Koolhydraatlijsten, hoeveel zit er in… – INFO 29

Koolhydraten in groenten

In dit artikel vind je ONDERAAN lijsten van veel gegeten en gedronken producten. Een fruitlijst, groentenlijst, drankenlijst, kruidenlijst en een melkproductenlijst. Handig toch?! Sla ze op in je telefoon. Print ze uit en hang ze in je keuken, zo heb je ze altijd onder handbereik.

 

 

Uitgangspunt
Bij een koolhydraatarm eetpatroon eet je in de strengere beginfase minimaal 20 en maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Geadviseerd wordt dat ongeveer 2 weken te doen. In de volgende fase verhoog je de inname van koolhydraten stapsgewijs, bijvoorbeeld elke week of elke 2 weken + 5 gr. khd. Een en ander hangt ook af van hoeveel kilo je te gaan hebt tot je een gezond gewicht hebt bereikt. Bij 20- 50 gram khd per dag spreek je van een koolhydraatarm dieet, tussen 50-100 gram khd per dag noem je koolhydraatabeperkt. Bij hoeveel khd de grens ligt van afvallen, gelijk gewicht houden of weer aankomen is voor iedereen anders en zul je zelf moeten ervaren. Ik hang niet één bepaald dieet aan, dit zijn redelijk algemene uitgangspunten bij de verschillende koolhydraatarme diëten. 

GroentelijstMeten is weten?
De meest gestelde vraag is  wel: “Hoeveel koolhydraten zitten er in…”.  Want dat blijkt nog niet zo makkelijk allemaal, niet op elk product staat een duidelijk etiket met ingrediënten én een voedingswaardetabel. Een voedingswaardetabel gaat uit van het aantal gram koolhydraten per 100 gram product, soms vind je ook een waarde per portie, altijd goed kijken dus. En moet je nou echt alle koolhydraten steeds maar tellen? Weeg en meet je alles dan voor of na het koken? Als je meer inzicht wilt krijgen in je koolhydraat-inname kom je er eigenlijk niet onderuit om alles wat je eet en drinkt  (in elk geval een tijdje) bij te houden. Daar zijn zelfs diverse apps voor in omloop. Veel werk? Ja dat klopt!

Inzicht en de weegschaal
Staar je niet helemaal blind op die cijfertjes, gebruik het om je kennis te vergroten en voldoende inzicht op te bouwen. Uiteindelijk geeft de weegschaal en hoe je je voelt aan of je op de goede weg bent. Op mijn website vermeld ik, om je te helpen, bij de ingrediënten en recepten het aantal koolhydraten voor de merken die ik gebruik, kijk op het etiket van je eigen merk hoeveel khd het bevat, mijn ervaring is dat het nogal kan verschillen.

Waar zoeken en hoe tellen?
Tegenwoordig bestudeer ik in de winkel grondig het etiket, voor zover ik producten gebruik waar een etiket aan te pas komt. En dan vind ik de saaie achterkant van een etiket verreweg het meest interessant, daar staat namelijk de echte informatie. Neem nou Natrena stevia… op de voorkant staat met grote letters STEVIA, blijkt dat er maar 3% stevia inzit en de rest rotzooi en bulkmiddel is! Tsss, ja dat mag gewoon! Heel goed opletten dus.  Zo voorkom je in elk geval dat je met de verkeerde dingen thuiskomt, dat gebeurde mij in het begin nog weleens namelijk. Laat je niet misleiden! Fabrikanten zijn meesters in het om de tuin leiden met mooie slogans:  Hoed je voor benamingen met ‘puur natuur’, ‘light’, ‘halfvol’ of “mager’, ‘zonder toegevoegde suiker’ ‘0 calorieën’. etc.

