harissa yohgurt muntdip

Harissa yoghurt muntdip

Ik mag voor het weekend graag iets te smeren of te dippen in het vooruitzicht hebben. Kweenie, anders is mijn weekend niet helemaal compleet ofzo… Hebben jullie ook zo’n afwijking? Deze subtiele en frisse harissa yohgurt muntdip aten we in combinatie met komkommer. Niet alleen gezellig eten maar zo krijg je ook gelijk wat groens binnen. Al met al de beste combinatie toch? Je kunt het ook zonder gevaar op een focacciabroodje of sesamcracker smeren. Bovendien: ook met groente of rauwkost zoals bleekselderij, paprika, wortel, bloemkool is het ook uitstekend. Kies iets wat je zelf graag eet, de harissa yoghurt dip combineert hartstikke makkelijk.

Koolhydraten in uitgelekte yoghurt?

Het aantal koolhydraten in de dip die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de Griekse yoghurt. De waardevolle eiwitten en vetten blijven wél in de yoghurt zitten. De overgebleven koolhydraten zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt. Ik houd het voor het totale recept op 2,5 gram koolhydraten (zonder de komkommer).

Variaties met komkommer en harissa yoghurt

Om even bij het thema komkommer te blijven maakte ik drie verschillende uitvoeringen. De eerste is héél erg makkelijk. Daarbij smeerde ik de harissa yoghurt muntdip gewoon op het plakje en garneerde dat met een sliertje munt. De tweede is een erg makkelijke. Halveer de komkommer,  schraap de zaden eruit, snijd de komkommer in reepjes in reepjes en dippen maar! De derde is een makkelijke. Halveer de komkommer, schraap de zaden eruit Zodat je een soort boot hebt. Ten slotte vul je de boot met de harissa yoghurt muntdip en snijd daar hapklare stukjes van. Gezellig!

Harissa olie & munt snijden

Op deze manier is het kokkerellen voor pottenkijkers* voor mij zelf toch echt een feestje? Ik mocht na het maken en fotograferen dit feestelijke schaaltje gewoon op smikkelen. Voor deze harissa yoghurt muntdip gebruik ik de geweldige harissa olie en uitgelekte Griekse yoghurt. Die yoghurt heeft een dag in de koelkast gestaan dus die was echt superdik en heerlijk romig geworden.

Tip om de munt heel mooi fijn te snijden: leg alle gewassen blaadjes op een stapeltje, rol ze op en snijd dan in ragfijne reepjes. Gebruik wel een scherp mesje.

harissa yohgurt muntdip

*Pottenkijkers zo noemen wij iedereen die met ons mee kijkt in onze kookpotten. 

Zo maak je Harissa yoghurt muntdip

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


harissa yohgurt muntdip

Harissa yoghurt muntdip

door Anna-Karina van Denderen
Deze subtiele harissa yohgurt muntdip is niet alleen lekker op een focacciabroodje of sesamcracker maar ook fantastisch in combinatie met komkommer of andere groente om te dippen. Feestelijk!
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: dip, saus, dressing, smeer
Voorbereiden: 10 min
Uitlekken: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 10 min

Voedingswaarden

Geschat: 2,5 gram koolhydraten hele recept
Koolhydraten 2.5 g

Uit recept

250 ml

Ingrediënten

Bereiden

  • Leg een papieren koffiefilter in een trechter of zeef. Zet de trechter in een hoog glas zodat het stabiel kan staan. Schenk 500 ml yoghurt in het filter en zet minstens een uur in de koelkast om uit te lekken. Hoe langer je het laat uitlekken, hoe dikker en romiger je basis wordt.
  • Maak ondertussen de harissa olie.
  • Meng de uitgelekte yoghurt met knoflook, een flinke scheut van deze zelfgemaakte harissa olie en de gesneden munt. Proef en breng zo nodig nog op smaak met peper en zout.
  • Dippen, smeren, vullen, gebruik deze harissa yoghurt muntdip naar hartenlust met alles wat koolhydraatarm is en geniet ervan!
Geschat aantal koolhydraten: 2,5?
  • Het aantal koolhydraten in de dip die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de Griekse yoghurt. De waardevolle eiwitten en vetten blijven wél in de yoghurt zitten. De overgebleven koolhydraten zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 258 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ken je onze Facebook pagina al?

Like