In ons boek Verrukkelijk Koolhydraatarm staan deze zalige homemade dogels. Dogels, huh wasdanou? Nou, dat is een heel smakelijk koolhydraatarm broodje met een gat erin. Het lijkt qua uiterlijk op donuts en bagels. Vandaar dat we ze in ons huishouden al gelijk dogels noemden. Inmiddels is die naam al helemaal ingeburgerd hier thuis. “Haal jij even 4 dogels uit de vriezer voor morgenochtend?” Deze zalige dogels passen uitstekend in een glutenvrij, koolhydraatarm of keto dieet. Immers het bevat slechts kcal 136.22 ⋆ koolhydraten 0.85 g ⋆ eiwitten 6.38 g ⋆ vetten 11.45 g ⋆ vezels 1.85 g per onbelegde dogel.
Bagels, variatie en beleggen
Door het sesamzaad en maanzaad hebben ook deze homemade dogels de klassieke bagel ‘look and feel‘, maar dan koolhydraatarm. Voor een hartiger variant deden wij door de helft van het beslag ook wat kaas. Heerlijk voor de variatie! Je eet de dogel zo uit het vuistje of je belegt de dogel met je eigen favo hartig of zoet beleg. Vandaag beleggen wij ‘m met fruit. Ook publiceerden we 5 andere belegde koolhydraatarme dogels!
Bewaren
We hebben een vorm gebruikt van 18 x 26 cm. Per vorm zitten er 6 donutsholtes in van 7 cm. Uit het recept haal je 12 dogels, die eet je niet in één keer op uiteraard, tenzij je een heel groot gezin hebt. We hebben dat bewust gedaan, want je kunt ze makkelijk koel bewaren of invriezen! Zo heb je altijd een verantwoord lekker koolhydraatarm feestelijk broodje op voorraad. Makkelijk om mee te nemen ook. Hou je niet van een voorraadje en maak je alles liever vers? Pas dan gewoon de hoeveelheden in onderstaand recept aan voor een kleinere hoeveelheid.
Groen brood of paars brood?
Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….
Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt.
Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je homemade dogels
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Homemade dogels, broodjes met een gat erin
Ook gebruikt
- 2 siliconen donutvormen Afm. 18 x 26 cm, met elk 6 holtes à 7 cm.
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 40 g zonnebloempitten, gemalen tot meel
- 40 g lijnzaad, heel
- 60 g amandelmeel
- 8 g bakpoeder, ong. 1 el
- 30 g roomboter, gesmolten
- 4 eieren
- 75 g kwark, volle
- snufje zout
- 40 g geraspte kaas, voor hartige broodjes
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en zet 2 siliconen donutvormen met 6 holtes klaar.
- Maal de zonnebloempitten tot meel in een koffiemolen of vijzel. Meng het zonnebloempittenmeel met het lijnzaad, amandelmeel en bakpoeder in een beslagkom.
- Smelt de roomboter op laag vuur en voeg het samen met de eieren, kwark en zout toe aan de beslagkom. Meng alles tot een dik beslag. Voor hartige broodjes meng door (een deel van) het beslag geraspte kaas. Verdeel het beslag over de vormpjes en bestrooi met wat sesam- en/of maanzaad. Bak ze 20-25 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.
TIPS
- Wij gebruiken een donutvorm met een extra hoge tuut in het midden, daardoor krijg je ook echt een gat in je broodje. De minibroodjes zijn uitstekend voor bij een high tea! Je kunt ook een andere vorm nemen uiteraard, zoals taartvormpjes met uitneembare bodem. Een Yorkshire puddingvorm werkt ook. Houd wel even de baktijd in de gaten als je brede en dus dunnere broodjes maakt, die zullen eerder gaar zijn.
- Bewaar de dogels maximaal 3 dagen goed afgedekt in de koelkast. Invriezen is eigenlijk beter. Leg ze dan de avond van tevoren in de koelkast of stop ze vlak voor consumptie nog even in de oven of broodrooster.
Belegd met fruit
- Besmeer je koolhydraatarme homemade dogel met 10 g roomkaas en beleg 'm met ongeveer 50 g fruit. Wij namen een paar blauwe bessen, 1 aardbei en 1 plakje kiwi. Garneer met kokosrasp en/of verse munt. Eet smakelijk! (bijtellen ongeveer 3 gram koolhydraten)
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Welke doorsnee hebben uw dogelvormen?
Gr.
Gertie
Ik heb het er nu ook even bijgezet. De buitenmaten van de donutvorm: 18 x 26 cm. Per vorm zitten er 6 donutsholtes in van 7 cm doorsnee.
Dankje
Hallo,
Heb het recept al een paar keer gemaakt en ze zijn erg lekker. Nu had ik toch een vraagje…Geen enkele keer haal ik er 12 bagels uit, en dan heb ik ook nog eens een mini donutvorm. Hoe kan dit ? Tot hoever vul je de vormen met beslag ?
Gewoon een kwestie van het beslag verdelen over de 12 holtes
Super makkelijk recept, heerlijk resultaat! Zowel hartig als zoet te beleggen, jummie!
Kan je de bakpoeder voor wijnsteenpoeder vervangen?
De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG! Daar lees je dit: “Gewoon bakpoeder en wijnsteenbakpoeder kan in dezelfde hoeveelheden vervangen worden, de werking is hetzelfde.”.
Lekker die dogels!
Ik vraag me alleen af hoe het komt dat ze groen zijn aan de binnenkant?
Welk ingredient kan deze groene kleur veroorzaken in de dogels?
Oeps ja! De zonnebloempitten, zie de tekst
Wat een heerlijk recept. In plaats van kwark heb ik Griekse yoghurt gebruikt.
Super, deze houden we er in.
Zegt het voort 😉
Wauw! Lijkt me geweldig. Hartelijk dank voor dit recept
Gemaakt vandaag en ze zijn werkelijk geweldig! Ook helemaal goedgekeurd door de pubers …;-)
Zeker voor herhaling vatbaar.