Koolhydraatlijsten, hoeveel zit er in… – INFO 37

Koolhydraten in groenten

Hoeveel koolhydraten zitten er in welk product? In dit artikel vind je ONDERAAN lijsten van veel gegeten en gedronken producten. Een fruitlijst, groentelijst, drankenlijst, kruidenlijst en een melkproductenlijst. Handig toch?! Sla ze op in je telefoon. Print ze uit en hang ze in je keuken, zo heb je ze altijd onder handbereik.

 

 

Uitgangspunt koolhydraatarm

Allereerst bepaal je je eigen persoonlijke dagtotaal. Maar hoeveel koolhydraten eet je nu per dag? Bij een koolhydraatarm eetpatroon eet je in de strengere beginfase minimaal 20 en maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Geadviseerd wordt dat ongeveer 2 weken te doen. In de volgende fase verhoog je de inname van koolhydraten stapsgewijs, bijvoorbeeld elke week of elke 2 weken + 5 gr. khd. Een en ander hangt ook af van hoeveel kilo je te gaan hebt tot je een gezond gewicht hebt bereikt. Bij 20- 50 gram khd per dag spreek je van een koolhydraatarm dieet, tussen 50-100 gram khd per dag noem je koolhydraatabeperkt. Bij hoeveel koolhydraten de grens ligt van afvallen, gelijk gewicht houden of weer aankomen is voor iedereen anders en zul je zelf moeten ervaren. Ik hang niet één bepaald dieet aan, dit zijn redelijk algemene uitgangspunten bij de verschillende koolhydraatarme diëten. 

GroentelijstHoeveel koolhydraten zitten er in…?

Vermoedelijk de meest gestelde vraag is op dit blog is: “Hoeveel koolhydraten zitten er in…”.  Want dat blijkt nog niet zo makkelijk allemaal. Immers niet op elk product staat een duidelijk etiket met ingrediënten én een voedingswaardetabel. Een voedingswaardetabel gaat gewoonlijk uit van het aantal gram koolhydraten per 100 gram product Echter in sommige gevallen vind je ook een waarde per portie, altijd goed kijken dus. En moet je nou echt alle koolhydraten steeds maar tellen? Weeg en meet je alles dan voor of na het koken? Als je meer inzicht wilt krijgen in je koolhydraat-inname kom je er eigenlijk niet onderuit om alles wat je eet en drinkt  (in elk geval een tijdje) bij te houden. Daar zijn zelfs diverse apps voor in omloop. Veel werk? Ja dat klopt!

Inzicht en de weegschaal

Wellicht duizelt je het een beetje, maar staar je niet helemaal blind op die cijfertjes. Gebruik het tellen om  voldoende inzicht op te bouwen in je eigen eetgewoontes. Uiteindelijk geeft de weegschaal en hoe je je voelt aan of je op de goede weg bent. Op mijn website vermeld ik bij de ingrediënten en recepten het aantal koolhydraten voor de merken die ik gebruik. Kijk op het etiket van je eigen merk hoeveel koolhydraten het bevat. Mijn ervaring is dat het aantal koolhydraten namelijk behoorlijk kan verschillen.

Welke tellers en hoe koolhydraten tellen?

Allereerst een waarschuwing: Laat je niet misleiden! Fabrikanten zijn meesters in het om de tuin leiden met mooie slogans:  Hoed je voor benamingen met ‘puur natuur’, ‘light’, ‘halfvol’ of “mager’, ‘zonder toegevoegde suiker’ ‘0 calorieën’. etc. Tegenwoordig bestudeer ik in de winkel grondig het etiket, voor zover ik producten gebruik waar een etiket aan te pas komt. Bovendien vind ik de saaie achterkant van een etiket verreweg het meest interessant. Op de achterkant staat namelijk de echte informatie, de voorkant hoeft je alleen maar te verleiden! Neem nou Natrena stevia… op de voorkant prijkt met grote letters STEVIA. Draai de pot om en je leest dat er maar 3% stevia inzit. De rest is rotzooi en bulkmiddel! Tsss, ja dat mag gewoon! Heel goed opletten dus. Op die manier voorkom je in elk geval dat je met de verkeerde dingen thuiskomt.

Wellicht wil je verschillende tellers met elkaar vergelijken: NEVO-online. Voedingswaardetabel, Cz-teller en Fat secret zijn veelgebruikte tellers. Ik bekijk zelf ook regelmatig buitenlandse voedingsdatabases (vooral USA, Duitsland en UK). Uit ervaring weet ik dat tellers onderling behoorlijk kunnen verschillen in het aantal koolhydraten dat ze opgeven. In USA rekent men vezels bij de koolhydraten, in Europa staan die apart op het etiket.