Vergelijk ook eens verschillende tellers met elkaar: NEVO-online. Voedingswaardetabel, Cz-teller en Fat secret zijn veelgebruikte tellers. Ik bekijk zelf ook regelmatig buitenlandse voedingsdatabases (US, Duitsland en UK). Uit ervaring weet ik dat tellers onderling behoorlijk kunnen verschillen in het aantal koolhydraten dat ze opgeven. Bij verse en losse producten zoals groente, noten of fruit is het aantal koolhydraten uiteraard altijd een gemiddelde. Er wordt een steekproef genomen, de ene keer heeft een product meer zon gehad dan de andere keer of soms bevat het meer water. (Biologische producten bevatten vaak minder water!) Dat is van invloed op de uiteindelijke werkelijke voedingswaarde per gewicht. Nogmaals: Staar je niet blind op de cijfertjes, gebruik het om je kennis te vergroten en voldoende inzicht op te bouwen. Door de opgedane kennis maak je bewustere keuzes.

Handige Koolhydraatlijsten
Momenteel heb ik deze lijsten samengesteld zodat je op een verantwoorde manier kan kiezen welke producten je wel of liever niet wilt eten of drinken.

 Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

29 gedachten over “Koolhydraatlijsten, hoeveel zit er in… – INFO

 • Ellen van der Veen

  Wat een ideale site en duidelijk, heb er veel aan.
  Maar als ik op deze onderstaande links druk, dan krijg ik geblokkeerde plugin?
  Koolhydraten in verse groenten (alfabetisch)
  Koolhydraten in verse groente (oplopend)
  Koolhydraten in melkproducten (oplopend)
  Koolhydraten in NON-alcoholische dranken (oplopend)
  Koolhydraten in alcoholische dranken (oplopend)
  Koolhydraten in kruiden en specerijen (alfabetisch)
  Koolhydraten in fruit (oplopend)
  Doe ik iets verkeerd?
  Hoor het graag.
  Alvast hartelijk dank

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Dat ligt aan de instellingen van je eigen apparaat vermoed ik. Dat zijn namelijk pdf’s. Je probeert ze waarschijnlijk te openen op en telefoon of tablet zonder een app voor pdf.

 • Esther

  wat heb je toch een fantastische site. Ik ben nu een paar weken bezig maar merk dat ik toch per ongeluk producten koop die net iets hoger in de koolhydraten zitten dan dat jij gebruikt. Zo zijn mijn eiwitbroodjes als ik het in fatsecret zet 3 kha. Jij hebt vast heel veel ervaring in welke merken de minste koolhydraten zitten (ik neem aan dat je die natuurlijk zelf ook gebruikt). Bestaat er een lijstje met producten per merk met de laagste waarden (de producten die jij dus gebruikt) ? Het gaat dan vooral om producten die niet in iedere supermarkt zo laag te vinden zijn en je echt bij webwinkels moet kopen. Te denken valt aan:
  amandelmeel, kokosrasp, kokosmeel, pompoenpitten, zonnebloempitten, roomkaas etc.
  gr esther

   • Esther

    jawel en soms kom ik het wel tegen. maar ik wil een lijstje maken met producten/merken met de laagste koolhydraten, omdat ik dat dan in 1x kan bestellen, maar nu zal ik dan echt elk recept moeten openen en checken of het er bijstaat. Leek me zo makkelijk als daar gewoon een overzicht van is, zoals een soort ‘boodschappenlijst’ met basisproducten, zeg maar. Zeker als je, zoals ik, nieuw bent in de wereld van KHA 🙂

    • Anna-Karina Bericht auteur

     Melen, pitten/zaden, noten en vezels koop ik meestal bij Pit & Pit in de zuiverste, biologische en ongebrande of onbewerkte vorm. Kokosmeel is een uitzondering dat kocht ik tot nu toe bij de natuurvoedingswinkel merk: Aman Prana. Roomkaas & Griekse yoghurt gewoon bij Lidl.

