hangop zelf maken

Hangop zelf maken

Om mijn yoghurt ’s morgens nog voedzamer te krijgen, maak ik tegenwoordig vaak hangop. Hangop zelf maken is helemaal niet moeilijk, je doet yoghurt in een doek en die hang je op. Dat is alles, de zwaartekracht doet de rest. Zodra de yoghurt hangt begint het vocht eruit te druipen en je houdt op die manier een heerlijk romige, dikke en stevige hangop over. Meer dan zalig! De hangop kun je eten als nagerecht of inzetten als het sublieme snelle verwenontbijt! Voor veel mensen is zuivel met een gezonde vulling erin van noten, granola en wat fruit namelijk nog steeds de makkelijkste start van de koolhydraatarme dag.

Hangop, dit heb je nodig

Het spreekt voor zich dat je begint met een lekkere yoghurt! Ik gebruik 1 liter Bio+ volle yoghurt die bevat in de basis 2,3 gr khd. Verder gebruik ik een paar knijpers, een theedoek (grote zakdoek, kaasdoek of een katoenen luier werkt ook), een zeef en een ruime beslagkom waar de zeef goed vrij in kan hangen. Dat laatste is echt belangrijk want de yoghurt moet nu eenmaal eerst (minimaal 2 uur) hangen om de naam hang-op te verdienen.

Zo maak je de hangop

Zie ook onderstaande foto’s. Spoel de theedoek even uit in koud water en wring ‘m droog. Zo voorkom je dat je heerlijke zelfgemaakte hangop straks naar wasmiddel smaakt. *Yekkie, bah, zonde!* Plaats de zeef met de vochtige theedoek in de kom. Doe 1 liter yoghurt in de theedoek. Vouw de theedoek dicht en zet aan de rand vast met (was)knijpers. Plaats het geheel minstens 2 uur in de koelkast. Hoeveel hangop je uiteindelijk overhoudt hangt af van hoelang je de yoghurt laat uitlekken. Ik laat het lekker een hele nacht hangen. Ik houd van 1 liter yoghurt ongeveer 500 ml wei en 500 ml hangop over. Je hoeft de wei (Engels: Whey) niet weg te gooien, kijk onderaan hoe je het kunt gebruiken. 

Over het aantal koolhydraten in van deze zelfgemaakte hangop kan ik niks met zekerheid zeggen. Het is wat geconcentreerder dan yoghurt. Kant en klaar hangop bevat zo’n 3,5 – 4 gram koolhydraten, daar zal dit ook bij in de buurt komen neem ik aan.

hangop zelf maken

 

hangop zelf maken

Wat achter blijft in de doek is de fluweel-achtige, traditionele hangop in de meest pure vorm. Schep de hangop uit de theedoek en doe over in een afsluitbare pot. Je kunt de hangop met gemak 5-7 dagen in de koelkast bewaren als je schoon gewerkt hebt. Ook invriezen schijnt mogelijk te zijn, al heb ik dat zelf niet geprobeerd (wegens te lekker).

Twee traditionele hangop recepten

Zonder enige toevoeging of vulling smaakt het al heerlijk! Toch geven we je twee recepten mee en we vertrouwen erop dat je daarna lekker je eigen variaties gaat bedenken. 

Dit kun je doen met de wei

Gooi de wei niet weg, het zit vol goede stofjes, dus ook daarom is weggooien zonde. Hieronder wat leuke tips, zit er iets voor je bij?

Je kunt wei lang in de koelkast bewaren of invriezen.

  • gebruik het in een dressing, smoothie, eiwitshake of cocktails
  • schenk het op de feta om het vers te houden
  • gebruik het als bouillon
  • gebruik het in plaats van zout bij fermenteren
  • roer het door je pannenkoekenbeslag
  • voer het aan je kippen
  • sproei het op de composthoop
  • begiet je tomaten ermee (extra calcium!)
  • het is de perfecte voeding voor je moestuin. De zure wei ontmoedigt meeldauw! 
  • gebruik het op je huid, goed tegen acne (jeugdpuistjes) en huiduitslag.

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Hangop zelf maken”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

75 Shares
Share31
Pin44
Tweet