koolhydraatarme homemade dogels

Homemade dogels – ofwel koolhydraatarme bagel

In ons boek Verrukkelijk Koolhydraatarm staan deze zalige homemade dogels. Dogels, huh wasdanou? Nou, dat is een heel smakelijk koolhydraatarm broodje met een gat erin. Het lijkt qua uiterlijk op donuts en bagels. Vandaar dat we ze in ons huishouden al gelijk dogels noemden. Inmiddels is die naam al helemaal ingeburgerd hier thuis. “Haal jij even 4 dogels uit de vriezer voor morgenochtend?” Deze zalige dogels passen uitstekend in een glutenvrij, koolhydraatarm of keto dieet. Immers het bevat slechts kcal 136.22 ⋆ koolhydraten 0.85 g ⋆ eiwitten 6.38 g ⋆ vetten 11.45 g ⋆ vezels 1.85 g per onbelegde dogel.

Advertentie

Bagels, variatie en beleggen

Door het sesamzaad en maanzaad hebben ook deze homemade dogels de klassieke bagel ‘look and feel‘, maar dan koolhydraatarm. Voor een hartiger variant deden wij door de helft van het beslag ook wat kaas. Heerlijk voor de variatie! Je eet de dogel zo uit het vuistje of je belegt de dogel met je eigen favo hartig of zoet beleg. Vandaag beleggen wij ‘m met fruit. Ook publiceerden we 5 andere belegde koolhydraatarme dogels!

Bewaren

We hebben een vorm gebruikt van 18 x 26 cm. Per vorm zitten er 6 donutsholtes in van 7 cm. Uit het recept haal je 12 dogels, die eet je niet in één keer op uiteraard, tenzij je een heel groot gezin hebt. We hebben dat bewust gedaan, want je kunt ze makkelijk koel bewaren of invriezen! Zo heb je altijd een verantwoord lekker koolhydraatarm feestelijk broodje op voorraad. Makkelijk om mee te nemen ook. Hou je niet van een voorraadje en maak je alles liever vers? Pas dan gewoon de hoeveelheden in onderstaand recept aan voor een kleinere hoeveelheid.

Groen brood of paars brood?

Bij sommige mensen verkleurt het brood groen of paars. De smaak ervan is overigens wel normaal en je kunt het ook echt gewoon eten. Maar het ziet er wel vreemd uit…. 
Groen brood? Dan heeft het bakpoeder gereageerd met zonnebloem- of pompoenpitten. Of je hebt in plaats van bakpoeder natriumbicarbonaat gebruikt. Iets zuurs, zoals citroensap of azijn toevoegen helpt. 
Paars brood? Dan heb je niet uitsluitend de psylliumvezels (husk) gebruikt, maar ook de gemalen kern van het vlozaad. Of de vezels zijn niet helemaal zuiver en bijvoorbeeld gemengd met inuline.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

koolhydraatarme homemade dogels
koolhydraatarme homemade dogels

Zo maak je homemade dogels

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

koolhydraatarme homemade dogels

Homemade dogels, broodjes met een gat erin

Dogels, huh wasdanou? Nou, dat is een heel smakelijk broodje met een gat erin. Het lijkt qua uiterlijk op donuts en bagels. Vandaar dat we ze al snel dogels noemden. Inmiddels is die naam al helemaal ingeburgerd in ons huishouden. “Haal jij even 4 dogels uit de vriezer voor morgenochtend?”
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ook gebruikt

  • 2 siliconen donutvormen Afm. 18 x 26 cm, met elk 6 holtes à 7 cm.

Voedingswaarde

Per onbelegde dogel
kcal 136.22 koolhydraten 0.85 geiwitten 6.38 gvetten 11.45 gvezels 1.85 g
Hoeveelheid (aan te passen)12 dogels

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Bestrooien

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en zet 2 siliconen donutvormen met 6 holtes klaar.
  • Maal de zonnebloempitten tot meel in een koffiemolen of vijzel. Meng het zonnebloempittenmeel met het lijnzaad, amandelmeel en bakpoeder in een beslagkom.
  • Smelt de roomboter op laag vuur en voeg het samen met de eieren, kwark en zout toe aan de beslagkom. Meng alles tot een dik beslag. Voor hartige broodjes meng door (een deel van) het beslag geraspte kaas. Verdeel het beslag over de vormpjes en bestrooi met wat sesam- en/of maanzaad. Bak ze 20-25 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.

TIPS

  • Wij gebruiken een donutvorm met een extra hoge tuut in het midden, daardoor krijg je ook echt een gat in je broodje. De minibroodjes zijn uitstekend voor bij een high tea! Je kunt ook een andere vorm nemen uiteraard, zoals taartvormpjes met uitneembare bodem. Een Yorkshire puddingvorm werkt ook. Houd wel even de baktijd in de gaten als je brede en dus dunnere broodjes maakt, die zullen eerder gaar zijn.
  • Bewaar de dogels maximaal 3 dagen goed afgedekt in de koelkast. Invriezen is eigenlijk beter. Leg ze dan de avond van tevoren in de koelkast of stop ze vlak voor consumptie nog even in de oven of broodrooster.

Belegd met fruit

  • Besmeer je koolhydraatarme homemade dogel met 10 g roomkaas en beleg 'm met ongeveer 50 g fruit. Wij namen een paar blauwe bessen, 1 aardbei en 1 plakje kiwi. Garneer met kokosrasp en/of verse munt. Eet smakelijk!
    (bijtellen ongeveer 3 gram koolhydraten)

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


14 gedachten over “Homemade dogels – ofwel koolhydraatarme bagel”

  1. Hallo,

    Heb het recept al een paar keer gemaakt en ze zijn erg lekker. Nu had ik toch een vraagje…Geen enkele keer haal ik er 12 bagels uit, en dan heb ik ook nog eens een mini donutvorm. Hoe kan dit ? Tot hoever vul je de vormen met beslag ?

    1. De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG! Daar lees je dit: “Gewoon bakpoeder en wijnsteenbakpoeder kan in dezelfde hoeveelheden vervangen worden, de werking is hetzelfde.”.

  2. 4 sterren
    Lekker die dogels!
    Ik vraag me alleen af hoe het komt dat ze groen zijn aan de binnenkant?
    Welk ingredient kan deze groene kleur veroorzaken in de dogels?

  3. 5 sterren
    Wat een heerlijk recept. In plaats van kwark heb ik Griekse yoghurt gebruikt.
    Super, deze houden we er in.

    1. 5 sterren
      Gemaakt vandaag en ze zijn werkelijk geweldig! Ook helemaal goedgekeurd door de pubers …;-)
      Zeker voor herhaling vatbaar.

Reacties zijn gesloten.

4.84 from 6 votes (3 ratings without comment)
Scroll naar boven