Hoeveel koolhydraten zitten in… Koolhydraatlijsten – INFO

Hoeveel koolhydraten zitten in welk product? In dit artikel vind je onderaan de koolhydraatlijsten van veel gegeten en gedronken producten. Groente, Fruit, Noten & Kruiderij, Kaas & zuivel, Vlees & Vlees- en zuivelvervangers en Alle categorieën elkaar. Handig toch?! Sla ze op in je telefoon. Print ze uit en hang ze in je keuken, zo heb je ze altijd onder handbereik. 

Uitgangspunt koolhydraatarm

Je gebruikt de lijsten als je het aantal koolhydraten (en vetten en eiwitten) bijhoudt die je op een dag eet: je persoonlijke dagtotaal. Je kunt je persoonlijke dagtotaal berekenen de keto calculator. Maar hoeveel koolhydraten eet je nu per dag? Daarvoor hebben we een paar algemene regels: bij een ketogeen dieet eet je tussen de 20-30 gram koolhydraten per dag. Bij een koolhydraatarm eetpatroon eet je in de beginfase (ongeveer 2 weken) minimaal 20 en maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Daarna verhoog je de inname van koolhydraten stapsgewijs, bijvoorbeeld elke week of elke 2 weken + 5 gr. khd. Een en ander hangt ook af van hoeveel kilo je te gaan hebt tot je een gezond gewicht hebt bereikt. Bij 20- 75 gram koolhydraten per dag spreek je nog steeds van een koolhydraatarm dieet. De meeste mensen noemen tussen 75-100 gram koolhydraten per dag een koolhydraatabeperkte leefstijl.

Bij hoeveel gram koolhydraten de grens ligt van afvallen, op gewicht blijven of weer aankomen is voor iedereen anders en zul je zelf moeten ervaren. Ik hang niet één bepaald dieet aan, dit zijn redelijk algemene uitgangspunten bij de verschillende koolhydraatarme diëten. 

Hoeveel koolhydraten zitten er in…?

Vermoedelijk de meest gestelde vraag is op dit blog is: “Hoeveel koolhydraten zitten in…”.  Voor onze recepten vind je een indicatie van de voedingswaarde bij de recepten. Maar als je zelf wilt tellen, blijkt dat best wel lastig. Weeg en meet je alles dan voor of na het schillen. Voor of na het koken? Als je tot achter de komma inzicht wilt hebben in je koolhydraat-vet en eiwitinname kom je er eigenlijk niet onderuit om alles wat je eet en drinkt  (in elk geval een tijdje) zelf bij te houden, voor de merken en producten die je zelf gebruikt. 

Andere voedingswaardes van verschillende bronnen, daarom!

Niets zo frustrerend als al die verschillende voedingswaardes. Het grootste misverstand is wel dat amandelmeel, amandelmeel is en dat die altijd een constante voedingswaarde heeft. Neen, al dat soort voeding is ‘levend spul’ en is afkomstig uit diverse windstreken, de voedingswaarde kan enorm fluctueren. Niet alleen van streek tot streek, maar ook van seizoen tot seizoen en van moment waarop iets wordt geoogst. Voedingswaardes worden in een laboratorium door specialistische instituten gemeten, zoals bijvoorbeeld in Nederland bij NEVO/RIVM. Ieder instituut heeft daarvoor ook  eigen meetmethode.

Beschouw het als steekproeven die ze doen. Zo’n meting is altijd een MOMENTOPNAME! En bedenk ook even: er wordt niet voortdurend gemeten, sommige waardes zijn in de jaren ’90 van de vorige eeuw voor het laatst gemeten en nooit meer herrekend. Van veel producten worden Amerikaanse waardes overgenomen, daar tellen ze voedingsvezels bij de koolhydraten. En dat wordt niet altijd omgerekend naar de Europese beschrijvingen. Immers, wij willen juist de netto koolhydraten weten. Tot zover de cijfers uit  ‘betrouwbare’ bronnen.  Dan heb je nog diverse apps in omloop waarvan niet altijd duidelijk is met welke bronnen die werken. Bij sommige kan iedereen gewoon maar wat invullen. 

Voedingswaarden op etiketten

Maar wat er op een etiket staat is toch betrouwbaar? Allereerst een waarschuwing: laat je niet misleiden! Fabrikanten zijn meesters in het om de tuin leiden met mooie slogans:  Hoed je voor benamingen met ‘puur natuur’, ‘light’, ‘halfvol’ of “mager’, ‘zonder toegevoegde suiker’ ‘0 calorieën’. etc. Tegenwoordig bestudeer ik in de winkel grondig het etiket, de achterkant welteverstaan, die is verreweg het meest interessant. De voedingswaarde wordt gewoonlijk berekend per 100 gram product. Echter in sommige gevallen vind je ook een waarde per portie, altijd goed kijken dus wat er op een etiket staat. En hier geldt ook wat ik eerder uitlegde, het is soms achterhaald en niet één vaststaande eeuwig durende waarde. 

Inzicht en de weegschaal

Wellicht duizelt je het een beetje? De algehele conclusie kan wel zijn, dat je de cijfertjes met een korreltje zout moet nemen en je je dus niet blind moet staren op al die cijfertjes. Tenslotte mag eten ook gewoon een beetje ontspannend zijn, de hele dag eerst alles moeten tellen is dat echt niet wat ons betreft. Gebruik het tellen om een beetje inzicht op te bouwen in je eigen eetgewoontes. Uiteindelijk geeft de weegschaal en hoe je je voelt aan of je op de goede weg bent. Op de website vind je bij de ingrediënten en recepten voedingswaarde voor de merken/producten die wij gebruiken. UPDATE: We zijn in 2020 begonnen met alle oude recepten opnieuw berekenen. Naast het aantal koolhydraten zie je nu ook overal het gehalte vetten, eiwitten, calorieën en vezels, want we hebben het project afgerond mei 2021!! Je vindt de voedingswaarde altijd op dezelfde plek in het recept:

volledige voedingswaarde

Diverse Koolhydraatlijsten

Per 2021 zijn 4 NIEUWE koolhydraatlijsten samengesteld op basis van de gegevens van NEVO (2019) voor diverse categorieën en 1 lijst waar alles instaat. Hiermee kun je op een verantwoorde manier kiezen welke producten je wel of liever niet wilt nuttigen. De lijsten zijn zijn er in 2 soorten: alfabetisch en oplopend naar aantal koolhydraten. Voor de goede orde wij baseren de waardes in onze recepten niet uitsluitend op deze lijsten. 


Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

44 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top