Hangop zelf maken

hangop zelf maken

Om mijn yoghurt ’s morgens nóg voedzamer te krijgen, maak ik tegenwoordig vaak hangop. Hangop zelf maken is helemaal niet moeilijk, je doet yoghurt in een doek en die hang je op. Dat is alles, de zwaartekracht doet de rest. Zodra de yoghurt hangt begint het vocht eruit te lekken en je houdt op die manier een heerlijk romige, dikke en stevige hangop over. Meer dan zalig! De hangop kun je niet alleen eten als nagerecht maar ook als het sublieme snelle koolhydraatarme verwen ontbijt! Want voor veel mensen is zuivel met noten, granola en wat fruit namelijk nog steeds de makkelijkste start van de koolhydraatarme dag. En oja, lekker!

Hoeveel koolhydraten?

Het precieze gehalte aan koolhydraten die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de yoghurt. De overgebleven koolhydraten (ik heb ze op 1 gezet) zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt. Het hele -uitgelekte- recept bevat ongeveer: calorieën 560 kcal ⋆ koolhydraten 1 g ⋆ eiwitten 38 g ⋆ vetten 30 g ⋆ vezels 0.1 g.

Dit kun je doen met de overgebleven wei

Je houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over. Je hoeft de wei (Engels: Whey) niet weg te gooien. Want het zit vol goede stofjes, dus ook daarom is weggooien zonde. Hieronder wat leuke tips, zit er iets voor je bij?  Je kunt wei lang in de koelkast bewaren of invriezen.

 • gebruik het in een dressing, smoothie, eiwitshake of cocktails
 • schenk het op de feta om het vers te houden
 • gebruik het als bouillon
 • gebruik het in plaats van zout bij fermenteren
 • roer het door je pannenkoekenbeslag
 • voer het aan je kippen
 • sproei het op de composthoop
 • begiet je tomaten ermee (extra calcium!)
 • het is de perfecte voeding voor je moestuin. De zure wei ontmoedigt meeldauw! 
 • gebruik het op je huid, goed tegen acne (jeugdpuistjes) en huiduitslag.

Twee traditionele hangop recepten

Zonder enige toevoeging of vulling smaakt het al heerlijk! Toch geven we je twee recepten mee en we vertrouwen erop dat je daarna lekker je eigen variaties gaat bedenken. 


Wij gaan een beetje gas terug nemen in deze zomer. Vanaf 10 juli verschijnen er minder nieuwe recepten. Op vrijdag wel een nieuw recept van onszelf en op dinsdag de bezoekersrecepten. Vanaf dinsdag 7 september gaan we weer terug naar ‘normaal’.
Fijne zomer allemaal & blijf gezond!
Hans & Anna-Karina

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

hangop zelf maken

Zo maak je de hangop

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Hangop zelf maken

hangop zelf maken
Door: Anna-Karina van Denderen
In minstens 2 uur, maar beter nog een hele nacht, maak je de heel eenvoudig! Fluweelzachte, traditionele hangop in de meest pure vorm.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 min
Hangen 2 uur
Totale tijd 2 uur 5 min

Voedingswaarde

Het precieze gehalte aan koolhydraten die je overhoudt is lastig te bepalen. Maar de meeste koolhydraten lekken met de wei weg uit de yoghurt. De overgebleven koolhydraten (ik heb ze op 1 gezet) zijn vrijwel verwaarloosbaar, denk ik. Want hoe meer de yoghurt uitlekt, hoe minder koolhydraten. Eigenlijk net als bij kaas, die bevat immers 0 koolhydraten. En kaas is eigenlijk niets anders dan super uitgewrongen yoghurt.
calorieën 560 kcalkoolhydraten 1 geiwitten 38 gvetten 30 gvezels 0.1 g
Hoeveelheid (aan te passen)1 x ongeveer 500 ml hangop

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

 • Spoel de theedoek uit in koud water en wring ‘m droog. Zo voorkom je dat je heerlijke zelfgemaakte hangop straks naar wasmiddel smaakt. *Yekkie, bah, zonde!*
 • Plaats een zeef met de vochtige theedoek in een kom.
 • Doe alle yoghurt in de theedoek. Vouw de theedoek dicht en zet aan de rand vast met (was)knijpers. Plaats het geheel minstens 2 uur in de koelkast.
  hangop zelf maken
 • Schep daarna de hangop met een spatel uit de theedoek en doe over in een afsluitbare pot.
 • Hoeveel hangop je uiteindelijk overhoudt hangt helemaal af van hoelang je de yoghurt laat uitlekken. Ik laat het lekker een hele nacht hangen. Wel zo makkelijk ook.

Hangop bewaren

 • Je kunt de hangop met gemak 5-7 dagen in de koelkast bewaren als je schoon gewerkt hebt. Ook invriezen schijnt mogelijk te zijn, al heb ik dat zelf niet geprobeerd (wegens te lekker).

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!


(Visited 44 times, 11 visits today)
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties