gezonde wafels

Gezonde wafels, heerlijk!

Heerlijke gezonde wafels, ja ze zijn fantastisch goed gelukt! Heb je geen wafelijzer of siliconen wafelvorm? Niet getreurd, dan kan je van hetzelfde beslag ook pannenkoekjes bakken. Ik had tot voor kort ook nooit een wafelijzer en dat is 55 jaar prima gegaan hoor. Sinds kort bezit ik een apparaat met verwisselbare platen: een voor wafels, een voor tosti’s, voor grillen en een een vlakke plaat voor bv. gebakken ei. Die laatste zal ik niet zo snel gebruiken. Inmiddels al een paar keer gebruikt en ik vind het een geweldig apparaat, dus jullie zullen ‘m nog wel vaker gaan zien.

 

Fenomenaal feestelijk

Wafels eten vind ik fenomenaal feestelijk, maar ik deed het uitsluitend buiten de deur en dan meestal alleen in het buitenland. Dat feestelijke zal daar voor een deel mee te maken hebben en met die grappige geruite vorm natuurlijk. Of zou het toch stiekem komen omdat het het meestal een soort bouwpakketje is van lekkere dingen die je zelf nog op of over je wafel smeert en strooit? Lekker spelen met eten, altijd leuk toch? Hoe dan ook nu kan ik gewoon thuis heerlijke gezonde wafels eten! De meeste wafels dienen als gebak of toetje, maar ik zou niet weten waarom je ze niet hartig zou kunnen bakken, lekker met kaas en groenten. Dat wordt dan een projectje voor een volgende keer!

gezonde wafels

Soorten wafels
Wafels blijken een aantrekkelijk soort voedsel te zijn, er zijn namelijk enorm veel soorten wafels op de markt. Rijstwafels in China, Korea en Indonesië, Franse wafels, Belgische wafels, Hollandse wafels. Maar ook wafels die streekgebonden zijn zoals de Kempische wafels of wafels met een vulling zoals ‘onze’ beroemde Goudse stroopwafel. Je kan van elk boter- of vetdeeg ‘harde’ wafels bakken tussen de ondiepe geruite wafelijzers, type stroopwafel. Voor beslag- en gistwafels (zachtere en dikkere wafel) gebruik je een wafelijzer met een diepliggende ruit. 
Informatie van het Nederlands Bakkerijmuseum: http://www.bakkerijmuseum.nl/ Zij zijn nog niet zo koolhydraatarm ingesteld…

gezonde wafelsVervangen?
Voor deze wafels experimenteerde ik met een mengsel van amandelmeel, kokosmeel en lijnzaadmeel omdat ik dat nu eenmaal een prima combinatie vind. Op die manier krijg ik ook gelijk verschillende voedingsstoffen binnen en dat is toch het doel van eten tenslotte: VOEDING binnenkrijgen. Je kan zelf de verhoudingen van deze melen aanpassen, maar pas dan ook de hoeveelheid vocht aan. Kokosmeel en lijnzaadmeel slurpen namelijk veel meer vocht dan amandelmeel. Kokosmeel tot wel drie keer zoveel. Laat je beslag zeker een kwartiertje rusten, dan heeft het de tijd om te binden en kan je er eventueel nog wat vocht of meel aan toevoegen als je het dikker of juist dunner wilt. Ik gebruik deze amandelmelk, die is redelijk romig en iets dikker dan gewone melk en het bevat slechts 0,2 khd per 100 ml.

Ik heb nu twee series gezonde wafels gebakken, 1x met dikker beslag en 1x met dunner beslag, dat ging allebei uitstekend! Op de foto’s hieronder zie je bij de ene serie wafels 2 kleine bakjes met -zelfgemaakte- suikervrije jam & Griekse yoghurt en bij de andere serie wafels zie je geraspte kokos, chocola en een paar aardbeitjes. 

Wanneer eet je de wafel? Tja, wanneer niet? Ik adviseer ‘m als verwen weekend-ontbijt, als nagerecht of tussendoortje. Wanneer je ‘m ook eet, geniet ervan! 1,5 khd per stuk zonder beleg.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf deze heerlijke gezonde wafels

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Gezonde wafels, heerlijk!

gezonde wafels

Door Anna-Karina Geplaatst juni 11, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 stuks
  • Koolhydraten: 1,7 gr. khd per stuk (4 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 5 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

De gezonde wafels zijn fantastisch gelukt! Geen wafelijzer? Niet getreurd, dan kan je van hetzelfde beslag ook heerlijke gezonde pannenkoekjes bakken.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm een wafelijzer voor volgens gebruiksaanwijzing. Ik bak ze op de een na hoogste stand. Of verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden als je een siliconen wafelvorm gebruikt.
  2. Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar. Doe dan de (gesmolten) boter en de eieren erbij en voeg 3/4 van de amandelmelk toe. Meng alles grondig door elkaar en laat een kwartiertje staan om te 'binden'.
  3. Roer na een kwartier je wafelbeslag goed door en voeg nog amandelmelk toe tot je een vrij dik beslag hebt wat toch voldoende uitloopt om een mooie wafel te vormen. (ja, hier heb je wat ervaring voor nodig...)
  4. Vet je hete vorm in en schep het beslag in de wafelvorm. Bak de wafels mooi lichtbruin en gaar, bij mij duurt dat zeker 5 minuten. Open de vorm heel voorzichtig om te controleren of de wafel al voldoende gebakken is. Zo voorkom je dat je wafels per ongeluk 'opentrekt'. In de oven schat ik de baktijd op ong. 10-15 minuten, maar ze zijn gaar als ze gaar zijn.
    Zet ondertussen de borden en het beleg alvast klaar, want de gezonde wafels zijn versgebakken natuurlijk het allerlekkerst. Hmm, echt een feestje, geniet er van!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

51 gedachten over “Gezonde wafels, heerlijk!”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

692 Shares
Share373
Pin319
Tweet