Hoeveel koolhydraten zitten in… Koolhydraatlijsten – INFO

Hoeveel koolhydraten zitten in welk product? In dit artikel vind je onderaan de koolhydraatlijsten van veel gegeten en gedronken producten. Groente, Fruit, Noten & Kruiderij, Kaas & zuivel, Vlees & Vlees- en zuivelvervangers en Alle categorieën elkaar. Handig toch?! Sla ze op in je telefoon. Print ze uit en hang ze in je keuken, zo heb je ze altijd onder handbereik. 

Advertentie

Uitgangspunt koolhydraatarm

Je gebruikt de lijsten als je het aantal koolhydraten (en vetten en eiwitten) bijhoudt die je op een dag eet: je persoonlijke dagtotaal. Je kunt je persoonlijke dagtotaal berekenen de keto calculator. Maar hoeveel koolhydraten eet je nu per dag? Daarvoor hebben we een paar algemene regels: bij een ketogeen dieet eet je tussen de 20-30 gram koolhydraten per dag. Bij een koolhydraatarm eetpatroon eet je in de beginfase (ongeveer 2 weken) minimaal 20 en maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Daarna verhoog je de inname van koolhydraten stapsgewijs, bijvoorbeeld elke week of elke 2 weken + 5 gr. khd. Een en ander hangt ook af van hoeveel kilo je te gaan hebt tot je een gezond gewicht hebt bereikt. Bij 20- 75 gram koolhydraten per dag spreek je nog steeds van een koolhydraatarm dieet. De meeste mensen noemen tussen 75-100 gram koolhydraten per dag een koolhydraatabeperkte leefstijl.

Bij hoeveel gram koolhydraten de grens ligt van afvallen, op gewicht blijven of weer aankomen is voor iedereen anders en zul je zelf moeten ervaren. Ik hang niet één bepaald dieet aan, dit zijn redelijk algemene uitgangspunten bij de verschillende koolhydraatarme diëten. 

Hoeveel koolhydraten zitten er in…?

Vermoedelijk de meest gestelde vraag is op dit blog is: “Hoeveel koolhydraten zitten in…”.  Voor onze recepten vind je een indicatie van de voedingswaarde bij de recepten. Maar als je zelf wilt tellen, blijkt dat best wel lastig. Weeg en meet je alles dan voor of na het schillen. Voor of na het koken? Als je tot achter de komma inzicht wilt hebben in je koolhydraat-vet en eiwitinname kom je er eigenlijk niet onderuit om alles wat je eet en drinkt  (in elk geval een tijdje) zelf bij te houden, voor de merken en producten die je zelf gebruikt. 

Andere voedingswaardes van verschillende bronnen, daarom!

Niets zo frustrerend als al die verschillende voedingswaardes. Het grootste misverstand is wel dat amandelmeel, amandelmeel is en dat die altijd een constante voedingswaarde heeft. Neen, al dat soort voeding is ‘levend spul’ en is afkomstig uit diverse windstreken, de voedingswaarde kan enorm fluctueren. Niet alleen van streek tot streek, maar ook van seizoen tot seizoen en van moment waarop iets wordt geoogst. Voedingswaardes worden in een laboratorium door specialistische instituten gemeten, zoals bijvoorbeeld in Nederland bij NEVO/RIVM. Ieder instituut heeft daarvoor ook  eigen meetmethode.

Beschouw het als steekproeven die ze doen. Zo’n meting is altijd een MOMENTOPNAME! En bedenk ook even: er wordt niet voortdurend gemeten, sommige waardes zijn in de jaren ’90 van de vorige eeuw voor het laatst gemeten en nooit meer herrekend. Van veel producten worden Amerikaanse waardes overgenomen, daar tellen ze voedingsvezels bij de koolhydraten. En dat wordt niet altijd omgerekend naar de Europese beschrijvingen. Immers, wij willen juist de netto koolhydraten weten. Tot zover de cijfers uit  ‘betrouwbare’ bronnen.  Dan heb je nog diverse apps in omloop waarvan niet altijd duidelijk is met welke bronnen die werken. Bij sommige kan iedereen gewoon maar wat invullen. 

Voedingswaarden op etiketten

Maar wat er op een etiket staat is toch betrouwbaar? Allereerst een waarschuwing: laat je niet misleiden! Fabrikanten zijn meesters in het om de tuin leiden met mooie slogans:  Hoed je voor benamingen met ‘puur natuur’, ‘light’, ‘halfvol’ of “mager’, ‘zonder toegevoegde suiker’ ‘0 calorieën’. etc. Tegenwoordig bestudeer ik in de winkel grondig het etiket, de achterkant welteverstaan, die is verreweg het meest interessant. De voedingswaarde wordt gewoonlijk berekend per 100 gram product. Echter in sommige gevallen vind je ook een waarde per portie, altijd goed kijken dus wat er op een etiket staat. En hier geldt ook wat ik eerder uitlegde, het is soms achterhaald en niet één vaststaande eeuwig durende waarde. 