Bij verse en losse producten zoals groente, noten of fruit is het aantal koolhydraten uiteraard altijd een gemiddelde. Er wordt een steekproef genomen. Want de ene keer heeft een product meer zon gehad dan de andere keer of soms bevat het meer water. Biologische producten bevatten doorgaans vaak minder water! Uiteraard is dat allemaal van invloed op de uiteindelijke werkelijke voedingswaarde per gewicht. Nogmaals: Staar je niet blind op de cijfertjes, gebruik het om je kennis te vergroten en voldoende inzicht op te bouwen. Door de opgedane kennis maak je bewustere keuzes.

Koolhydraatlijsten

Momenteel heb ik deze lijsten samengesteld zodat je op een verantwoorde manier kan kiezen welke producten je wel of liever niet wilt eten of drinken.

 Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 gedachten over “Koolhydraatlijsten, hoeveel zit er in… – INFO

 • Tanja

  Beste Anna-Karina,
  Regelmatig bezoek ik je website en maak ik heerlijke (koolhydraatarme) gerechten. Ik eet dikwijls wortelpeterselie ( of peterseliewortel).
  Ik kook ze 6 minuten en daarna maak ik er in de airfyer frietjes van. Ik lees dikwijls dat deze groente weinig koolhydraten bevat, maar ik kan er niet achter komen, hoeveel dat precies is. Ook in jouw lijst van verse groenten kan ik ze niet vinden. Kun je me vberder helpen?
  En: welke hoeveelheden koolhydraten moet ik aanhouden? De hoeveelheid rauw, of de hoeveelheid nadat ze in de airfryer zijn geweest. Dat is n.l. meer dan 50% minder.

  Ik hoor graag van je en alvast bedankt voor de moeite, vriendelijke groet,
  Tanja

 • Dieetje

  Ok, ik zou erg graag willen gaan starten met dit LCHF dieet. Ik zie door de bomen het bos niet meer.
  Hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten mag ik nu eigenlijk precies hebben.
  Ben 1.68, 85kg en ben 48 WIE HELPT MIJ??
  Recepten zijn echt super, weet gewoon niet waar ik moet starten, wordt verwezen naar pagina’s, maar het blijft voor mij erg moeilijk.

  Dank je wel alvast voor jullie hulp 🙂

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Kijk even bij de KETOAPP pagina, daar kun je je gegevens invullen. Eerst even de info goed lezen en proberen te begrijpen. Het is wel handig als je er iets van begrijpt en weet wat je gaat doen ;-)https://www.koolhydraatarmrecept.nl/hoeveel-koolhydraten-eiwitten-vetten/#ketoapp

 • Ellen van der Veen

  Wat een ideale site en duidelijk, heb er veel aan.
  Maar als ik op deze onderstaande links druk, dan krijg ik geblokkeerde plugin?
  Koolhydraten in verse groenten (alfabetisch)
  Koolhydraten in verse groente (oplopend)
  Koolhydraten in melkproducten (oplopend)
  Koolhydraten in NON-alcoholische dranken (oplopend)
  Koolhydraten in alcoholische dranken (oplopend)
  Koolhydraten in kruiden en specerijen (alfabetisch)
  Koolhydraten in fruit (oplopend)
  Doe ik iets verkeerd?
  Hoor het graag.
  Alvast hartelijk dank

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Dat ligt aan de instellingen van je eigen apparaat vermoed ik. Dat zijn namelijk pdf’s. Je probeert ze waarschijnlijk te openen op en telefoon of tablet zonder een app voor pdf.

 • Esther

  wat heb je toch een fantastische site. Ik ben nu een paar weken bezig maar merk dat ik toch per ongeluk producten koop die net iets hoger in de koolhydraten zitten dan dat jij gebruikt. Zo zijn mijn eiwitbroodjes als ik het in fatsecret zet 3 kha. Jij hebt vast heel veel ervaring in welke merken de minste koolhydraten zitten (ik neem aan dat je die natuurlijk zelf ook gebruikt). Bestaat er een lijstje met producten per merk met de laagste waarden (de producten die jij dus gebruikt) ? Het gaat dan vooral om producten die niet in iedere supermarkt zo laag te vinden zijn en je echt bij webwinkels moet kopen. Te denken valt aan:
  amandelmeel, kokosrasp, kokosmeel, pompoenpitten, zonnebloempitten, roomkaas etc.
  gr esther

   • Esther

    jawel en soms kom ik het wel tegen. maar ik wil een lijstje maken met producten/merken met de laagste koolhydraten, omdat ik dat dan in 1x kan bestellen, maar nu zal ik dan echt elk recept moeten openen en checken of het er bijstaat. Leek me zo makkelijk als daar gewoon een overzicht van is, zoals een soort ‘boodschappenlijst’ met basisproducten, zeg maar. Zeker als je, zoals ik, nieuw bent in de wereld van KHA 🙂

    • Anna-Karina Bericht auteur

     Melen, pitten/zaden, noten en vezels koop ik meestal bij Pit & Pit in de zuiverste, biologische en ongebrande of onbewerkte vorm. Kokosmeel is een uitzondering dat kocht ik tot nu toe bij de natuurvoedingswinkel merk: Aman Prana. Roomkaas & Griekse yoghurt gewoon bij Lidl.

