Je kunt als je koolhydraatarm kookt eindeloos variëren op groentegerechten met ei. Vooral taarten zonder korst blijven mooi laag in koolhydraten. Want hoe je het ook wendt of keert: de korst zorgt steevast voor het grootste aantal koolhydraten. We hebben op de website al heel wat heerlijke hartige quiches en taarten staan. En vandaag voegen we deze hartige flan met courgette en tomaat toe aan de lijst. In de muffinvorm zoals op de foto bevatten ze 1.1 gram koolhydraten per stuk. Een flan is oorspronkelijk een ‘eiervla’. De meest bekende is een zoete vanillepudding overgoten met een vloeibare karamelsaus. Maar er zijn ook hartige varianten met bijvoorbeeld geitenkaas, paddenstoelen of broccoli. In de middeleeuwen waren flans bijzonder populair bij katholieken. Vooral in de vastentijd, tussen Carnaval en Pasen, dan werd namelijk geen vlees gegeten. Ik denk eerlijk gezegd dat er nog maar weinig katholieken zijn die zich daar anno 2019 iets van aantrekken. PS: die vastentijd is vandaag begonnen…, hoe toevallig.
Milano bij de hartige flan
Courgette en tomaat vormen natuurlijk qua smaak een ideaal paar, maar voor een flan bevatten gewone tomaten te veel vocht. Vandaar dat we kozen voor gedroogde tomaten. Die zijn ook wat intenser van smaak, wat hier goed uitkomt. Wij kozen voor Milano kruiden. Dat is een speciaal Italiaans kruidenmengsel. Maar als je dat niet binnen handbereik hebt, kun je evengoed gewone Italiaanse kruiden gebruiken. De hartige flan met courgette en tomaat heeft verder niet zo veel nodig om goed op smaak te komen. Sjalotje, teentje knoflook, beetje kaas… Hoewel je natuurlijk altijd zelf kunt toevoegen wat je lekker vindt.
Miniflans uit muffinvormpjes
Je kunt prima een grote hartige flan met courgette en tomaat maken. Echter, zoals je hieronder ziet, kozen wij ervoor om miniflans te maken. Die zijn makkelijk hanteerbaar en het staat leuk op je bord als je het combineert met bijvoorbeeld wat salade en/of met een stukje gebakken zalm. Bovendien kun je ze heel makkelijk per twee of drie invriezen en zo een voorraadje aanleggen. Als je siliconen muffinvormpjes gebruikt, dan kun je ze gemakkelijk ongeschonden eruit halen. Wel eerst even wat laten afkoelen als ze dampend uit de oven komen.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je de hartige flan met courgette en tomaat
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Hartige flan met courgette en tomaat
Ook gebruikt
- Muffinvorm met inzetbakjes, normaal formaat
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de courgette in piepkleine blokjes en spreid ze uit over een snijplank. Bestrooi ze lichtjes met zout. Laat minstens 10 minuten intrekken.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 160 °C en zet de muffinvorm alvast klaar met 8 siliconen inzetvormpjes erin.
- Snipper de sjalot en fruit deze glazig op matig vuur. Pers de knoflook erboven uit en roer door.
- Snijd ondertussen de gedroogde tomaatjes in kleine stukjes en voeg toe. Roer alles om, doof het vuur. Meng met de blokjes courgette, de kruiden en kaas. Breng op smaak met vers gemalen peper.
- Klop de eieren los met de slagroom.
- Verdeel de inhoud van de koekenpan over de 8 vormpjes en giet het eimengsel er over. Rasp er voor de feestelijkheid nog wat Parmezaan over.
- Bak de miniflans 20 – 30 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen. Presenteer 2 – 4 stuks per portie met wat gemengde salade. Ook lekker bij vis! Lauw en koud zijn ze erg lekker.
- LET OP: Bij gebruik van een andere bakvorm de gaartijd zelf in de gaten houden!
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Heerlijk recept !! Opgeslagen bij de favorieten…
Dank je wel voor weer een heerlijk idee.
MMMMMMMMMMMMM! dit was zó lekker.
gisteren gemaakt, ’s avonds met een kop soep gegeten 3 stuks, en vanmorgen als ontbijt, wat een luxe. en ze smaken koud dus ook voortreffelijk. Dit ga ik in voorraad maken voor de vriezer, goed idee. dank jullie wel, cornelia
Hallo Anna Karina en Hans.
Allereerst dank voor jullie heerlijke recepten en boeken!
Even een vraag over bovenstaand recept; Ik ben benieuwd of je gedroogde tomaatjes op olie gebruikt of geweekte gedroogde tomaatjes.
Dank voor jullie antwoord
“Uit een pot” staat erachter, Helma. En klik even op de ingrediënten, vaak worden vragen daarmee al beantwoord. Fijn weekend en succes!
Wat een fantastisch lekker recept weer! De smaak was voortreffelijk, recept gevolgd zoals beschreven. Vanavond gegeten als hoofdmaaltijd met daarbij een stukje zalm op de huid gebakken en een gemengede salade met rucola.
Verrassend is toch steeds bij jullie recepten dat het altijd genoeg is. ‘De man’ heeft drie mini flans gegeten, voor mij waren twee stuks meer dan voldoende.
Dus ik heb nog iets over voor morgen, dan kan ik proeven hoe ze smaken wanneer ze koud zijn. Zal ook wel feestje zijn, hihihi.
ze staan bij mij in de oven benieuwd of het smaakt, en lukt, beetje voor geproeft van uit de pan dat was zeer lekker.
Hallo Hans en Anna-Karina.
Ik vind alles zo lekker. Ik ga morgen die flan maken, maar ik heb een vraag. Ik had een recept van pate met kwartel eitjes en dat ben ik kwijt. Ik wil jullie vragen
kunnen jullie dat niet eens proberen? Voordat ik de pate ging bakken deed ik in de lengte in het midden de gekookte kwarteleitjes erin, dan kreeg iedereen een plak en in het midden een plakje kwartel ei. Ik hoop dat jullie me daaraan kunnen helpen
groetjes Ada.
Helaas Ada dat recept kennen we niet, wij eten zelf trouwens geen vlees thuis, dus we gaan het ook niet zelf uitproberen…