Homemade granola, suikervrij hippievoer 40

homemade granola

Deze homemade granola is een voedzaam mengsel van vooral zaden en noten, aangevuld met andere lekkere dingen. Net als muesli of cruesli doe je deze koolhydraatarme granola door de Griekse yoghurt of andere (plantaardige) zuivel. Zo eenvoudig is het om ’s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen. Een belangrijk verschil met de muesli en creuslí uit de winkel is dat in deze homemade granola uitsluitend dingen zitten die je er zelf in wilt hebben. Geen granen, geen ladingen suiker of honing en ook geen enorme bergen gedroogd fruit! Wel een heerlijke, crunchy en verantwoorde zuivelvulling die ook nog eens heel erg makkelijk te maken is.

 

Hippievoer
Veredeld hippievoer, dat is het eigenlijk. In de jaren 60 en 70 ontdekten hippies (ik ook) massaal de muesli. De originele Bircher-Benner muesli werd al veel eerder ontwikkeld, namelijk aan het begin van de 20e eeuw, door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Dr. Maximilian Bircher-Benner. Wie er alles over wil weten leest deze blogpost. Alle muesli en creusli die je tegenwoordig in de supermarkt ziet is een afgeleide van de Bircher-Benner muesli.

homemade granola, specerijen

Verschil tussen muesli, cruesli en granola

Ontbijtgranen in de vorm van muesli, cruesli en granola gebruik je allemaal op dezelfde manier. Je neemt een kommetje met je favoriete zuivelproduct en doet daar een hoeveelheid muesli, cruesli of granola in en klaar is je voedzame ontbijt.

Muesli
Muesli bestaat vooral uit granen in de vorm van vlokken. Denk aan speltvlokken, havervlokken, roggevlokken, gerstvokken en tarwevlokken. Vaak wordt er gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberry’s etc. aan toegevoegd. Ook noten, chocola, kokosrasp, kaneel of andere smaakmakers kunnen in de muesli verwerkt zijn. Muesli is in principe ongezoet en wordt niet geroosterd. Door de ingrediënten dus niet echt koolhydraatarm.

Cruesli
Cruesli is geoliede en gesuikerde variant van muesli. Door aan het mengsel olie, boter, suiker, honing of een andere suikervervanger toe te voegen gaat het een beetje ‘klonteren’. Ook aan cruesli worden vaak noten, gedroogd fruit etc. toegevoegd. Cruesli bevat al met al nog veel meer koolhydraten dan muesli. Notencruesli van AH bevat 51 gr en die van quaker 57 gr per 100 gr!

Granola
Granola is de in de oven geroosterde cruesli en dus nog krokanter. Het wordt gezien als de gezondere versie en is meestal homemade. In mijn homemade granola hieronder heb ik geen granen, suiker, honing of fruit verwerkt. Dat maakt deze granola dus bijzonder koolhydraatarm. Mijn versie bevat zo’n 5 gr per 100 gram. Ik gebruik ongeveer 25 gram per dosering, dat is dus rond de 1,25 khd per keer!

homemade granola met yoghurt

Variaties
Uiteraard bepaal je lekker zelf wat je er wel en niet in stopt en in welke verhoudingen! Het recept hieronder is wat je ziet op de foto. Ik maak nooit 2x dezelfde, ik hou niet van saai eten 😉 Ik gebruik vandaag kokosvlokken, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoot. Je kunt ook eens gemalen kokos (zoeter en dus meer khd!), sesamzaad, maanzaad, hennepzaad, amandelen, pecannoten of paranoten nemen. Ik doe er nooit zoetstof of fruit door, als ik dat wil dan doe ik dat vlak voor ik het opeet. O ja geheimpje: ik eet ook gerust zomaar stiekem een lepel uit de pot…

Kijk hier voor andere lekkere ontbijtjes.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze homemade granola

