Groenteroosjes taart met courgette en wortel 9

groenteroosjes taart met courgette en wortel

Echt een taartje met uitstraling! Zo’n groenteroosjes taart van courgette en wortel heeft smoel en is stoer én lief tegelijk. De koolhydraatarme deegkorst van de taart heb ik bewust grillig en robuust gevormd en niet zo keurig netjes. De groenteroosjes zelf zijn prachtig om te zien en hebben een hoog schattigheidsgehalte. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua smaak en structuur valt er van alles te beleven aan de groenteroosjes taart: sappige courgette, zoete wortel, zachte mozzarella en een heerlijk stevige, kruidige korst.

Tegenstellingen

Ik hou wel van die schijnbare tegenstellingen, dat houdt het allemaal een beetje boeiend. Dat geldt trouwens niet alleen voor gerechten, maar ook voor personen. Ik schijn zelf een en al ‘stoer en lief tegelijk’ te zijn. Tenminste dat zegt mijn heer Hans als ik in een onzekere bui weleens vraag waarom hij elke avond weer naast me in bed ligt. Hij vindt mij stoer omdat ik nerdy dingen met websites kan waar hij niets van snapt. Lief omdat ik me bekommer om het welzijn van anderen.

groenteroosjes taart met courgette en wortel

 

Tips om de groenteroosjes te maken

Je bakt eerst het deeg voor de bodem even voor, ondertussen kun je beginnen met groenteroosjes. We geven je daarbij een paar tips.

  1. relax en geniet! Koken is leuk en ontspannend namelijk.
  2. zorg voor voldoende schone werkruimte voordat je begint met schaven.
  3. schaaf flinterdunne linten met een goede dunschiller (Gefu). Van dunne linten kun je mooie groenteroosjes maken die niet gelijk weer ‘ontrollen’, bovendien garen ze ook sneller. Dikkere linten zouden te lang in de oven moeten om zacht te worden.
  4. leg de linten gelijk naast (en op) elkaar zodat je direct kunt beginnen met rollen. Je moet even de slag te pakken krijgen. Gebruik gerust je vingertop om de groenteroosjes er losjes omheen te rollen.
  5. het is niet erg als de ene wat netter, groter, dikker, dunner, hoger of lager is dan de ander.
  6. overgebleven halve of dunne linten kun je gemakkelijk over elkaar heen leggen voor je ze oprolt. (zie foto 4)

groenteroosjes taart met courgette en wortel

Wanneer en hoe eten?

Eet het taartje als hoofdgerecht met een frisse salade. Als er wat over blijft is dat niet erg. Vries het in voor later of neem het mee als werklunch. Je kunt er ook minihapjes van maken. Bak ze dan in een beklede minimuffinvorm en serveer ze als hartig feesthapje, succes verzekerd!

PS: Dat deze taart behoorlijk oranje is en verschijnt op Koningsdag is puur toeval.

We maakten ooit al eens een mooie spiraaltaart, ook leuk. Die heeft een ei-vulling en  geen korst.

Klik/schuif

Zo maak je de Groenteroosjes taart

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Groenteroosjes taart met courgette en wortel

groenteroosjes taart met courgette en wortel

Door Anna-Karina Geplaatst april 27, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 8 stukken
  • Koolhydraten: 6,2 khd per portie van 2 stukken (8 stukken uit recept)
  • Voorbereiding: 40 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 1 uur 10 minuten

Niet alleen fraai om te zien, ook qua smaak en structuur valt er van alles te beleven aan de groenteroosjes taart: sappige courgette, zoete wortel, zachte mozzarella en een heerlijk stevige, kruidige korst.

