Koolhydraten in groenten

Koolhydraatlijsten, hoeveel zit er in… – INFO

Hoeveel koolhydraten zitten er in welk product? In dit artikel vind je ONDERAAN lijsten van veel gegeten en gedronken producten. Een fruitlijst, groentelijst, drankenlijst, kruidenlijst en een melkproductenlijst. Handig toch?! Sla ze op in je telefoon. Print ze uit en hang ze in je keuken, zo heb je ze altijd onder handbereik.

 

 

Uitgangspunt koolhydraatarm

Allereerst bepaal je je eigen persoonlijke dagtotaal. Maar hoeveel koolhydraten eet je nu per dag? Bij een koolhydraatarm eetpatroon eet je in de strengere beginfase minimaal 20 en maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Geadviseerd wordt dat ongeveer 2 weken te doen. In de volgende fase verhoog je de inname van koolhydraten stapsgewijs, bijvoorbeeld elke week of elke 2 weken + 5 gr. khd. Een en ander hangt ook af van hoeveel kilo je te gaan hebt tot je een gezond gewicht hebt bereikt. Bij 20- 50 gram khd per dag spreek je van een koolhydraatarm dieet, tussen 50-100 gram khd per dag noem je koolhydraatabeperkt. Bij hoeveel koolhydraten de grens ligt van afvallen, gelijk gewicht houden of weer aankomen is voor iedereen anders en zul je zelf moeten ervaren. Ik hang niet één bepaald dieet aan, dit zijn redelijk algemene uitgangspunten bij de verschillende koolhydraatarme diëten. 

GroentelijstHoeveel koolhydraten zitten er in…?

Vermoedelijk de meest gestelde vraag is op dit blog is: “Hoeveel koolhydraten zitten er in…”.  Want dat blijkt nog niet zo makkelijk allemaal. Immers niet op elk product staat een duidelijk etiket met ingrediënten én een voedingswaardetabel. Een voedingswaardetabel gaat gewoonlijk uit van het aantal gram koolhydraten per 100 gram product Echter in sommige gevallen vind je ook een waarde per portie, altijd goed kijken dus. En moet je nou echt alle koolhydraten steeds maar tellen? Weeg en meet je alles dan voor of na het koken? Als je meer inzicht wilt krijgen in je koolhydraat-inname kom je er eigenlijk niet onderuit om alles wat je eet en drinkt  (in elk geval een tijdje) bij te houden. Daar zijn zelfs diverse apps voor in omloop. Veel werk? Ja dat klopt!

Inzicht en de weegschaal

Wellicht duizelt je het een beetje, maar staar je niet helemaal blind op die cijfertjes. Gebruik het tellen om  voldoende inzicht op te bouwen in je eigen eetgewoontes. Uiteindelijk geeft de weegschaal en hoe je je voelt aan of je op de goede weg bent. Op mijn website vermeld ik bij de ingrediënten en recepten het aantal koolhydraten voor de merken die ik gebruik. Kijk op het etiket van je eigen merk hoeveel koolhydraten het bevat. Mijn ervaring is dat het aantal koolhydraten namelijk behoorlijk kan verschillen.

Welke tellers en hoe koolhydraten tellen?

Allereerst een waarschuwing: Laat je niet misleiden! Fabrikanten zijn meesters in het om de tuin leiden met mooie slogans:  Hoed je voor benamingen met ‘puur natuur’, ‘light’, ‘halfvol’ of “mager’, ‘zonder toegevoegde suiker’ ‘0 calorieën’. etc. Tegenwoordig bestudeer ik in de winkel grondig het etiket, voor zover ik producten gebruik waar een etiket aan te pas komt. Bovendien vind ik de saaie achterkant van een etiket verreweg het meest interessant. Op de achterkant staat namelijk de echte informatie, de voorkant hoeft je alleen maar te verleiden! Neem nou Natrena stevia… op de voorkant prijkt met grote letters STEVIA. Draai de pot om en je leest dat er maar 3% stevia inzit. De rest is rotzooi en bulkmiddel! Tsss, ja dat mag gewoon! Heel goed opletten dus. Op die manier voorkom je in elk geval dat je met de verkeerde dingen thuiskomt.

Wellicht wil je verschillende tellers met elkaar vergelijken: NEVO-online. Voedingswaardetabel, Cz-teller en Fat secret zijn veelgebruikte tellers. Ik bekijk zelf ook regelmatig buitenlandse voedingsdatabases (vooral USA, Duitsland en UK). Uit ervaring weet ik dat tellers onderling behoorlijk kunnen verschillen in het aantal koolhydraten dat ze opgeven. In USA rekent men vezels bij de koolhydraten, in Europa staan die apart op het etiket.

Bij verse en losse producten zoals groente, noten of fruit is het aantal koolhydraten uiteraard altijd een gemiddelde. Er wordt een steekproef genomen. Want de ene keer heeft een product meer zon gehad dan de andere keer of soms bevat het meer water. Biologische producten bevatten doorgaans vaak minder water! Uiteraard is dat allemaal van invloed op de uiteindelijke werkelijke voedingswaarde per gewicht. Nogmaals: Staar je niet blind op de cijfertjes, gebruik het om je kennis te vergroten en voldoende inzicht op te bouwen. Door de opgedane kennis maak je bewustere keuzes.

Koolhydraatlijsten

Momenteel heb ik deze lijsten samengesteld zodat je op een verantwoorde manier kan kiezen welke producten je wel of liever niet wilt eten of drinken.

 

(Gezien 3.620 keer, 6 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

43 reacties op “Koolhydraatlijsten, hoeveel zit er in… – INFO”