Groenteroosjes taart met courgette en wortel

groenteroosjes taart met courgette en wortel

Echt een koolhydraatarm hartig taartje met uitstraling! Zo’n groenteroosjes taart met courgette en wortel heeft smoel en is stoer én lief tegelijk. De koolhydraatarme deegkorst van de taart heb ik bewust grillig en robuust gevormd en niet zo keurig netjes. De groenteroosjes zelf zijn prachtig om te zien en hebben een hoog schattigheidsgehalte. Niet alleen qua uitstraling maar ook qua smaak en structuur valt er van alles te beleven aan de groenteroosjes taart: sappige courgette, zoete wortel, zachte mozzarella en een heerlijk stevige, kruidige korst. De taart is voldoende voor 8 stukken, 2 stukken per portie. Dan bevat het gerecht zo’n 6.2 gram koolhydraten per portie

Tegenstellingen

Ik hou wel van die schijnbare tegenstellingen, dat houdt het allemaal een beetje boeiend. Dat geldt trouwens niet alleen voor gerechten, maar ook voor personen. Ik schijn zelf een en al ‘stoer en lief tegelijk’ te zijn. Tenminste dat zegt mijn heer Hans als ik in een onzekere bui weleens vraag waarom hij elke avond weer naast me in bed ligt. Hij vindt mij stoer omdat ik nerdy dingen met websites kan waar hij niets van snapt. Lief omdat ik me bekommer om het welzijn van anderen 💕.

Tips om de groenteroosjes te maken

Je bakt eerst het deeg voor de bodem even voor, ondertussen kun je beginnen met groenteroosjes. We geven je daarbij een paar tips.

  • relax en geniet! Koken is leuk en ontspannend namelijk.
  • zorg voor voldoende schone werkruimte voordat je begint met schaven.
  • schaaf flinterdunne linten met een goede dunschiller (Gefu). Van dunne linten kun je mooie groenteroosjes maken die niet gelijk weer ‘ontrollen’, bovendien garen ze ook sneller. Dikkere linten zouden te lang in de oven moeten om zacht te worden.
  • leg de linten gelijk naast (en op) elkaar zodat je direct kunt beginnen met rollen. Je moet even de slag te pakken krijgen. Gebruik gerust je vingertop om de groenteroosjes er losjes omheen te rollen.
  • het is niet erg als de ene wat netter, groter, dikker, dunner, hoger of lager is dan de ander.
  • overgebleven halve of dunne linten kun je gemakkelijk over elkaar heen leggen voor je ze oprolt (zie kleine foto 3).

Wanneer en hoe eten?

Eet het taartje als hoofdgerecht met een frisse salade. Als er wat over blijft is dat niet erg. Vries het in voor later of neem het mee als werklunch. Je kunt er ook minihapjes van maken. Bak ze dan in een beklede minimuffinvorm en serveer ze als hartig feesthapje, succes verzekerd! PS: Dat deze Groenteroosjes taart met courgette en wortel behoorlijk oranje is en verschijnt op Koningsdag is puur toeval.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

groenteroosjes taart met courgette en wortel

groenteroosjes taart met courgette en wortel

Zo maak je de Groenteroosjes taart

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan via e-mail of op onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank.
Of tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Interessant? Deel gerust!


groenteroosjes taart met courgette en wortel

Groenteroosjes taart met courgette en wortel

Niet alleen fraai om te zien, ook qua smaak en structuur valt er van alles te beleven aan de groenteroosjes taart: sappige courgette, zoete wortel, zachte mozzarella en een heerlijk stevige, kruidige korst.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur 10 min

Voedingswaarde

Per portie van 2 stukken
kcal 456.3 koolhydraten 6.2 geiwitten 16.7 gvetten 34.32 gvezels 6.08 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Korst

Vulling

Kruidenolie

Garnering

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Korst:

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt de boter op laag vuur. Maal het lijnzaad met bakpoeder grof in een koffiemolen of gebruik een vijzel. Meng met de andere ingrediënten voor het deeg.
  • Ik gebruikte twee springvormen van Ø 16 cm. Splits het deeg in twee stukken. Vorm een bal en rol die tussen twee vellen bakpapier uit tot een grillige ronde lap die past in je springvorm. Trek een laag pakpapier er voorzichtig af en leg het deeg met het bakpapier naar beneden in de vorm. Herhaal dit voor de tweede vorm.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak 10 minuten voor. Laat iets afkoelen.
  • Rasp de mozzarella en verdeel over de (afgekoelde) taartbodems. Bestrooi met een handje heel fijngesneden prei (bosuitjes kan ook).

