hartige flan met courgette en tomaat

Hartige flan met courgette en tomaat

Je kunt als je koolhydraatarm kookt eindeloos variëren op groentegerechten met ei. Vooral taarten zonder korst blijven mooi laag in koolhydraten. Want hoe je het ook wendt of keert: de korst zorgt steevast voor het grootste aantal koolhydraten. We hebben op de website al heel wat heerlijke hartige quiches en taarten staan. En vandaag voegen we deze hartige flan met courgette en tomaat toe aan de lijst. In de muffinvorm zoals op de foto bevatten ze 1.1 gram koolhydraten per stuk. Een flan is oorspronkelijk een ‘eiervla’. De meest bekende is een zoete vanillepudding overgoten met een vloeibare karamelsaus. Maar er zijn ook hartige varianten met bijvoorbeeld geitenkaas, paddenstoelen of broccoli. In de middeleeuwen waren flans bijzonder populair bij katholieken. Vooral in de vastentijd, tussen Carnaval en Pasen,  dan werd namelijk geen vlees gegeten. Ik denk eerlijk gezegd dat er nog maar weinig katholieken zijn die zich daar anno 2019 iets van aantrekken. PS: die vastentijd is vandaag begonnen…, hoe toevallig.

Advertentie

Milano bij de hartige flan

Courgette en tomaat vormen natuurlijk qua smaak een ideaal paar, maar voor een flan bevatten gewone tomaten te veel vocht. Vandaar dat we kozen voor gedroogde tomaten. Die zijn ook wat intenser van smaak, wat hier goed uitkomt. Wij kozen voor Milano kruiden. Dat is een speciaal Italiaans kruidenmengsel. Maar als je dat niet binnen handbereik hebt, kun je evengoed gewone Italiaanse kruiden gebruiken. De hartige flan met courgette en tomaat heeft verder niet zo veel nodig om goed op smaak te komen. Sjalotje, teentje knoflook, beetje kaas… Hoewel je natuurlijk altijd zelf kunt toevoegen wat je lekker vindt. 

Miniflans uit muffinvormpjes

Je kunt prima een grote hartige flan met courgette en tomaat maken. Echter, zoals je hieronder ziet, kozen wij ervoor om miniflans te maken. Die zijn makkelijk hanteerbaar en het staat leuk op je bord als je het combineert met bijvoorbeeld wat salade en/of met een stukje gebakken zalm. Bovendien kun je ze heel makkelijk per twee of drie invriezen en zo een voorraadje aanleggen. Als je siliconen muffinvormpjes gebruikt, dan kun je ze gemakkelijk ongeschonden eruit halen. Wel eerst even wat laten afkoelen als ze dampend uit de oven komen.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

hartige flan met courgette en tomaat
hartige flan met courgette en tomaat

Zo maak je de hartige flan met courgette en tomaat

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


hartige flan met courgette en tomaat

Hartige flan met courgette en tomaat

Deze hartige flan met courgette en tomaat is super lekker, makkelijk te maken en bevatten weinig koolhydraten. Door de kleine vorm makkelijk in te vriezen.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten

Ook gebruikt

  • Muffinvorm met inzetbakjes, normaal formaat

Voedingswaarde

Per stuk
kcal 85.34 koolhydraten 1.1 geiwitten 4.16 gvetten 7.11 gvezels 0.39 g
Hoeveelheid (aan te passen)8 stuks

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de courgette in piepkleine blokjes en spreid ze uit over een snijplank. Bestrooi ze lichtjes met zout. Laat minstens 10 minuten intrekken.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en zet de muffinvorm alvast klaar met 8 siliconen inzetvormpjes erin.
  • Snipper de sjalot en fruit deze glazig op matig vuur. Pers de knoflook erboven uit en roer door.
  • Snijd ondertussen de gedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg toe. Roer alles om, doof het vuur. Meng met de blokjes courgette, de kruiden en kaas. Breng op smaak met vers gemalen peper.
  • Klop de eieren los met de slagroom.
  • Verdeel de inhoud van de koekenpan over de 8 vormpjes en giet het eimengsel er over. Rasp er voor de feestelijkheid nog wat Parmezaan over.
  • Bak de miniflans 20 – 30 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen. Presenteer 2 – 4 stuks per portie met wat gemengde salade. Ook lekker bij vis! Lauw en koud zijn ze erg lekker.
  • LET OP: Bij gebruik van een andere bakvorm de gaartijd zelf in de gaten houden!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


8 gedachten over “Hartige flan met courgette en tomaat”

  1. Heerlijk recept !! Opgeslagen bij de favorieten…
    Dank je wel voor weer een heerlijk idee.

  2. MMMMMMMMMMMMM! dit was zó lekker.
    gisteren gemaakt, ’s avonds met een kop soep gegeten 3 stuks, en vanmorgen als ontbijt, wat een luxe. en ze smaken koud dus ook voortreffelijk. Dit ga ik in voorraad maken voor de vriezer, goed idee. dank jullie wel, cornelia

  3. Hallo Anna Karina en Hans.

    Allereerst dank voor jullie heerlijke recepten en boeken!
    Even een vraag over bovenstaand recept; Ik ben benieuwd of je gedroogde tomaatjes op olie gebruikt of geweekte gedroogde tomaatjes.

    Dank voor jullie antwoord

  4. Wat een fantastisch lekker recept weer! De smaak was voortreffelijk, recept gevolgd zoals beschreven. Vanavond gegeten als hoofdmaaltijd met daarbij een stukje zalm op de huid gebakken en een gemengede salade met rucola.
    Verrassend is toch steeds bij jullie recepten dat het altijd genoeg is. ‘De man’ heeft drie mini flans gegeten, voor mij waren twee stuks meer dan voldoende.
    Dus ik heb nog iets over voor morgen, dan kan ik proeven hoe ze smaken wanneer ze koud zijn. Zal ook wel feestje zijn, hihihi.

  5. ze staan bij mij in de oven benieuwd of het smaakt, en lukt, beetje voor geproeft van uit de pan dat was zeer lekker.

  6. Hallo Hans en Anna-Karina.
    Ik vind alles zo lekker. Ik ga morgen die flan maken, maar ik heb een vraag. Ik had een recept van pate met kwartel eitjes en dat ben ik kwijt. Ik wil jullie vragen
    kunnen jullie dat niet eens proberen? Voordat ik de pate ging bakken deed ik in de lengte in het midden de gekookte kwarteleitjes erin, dan kreeg iedereen een plak en in het midden een plakje kwartel ei. Ik hoop dat jullie me daaraan kunnen helpen
    groetjes Ada.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven