hangop zelf maken

Hangop zelf maken

Om mijn yoghurt ’s morgens nóg voedzamer te krijgen, maak ik tegenwoordig vaak hangop. Hangop zelf maken is helemaal niet moeilijk, je doet yoghurt in een doek en die hang je op. Dat is alles, de zwaartekracht doet de rest. Zodra de yoghurt hangt begint het vocht eruit te lekken en je houdt op die manier een heerlijk romige, dikke en stevige hangop over. Meer dan zalig! De hangop kun je niet alleen eten als nagerecht maar ook als het sublieme snelle koolhydraatarme verwen ontbijt! Want voor veel mensen is zuivel met noten, granola en wat fruit namelijk nog steeds de makkelijkste start van de koolhydraatarme dag. En oja, lekker!

Advertentie

Hoeveel koolhydraten?

Het precieze gehalte aan koolhydraten die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de yoghurt. De overgebleven koolhydraten (ik heb ze op 1 gezet) zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt. Het hele -uitgelekte- recept bevat ongeveer: calorieën 560 kcal ⋆ koolhydraten 1 g ⋆ eiwitten 38 g ⋆ vetten 30 g ⋆ vezels 0.1 g.

Dit kun je doen met de overgebleven wei

Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over. Je hoeft de wei (Engels: Whey) niet weg te gooien. Want het zit vol goede stofjes, dus ook daarom is weggooien zonde. Hieronder wat leuke tips, zit er iets voor je bij?  Je kunt wei lang in de koelkast bewaren of invriezen.

 • gebruik het in een dressing, smoothie, eiwitshake of cocktails
 • schenk het op de feta om het vers te houden
 • gebruik het als bouillon
 • gebruik het in plaats van zout bij fermenteren
 • roer het door je pannenkoekenbeslag
 • voer het aan je kippen
 • sproei het op de composthoop
 • begiet je tomaten ermee (extra calcium!)
 • het is de perfecte voeding voor je moestuin. De zure wei ontmoedigt meeldauw! 
 • gebruik het op je huid, goed tegen acne (jeugdpuistjes) en huiduitslag.

Twee traditionele hangop recepten

Zonder enige toevoeging of vulling smaakt het al heerlijk! Toch geven we je twee recepten mee en we vertrouwen erop dat je daarna lekker je eigen variaties gaat bedenken. 


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

hangop zelf maken

Zo maak je de hangop

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


hangop zelf maken

Hangop zelf maken

In minstens 2 uur, maar beter nog een hele nacht, maak je de heel eenvoudig! Fluweelzachte, traditionele hangop in de meest pure vorm.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Hangen 2 uur
Totale tijd 2 uur 5 minuten

Voedingswaarde

Het precieze gehalte aan koolhydraten die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de yoghurt. De overgebleven koolhydraten (ik heb ze op 1 gezet) zijn vrijwel verwaarloosbaar. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt.
kcal 560 koolhydraten 1 geiwitten 38 gvetten 30 gvezels 0.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 x ongeveer 500 ml hangop

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

 • Spoel de theedoek uit in koud water en wring ‘m droog. Zo voorkom je dat je heerlijke zelfgemaakte hangop straks naar wasmiddel smaakt. *Yekkie, bah, zonde!*
 • Plaats een zeef met de vochtige theedoek in een kom.
 • Doe alle yoghurt in de theedoek. Vouw de theedoek dicht en zet aan de rand vast met (was)knijpers. Plaats het geheel minstens 2 uur in de koelkast.
  hangop zelf maken
 • Schep daarna de hangop met een spatel uit de theedoek en doe over in een afsluitbare pot.
 • Hoeveel hangop je uiteindelijk overhoudt hangt helemaal af van hoelang je de yoghurt laat uitlekken. Ik laat het lekker een hele nacht hangen. Wel zo makkelijk ook.

Hangop bewaren

 • Je kunt de hangop met gemak 5-7 dagen in de koelkast bewaren als je schoon gewerkt hebt. Ook invriezen schijnt mogelijk te zijn, al heb ik dat zelf niet geprobeerd (wegens te lekker).

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Trefwoorden

13 gedachten over “Hangop zelf maken”

 1. Goedendag, ik heb gisteren dit gemaakt en het smaakte heerlijk! Daarna wilde ik het aantal kcal, koolhydraten, eiwitten en vetten gaan invoeren, maar alle drie staan ze op 1, klopt dat?

   1. Ik had de tekst inderdaad gelezen en qua koolhydraten kan ik het volgen. In de tekst staat echter dat de eiwitten en vetten wel behouden blijven, maar die staan ook op 1 en dat is eigenlijk mijn vraag, of dat klopt…
    Alvast bedankt!

    1. Ik heb de tekst en de waardes even aangepast:
     Het precieze gehalte aan koolhydraten die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de yoghurt. De overgebleven koolhydraten (ik heb ze op 1 gezet) zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt. Het hele -uitgelekte- recept bevat ongeveer: calorieën 560 kcal ⋆ koolhydraten 1 g ⋆ eiwitten 38 g ⋆ vetten 30 g ⋆ vezels 0.1 g.

 2. Bedankt voor het recept. Heb nog nooit hangop gegeten. Lijkt me lekker en makkelijk te doen. Is de Griekse yoghurt /of Turkse daarmee te vergelijken? Hoef ik niet 24 u te wachten. Dank voor de tips over de wei enz. Voor de zomer, veilige fietstocht en geniet ervan.Toedeloetjes.

  1. Hangop is iets zuurder dan Griekse yoghurt en nog veel dikker, zeker als je het een nacht laat uitlekken. lekker hoor gewoon een keer proberen, en als je het geen toevoeging vind weet je dat ook weer. Dank je voorlopig blijft het nog even bij dromen over Denemarken, maar we zullen zeker veilig doen!

   1. Als ik het goed begrijp, dan lekt er ook calcium weg uit de yochurt, zie waar je de wei voor kan gebruiken 

 3. Deze week nog gemaakt. Heerlijk. Maar ik hang de theedoek in een vergiet. Het vergiet op een schaal. Is wat gemakkelijker.

 4. Vroeger hing het bij ons regelmatig in de kelder. Sweet memories! Dank je, het staat inmiddels in de koelkast te druppen.

 5. Oh, wat verrassend leuk en ik ga het vandaag nog maken! Doet me in één tel weer terugdenken aan vroeger: mijn moeder hing die yoghurt in een theedoek geknoopt aan de knop van het keukenkastje, met een grote schaal er onder. De hele nacht: een koelkast hadden we nog niet, maar ik kan me niet herinneren dat het ooit bedorven was door te hoge (omgevings-) temperatuur….Het smaakte altijd overhéérlijk!! Bedankt!

Reacties zijn gesloten.

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Scroll naar boven