Tralala, het ei is gelegd, de hartige rabarbersoep is klaar voor de wereld! De meeste mensen bereiden en eten rabarber als fruit, dat wil zeggen als zoet gerecht. Wij ook eigenlijk. Hoogste tijd om eens iets hartigs met rabarber te verzinnen. Dan start er een heel proces in die hersentjes van mij. Die proberen zich smaakcombinaties, werkwijzen en afwerkingen voor te stellen. Na wat afwegingen is het deze hartige rabarbersoep geworden. Het friszure van de rabarber heeft een romige tegenhanger gekregen en voor de nodige pit gebruikte ik een pepertje. Fantastisch als oppeppertje voor de maaltijd of pittig tussendoortje. De bijzondere soep bevat 4 gram koolhydraten per kom.
Simpel beginnen…
…met een uitje bakken en vervolgens komt er een teentje knoflook bij. Maar is dat wel lekker met rabarber? En het moet ook niet te zuur worden: wortel of rode paprika toevoegen? Het is oranje paprika geworden want die had mijn heer Hans al gekocht. Eet je mijn rabarbersoep eigenlijk warm of koud? Wat moet er op? Nootjes? Slagroom, frisse yoghurt, zoutige roomkaas? Best lollig denkwerk allemaal. Uiteindelijk is er een overzichtelijk ingrediëntenlijstje overgebleven. Kijk maar.
Marin Jansen servies
De kommetjes waar het inzit zijn gemaakt door Marin Jansen. We kochten het servies bij haar tijdens de Tengel Atelierroute 2018. Cocky Pater, van Studio Potsierlijk had Marin uitgenodigd om haar werk te exposeren. We werden gelijk verliefd op haar werk met een bijzonder verhaal erachter ook nog!
Marin is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en is onder haar eigen naam een design studio begonnen die producten ontwerpt en produceert gespecialiseerd in keramiek. Zij werkt graag door middel van experiment en materiaalonderzoek met een voorkeur voor keramiek. Marin is gefascineerd door de oorsprong van materialen en wil graag het materiaal, de tactiliteit en kleur samenbrengen met het concept van haar projecten.
Clay Collection
Deze kommetjes komen uit de Clay Collection. Dat is een serie waarbij de zelf gegraven (!) klei verwerkt is, waardoor nieuwe eigenschappen in deze klei zichtbaar worden. Door te mengen, worden er natuurlijke kleurnuances en texturen gecreëerd die je eindeloos kunt combineren.
Kijk en bewonder het werk van Studio Marin Jansen, www.marinjansen.nl
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Hartige rabarbersoep
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Hartige rabarbersoep: friszuur, romig en pittig
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 40 g ui
- rode peper, of oranje
- ½ paprika, oranje of rode
- 4 cm gemberwortel
- 10 ml olijfolie, geschikt voor bakken
- 1 teentje knoflook
- 400 g rabarber, schoon gewicht
- 100 g tomaat, blokjes – vers of blik (blikje AH basis)
- 1 liter (groente)bouillon
- 100 ml kokosmelk, + scheutje voor garnering of room
- zoetstof, naar smaak
Garnering
- ½ el gemalen kokos,
- ½ el pompoenpitten
- ½ el hennepzaad
- 6 halve walnoot
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snipper de ui. Snijd paprika en rode peper. Rasp of snijd de gember fijn. Fruit dit viertal op halfhoog vuur in wat olie glazig. Pers het teentje knoflook er boven uit. Neem een ruime soeppan, zodat je goed kunt omscheppen.
- Verwijder droge uiteinden van de rabarber en snijd de stelen in stukken van 4 – 5 cm. Voeg de rabarberstukjes toe aan de pan en bak ze gedurende 5 minuten mee. Af en toe omscheppen.
- Voeg de tomaat en de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat vervolgens zachtjes koken tot de rabarber uit elkaar valt.
- Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg 100 ml kokosmelk toe en roer door. Proef en breng op smaak met een beetje zoetstof. Sommige rabarber is nu eenmaal erg zuur…
- Meng de kokos met de pompoenpitten en het hennepzaad tot een kokosstrooisel. Lekker bij van alles en nog wat.
- Schep de soep in kommen en garneer met een extra scheutje kokosmelk, kokosstrooisel en een halve walnoot. Zowel warm als (ijs)koud een verkwikkend soepje!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Werkelijk een smaakexplosie. Gemaakt bij een diner voor vrienden. Zij waren verrast: Nog nooit gegeten rabarbersoep” Ik ook niet maar deze blijft erin: Een topper. Zoet en zurig tegelijk.
Grappig hè?
Ik ben allergisch voor tomaat. Wat zou ik kunnen toevoegen want alleen rabarber lijkt me toch minder geslaagd. Groetjes, Lucy
Bleekselderij?
Wat een fantastisch soepje is dit, HEERLIJK. Ik heb kokoscreme gebruikt, die je bij de betere oosterse winkel kunt kopen in pakjes van 200 ml. Wordt dan heerlijk romig.
Ik vind het een topper!
Hoi Karina,
Kun je de soep ook invriezen?
Ja dat moet kunnen. Dan zou ik het invriezen zonder de kokosmelk, die kan anders wat gaan schiften. Die doe je er dus beter vers bij.