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Vind ik echt leuk! Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Homemade granola, suikervrij hippievoer

homemade granola

Door Anna-Karina Geplaatst maart 21, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 450 gr, voor het bakken

  • Koolhydraten: 23,7 gr khd alles/ ca. 1,25 per 25 gr. (450 gr, voor het bakken uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Homemade granola is fantastisch crunchy. lekker door de Griekse yoghurt of andere (plantaardige) zuivel. Supermakkelijk als voedzaam koolhydraatarm ontbijt!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de (hetelucht)oven voor op 155 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de ingrediënten door elkaar zodat overal een gelijkmatige 'oliefilm' over zit.
  3. Spreid de massa uit over het bakblik en bak het 7 x 3 minuten of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is. Schep in elk geval het mengsel elke 3 minuten even om, zodat het niet verbranden kan. Houd het goed in de gaten, elke oven is weer anders. In totaal is de baktijd dus ongeveer 20 minuten.
  4. Haal het bakvel met de granola van de plaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.
  5. Bewaar de granola in een afgesloten (glazen) pot. Voeg bij het serveren eventueel wat zoetstof, cacaonibs of verse vruchten toe. Goeiesmorregens!
    Mijn versie bevat zo’n 5 gr per 100 gram. Ik gebruik ongeveer 25 gram per dosering, dat is dus rond de 1,25 khd per keer!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 gedachten over “Homemade granola, suikervrij hippievoer

  • Jacqueline Vroomen

    Hoi Anna-Karina, vandaag heb ik deze heerlijke granola gemaakt in de Actifry. Het voordeel hiervan is dat je dan niet hoeft te roeren, hij warmt weliswaar tot 180 graden maar daarom deed ik hem maar 15 minuten met regelmatige check. Perfect gelukt en overheerlijk.

  • Renate

    Ziet er heerlijk uit als het klaar is, maar inderdaad vrij vettig. Terwijk ik toch de aanbevolen hoeveelheid heb gebruikt. Heb het uitgespreid op keukenpapier om zo het teveel aan vet kwijt te raken. Volgende keer toch wat minder olie voor mij.

  • Joke

    Wat fijn dat je dit recept deelt, want nu vind ik een yoghurt- ontbijt goed te doen. Het is lang houdbaar en goed mee te variëren. Geen honger tot de lunch!
    Mag ik vragen waar jij de kruidenpotjes vandaan hebt?

  • Marie-Louise

    Dit is voor mij het lekkerste ontbijtgerecht, echt heerlijk. (Maak het zelf zonder kokos, vervang dit door gemengde noten).
    Vandaag 6 blokjes pure chocolade gesmolten, 1/3 van de Granola erdoor geschept en tot kleine “pindarotsjes” gevormd (ik had er 20). Na het afkoelen had ik een stevig “granola-rotsje” dat een echte traktatie is.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nee het moet niet heel vettig zijn. Misschien iets teveel vet gebruikt? Je kunt als het echt te vet is eenvoudig wat ingrediënten toevoegen en het nogmaals in de oven doen. Tussendoor steeds goed omscheppen, anders verbrandt de bovenkant.

  • Hanny Gijsel

    Deze granola is zalig. Ik heb hem al een paar keer gemaakt( en óók stiekem uit de pot gesnoept)
    Volgens mij doen er dat hier meer want de pot kan zomaar een heel stuk leger zijn 🙂
    Gelukkig is hij zo weer bijgemaakt. Dat is ook zo’n voordeel van dit recept.
    Waar koop je trouwens de gemalen sinaasappelschil??
    ik gebruikte de geraspte schil van een biologische sinaasappel. Maar jouw poeder spreekt me wel aan.

  • Birgit Duijsens

    Hoi Anna-Karina, ook dit recept is weer heerlijk! Je noemde echter ook een variant met gemalen kokos, sesamzaad, maanzaad, hennepzaad, amandelen, pecannoten/paranoten; ik ben niet zo goed in hoeveelheden inschatten, dus hoeveel gram zou je dan per ingrediënt gebruiken? En ik neem aan dat je wel dezelfde specerijen gebruikt in dezelfde dosering?
    Bij voorbaat dank voor je antwoord!