 • Ilona

  Beste Anna-Karina,
  Kunt u mij uitleggen waarom het aantal koolhydraten verschillend is tussen een rauw of gekookt product? Met vriendelijke groetjes, Ilona

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Hoi Ilona, jazeker. Sommige groente nemen vocht op tijdens het koken of verliezen juist vocht. Dat maakt uit als je het weegt en meet wat er per gewicht aan voeding inzit. Zelf weeg ik de meeste ingrediënten na het schoonmaken en voor het koken.

  • Karin Dammers

   Heb je Slimpie al geprobeerd is suikervrij en echt heerlijk. je hebt maar een heel klein beetje nodig en je merkt echt niet dat er geen gewone suiker in zit. ik ben diabeet en mag dit zoveel drinken als ik wil.

 • Marijke

  Heb al eerder kh-arm gegeten en flink afgevallen. Maar toch in de loop der tijd de teugels laten vieren en wat aangekomen. Dat wil ik er weer af. Gisteren deze pagina ontdekt. Vandaag de Venkelschotel gemaakt, maar i.p.v blauwe kaas wat camembert en flintertjes rauwe ham gebruikt, dat had ik in huis. Het was heerlijk.

 • Marguerite op 't Roodt

  Hallo,

  Ik ben nu 10 dagen bezig met het nieuwe atkins dieet in navolging van mijn zus, die op een half jaar haar gewenste kilo’s is verloren. De eerste dagen ging het vrij goed en verloor ik bijna 3 kg. maar nu sta ik al dagen op hetzelfde gewicht. Daarom ben ik wat meer gaan lezen via internet en zo ben ik bij jullie terecht gekomen. Ik vindt jouw uitleg heel goed en ook de reepten zijn duidelijk en ze lijken ook lekker. Ik ga hiervan zeker proberen. Het moeilijkste tot nu toe vind ik, hoeveel mag je eten enz… Zelf heb ik de indruk dat ik te weinig eet, dus ik zal zeker nog veel moeten uit proberen. In ieder geval heeft het lezen van je uitleg, mij weer wat moed gegeven, ook reacties van anderen op fb. Dan merk ik dat ik niet de enige ben waar de kilo’s niet vanzelf afvliegen.

  Groetjes

  Marguerite

  • Anna-Karina Bericht auteur

   Goedenavond Maguerite,
   Geef jezelf even de tijd om al doende te leren, ik heb er zelf ook wel een paar maanden over gedaan om mijn draai te vinden. En ik leer nog elke dag bij!

   Te weinig eten ligt zeker op de loer en moet je absoluut vermijden. Je lichaam gaat dan namelijk echt denken dat het heel zuinig aan moet gaan doen met de voeding die er binnenkomt en dat wil je juist niet. Regelmatig een kleiner hapje geeft je lichaam het signaal dat er voldoende voedsel is en er dus naar hartenlust verbrand kan worden. (ik ben geen voedingsdeskundige maar dit is wat er ongeveer gebeurt)

   De porties op mijn website zijn redelijk normale porties en er staat overal bij voor hoeveel personen of hoeveel stuks ik heb gemaakt. Als je uitgaat van tussen de 25 en 30 gram koolhydraten per dag reken dan globaal elk 4-5 gr. voor ontbijt en lunch. En natuurlijk iets meer voor de hoofdmaaltijd (ik weet niet of je graag een toetje eet?) en een paar kleine tussendoortjes, dan zit je echt zó aan de 25-30 gram. Het is echt niet erg als je er een dagje ietsje onder of boven zit maar probeer echt gemiddeld zo uit te komen. Als je een keer (per ongeluk of met opzet) iets ‘fouts’ hebt gegeten pak dan snel de draad weer op… als je het tenminste serieus meent met jezelf. Maar blijf ook een beetje aardig. Van je fouten leer je elke keer weer een beetje meer over jezelf, zo werkt dat nu eenmaal! Ik wens je heel veel succes en als je vragen hebt stel ze gerust. Hartelijks, Anna-Karina

   • Marguerite op 't Roodt

    Hartelijk dank voor het oppeppend berichtje. Zal nu meer de KHD gaan tellen, dan word ik vanzelf wat zekerder.

    Groetjes,Marguerite