 • Ilona

  Beste Anna-Karina,
  Kunt u mij uitleggen waarom het aantal koolhydraten verschillend is tussen een rauw of gekookt product? Met vriendelijke groetjes, Ilona

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Hoi Ilona, jazeker. Sommige groente nemen vocht op tijdens het koken of verliezen juist vocht. Dat maakt uit als je het weegt en meet wat er per gewicht aan voeding inzit. Zelf weeg ik de meeste ingrediënten na het schoonmaken en voor het koken.

  • Karin Dammers

   Heb je Slimpie al geprobeerd is suikervrij en echt heerlijk. je hebt maar een heel klein beetje nodig en je merkt echt niet dat er geen gewone suiker in zit. ik ben diabeet en mag dit zoveel drinken als ik wil.

 • Marijke

  Heb al eerder kh-arm gegeten en flink afgevallen. Maar toch in de loop der tijd de teugels laten vieren en wat aangekomen. Dat wil ik er weer af. Gisteren deze pagina ontdekt. Vandaag de Venkelschotel gemaakt, maar i.p.v blauwe kaas wat camembert en flintertjes rauwe ham gebruikt, dat had ik in huis. Het was heerlijk.

 • Marguerite op 't Roodt

  Hallo,

  Ik ben nu 10 dagen bezig met het nieuwe atkins dieet in navolging van mijn zus, die op een half jaar haar gewenste kilo’s is verloren. De eerste dagen ging het vrij goed en verloor ik bijna 3 kg. maar nu sta ik al dagen op hetzelfde gewicht. Daarom ben ik wat meer gaan lezen via internet en zo ben ik bij jullie terecht gekomen. Ik vindt jouw uitleg heel goed en ook de reepten zijn duidelijk en ze lijken ook lekker. Ik ga hiervan zeker proberen. Het moeilijkste tot nu toe vind ik, hoeveel mag je eten enz… Zelf heb ik de indruk dat ik te weinig eet, dus ik zal zeker nog veel moeten uit proberen. In ieder geval heeft het lezen van je uitleg, mij weer wat moed gegeven, ook reacties van anderen op fb. Dan merk ik dat ik niet de enige ben waar de kilo’s niet vanzelf afvliegen.

  Groetjes

  Marguerite

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Goedenavond Maguerite,
   Geef jezelf even de tijd om al doende te leren, ik heb er zelf ook wel een paar maanden over gedaan om mijn draai te vinden. En ik leer nog elke dag bij!

   Te weinig eten ligt zeker op de loer en moet je absoluut vermijden. Je lichaam gaat dan namelijk echt denken dat het heel zuinig aan moet gaan doen met de voeding die er binnenkomt en dat wil je juist niet. Regelmatig een kleiner hapje geeft je lichaam het signaal dat er voldoende voedsel is en er dus naar hartenlust verbrand kan worden. (ik ben geen voedingsdeskundige maar dit is wat er ongeveer gebeurt)

   De porties op mijn website zijn redelijk normale porties en er staat overal bij voor hoeveel personen of hoeveel stuks ik heb gemaakt. Als je uitgaat van tussen de 25 en 30 gram koolhydraten per dag reken dan globaal elk 4-5 gr. voor ontbijt en lunch. En natuurlijk iets meer voor de hoofdmaaltijd (ik weet niet of je graag een toetje eet?) en een paar kleine tussendoortjes, dan zit je echt zó aan de 25-30 gram. Het is echt niet erg als je er een dagje ietsje onder of boven zit maar probeer echt gemiddeld zo uit te komen. Als je een keer (per ongeluk of met opzet) iets ‘fouts’ hebt gegeten pak dan snel de draad weer op… als je het tenminste serieus meent met jezelf. Maar blijf ook een beetje aardig. Van je fouten leer je elke keer weer een beetje meer over jezelf, zo werkt dat nu eenmaal! Ik wens je heel veel succes en als je vragen hebt stel ze gerust. Hartelijks, Anna-Karina

   • Marguerite op 't Roodt

    Hartelijk dank voor het oppeppend berichtje. Zal nu meer de KHD gaan tellen, dan word ik vanzelf wat zekerder.

    Groetjes,Marguerite