Hallo pompoen! – INFO

  Alle pompoen recepten op deze website. Veel mensen gebruiken pompoenen uitsluitend als decoratie. Zo jammer, want pompoenen passen uitstekend in een gezond koolhydraatarm dieet. Rauwe pompoen bevat volgens NEVO slechts 2 gr. khd en gekookt 1,8 gr. khd per 100 gram. Daarom op deze mooie herfstdag een warm pleidooi voor deze grote bolronde vrucht.

Wereldwijd

Pompoenen worden in andere streken al meer dan 10.000 jaar gegeten. De pompoen is familie van de komkommer, kalebas, courgette en meloen. Ze zijn caloriearm en hebben een hoge voedingswaarde. Pompoenen zitten boordevol vitamine C, kalium, bèta-caroteen, vezels en foliumzuur. Pompoenen zijn er in vele soorten en maten, allerlei kleuren, groottes en smaken. Er komen nog steeds nieuwe pompoensoorten bij. Gelukkig zie je tegenwoordig ook verschillende soorten eetbare pompoen in de Nederlandse (bio-) supermarkten liggen, want pompoen is een fantastische veelzijdige vrucht, je kunt ‘m koken, bakken, stomen, frituren en roosteren.  Alle pompoen recepten op deze website.

Advertisements

decoratie

Pompoen in de winkel

Een goede verse pompoen moet bij aankoop stevig zijn en zwaar aanvoelen. De schil is onbeschadigd, zonder schimmels en voelt hard aan, een zachte schil kan duiden op onrijpheid of juist overrijpheid (rotting).

Bewaren
Afhankelijk van de pompoensoort, kun je pompoenen tot wel zes maanden bewaren. Doe dat bij voorkeur op een goed geventileerde, donkere plaats van tussen 10 en 15°C. Alleen in de koelkast bewaren als je ‘m al hebt aangesneden, in huishoudfolie ong. 5 dagen houdbaar. Het vruchtvlees van een pompoen kan, rauw of gekookt, in blokjes of in gepureerde vorm worden ingevroren. Als je het gekookt invriest is het direct klaar voor gebruik.

Wassen
Was een pompoen altijd even onder stromend koud water, voordat je de vrucht aansnijdt. Zo voorkom je dat je onbedoeld bacteriën of vuil van de schil op de binnenste delen overbrengt.

Pompoendagen in Asten

Aanrader voor een gezinsuitje met activiteiten voor jong en oud. Het Brabantse Museum Klok & Peel (Asten) staat jaarlijks in de herfstvakantie in het teken van de Pompoendagen.
pompoendagen

… bewonder tienduizenden pompoenen in alle soorten, kleuren en maten
… raad hoe zwaar de grootste pompoen is
… snijd en versier zelf een pompoen
… bezoek de Pompoenmarkt
… proef verse pompoensoep
… kom meer te weet over pompoenen
… daag je opa uit met de spelletjes
… ontdek de bijzondere pompoenen in de donkere tunnels
… geniet in het sprookjesbos

Hier een leuk filmpje van een mede-pottenkijker Ine van der Heijden.
NB: Nee linzen in de pompoensoep… dat is niet koolhydraatarm.

Soorten pompoen

HokkaidoOranje Hokkaido
De Hokkaido is redelijk klein en heeft een fel oranje schil en mooi donkeroranje vruchtvlees. Door het handzame formaat is dit een zeer geliefde pompoen in de keuken. De Hokkaido wordt ook wel EKO-pompoen genoemd en de biologische zijn uitstekend met schil eetbaar. Lekker makkelijk. Gebakken, gesmoord of in de soep, allemaal lekker!

KabochaKabocha
Kabocha is een kleine, ronde, groen-wit gestreepte Japanse pompoensoort. De bovenkant is enigszins plat. Het vruchtvlees is oranje en smaakt kastanje-achtig: zoet en romig. Die zoete smaak van de Kabocha maakt deze pompoen met name geschikt voor toetjes, cakes en taarten.

flespompoen-butternutFlespompoen (butternut squash)
De flespompoen heeft een prachtige crème kleur en een gladde schil, hij heeft vrij weinig pitjes is niet draderig en heeft mooi lichtoranje vruchtvlees. De flespompoen heeft een zoete, boter-, en nootachtige smaak. Oja en de vorm lijkt op een fels…ja duh! De flespompoen is zeer geschikt voor het verwerken in ovengerechten, soep, brood, taart, toetjes noem maar op! Ik schil een flespompoen wel, ik vind de schil te hard.

Spaghettipompoen
Langwerpige gele of groengeel gestreepte pompoenen met wel heel bijzonder vruchtvlees. Na het koken lijkt het vruchtvlees in een soort spaghetti veranderd te zijn. Zo kan je het ook eten, als spaghetti met een lekkere saus of zie mini-receptje onder. De smaak van spaghettipompoen is niet erg uitgesproken, zacht en iets zoetig, dus goed kruiden.
Was de schil, halveer de pompoen en verwijder de zaden. Leg met de gesneden kant onderop op een bakplaat. Of laat heel en prik in met een vork. Bak 30 minuten (of tot de pompoen zacht genoeg is) op 180 graden. Lekker met gesmoorde tomaat, feta, olijven en basilicum.

gewone-pompoenGewone pompoen
De gewone pompoen komt het meest voor, de vrucht kan wel tot 45 kilo wegen! Deze gewone pompoenen zijn rond of langwerpig en zijn aan de buitenkant vaak oranje maar ook wel lichtgeel of groen kleur. Het vruchtvlees is geel-oranje. De smaak van gewone pompoen is ook een beetje gewoontjes en lang niet zo smaakvol als eerder genoemde pompoensoorten. Gebruik ‘m daarom vooral met sterke smaken als gember en kaneel, bv. ingemaakt of verwerkt als chutney. Of hol ‘m uit met Halloween…

Alle pompoen recepten op deze website.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties op “Hallo pompoen! – INFO”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

87 Shares
Share76
Pin11
Tweet