Hallo pompoen! – INFO

Alle pompoen recepten op deze website. Veel mensen gebruiken pompoenen uitsluitend als decoratie. Zo jammer, want pompoenen passen uitstekend in een gezond koolhydraatarm dieet. Rauwe pompoen bevat (NEVO) per 100 gram: Calorieën 14 kcal, Koolhydraten 2 g, Eiwitten 0.7 g, Vetten 0.2 g, Vezels 1g. Daarom op deze mooie herfstdag een warm pleidooi voor deze grote bolronde vrucht.

Wereldwijd

Pompoenen worden in andere streken al meer dan 10.000 jaar gegeten. De pompoen is familie van de komkommer, kalebas, courgette en meloen. Ze zijn caloriearm en hebben een hoge voedingswaarde. Pompoenen zitten boordevol vitamine C, kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Pompoenen zijn er in vele soorten en maten, allerlei kleuren, groottes en smaken. Er komen nog steeds nieuwe pompoensoorten bij. Gelukkig zie je tegenwoordig ook verschillende soorten eetbare pompoen in de Nederlandse (bio-) supermarkten liggen, want pompoen is een fantastische veelzijdige vrucht, je kunt ‘m koken, bakken, stomen, frituren en roosteren.  Alle pompoen recepten op deze website.

decoratie

Pompoen in de winkel

Een goede verse pompoen moet bij aankoop stevig zijn en zwaar aanvoelen. De schil is onbeschadigd, zonder schimmels en voelt hard aan, een zachte schil kan duiden op onrijpheid of juist overrijpheid (rotting).

Pompoenen bewaren

Afhankelijk van de pompoensoort, kun je pompoenen tot wel zes maanden bewaren. Doe dat bij voorkeur op een goed geventileerde, donkere plaats van tussen 10 en 15°C. Alleen in de koelkast bewaren als je ‘m al hebt aangesneden, in huishoudfolie ongeveer 5 dagen houdbaar. Het vruchtvlees van een pompoen kan, rauw of gekookt, in blokjes of in gepureerde vorm worden ingevroren. Als je het gekookt invriest is het direct klaar voor gebruik.

Wassen

Was  pompoenen altijd even onder stromend koud water, voordat je de vrucht aansnijdt. Zo voorkom je dat je onbedoeld bacteriën of vuil van de schil op de binnenste delen overbrengt.

Pompoendagen in Asten

pompoendagen

Aanrader voor een gezinsuitje met activiteiten voor jong en oud. Het Brabantse Museum Klok & Peel (Asten) staat jaarlijks in de herfstvakantie in het teken van de Pompoendagen.
… bewonder tienduizenden soorten in alle soorten, kleuren en maten
… raad hoe zwaar de grootste  is
… snijd en versier er zelf een 
… bezoek de Pompoenmarkt
… proef verse pompoensoep
… kom meer te weet over pompoenen
… daag je opa uit met de spelletjes
… ontdek de bijzondere pompoenen in de donkere tunnels
… geniet in het sprookjesbos

Hier een leuk filmpje van een mede-pottenkijker Ine van der Heijden.
NB: Nee linzen in de pompoensoep… dat is niet koolhydraatarm.

Soorten pompoen

HokkaidoOranje Hokkaido

De Hokkaido is redelijk klein en heeft een fel oranje schil en mooi donkeroranje vruchtvlees. Door het handzame formaat is dit een zeer geliefde pompoen in de keuken. De Hokkaido wordt ook wel EKO-pompoen genoemd en de biologische zijn uitstekend met schil eetbaar. Lekker makkelijk. Gebakken, gesmoord of in de soep, allemaal lekker!

KabochaKabocha

Kabocha is een kleine, ronde, groen-wit gestreepte Japanse pompoensoort. De bovenkant is enigszins plat. Het vruchtvlees is oranje en smaakt kastanje-achtig: zoet en romig. Die zoete smaak van de Kabocha maakt deze soort met name geschikt voor toetjes, cakes en taarten.

flespompoen-butternutFlespompoen (butternut squash)

De flespompoen heeft een prachtige crème kleur en een gladde schil, hij heeft vrij weinig pitjes is niet draderig en heeft mooi lichtoranje vruchtvlees. De flespompoen heeft een zoete, boter-, en nootachtige smaak. Oja en de vorm lijkt op een fels… ja dûh! De flespompoen is zeer geschikt voor het verwerken in ovengerechten, soep, brood, taart, toetjes noem maar op! Ik schil een flespompoen wel, ik vind de schil te hard.

Spaghettipompoen

Langwerpige gele of groengeel gestreepte pompoenen met wel heel bijzonder vruchtvlees. Na het koken lijkt het vruchtvlees in een soort spaghetti veranderd te zijn. Zo kan je het ook eten, als spaghetti met een lekkere saus of zie mini-receptje onder. De smaak van spaghettipompoen is niet erg uitgesproken, zacht en iets zoetig, dus goed kruiden.
Was de schil, halveer de vrucht en verwijder de zaden. Leg met de gesneden kant onderop op een bakplaat. Of laat heel en prik in met een vork. Bak 30 minuten (of tot de het vruchtvlees zacht genoeg is) op 180 graden. Lekker met gesmoorde tomaat, feta, olijven en basilicum.

gewone-pompoenGewone pompoenen

Deze soort  komt het meest voor, de vrucht kan wel tot 45 kilo wegen! Gewone pompoenen zijn rond of langwerpig en zijn aan de buitenkant vaak oranje maar ook wel lichtgeel of groen kleur. Het vruchtvlees is geeloranje. De smaak ervan is ook een beetje gewoontjes en lang niet zo smaakvol als eerder genoemde pompoensoorten. Gebruik ‘m daarom vooral met sterke smaken als gember en kaneel, bv. ingemaakt of verwerkt als chutney. Of hol ‘m uit met Halloween…

Alle pompoen recepten op deze website.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top