Groenteroosjes

  • Halveer de wortel en de courgette en schaaf er vanaf de zijkant flinterdunne linten van. Rol telkens een lint wortel en een lint courgette samen op en zet het rolletje rechtop in de springvorm met het voorgebakken deeg. Herhaal tot de vorm vol is. Overgebleven groenten kun je verwerken in een salade of soep.
  • Meng de ingrediënten voor de kruidenolie. Sprenkel over de taart en bestrijk ook de bovenkant ermee.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C. Bak de groenteroosjes taart nog 20 minuten of tot de groente voldoende zacht is. Zo nodig afdekken met aluminiumfolie als de korst dreigt te verbranden.
  • Laat de taart 5 minuten rusten, til uit de vorm en pel voorzichtig het bakpapier eraf. Garneer met blaadjes basilicum. Snijd met een scherp mes in stukken. Stoer én lief toch?

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


17 gedachten over “Groenteroosjes taart met courgette en wortel”

  1. Is het mogelijk om de roomboter te vervangen met vioblock van violife ivm lactose intolerantie

  2. 5 sterren
    Wat een heerlijk recept, dank je. Schaven van de groente vergt idd even wat oefening, met de kaasschaaf wordt het voor mij iets te dik. Ziet er spectaculair uit!

  3. Anna heb ik het mis of mis ik echt de Koolhydraten achter de Ingrediënten wortel etc:
    Ik wil dan bijvoorbeeld 1 vorm maken van 16 cm en wil de KH berekenen zo doe ik het vaak als ik een verdeling moet maken Dank alvast is nog niet voor vanavond hoor ik heb al een paar menu’s op mijn werk lijst 😋 Alles is altijd zo lekker dank daarvoor!!

  4. Ik vond het heerlijk. Bij mij thuis houden ze niet zo van wortels. Heb jij een suggestie wat ik i.p.v. wortel kan gebruiken?

  5. Dit s een heerlijk recept. Ik heb het vanavond gemaakt en we vonden het geweldig! Dank je wel.

  6. Ik heb hem vandaag gemaakt, en de hoeveelheid werk viel me tegen. Het was best een gedoe om lange slierten te maken. Ik heb de kaasschaaf gebruikt. In het recept staan 1 wortel en 1 courgette, maar daar redde ik het niet mee om 2 taarten te maken. Het schaven ging steeds lastiger. Ik heb daarom het restant geraspt, restant prei klein gesneden en dat allemaal in de vorm gedaan.
    Het deeg was te nat, daarom mijn vertrouwde truc toegepast : wat havermout er doorheen.

    Het resultaat : heerlijk!! Voor 2 personen was 1 taart van 16 cm voldoende. We aten er een salade bij van spinazie, tomaat, geroosterde paprika en tonijnmayonaise en het was smullen.

    De 2e taart gaat in delen in de vriezer.

    1. Nat deeg? Nee, dit deeg hoort echt behoorlijk stevig te zijn juist. Inderdaad het maken van de rolletjes is wel even een (handigheids)klusje. Wellicht heb je dan wat dikkere (en dus minder) plakken geschaafd? Wij hadden zoals vermeld wel echt een flinke winterwortel. De taartjes zijn gemaakt in 2 kleine springvormen van 16 cm.

  7. Ik had nog niet echt iets bedacht voor vandaag, Koningsdag,maar nu weet ik het: ik ga deze taart maken. Heb alles in huis, want courgette en wortel behoren tot mijn standaard voorraad. Zo veelzijdig, dat blijkt maar weer.

    Bedankt voor dit recept, weet zeker dat het lekker wordt. Wat er over blijft, gaat in de vriezer, zodat ik maandag mijn collega’s weer jaloers kan maken met mijn lekkere lunch ??

    1. Dat klopt helemaal Trudie. Bij de bereiding klun je dit lezen: “Ik gebruikte twee springvormen van Ø 16 cm. Splits het deeg in twee stukken. Vorm een bal en rol die tussen twee vellen bakpapier uit tot een grillige ronde lap die past in je springvorm. Trek een laag pakpapier er voorzichtig af en leg het deeg met het bakpapier naar beneden in de vorm. Herhaal dit voor de tweede vorm.

      1. Ik heb de taart net gemaakt en gegeten. Helaas lukte het mij niet om de winterwortel in linten te schaven. Dus in stukjes er over gesnipperd. De korst was heerlijk, lekker van smaak. De groente was oké, iets minder van smaak. Manlief vond het in het geheel niet zo lekker. Ik vond het juist, in het geheel, wel lekker!! Dank voor het recet

        1. Jammer dat je de wortel niet geschaafd kreeg. Ik doe het gewoon met een goede dunschiller of -als het wat dikker mag zijn- met de kaasschaaf, precies zoals je asperges schilt. Wortel bovenop kan ook natuurlijk, juist omdat het in elkaar gerold zit neemt de courgette ook de smaak van de wortel op en vice versa.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar top