In ons boek Verrukkelijk Koolhydraatarm staan deze zalige homemade dogels. Dogels, huh wasdanou? Nou, dat is een heel smakelijk koolhydraatarm broodje met een gat erin. Het lijkt qua uiterlijk op donuts en bagels. Vandaar dat we ze in ons huishouden al gelijk dogels noemden. Inmiddels is die naam al helemaal ingeburgerd hier thuis. “Haal jij even 4 dogels uit de vriezer voor morgenochtend?” Deze zalige dogels passen uitstekend in een glutenvrij, koolhydraatarm of keto dieet. Immers het bevat slechts kcal 136.22 ⋆ koolhydraten 0.85 g ⋆ eiwitten 6.38 g ⋆ vetten 11.45 g ⋆ vezels 1.85 g per onbelegde dogel.
Bagels, variatie en beleggen
Door het sesamzaad en maanzaad hebben ook deze homemade dogels de klassieke bagel ‘look and feel‘, maar dan koolhydraatarm. Voor een hartiger variant deden wij door de helft van het beslag ook wat kaas. Heerlijk voor de variatie! Je eet de dogel zo uit het vuistje of je belegt de dogel met je eigen favo hartig of zoet beleg. Vandaag beleggen wij ‘m met fruit. Ook publiceerden we 5 andere belegde koolhydraatarme dogels!
Bewaren
Uit het recept haal je 12 dogels, die eet je niet in één keer op uiteraard, tenzij je een heel groot gezin hebt. We hebben dat bewust gedaan, want je kunt ze makkelijk koel bewaren of invriezen! Zo heb je altijd een verantwoord lekker koolhydraatarm feestelijk broodje op voorraad. Makkelijk om mee te nemen ook. Hou je niet van een voorraadje en maak je alles liever vers? Pas dan gewoon de hoeveelheden in onderstaand recept aan voor een kleinere hoeveelheid.
Groen brood of paars brood?
Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit….
Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt.
Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:




Zo maak je homemade dogels
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Homemade dogels, broodjes met een gat erin
Ook in Verrukkelijk Koolhydraatarm, blz. 36
Ook gebruikt
- 2 siliconen donutvormen
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 40 g zonnebloempitten, gemalen tot meel
- 40 g lijnzaad, heel
- 60 g amandelmeel
- 8 g bakpoeder, ong. 1 el
- 30 g roomboter, gesmolten
- 4 eieren
- 75 g kwark, volle
- snufje (zee)zout
- 40 g geraspte kaas, voor hartige broodjes
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en zet 2 siliconen donutvormen met 6 holtes klaar.
- Maal de zonnebloempitten tot meel in een koffiemolen of vijzel. Meng het zonnebloempittenmeel met het lijnzaad, amandelmeel en bakpoeder in een beslagkom.
- Smelt de roomboter op laag vuur en voeg het samen met de eieren, kwark en zout toe aan de beslagkom. Meng alles tot een dik beslag. Voor hartige broodjes meng door (een deel van) het beslag geraspte kaas. Verdeel het beslag over de vormpjes en bestrooi met wat sesam- en/of maanzaad. Bak ze 20-25 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.
TIPS
- Wij gebruiken een donutvorm met een extra hoge tuut in het midden, daardoor krijg je ook echt een gat in je broodje. De minibroodjes zijn uitstekend voor bij een high tea! Je kunt ook een andere vorm nemen uiteraard, zoals taartvormpjes met uitneembare bodem. Een Yorkshire puddingvorm werkt ook. Houd wel even de baktijd in de gaten als je brede en dus dunnere broodjes maakt, die zullen eerder gaar zijn.
- Bewaar de dogels maximaal 3 dagen goed afgedekt in de koelkast. Invriezen is eigenlijk beter. Leg ze dan de avond van tevoren in de koelkast of stop ze vlak voor consumptie nog even in de oven of broodrooster.
Belegd met fruit
- Besmeer je koolhydraatarme homemade dogel met 10 g roomkaas en beleg 'm met ongeveer 50 g fruit. Wij namen een paar blauwe bessen, 1 aardbei en 1 plakje kiwi. Garneer met kokosrasp en/of verse munt. Eet smakelijk! (bijtellen ongeveer 3 gram koolhydraten)
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: