Homemade granola, lowcarb en suikervrij

homemade granola

Deze homemade granola is een voedzaam mengsel van vooral zaden en noten, aangevuld met andere lekkere dingen. Net als muesli of cruesli doe je deze koolhydraatarme granola door de Griekse yoghurt of andere (plantaardige) zuivel. Zo eenvoudig is het om ’s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen. Een belangrijk verschil met de muesli en cruesli uit de winkel is dat in deze homemade granola uitsluitend dingen zitten die je er zelf in wilt hebben. Geen granen, geen ladingen suiker of honing en ook geen enorme bergen gedroogd fruit! Wel een heerlijke, crunchy en koolhydraatarme zuivelvulling die ook nog eens heel erg makkelijk te maken is. 1 portie van 25 gram granola bevat maar 1.28 gram koolhydraten.

Hippievoer

Veredeld hippievoer, dat is het eigenlijk. In de jaren 60 en 70 ontdekten hippies (ik ook) massaal de muesli. De originele Bircher-Benner muesli werd al veel eerder ontwikkeld, namelijk aan het begin van de 20e eeuw, door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Dr. Maximilian Bircher-Benner. Wie er alles over wil weten leest deze blogpost. Alle muesli en cruesli die je tegenwoordig in de supermarkt ziet is een afgeleide van de Bircher-Benner muesli.

Verschil tussen muesli, cruesli en granola

Ontbijtgranen in de vorm van muesli, cruesli en granola gebruik je allemaal op dezelfde manier. Je neemt een kommetje met je favoriete zuivelproduct en doet daar een hoeveelheid muesli, cruesli of granola in en klaar is je voedzame ontbijt.

Muesli

Muesli bestaat vooral uit granen in de vorm van vlokken. Denk aan speltvlokken, havermout, roggevlokken, gerstvokken en tarwevlokken. Vaak wordt er gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberry’s etc. aan toegevoegd. Ook noten, chocola, kokosrasp, kaneel of andere smaakmakers kunnen in de muesli verwerkt zijn. Muesli is in principe ongezoet en wordt niet geroosterd. Door de ingrediënten dus niet echt koolhydraatarm.

Cruesli

Cruesli is geoliede en gesuikerde variant van muesli. Door aan het mengsel olie, boter, suiker, honing of een andere suikervervanger toe te voegen gaat het een beetje ‘klonteren’. Ook aan cruesli worden vaak noten, gedroogd fruit etc. toegevoegd. Cruesli bevat al met al nog veel meer koolhydraten dan muesli. Notencruesli van AH bevat 51 gram koolhydraten en die van quaker 57 gram koolhydraten per 100 gram!

Granola

Granola is de in de oven geroosterde cruesli en dus nog krokanter. Het wordt gezien als de gezondere versie en is meestal homemade. In mijn homemade granola hieronder heb ik geen granen, suiker, honing of fruit verwerkt. Dat maakt deze granola dus bijzonder koolhydraatarm.

Variatie op homemade granola

Uiteraard bepaal je lekker zelf wat je er wel en niet in stopt en in welke verhoudingen! Het recept hieronder is wat je ziet op de foto. Ik maak nooit 2x dezelfde, ik hou niet van saai eten 😉 Ik gebruik vandaag kokosvlokken, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoot. Je kunt ook eens gemalen kokos (zoeter en dus meer khd!), sesamzaad, maanzaad, hennepzaad, amandelen, pecannoten of paranoten nemen. Ik doe er nooit zoetstof of fruit door, als ik dat wil dan doe ik dat vlak voor ik het opeet. O ja geheimpje: ik eet ook gerust zomaar stiekem een lepel uit de pot…

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

homemade granola
homemade granola

Zo maak je deze homemade granola

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


homemade granola

Koolhydraatarme granola, lowcarb en suikervrij

Super makkelijk als voedzaam koolhydraatarm ontbijt! Deze homemade, koolhydraatarme granola is fantastisch crunchy. Smaakt uitstekend door de Griekse yoghurt en een voorraadje blijft wekenlang lekker.
4.73 van 33 stemmen