Inzicht en de weegschaal

Wellicht duizelt je het een beetje? De algehele conclusie kan wel zijn, dat je de cijfertjes met een korreltje zout moet nemen en je je dus niet blind moet staren op al die cijfertjes. Tenslotte mag eten ook gewoon een beetje ontspannend zijn, de hele dag eerst alles moeten tellen is dat echt niet wat ons betreft. Gebruik het tellen om een beetje inzicht op te bouwen in je eigen eetgewoontes. Uiteindelijk geeft de weegschaal en hoe je je voelt aan of je op de goede weg bent. Op de website vind je bij de ingrediënten en recepten voedingswaarde voor de merken/producten die wij gebruiken. UPDATE: We zijn in 2020 begonnen met alle oude recepten opnieuw berekenen. Naast het aantal koolhydraten zie je nu ook overal het gehalte vetten, eiwitten, calorieën en vezels, want we hebben het project afgerond mei 2021!! Je vindt de voedingswaarde altijd op dezelfde plek in het recept:

volledige voedingswaarde

Diverse Koolhydraatlijsten

Per 2021 zijn 4 NIEUWE koolhydraatlijsten samengesteld op basis van de gegevens van NEVO (2019) voor diverse categorieën en 1 lijst waar alles instaat. Hiermee kun je op een verantwoorde manier kiezen welke producten je wel of liever niet wilt nuttigen. De lijsten zijn zijn er in 2 soorten: alfabetisch en oplopend naar aantal koolhydraten. Voor de goede orde wij baseren de waardes in onze recepten niet uitsluitend op deze lijsten. 



44 gedachten over “Hoeveel koolhydraten zitten in… Koolhydraatlijsten – INFO”

  1. Goedenavond,

    Ik heb misschien een vreemde vraag. Maar bij alle gerechten in het boek kan ik alleen maar de khd terugvinden, en geen hoeveelheden vetten en eiwitten. Hoe weet ik dan of ik daar voldoende (of teveel) van binnenkrijg om af te vallen en gezond bezig te zijn? Moet ik dan zelf deze gegevens uitrekenen of hoe werkt het?

    Ik heb overigens al een aantal hoofdgerechten gemaakt uit jullie boek, en ben ontzettend enthousiast erover!

    Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen met mijn (vreemde) vraag 😊.

    Groetjes

    1. Hoi Birgit,
      Een en ander hangt erg af van hoe je het dieet wilt gaan volgen. In principe bevatten onze recepten gemiddeld al meer eiwitten en vetten dan gebruikelijk door het gebruik van o.a. meer zuivel. Voor algemeen gebruik is een indicatie van de hoeveelheid koolhydraten voldoende. Echter sommige mensen vinden het fijn om hun persoonlijke situatie en doel helemaal precies om te rekenen naar in te nemen macro’s. In dat geval zou je alle maaltijden precies uit moeten rekenen om het helemaal exact te laten passen. Persoonlijk vinden wij dat (veel) te ver gaan, eten mag ook gewoon ontspannend zijn. Maar we zijn wel bezig om voor alle ingrediënten de calorieën, eiwitten, vetten en vezels in te voeren. Bij de nieuwe recepten zul je dan ook meer cijfers tegen gaan komen.

  2. Even een vraagje: ik doe ook aan vasten 16:8 dus stel het ontbijt uit of sla het over daarmee schijn je ook je vet te verbranden. Past het kha dieet hier ook in?? Of kan ik beter wel kh eten in de periode van 6 uur dat ik mag eten. Ik ben veel afgevallen 30 kg met dr. Frank maar helaas zit er weer 10-15 kg aan omdat ik 2 jaar geleden ben gestopt met roken. Dus ik ben bekend met kha maar ben begonnen met het vasten omdat dat ook andere gezondheidsvoordelen heeft. Ik vraag me dus af of het wel gezond is om vasten te combineren met kha. Ik wil zeker 15-20 kilo kwijt

    1. Wij hebben geen enkele ervaring met vastendiëten en zijn verder geen voedingsdeskundigen. Dus we geven geen adviezen over of dat ‘past’, mogen we ook niet. Ik zou het even aan een dietist vragen.

