bij ons thuis luxeproducten in een blikje! Ik heb als kind altijd gedacht dat die beesten perfect rond waren 😉
Garneren
Nu heet dat versieren heel sjiek ‘garneren’ en bij zo’n huzarensalade zit soms meer garnering dan salade. Zoals gezegd heb ik een vis-huzarensalade gemaakt, maar het staat je natuurlijk vrij om je eigen vleesvariant te maken. Je gebruikt ongeveer 150 gram vlees (blokjes cornedbeef, ham of stukjes rundvlees) in de salade. Als garnering kun je diverse rauwe of gare groenten gebruiken, zoals radijs, komkommer, tomaat, wortel, paprika, bleekselderij, venkel etc. Of vlees/kip/wild zoals rolletjes ham, plakjes (rook)worst, pulled pork, rundvlees, kalkoen etc. Maak er wat leuks van!
Hieronder zie je mijn -nog- kale vis. Wat een bloterik hè? Gauw aankleden maar…
Schubben
Voor de schubben gebruikte ik onderstaand sjabloon en paprikapoeder. Print het plaatje volgens de instructies, vouw als een harmonica en knip de schubben uit. Strijk het papier goed glad, druk lichtjes op je visvorm en bestrooi met paprikapoeder. Haal het papier er voorzichtig af. (zonodig opschuiven en herhalen). Druk een theelepeltje langs alle schubben voor een mooi reliëf. ***oeps*** Ik zag later pas dat ik de schubben op mijn vis verkeerd om heb gedaan, valt niet echt op toch? Sorry visje 😉
Printen van het sjabloon:
Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies > Afbeelding kopiëren, dan in een leeg document plakken met <Ctrl+v> en dat document afdrukken op A4! Zigzag vouwen en de schubben uitknippen. Zie ook foto’s onder.
Kijk hier voor meer gerechten met bloemkool.
Klik voor vergrotingen
Zo maak je huzarensalade met vis
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
Huzarensalade met vis (of vlees)

Door juni 6, 2017
Geplaatst- Maaltijdgang: Bijgerecht
- Aantal of hoeveelheid: 4 porties
- Koolhydraten: 3,5 gr. khd per portie (4 porties uit recept)
- Voorbereiding: 30 minuten
Huzarensalade is heerlijk bij de BBQ of in een feestbuffet. Deze koolhydraatarme bevat in plaats van aardappelen bloemkool en ik maakte het met vis!
Ingrediënten
- 350 gr bloemkoolrijst 6,3 khd ongeveer een halve bloemkool
- 4 el mayonaise
- 1 blikje zalm of tonijn 160 gram/112 gr. uitlekgewicht
- sjalot 1,5 khd
- 20 gr / 1 el zilveruitjes 1 khd
- 100 gr / 3 stuks augurk 1 khd merk: Kesbeke
- 1 hard gekookt ei(eren)
- selderijzout
- peper
- paprikapoeder
- uienpoeder GARNERING
- schubben van paprikapoeder
- 1 stuk forelfilets
- ½ bakje rivierkreeftjes
- plukje wortel
- 2 hard gekookte ei(eren)
- stukje komkommer
Bereiding
- VOORBEREIDING:
Gare bloemkoolrijst maken kan op verschillende manieren.
In dit recept gebruik je ook 3 hardgekookte eieren. - Meng de gare bloemkoolrijst met mayonaise en tonijn (of zalm) tot een smeuïge substantie. Sommige mensen houden van een soort puree anderen (zoals ik) hebben liever een wat grovere basis.
- Hak de sjalot, zilveruitjes, augurk en 1 gekookt ei fijn en meng door de saladebasis. Proef en breng goed op smaak met (bv.) peper, selderijzout, paprika- en uienpoeder.
- Schik de blaadjes sla op een ruime schaal en modelleer de salade in een visvorm. Strijk glad met een vork. Voor het leuke schubben patroon gebruikte ik een sjabloon en paprikapoeder. Zie afbeelding en beschrijving in de tekst boven.