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 19

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Voedingswaarde

Per portie van 25 gram
kcal 164.31 koolhydraten 1.28 geiwitten 5.4 gvetten 14.82 gvezels 2.79 g
Hoeveelheid (aan te passen)18 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Smelt kokosolie op zeer laag vuur. Meng ondertussen de overige ingrediënten in een kom. Hussel de gesmolten kokosolie erdoor, zodat overal een 'oliefilm' over zit.
  • Spreid de massa uit over het bakblik en bak het 7 x 3 minuten of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is. Schep elke 3 minuten even om, zodat het niet kan verbranden. In totaal is de baktijd dus ongeveer 20 minuten.
    Houd het goed in de gaten, elke oven is tenslotte anders.
  • Haal het bakvel met de granola van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.

Granola bewaren

  • Bewaar de granola in een afgesloten glazen pot. Blijft wekenlang lekker krokant als je het goed droog hebt gebakken.
  • Onze gemiddelde portie voor de yoghurt weegt 25 gram en bevat dan 1.28 gram koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


19 gedachten over “Homemade granola, lowcarb en suikervrij”

  1. 5 sterren
    Gisteren gemaakt, echt superlekker. Vanmorgen in de Griekse yoghurt gedaan, ook lekker. Uit de hand ook lekker. Een blijvertje.

  2. Kokoschips, kokosolie, pompoenpitten, pecannoten, zonnebloempitten en (foutje, verkeerde pak) amandelmeel gebruikt. Speculaaskruiden erdoor.

    In de oven gezet toen ik die voorverwarmde voor het bakken van het pittenbrood, daarna eruit gehaald. Nadat het pittenbrood klaar was, heb ik de schaal met granola weer terug gezet in de afkoelende oven.

    Vanochtend heerlijk door de Griekse yoghurt gegeten.

  3. Wij eten dit vrijwel elke ochtend als ontbijt, heerlijk! Ik maak altijd een voorraadje en doe dat in twee delen; de kokos twee maal 5/6 minuten, tussendoor mengen. De rest ongeveer 2 maal 14 minuten. Ik gebruik geen olie en smaakmakers.

    1. Heb net de boel in de prullenbak gegooid , precies gedaan Vlg het recept , maar blijft nat , het lukt me niet

          1. ee is snap er ook helemaal niks van , misschien ligt het aan de oven 
            Er stond hetelucht oven 155 graden maar er staat niet bij boven en onder of alleen boven en in het midden van de oven ? 
            Dus misschien heeft het daar aan gelegen ?

          2. Hetelucht betekent dat de warmte door je ventilator wordt rond geblazen. En dan is er verder geen boven of onderwarmte van toepassing. Ik neem aan dat je ook steeds hebt omgeschept zoals beschreven?

          3. Ja hoor dat weet ik , en heb het elke 3 min omgeschept , . Nou ja heb het geprobeerd , maar het mocht niet lukken , is aan mij niet besteed , het zelf maken 
            Ik dacht dit is simpel , moet lukken maar zelfs dat niet 
            Maar bedankt voor uw reactie ,s hoor 
            Gr irma 

          4. zo ziet het er uit
            Zo ziet het er uit…
            Zelf weten, maar je hebt denk ik gewoon niet de juiste ingrediënten gebruikt. Als je op de ingrediënten klikt dan zie je precies wat wij gebruiken, ook merken kunnen verschillen. Het enige natte wat erin zit is 30 gram kokosolie. Daar kan zo’n hele bak echt niet nat van worden.

  4. 5 sterren
    Dit is zooooo lekker. Heb er altijd een voorraad van staan. Die versgeroosterde is trouwens ook heel erg yummi, vooral omdat die dan nog warm is, en dat dan op de koude yoghurt mmmmmmmm.
    Groetjes, Erna.

  5. 5 sterren
    Voor de tweede keer deze granola gemaakt. Ik heb kokosrasp gekozen. Deze na 12 minuten toegevoegd. Totaal 4×6 minuten in de oven gehad. Het ruikt heerlijk in huis en het smaakt mij erg goed!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top