gezonde wafels

Gezonde wafels, heerlijk!

Heerlijke koolhydraatarme gezonde wafels, ja ze zijn fantastisch goed gelukt! Heb je geen wafelijzer of siliconen wafelvorm? Niet getreurd, dan kan je van hetzelfde beslag ook pannenkoekjes bakken. Ik had tot voor kort ook nooit een wafelijzer en dat is 55 jaar prima gegaan hoor. Sinds kort bezit ik een apparaat met verwisselbare platen: een voor wafels, een voor tosti’s, voor grillen en een een vlakke plaat voor bijvoorbeeld gebakken ei. Inmiddels al een paar keer gebruikt en ik vind het een geweldig apparaat, dus jullie zullen ‘m nog wel vaker gaan zien.

Fenomenaal feestelijk

Wafels eten vind ik fenomenaal feestelijk, maar ik deed het uitsluitend buiten de deur en dan meestal alleen in het buitenland. Dat feestelijke zal daar voor een deel mee te maken hebben en met die grappige geruite vorm natuurlijk. Of zou het toch stiekem komen doordat het een soort bouwpakketje is? Ik bedoel omdat je er zelf nog van alles op of overdoet? Lekker knutselen met eten, altijd leuk! Hoe dan ook, nu kan ik gewoon thuis prachtige koolhydraatarme gezonde wafels eten!

Soorten wafels

Wafels blijken een aantrekkelijk soort voedsel te zijn, er zijn namelijk enorm veel soorten wafels op de markt. Rijstwafels in China, Korea en Indonesië, Franse wafels, Belgische wafels, Hollandse wafels. Maar ook wafels die streekgebonden zijn zoals de Kempische wafels of wafels met een vulling zoals ‘onze’ beroemde Goudse stroopwafel. Je kan van elk boter- of vetdeeg ‘harde’ wafels bakken tussen de ondiepe geruite wafelijzers, type stroopwafel. Voor beslag- en gistwafels (zachtere en dikkere wafel) gebruik je een wafelijzer met een diepliggende ruit. De meeste wafels dienen als gebak of toetje, maar ik zou niet weten waarom je ze niet hartig zou kunnen bakken. Lekker met kaas en groenten, dat is pas écht een gezonde wafel. Dat wordt dan een projectje voor een volgende keer. 

Vervangen?

Voor deze wafels experimenteerde ik met een mengsel van amandelmeel, kokosmeel en lijnzaadmeel omdat ik dat nu eenmaal een prima combinatie vind. Op die manier krijg ik ook gelijk verschillende voedingsstoffen binnen en dat is toch het doel van eten tenslotte: VOEDING binnenkrijgen. Je kan zelf de verhoudingen van deze melen aanpassen, maar pas dan ook de hoeveelheid vocht aan. Kokosmeel en lijnzaadmeel slurpen namelijk veel meer vocht dan amandelmeel. Kokosmeel tot wel drie keer zoveel. Laat je beslag zeker een kwartiertje rusten, dan heeft het de tijd om te binden en kan je er eventueel nog wat vocht of meel aan toevoegen als je het dikker of juist dunner wilt. Ik gebruik deze amandelmelk, die is redelijk romig en iets dikker dan gewone melk en het bevat slechts 0,2 khd per 100 ml.

Twee x gezonde wafels

Ik heb nu twee series gezonde wafels gebakken. De eerste met een dikker beslag en tweede met dunner beslag. Dat ging dus allebei uitstekend. Op de foto’s zie je bij de ene serie wafels 2 kleine bakjes met -zelfgemaakte- suikervrije jam & Griekse yoghurt en bij de andere wafels zie je geraspte kokos, chocola en een paar aardbeitjes. Wanneer eet je de wafel? Tja, wanneer niet? Ik adviseer ‘m als verwen weekend-ontbijt, als nagerecht of tussendoortje. Wanneer je ‘m ook eet, geniet ervan! 1,5 gram koolhydraten per stuk zonder beleg.

 

gezonde wafels

 

Zo maak je de gezonde wafels

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

gezonde wafels

Gezonde wafels, heerlijk!

De gezonde wafels zijn fantastisch gelukt! Geen wafelijzer? Niet getreurd, dan kan je van hetzelfde beslag ook heerlijke gezonde pannenkoekjes bakken.
4 van 1 stem
Afdrukken Reacties
Gang: Lunch, Ontbijt
Keuken: Europees
Trefwoord: pannenkoeken & wafels
Voorbereiden: 10 min
Koken: 5 min
Wachten: 15 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,7 gram koolhydraten per stuk
Uit recept: 4 wafels

Ook nodig

  • wafelijzer, wafelvorm of koekenpan

Ingrediënten

Optioneel

Bereiden

  • Verwarm een wafelijzer voor volgens gebruiksaanwijzing. Ik bak ze op de een na hoogste stand. Of verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C als je een siliconen wafelvorm gebruikt.
  • Maal het lijnzaad tot meel met een koffiemolen of vijzel. Meng het met amandelmeel, kokosmeel, zout, bakpoeder en kaneel. (+ optioneel een beetje zoetstof) Meng met de gesmolten boter, de eieren en ¾ van de amandelmelk. Laat 15 minuten staan om te binden.
  • Roer het beslag na een kwartier nogmaals door en voeg zoveel amandelmelk toe tot je een vrij dik beslag hebt wat toch voldoende uitloopt om een mooie wafel te vormen. Zie foto.
    gezonde wafels
  • Vet je hete vorm in en schep het beslag in de wafelvorm. Bak de wafels mooi lichtbruin en gaar, bij mij duurt dat zeker 5 minuten. Open de vorm heel voorzichtig om te controleren of de wafel al voldoende gebakken is, zo voorkom je dat je wafels stuk trekt.
    NB: In de oven schat ik de baktijd op ongeveer 10-15 minuten, maar ze zijn pas gaar als ze gaar zijn.
  • Zet ondertussen de borden en het beleg alvast klaar, want de gezonde wafels zijn versgebakken natuurlijk het allerlekkerst!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

54 reacties op “Gezonde wafels, heerlijk!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.0K Shares
Share595
Pin444
Tweet