- Garneer naar eigen inzicht met vissoorten die je zelf lekker vindt. Bij de ingrediënten zie je welke ik gebruikte.
- Dek de huzarensalade voorzichtig af met huishoudfolie en zet minsten 1 uur koel weg.
- Neem alle 'Oh's en Ah's' met gepaste trots in ontvangst... en eet smakelijk!
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
19 gedachten over “Huzarensalade met vis (of vlees)”
Hoi, ik heb vandaag mijn verse van jouw Vis Huzarensalade gemaakt ( enigzins kleine variaties).. maar het was een succes. Mijn man en ik vonden het allebei erg lekker. Bedankt😉👍🏻😋
Ja leuk! Ook dank voor de foto’s op Facebook
Dank je voor dit lekkere recept!
Vandaag deze overheerlijke huzarensalade gemaakt met zalm uit blik; erg lekker met dit warme weer. Een bijna dubbele portie zodat we morgen tussen de middag een lekkere lunch hebben. Vanavond gecombineerd met garnalen en morgen met gerookte zalm!
Dit is een blijvertje voor warme dagen.
Heb het gemaakt maar dan met een blikje cornedbeef zoals mijn moeder het vroeger maakte. Het is door iedereen goedgekeurd. ?Weer een recept voor in mijn bieb.
Ik heb zaterdag deze salade gemaakt voor bij de bbq.
De vis heb ik vervangen door rundvlees en we hebben er met zijn allen van gegeten. Niemand miste de aardappels.
Ben helemaal blij met dit recept en ga het vaker maken.
Hoi Pien, Grappig dat niemand dan de aardappels mist. In begin kon ik het zelf ook nauwelijks geloven. Tegenwoordig vind ik de meeste dingen met bloemkool veel lekkerder.
Kun je selderijzout ook vervangen??
Jazeker, neem gerust gewoon zout
Ik ben ongelooflijk blij met de koolhydraatarme leefstijl en ook met deze recepten. Heb zaterdag de blits gemaakt met de mozzarellamousse en de wittekoolsalade. Ga nu de huzarensalade maken. Mag ik daarover een vraag stellen? Hoe lang is die houdbaar zowel binnen als buiten de koeling? Zondag reizen wij in 2 dagen naar Nederland. Tot nu toe namen we dan onderweg een broodje gezond, ‘s avonds in een restaurant is het eten geen probleem.
En heeft u nog suggesties voor hapjes tussendoor? Ik neem zelf platbrood mee voor de hotelovernachting.
Het gaat zo goed, ik wil zo min mogelijk schade oplopen tijdens ons verblijf van 2 weken… Bedankt vast voor het antwoord.
In plaats van vis maak ik m met corned beaf.. heerlijk!
Wow, wat is dit lekker! M’n man lust geen vis dus een klein blikje smac gebruikt als vulling een verder rauwkost ‘on the site’. We missen de aardappelen echt helemaal niet. Zeker voor herhaling vatbaar!
Hoelang kun je de salade bewaren ,kun je het ook invriezen
Ik heb er drie dagen van gegeten, ging uitstekend! Ik zou het zelf niet zo snel invriezen.
Een heerlijke salade, ook met rundvlees gemaakt. Allebei aan te bevelen.
Ik moest van de diëtiste koolhydraatarm gaan eten en dacht dat huzaren verleden tijd was. Niet dus dit recept is heerlijk ook mijn man vond het een succes. Dit wordt een topper in mijn menu.
kan de bloemkoolrijst ook rauw verwerkt worden hierin?
Jahoor dat kan, maar dat is minder smeuïg. Dan lijkt het meer op een rauwkost-salade. Maar wel lekker.
Wat lekker,gemaakt met ham, maar de zalm variatie staat al op mijn menu smullen maar!
wow dat ziet er heerlijk uit die ga ik zeker een keer maken. Dank je wel.