    2. Ik adviseer je om te stoppen met vasten. Zodra je weer normaal gaat eten dan vliegen de kilo’s er weer bij. Koolhydraat arm is top, omdat je gewoon door de dag heen kan eten en je geen honger hoeft te hebben. En als je weer normaal wilt gaan eten dan moet je stap voor stap de koolhydraten weer opbouwen zodat je niet aankomt

    3. Ik doe sinds ruim een jaar ook aan IF (intermittent fasting) en ik eet al bijna 5 jaar kha. Voor mij gaat het prima samen. Ik doe ook 16:8, tussen 20.00 ’s avonds en 12.00 uur ’s ochtends eet ik niet en dan eet ik daarna 2 wat grotere maaltijden tussen 12.00 en 20.00. Ik zorg dat mijn maaltijden alle voedingsstoffen bevatten en drink ruim voldoende water, thee en koffie (zonder suiker en melk) juist in de niet-eten uren. Dit patroon is voor mij geen diet, maar een manier van leven en ik voel me er super bij. Ik geloof echt in de voordelen van IF (naast dat je er mee kunt afvallen). Dus ja, het kan, voor mij werkt het super!

  3. Beste Anna-Karina,
    Regelmatig bezoek ik je website en maak ik heerlijke (koolhydraatarme) gerechten. Ik eet dikwijls wortelpeterselie ( of peterseliewortel).
    Ik kook ze 6 minuten en daarna maak ik er in de airfyer frietjes van. Ik lees dikwijls dat deze groente weinig koolhydraten bevat, maar ik kan er niet achter komen, hoeveel dat precies is. Ook in jouw lijst van verse groenten kan ik ze niet vinden. Kun je me vberder helpen?
    En: welke hoeveelheden koolhydraten moet ik aanhouden? De hoeveelheid rauw, of de hoeveelheid nadat ze in de airfryer zijn geweest. Dat is n.l. meer dan 50% minder.

    Ik hoor graag van je en alvast bedankt voor de moeite, vriendelijke groet,
    Tanja

  4. Goedemorgen bestaat er ook een lijst voor vlees/vis met info betreft khd enz.?
    Heb gezocht maar niet kunnen vinden.

  5. Ok, ik zou erg graag willen gaan starten met dit LCHF dieet. Ik zie door de bomen het bos niet meer.
    Hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten mag ik nu eigenlijk precies hebben.
    Ben 1.68, 85kg en ben 48 WIE HELPT MIJ??
    Recepten zijn echt super, weet gewoon niet waar ik moet starten, wordt verwezen naar pagina’s, maar het blijft voor mij erg moeilijk.

    Dank je wel alvast voor jullie hulp 🙂

    1. Kijk even bij de KETOAPP pagina, daar kun je je gegevens invullen. Eerst even de info goed lezen en proberen te begrijpen. Het is wel handig als je er iets van begrijpt en weet wat je gaat doen ;-)https://www.koolhydraatarmrecept.nl/hoeveel-koolhydraten-eiwitten-vetten/#ketoapp

  6. Ellen van der Veen

    Wat een ideale site en duidelijk, heb er veel aan.
    Maar als ik op deze onderstaande links druk, dan krijg ik geblokkeerde plugin?
    Koolhydraten in verse groenten (alfabetisch)
    Koolhydraten in verse groente (oplopend)
    Koolhydraten in melkproducten (oplopend)
    Koolhydraten in NON-alcoholische dranken (oplopend)
    Koolhydraten in alcoholische dranken (oplopend)
    Koolhydraten in kruiden en specerijen (alfabetisch)
    Koolhydraten in fruit (oplopend)
    Doe ik iets verkeerd?
    Hoor het graag.
    Alvast hartelijk dank

  7. Dank je wel, voor het delen van deze gegroepeerde koolhydraten. Wat zal dit veel werk geweest zijn.

  8. wat heb je toch een fantastische site. Ik ben nu een paar weken bezig maar merk dat ik toch per ongeluk producten koop die net iets hoger in de koolhydraten zitten dan dat jij gebruikt. Zo zijn mijn eiwitbroodjes als ik het in fatsecret zet 3 kha. Jij hebt vast heel veel ervaring in welke merken de minste koolhydraten zitten (ik neem aan dat je die natuurlijk zelf ook gebruikt). Bestaat er een lijstje met producten per merk met de laagste waarden (de producten die jij dus gebruikt) ? Het gaat dan vooral om producten die niet in iedere supermarkt zo laag te vinden zijn en je echt bij webwinkels moet kopen. Te denken valt aan:
    amandelmeel, kokosrasp, kokosmeel, pompoenpitten, zonnebloempitten, roomkaas etc.
    gr esther

      1. jawel en soms kom ik het wel tegen. maar ik wil een lijstje maken met producten/merken met de laagste koolhydraten, omdat ik dat dan in 1x kan bestellen, maar nu zal ik dan echt elk recept moeten openen en checken of het er bijstaat. Leek me zo makkelijk als daar gewoon een overzicht van is, zoals een soort ‘boodschappenlijst’ met basisproducten, zeg maar. Zeker als je, zoals ik, nieuw bent in de wereld van KHA 🙂

        1. Melen, pitten/zaden, noten en vezels koop ik meestal bij Pit & Pit in de zuiverste, biologische en ongebrande of onbewerkte vorm. Kokosmeel is een uitzondering dat kocht ik tot nu toe bij de natuurvoedingswinkel merk: Aman Prana. Roomkaas & Griekse yoghurt gewoon bij Lidl.