Ingrediënten

Bereiding

  1. KORST:
    Verwarm de oven voor op 160 graden. Smelt de boter op laag vuur. Maal het lijnzaad met bakpoeder grof in een koffiemolen of gebruik een vijzel. Meng met de andere ingrediënten voor het deeg.
    Ik gebruikte twee springvormen van Ø 16 cm. Splits het deeg in twee stukken. Vorm een bal en rol die tussen twee vellen bakpapier uit tot een grillige ronde lap die past in je springvorm. Trek een laag pakpapier er voorzichtig af en leg het deeg met het bakpapier naar beneden in de vorm. Herhaal dit voor de tweede vorm.
    Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak 10 minuten voor. Laat iets afkoelen.
  2. Rasp de mozzarella en verdeel over de (afgekoelde) taartbodems. Bestrooi met een handje heel fijngesneden prei (bosuitjes kan ook).
  3. GROENTEROOSJES
    Halveer de wortel en de courgette en schaaf er vanaf de zijkant flinterdunne linten van. Rol telkens een lint wortel en een lint courgette samen op en zet het rolletje rechtop in de springvorm met het voorgebakken deeg. Herhaal tot de vorm vol is. Overgebleven groenten kun je verwerken in een salade of soep.
  4. Meng de ingrediënten voor de kruidenolie. Sprenkel over de taart en bestrijk ook de bovenkant ermee.
  5. Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden. Bak de groenteroosjes taart nog 20 minuten of tot de groente voldoende zacht is. Zo nodig afdekken met aluminiumfolie als de korst dreigt te verbranden.
  6. Laat de taart 5 minuten rusten, til uit de vorm en pel voorzichtig het bakpapier eraf. Garneer met blaadjes basilicum. Snijd met een scherp mes in stukken. Stoer én lief toch?

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Groenteroosjes taart met courgette en wortel

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nou dat is een beetje lastig, want ik zou zo snel niet iets weten wat heel erg anders smaakt en wat je wel net zo goed in repen kunt oprollen. Peterseliewortel, rettich?

  • Jacqueline

    Ik heb hem vandaag gemaakt, en de hoeveelheid werk viel me tegen. Het was best een gedoe om lange slierten te maken. Ik heb de kaasschaaf gebruikt. In het recept staan 1 wortel en 1 courgette, maar daar redde ik het niet mee om 2 taarten te maken. Het schaven ging steeds lastiger. Ik heb daarom het restant geraspt, restant prei klein gesneden en dat allemaal in de vorm gedaan.
    Het deeg was te nat, daarom mijn vertrouwde truc toegepast : wat havermout er doorheen.

    Het resultaat : heerlijk!! Voor 2 personen was 1 taart van 16 cm voldoende. We aten er een salade bij van spinazie, tomaat, geroosterde paprika en tonijnmayonaise en het was smullen.

    De 2e taart gaat in delen in de vriezer.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Nat deeg? Nee, dit deeg hoort echt behoorlijk stevig te zijn juist. Inderdaad het maken van de rolletjes is wel even een (handigheids)klusje. Wellicht heb je dan wat dikkere (en dus minder) plakken geschaafd? Wij hadden zoals vermeld wel echt een flinke winterwortel. De taartjes zijn gemaakt in 2 kleine springvormen van 16 cm.

  • Jacqueline

    Ik had nog niet echt iets bedacht voor vandaag, Koningsdag,maar nu weet ik het: ik ga deze taart maken. Heb alles in huis, want courgette en wortel behoren tot mijn standaard voorraad. Zo veelzijdig, dat blijkt maar weer.

    Bedankt voor dit recept, weet zeker dat het lekker wordt. Wat er over blijft, gaat in de vriezer, zodat ik maandag mijn collega’s weer jaloers kan maken met mijn lekkere lunch 😘😋

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Dat klopt helemaal Trudie. Bij de bereiding klun je dit lezen: “Ik gebruikte twee springvormen van Ø 16 cm. Splits het deeg in twee stukken. Vorm een bal en rol die tussen twee vellen bakpapier uit tot een grillige ronde lap die past in je springvorm. Trek een laag pakpapier er voorzichtig af en leg het deeg met het bakpapier naar beneden in de vorm. Herhaal dit voor de tweede vorm.