homemade granola

Homemade granola, lowcarb en suikervrij

Deze homemade granola is een voedzaam mengsel van vooral zaden en noten, aangevuld met andere lekkere dingen. Net als muesli of cruesli doe je deze koolhydraatarme granola door de Griekse yoghurt of andere (plantaardige) zuivel. Zo eenvoudig is het om ’s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen. Een belangrijk verschil met de muesli en cruesli uit de winkel is dat in deze homemade granola uitsluitend dingen zitten die je er zelf in wilt hebben. Geen granen, geen ladingen suiker of honing en ook geen enorme bergen gedroogd fruit! Wel een heerlijke, crunchy en verantwoorde zuivelvulling die ook nog eens heel erg makkelijk te maken is.

Hippievoer

Veredeld hippievoer, dat is het eigenlijk. In de jaren 60 en 70 ontdekten hippies (ik ook) massaal de muesli. De originele Bircher-Benner muesli werd al veel eerder ontwikkeld, namelijk aan het begin van de 20e eeuw, door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Dr. Maximilian Bircher-Benner. Wie er alles over wil weten leest deze blogpost. Alle muesli en cruesli die je tegenwoordig in de supermarkt ziet is een afgeleide van de Bircher-Benner muesli.

Verschil tussen muesli, cruesli en granola

Ontbijtgranen in de vorm van muesli, cruesli en granola gebruik je allemaal op dezelfde manier. Je neemt een kommetje met je favoriete zuivelproduct en doet daar een hoeveelheid muesli, cruesli of granola in en klaar is je voedzame ontbijt.

Muesli

Muesli bestaat vooral uit granen in de vorm van vlokken. Denk aan speltvlokken, havervlokken, roggevlokken, gerstvokken en tarwevlokken. Vaak wordt er gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberry’s etc. aan toegevoegd. Ook noten, chocola, kokosrasp, kaneel of andere smaakmakers kunnen in de muesli verwerkt zijn. Muesli is in principe ongezoet en wordt niet geroosterd. Door de ingrediënten dus niet echt koolhydraatarm.

Cruesli

Cruesli is geoliede en gesuikerde variant van muesli. Door aan het mengsel olie, boter, suiker, honing of een andere suikervervanger toe te voegen gaat het een beetje ‘klonteren’. Ook aan cruesli worden vaak noten, gedroogd fruit etc. toegevoegd. Cruesli bevat al met al nog veel meer koolhydraten dan muesli. Notencruesli van AH bevat 51 gram koolhydraten en die van quaker 57 gram koolhydraten per 100 gram!

Granola

Granola is de in de oven geroosterde cruesli en dus nog krokanter. Het wordt gezien als de gezondere versie en is meestal homemade. In mijn homemade granola hieronder heb ik geen granen, suiker, honing of fruit verwerkt. Dat maakt deze granola dus bijzonder koolhydraatarm. Mijn versie bevat nog geen 25 gr khd per 450 gram. Ik gebruik ongeveer 25 gram per dosering, dat is dus 1,38 khd per keer!

Variatie op homemade granola

Uiteraard bepaal je lekker zelf wat je er wel en niet in stopt en in welke verhoudingen! Het recept hieronder is wat je ziet op de foto. Ik maak nooit 2x dezelfde, ik hou niet van saai eten 😉 Ik gebruik vandaag kokosvlokken, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoot. Je kunt ook eens gemalen kokos (zoeter en dus meer khd!), sesamzaad, maanzaad, hennepzaad, amandelen, pecannoten of paranoten nemen. Ik doe er nooit zoetstof of fruit door, als ik dat wil dan doe ik dat vlak voor ik het opeet. O ja geheimpje: ik eet ook gerust zomaar stiekem een lepel uit de pot…

Kijk hier voor andere lekkere ontbijtjes.

homemade granola

homemade granola

Zo maak je deze homemade granola

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Vind ik echt leuk! Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!


homemade granola

Homemade granola, lowcarb en suikervrij

Super makkelijk als voedzaam koolhydraatarm ontbijt! Deze homemade, koolhydraatarme granola is fantastisch crunchy. Smaakt uitstekend door de Griekse yoghurt en een voorraadje blijft wekenlang lekker.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 19

4.86 van 7 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Ontbijt, Tussendoortje (zoet)
Keuken: Overig
Trefwoord: brood & crackers, knutselen in de keuken, oven
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,4 gram koolhydraten per portie van 25 gram
Uit recept: 18 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Smelt kokosolie op zeer laag vuur. Meng ondertussen de overige ingrediënten. Hussel de gesmolten kokosolie erdoor, zodat overal een 'oliefilm' over zit.
  • Spreid de massa uit over het bakblik en bak het 7 x 3 minuten of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is. Schep elke 3 minuten even om, zodat het niet kan verbranden. In totaal is de baktijd dus ongeveer 20 minuten.
    Houd het goed in de gaten, elke oven is tenslotte anders.
  • Haal het bakvel met de granola van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.
Granola bewaren
  • Bewaar de granola in een afgesloten glazen pot. Blijft wekenlang lekker krokant als je het goed droog hebt gebakken.
  • Gemiddelde portie voor de yoghurt weegt 25 gram en bevat 1,4 gram koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

84 reacties op “Homemade granola, lowcarb en suikervrij”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

2.5K Shares
Share1.1K
Pin1.4K
Tweet