Huzarensalade met vis (of vlees) 8

huzarensalade met vis

 

 

Huzarensalade is altijd heerlijk bij de BBQ of in een feestbuffet. Maar koolhydraatarm eten en aardappelen gaan nu eenmaal niet samen. Op diverse koolhydraatarme foodblogs kom je huzarensalade tegen die in plaats van aardappelen bloemkool bevat. Een heel goed alternatief voor aardappelen en rijst zoals we inmiddels weten! Ik heb een aantal ‘huzarensalade’ recepten bekeken maar vond ze nogal saai eruit zien en eigenlijk zijn ze allemaal met vlees. Zoals mijn vaste lezers weten is mijn heer Hans al sinds 1976 vegetariër, hij eet gelukkig wel vis. Ik besloot een smulbare visvariant te maken op de huzarensalade. Zie onder voor tips als je de salade met vlees wilt maken.

 

Werkende moeders (m/v)

Mijn moeder werkte -zogenaamd- niet, zij had een gezin met 10 kinderen! Mijn oudste broer Wim heeft weleens gekscherend gezegd dat mijn moeder vele beroepen had waar ze in uitblonk. Hij kwam ongeveer tot dit rijtje: boekhouder, bemiddelaar, coach, pedagoog, algemeen directeur, econoom (!!!), coupeuse, hoofd wekdienst, wasvrouw, evenementen organisator, logistiek manager en kok. Wat dat laatste betreft heb ik meer van haar meegekregen dan ik altijd heb gedacht. Sinds ik de website heb en recepten bedenk, schieten me vaak ideetjes te binnen gebaseerd op dingen die mijn moeder maakte. Blijkbaar heb ik toch goed opgelet. Een van de leukste dingen vond ik haar huzarensalade. Meestal maakte ze gewone huzarensalade maar met bijzondere dagen kwam er een vissalade op tafel. En met tien kinders en de ‘aanhang’ was dat ongeveer een emmer vol 😉 Tegenwoordig vinden sommige moeders (m/v) een half uur in de keuken staan al te lang…

huzarensalade met vis

Versieren

Als de basis klaar was mocht ik helpen met het versieren van de salade. Onderop de schaal slablaadjes, dan de salade modelleren. Vervolgens een laag mayonaise erop plamuren en dan plakjes ei, augurkjes, zilveruitjes, komkommer, plakjes tomaat en misschien een worteltje hier en daar. Niks geen poespas verder. We hebben het over de periode 1965-1975, tonijn en zalm waren bij ons thuis luxeproducten in een blikje! Ik heb als kind altijd gedacht dat die beesten perfect rond waren 😉

Garneren

Nu heet dat versieren heel sjiek ‘garneren’ en bij zo’n huzarensalade zit soms meer garnering als salade. Zoals gezegd heb ik een vis-huzarensalade gemaakt, maar het staat je natuurlijk vrij om je eigen vleesvariant te maken. Je gebruikt ongeveer 150 gram vlees (blokjes cornedbeef, ham of stukjes rundvlees)  in de salade. Als garnering kun je diverse rauwe of gare groenten gebruiken, zoals radijs, komkommer, tomaat, wortel, paprika, bleekselderij, venkel etc. Of vlees/kip/wild zoals rolletjes ham, plakjes (rook)worst, pulled pork, rundvlees, kalkoen etc. Maak er wat leuks van! Hieronder zie je mijn kale vis.

huzarensalade met vis - vis gemodelleerd

Schubben

Voor de schubben gebruikte ik onderstaand sjabloon en paprikapoeder. Print het plaatje  volgens de instructies, vouw als een harmonica en knip de schubben uit. Strijk het papier goed glad, druk lichtjes op je visvorm en bestrooi met paprikapoeder. Haal het papier er voorzichtig af. (zonodig opschuiven en herhalen). Druk een theelepeltje langs alle schubben voor een mooi reliëf. ***oeps*** Ik zag later pas dat ik de schubben op mijn vis verkeerd om heb gedaan, valt niet echt op toch? Sorry visje 😉

Printen van het sjabloon:
Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies > Afbeelding kopiëren, dan in een leeg document plakken met <Ctrl+v> en dat document afdrukken op A4! Zigzag vouwen en de schubben uitknippen. Zie ook foto’s onder.

schubben-sjabloon

Kijk hier voor meer gerechten met bloemkool.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je huzarensalade met vis

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Huzarensalade met vis (of vlees)

huzarensalade met vis

Door Anna-Karina Geplaatst juni 6, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 4 porties

  • Koolhydraten: 3,5 gr. khd per portie (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 30 minuten

Huzarensalade is heerlijk bij de BBQ of in een feestbuffet. Deze koolhydraatarme bevat in plaats van aardappelen bloemkool en ik maakte het met vis!

Ingrediënten

Bereiding

  1. VOORBEREIDING:
    Gare bloemkoolrijst maken kan op verschillende manieren.
    In dit recept gebruik je ook 3 hardgekookte eieren.
  2. Meng de gare bloemkoolrijst met mayonaise en tonijn (of zalm) tot een smeuïge substantie. Sommige mensen houden van een soort puree anderen (zoals ik) hebben liever een wat grovere basis.
  3. Hak de sjalot, zilveruitjes, augurk en 1 gekookt ei fijn en meng door de saladebasis. Proef en breng goed op smaak met (bv.) peper, selderijzout, paprika- en uienpoeder.
  4. Schik de blaadjes sla op een ruime schaal en modelleer de salade in een visvorm. Strijk glad met een vork. Voor het leuke schubben patroon gebruikte ik een sjabloon en paprikapoeder. Zie afbeelding en beschrijving in de tekst boven.
  5. Garneer naar eigen inzicht met vissoorten die je zelf lekker vindt. Bij de ingrediënten zie je welke ik gebruikte.
  6. Dek de huzarensalade voorzichtig af met huishoudfolie en zet minsten 1 uur koel weg.
  7. Neem alle 'Oh's en Ah's' met gepaste trots in ontvangst... en eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 gedachten over “Huzarensalade met vis (of vlees)

Pagina 1 van 11