hangop zelf maken

Hangop zelf maken

Om mijn yoghurt ’s morgens nóg voedzamer te krijgen, maak ik tegenwoordig vaak hangop. Hangop zelf maken is helemaal niet moeilijk, je doet yoghurt in een doek en die hang je op. Dat is alles, de zwaartekracht doet de rest. Zodra de yoghurt hangt begint het vocht eruit te druipen en je houdt op die manier een heerlijk romige, dikke en stevige hangop over. Meer dan zalig! De hangop kun je eten als nagerecht of inzetten als het sublieme snelle verwenontbijt! Voor veel mensen is zuivel met een gezonde vulling erin van noten, granola en wat fruit namelijk nog steeds de makkelijkste start van de koolhydraatarme dag.

Hoeveel koolhydraten?

Het aantal koolhydraten die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de yoghurt. De waardevolle eiwitten en vetten blijven wél in de yoghurt zitten. De overgebleven koolhydraten zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt. 

Dit kun je doen met de overgebleven wei

Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over. Je hoeft de wei (Engels: Whey) niet weg te gooien. Want het zit vol goede stofjes, dus ook daarom is weggooien zonde. Hieronder wat leuke tips, zit er iets voor je bij?  Je kunt wei lang in de koelkast bewaren of invriezen.

 • gebruik het in een dressing, smoothie, eiwitshake of cocktails
 • schenk het op de feta om het vers te houden
 • gebruik het als bouillon
 • gebruik het in plaats van zout bij fermenteren
 • roer het door je pannenkoekenbeslag
 • voer het aan je kippen
 • sproei het op de composthoop
 • begiet je tomaten ermee (extra calcium!)
 • het is de perfecte voeding voor je moestuin. De zure wei ontmoedigt meeldauw! 
 • gebruik het op je huid, goed tegen acne (jeugdpuistjes) en huiduitslag.

Twee traditionele hangop recepten

Zonder enige toevoeging of vulling smaakt het al heerlijk! Toch geven we je twee recepten mee en we vertrouwen erop dat je daarna lekker je eigen variaties gaat bedenken. 

hangop zelf maken

Zo maak je de hangop

Laat je het even weten nadat je dit gemaakt hebt? Dat kan bijvoorbeeld in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest met #KoohydraatarmRecept Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank!


hangop zelf maken

Hangop zelf maken

door Anna-Karina van Denderen
In minstens 2 uur, maar beter nog een hele nacht, maak je de heel eenvoudig! Fluweelzachte, traditionele hangop in de meest pure vorm.
5 van 1 stem
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Nagerecht - Toetje - Dessert
Keuken: Overig
Trefwoord: zuivel
Voorbereiden: 5 min
Hangen: 2 uur

Voedingswaarden

Uit recept

500 ml hangop

Ingrediënten

Bereiden

 • Spoel de theedoek uit in koud water en wring 'm droog. Zo voorkom je dat je heerlijke zelfgemaakte hangop straks naar wasmiddel smaakt. *Yekkie, bah, zonde!*
 • Plaats een zeef met de vochtige theedoek in een kom.
 • Doe alle yoghurt in de theedoek. Vouw de theedoek dicht en zet aan de rand vast met (was)knijpers. Plaats het geheel minstens 2 uur in de koelkast.
  hangop zelf maken
 • Schep daarna de hangop met een spatel uit de theedoek en doe over in een afsluitbare pot.
 • Hoeveel hangop je uiteindelijk overhoudt hangt helemaal af van hoelang je de yoghurt laat uitlekken. Ik laat het lekker een hele nacht hangen. Wel zo makkelijk ook.
Hangop bewaren
 • Je kunt de hangop met gemak 5-7 dagen in de koelkast bewaren als je schoon gewerkt hebt. Ook invriezen schijnt mogelijk te zijn, al heb ik dat zelf niet geprobeerd (wegens te lekker).

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren! 

(Gezien 140 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties op “Hangop zelf maken”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like