Deze homemade granola is een voedzaam mengsel van vooral zaden en noten, aangevuld met andere lekkere dingen. Net als muesli of cruesli doe je deze koolhydraatarme granola door de Griekse yoghurt of andere (plantaardige) zuivel. Zo eenvoudig is het om ’s ochtends je dag heerlijk en gezond te beginnen. Een belangrijk verschil met de muesli en cruesli uit de winkel is dat in deze homemade granola uitsluitend dingen zitten die je er zelf in wilt hebben. Geen granen, geen ladingen suiker of honing en ook geen enorme bergen gedroogd fruit! Wel een heerlijke, crunchy en koolhydraatarme zuivelvulling die ook nog eens heel erg makkelijk te maken is. 1 portie van 25 gram granola bevat maar 1.28 gram koolhydraten.
Hippievoer
Veredeld hippievoer, dat is het eigenlijk. In de jaren 60 en 70 ontdekten hippies (ik ook) massaal de muesli. De originele Bircher-Benner muesli werd al veel eerder ontwikkeld, namelijk aan het begin van de 20e eeuw, door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Dr. Maximilian Bircher-Benner. Wie er alles over wil weten leest deze blogpost. Alle muesli en cruesli die je tegenwoordig in de supermarkt ziet is een afgeleide van de Bircher-Benner muesli.
Verschil tussen muesli, cruesli en granola
Ontbijtgranen in de vorm van muesli, cruesli en granola gebruik je allemaal op dezelfde manier. Je neemt een kommetje met je favoriete zuivelproduct en doet daar een hoeveelheid muesli, cruesli of granola in en klaar is je voedzame ontbijt.
Muesli
Muesli bestaat vooral uit granen in de vorm van vlokken. Denk aan speltvlokken, havervlokken, roggevlokken, gerstvokken en tarwevlokken. Vaak wordt er gedroogd fruit, zoals rozijnen, cranberry’s etc. aan toegevoegd. Ook noten, chocola, kokosrasp, kaneel of andere smaakmakers kunnen in de muesli verwerkt zijn. Muesli is in principe ongezoet en wordt niet geroosterd. Door de ingrediënten dus niet echt koolhydraatarm.
Cruesli
Cruesli is geoliede en gesuikerde variant van muesli. Door aan het mengsel olie, boter, suiker, honing of een andere suikervervanger toe te voegen gaat het een beetje ‘klonteren’. Ook aan cruesli worden vaak noten, gedroogd fruit etc. toegevoegd. Cruesli bevat al met al nog veel meer koolhydraten dan muesli. Notencruesli van AH bevat 51 gram koolhydraten en die van quaker 57 gram koolhydraten per 100 gram!
Granola
Granola is de in de oven geroosterde cruesli en dus nog krokanter. Het wordt gezien als de gezondere versie en is meestal homemade. In mijn homemade granola hieronder heb ik geen granen, suiker, honing of fruit verwerkt. Dat maakt deze granola dus bijzonder koolhydraatarm. Mijn versie bevat nog geen 25 gr khd per 450 gram. Ik gebruik ongeveer 25 gram per dosering, dat is dus 1,38 khd per keer!
Variatie op homemade granola
Uiteraard bepaal je lekker zelf wat je er wel en niet in stopt en in welke verhoudingen! Het recept hieronder is wat je ziet op de foto. Ik maak nooit 2x dezelfde, ik hou niet van saai eten 😉 Ik gebruik vandaag kokosvlokken, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoot. Je kunt ook eens gemalen kokos (zoeter en dus meer khd!), sesamzaad, maanzaad, hennepzaad, amandelen, pecannoten of paranoten nemen. Ik doe er nooit zoetstof of fruit door, als ik dat wil dan doe ik dat vlak voor ik het opeet. O ja geheimpje: ik eet ook gerust zomaar stiekem een lepel uit de pot…
Kijk hier voor andere lekkere ontbijtjes.

Zo maak je deze homemade granola
Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Vind ik echt leuk! Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!

Koolhydraatarme granola, lowcarb en suikervrij
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 19
Voedingswaarde
Ingrediënten
- 30-35 g kokosolie - gesmolten
- 100 g kokoschips
- 50 g walnoten - optioneel hazel-, pecan- etc...
- 50 g lijnzaad - heel
- 100 g zonnebloempitten
- 150 g pompoenpitten
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl kardemom - gemalen
- ½ tl sinaasappelschil - gemalen
- 1 tl anijszaad
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 155 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Smelt kokosolie op zeer laag vuur. Meng ondertussen de overige ingrediënten in een kom. Hussel de gesmolten kokosolie erdoor, zodat overal een 'oliefilm' over zit.
- Spreid de massa uit over het bakblik en bak het 7 x 3 minuten of tot het goudbruin en lekker knapperig geroosterd is. Schep elke 3 minuten even om, zodat het niet kan verbranden. In totaal is de baktijd dus ongeveer 20 minuten. Houd het goed in de gaten, elke oven is tenslotte anders.
- Haal het bakvel met de granola van de bakplaat en laat het buiten de oven helemaal afkoelen.
Granola bewaren
- Bewaar de granola in een afgesloten glazen pot. Blijft wekenlang lekker krokant als je het goed droog hebt gebakken.
- Onze gemiddelde portie voor de yoghurt weegt 25 gram en bevat dan 1.28 gram koolhydraten.
© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten
Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.
- Lekker & makkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659801
- Gewoon Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659818
- Verrukkelijk Koolhydraatarm,
ISBN 9789082659870
Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!
![]() |
![]() |
![]() |