  • Henny van Beek

    Lijkt mij heel lekker heb het recept al aan mijn vriendin en mijn dochters gestuurd. heb de ingredienten opgeschreven en ga die van de week even halen en ik laat je weten hoe het smaakt heb er zin in.
    bedankt.

    groetjes Henny

  • Karin Bosman

    Gisteren de granola gemaakt, zonder de kardemom en gember, want dacht dat ik t had, maar niet dus. Een beetje verse sinaasappelschil gebruikt en per ongeluk wat vanille poeder, ook erg lekker trouwens! Uit de oven kwamen heerlijke geuren. Vandaag met t gezin begonnen aan het LCHF dieet en de yoghurt met de granola en een schepje blauwe bessen was al heerlijk.
    Ik gebruik 2 eetlepels granola, heb je enig idee hoeveel kcal dat is?

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik tel zelf geen calorieën, alleen de koolhydraten. Achter de ingrediënten lees je het aantal khd. Als je de hoeveelheid even 1x weegt dan kun je het uitrekenen. Ik heb het net voor mijn versie uitgerekend en gewogen. Mijn versie bevat zo’n 5 gr per 100 gram. Ik gebruik ongeveer 25 gram per dosering, dat is dus rond de 1,25 khd per keer!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Jazeker!!! Maar bij mij haalt het de twee weken nooit, wegens “op”. Dan maak ik gewoon weer nieuwe, maar het blijft inderdaad lekker krokant! Ga gelijk weer ff een voorraadje maken!

  • Kirsten

    Hallo,

    Kan ik ook roomboter gebruiken ipv kokosolie? En ik ik heb nog gebroken lijnzaad, ik neem aan dat dat ook kan ipv hele lijnzaad?
    Ik hoor het graag.

    Groetjes Kirsten

  • Rita de Jong

    Hoi Anna Karina.
    Wat een mooi recept staat er weer bij. Ik zou alleen erg graag willen weten, waar die gemalen sinaasappelschil te koop is. Vast bedankt en nogmaals heel veel succes. Wij zijn er blij mee.

  • Cathy van Beek

    Ik heb het gisteren gemaakt en het smaakt prima. Het blijft echter wel vet door de olie, het roostert niet echt droog. Uit de zaden komt, door de verhitting, natuurlijk ook nogal wat olie vrij. De volgende keer wil ik minder olie gebruiken dan in het recept staat en dan misschien iets korter in de oven. Groet, Cathy.

  • Esther Verhulst

    Hallo Anna-Karina,

    Wat een heerlijk recept weer ga het zeker maken maar nu vraag ik mij af waar je de gemalen sinaasappelschil kunt kopen.

    Groetjes Esther

  • Petra

    Goeiemorgen Anna-Karina, begin mijn dag met notencruesli en ochtendkrant dan nog even mijn mailtjes lezen en dan naar mijn werk. Had net op boodschappenbriefje geschreven cruesli want is bijna op. En toen jouw mailtje wat een idee, ik ga het ook zelf maken, is stukken beter denk ik als uit de winkel. Vanmiddag aan de slag, nu eerst naar mijn werk, fijne dag groetjes Petra

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Inderdaad, ik weet niet welk merk je hebt? De notencruesli van het bekende merk Quaker bevat 57 g khd per 100 gr, die van AH zelfs 61 gr khd. Dat is veel meer dan 10x zoveel dan de 4,7 gr per 100 gram van dit recept!

  • Rita van der Horst

    Die kokoschips erdoor is een lekkere tip! Ik had de granola ontdekt nadat ik in Zuid Afrika was geweest. Banting is daar het kha eten maar met die kokoschips krijg je weer een andere smaak.