  9. Beste Anna-Karina,
    Kunt u mij uitleggen waarom het aantal koolhydraten verschillend is tussen een rauw of gekookt product? Met vriendelijke groetjes, Ilona

    1. Hoi Ilona, jazeker. Sommige groente nemen vocht op tijdens het koken of verliezen juist vocht. Dat maakt uit als je het weegt en meet wat er per gewicht aan voeding inzit. Zelf weeg ik de meeste ingrediënten na het schoonmaken en voor het koken.

    1. Karin Dammers

      Heb je Slimpie al geprobeerd is suikervrij en echt heerlijk. je hebt maar een heel klein beetje nodig en je merkt echt niet dat er geen gewone suiker in zit. ik ben diabeet en mag dit zoveel drinken als ik wil.

      1. Qua suiker heb je gelijk, maar Slimpie bevat wel andere stoffen die niet geheel onomstreden zijn. Wellicht dat je dan toch liever iets anders kiest, of afwisselt met thee en water?

  10. Geweldige bron van informatie! Dank je wel dat je dit allemaal hebt uitgezocht en beschikbaar maakt!

  11. Heb al eerder kh-arm gegeten en flink afgevallen. Maar toch in de loop der tijd de teugels laten vieren en wat aangekomen. Dat wil ik er weer af. Gisteren deze pagina ontdekt. Vandaag de Venkelschotel gemaakt, maar i.p.v blauwe kaas wat camembert en flintertjes rauwe ham gebruikt, dat had ik in huis. Het was heerlijk.

  12. Marguerite op 't Roodt

    Hallo,

    Ik ben nu 10 dagen bezig met het nieuwe atkins dieet in navolging van mijn zus, die op een half jaar haar gewenste kilo’s is verloren. De eerste dagen ging het vrij goed en verloor ik bijna 3 kg. maar nu sta ik al dagen op hetzelfde gewicht. Daarom ben ik wat meer gaan lezen via internet en zo ben ik bij jullie terecht gekomen. Ik vindt jouw uitleg heel goed en ook de reepten zijn duidelijk en ze lijken ook lekker. Ik ga hiervan zeker proberen. Het moeilijkste tot nu toe vind ik, hoeveel mag je eten enz… Zelf heb ik de indruk dat ik te weinig eet, dus ik zal zeker nog veel moeten uit proberen. In ieder geval heeft het lezen van je uitleg, mij weer wat moed gegeven, ook reacties van anderen op fb. Dan merk ik dat ik niet de enige ben waar de kilo’s niet vanzelf afvliegen.

    Groetjes

    Marguerite

    1. Goedenavond Maguerite,
      Geef jezelf even de tijd om al doende te leren, ik heb er zelf ook wel een paar maanden over gedaan om mijn draai te vinden. En ik leer nog elke dag bij!

      Te weinig eten ligt zeker op de loer en moet je absoluut vermijden. Je lichaam gaat dan namelijk echt denken dat het heel zuinig aan moet gaan doen met de voeding die er binnenkomt en dat wil je juist niet. Regelmatig een kleiner hapje geeft je lichaam het signaal dat er voldoende voedsel is en er dus naar hartenlust verbrand kan worden. (ik ben geen voedingsdeskundige maar dit is wat er ongeveer gebeurt)

      De porties op mijn website zijn redelijk normale porties en er staat overal bij voor hoeveel personen of hoeveel stuks ik heb gemaakt. Als je uitgaat van tussen de 25 en 30 gram koolhydraten per dag reken dan globaal elk 4-5 gr. voor ontbijt en lunch. En natuurlijk iets meer voor de hoofdmaaltijd (ik weet niet of je graag een toetje eet?) en een paar kleine tussendoortjes, dan zit je echt zó aan de 25-30 gram. Het is echt niet erg als je er een dagje ietsje onder of boven zit maar probeer echt gemiddeld zo uit te komen. Als je een keer (per ongeluk of met opzet) iets ‘fouts’ hebt gegeten pak dan snel de draad weer op… als je het tenminste serieus meent met jezelf. Maar blijf ook een beetje aardig. Van je fouten leer je elke keer weer een beetje meer over jezelf, zo werkt dat nu eenmaal! Ik wens je heel veel succes en als je vragen hebt stel ze gerust. Hartelijks, Anna-Karina

      1. Marguerite op 't Roodt

        Hartelijk dank voor het oppeppend berichtje. Zal nu meer de KHD gaan tellen, dan word ik vanzelf wat zekerder.

        Groetjes,Marguerite

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven