Waarom zou je in zo’n vorm eigenlijk twaalf dezelfde groenten eimuffins maken? Ik wilde een stel goed gevulde eimuffins maken om te kunnen gebruiken als ontbijt, invriezen en per twee of drie eten, lekker afwisselend. We hadden zoveel in de koelkast liggen: *keuzestress momentje*? Welnee, ik maakte gewoon 4 verschillende combinaties. Ik kwam tuinbootjes tegen in de diepvries, die gebruikte ik ook, lekker met munt en geitenkaas! Heerlijk hoe zoiets dan vanzelf onder je handen groeit.
Stevige groenten eimuffins
Eimuffins hebben de neiging om in te zakken als het temperatuurverschil na het bakken te groot is. Daarom doe ik wat amandelmeel erbij zodat ze steviger worden en laat ze na het bakken ook tien minuten in de oven staan met de deur op een piepklein kiertje. Als je siliconen inzetvormpjes gebruikt, haal de muffins daar dan wel uit en laat ze verder afkoelen en uitwasemen op een rooster. Doe je dat niet dan krijg je natte muffins, *hu*.
Restjes gepland of ongepland
Neem gewoon wat restjes groente, of spaar gedurende een paar dagen steeds een beetje groente op. Een handje spinazie, een kwart paprika een klein uitje en lekker veel verse kruiden en je bent al een heel eind. Maak je eigen favoriete combinaties, suggesties nodig? Ik maakte deze 4 verschillende vandaag:
- gerookte zalm, dubbelgedopte tuinbonen*, munt, dille en geitenkaas (zacht)
- groene paprika, courgette, uiringen, citroentijm, bieslook en stukjes sikkepit (oude geitenkaas)
- grofgehakte spinazie, uienringen, vega ham, dille, koriander, blokjes Vosges kaas
- rode paprika, courgette, citroentijm, peterselie, bieslook geitenkaas (zacht)
Verse kruiden
Sinds een maand staat er buiten op het terras weer een kast vol met frisse verse kruiden, dat vind ik wel zó formidabel. Je bent iets aan het maken en denkt: ‘Hmm, koriander of munt, of peterselie en citroentijm, zou lekker zijn’. Je stapt naar buiten met je schaartje en knipt eenvoudig een handje van zus en een takje van zo, wat een heerlijkheid! Die kruidenplantjes kopen we in het voorjaar rechtstreeks bij een kruidenkweker hier in de buurt voor een paar kwartjes per stuk. Het zijn heel sterke plantjes die de hele zomer en herfst zeker overleven, bovendien veel krachtiger smakend dan dan die slappe gevallen van een tuincentrum of supermarkt.
*Voor tuinboontjes geldt, hoe verser en kleiner ze zijn hoe lekkerder. Deze komen uit de diepvries *sorry*, dus neem ik zeker even de moeite om het (melige) velletje te verwijderen. Dubbelgedopt zijn ze echt zoveel lekkerder!
Zo maak je de groenten eimuffins
Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!
Groenten eimuffins, breed inzetbaar!

Door mei 15, 2015
Geplaatst- Maaltijdgang: Koolhydraatarm ontbijt
- Aantal of hoeveelheid: 12 stuks
- Koolhydraten: 1,8 gr. gemiddeld per stuk (12 stuks uit recept)
- Voorbereiding: 20 minuten
- Kooktijd: 20 minuten
- Klaar in: 40 minuten
Waarom zou je in zo'n vorm eigenlijk twaalf dezelfde groenten eimuffins maken? Ik wilde een stel goed gevulde eimuffins maken om te …
Ingrediënten
- 1/4 groene paprika
- 1/4 rode paprika
- 1 sjalot
- 1 flinke hand spinazie
- handje tuinbonen dubbelgedopt
- veel verse kruiden citroentijm, koriander, munt, peterselie, dille etc.
- 5 ei(eren)
- 4 eetlepels amandelmeel
- flinke scheut amandelmelk
- peper en zout
- reepjes (vega) ham, spek, kip of zalm
- blokjes kaas
Bereiding
- Was en snijd je groente zoals te doen gebruikelijk, de stukjes paprika mogen een beetje klein, dan garen ze snel en voor dit doel ook lekkerder. Het sjalotje sneed ik in ringen.
- Bak/gaar de groente stuk voor stuk en houd alles apart: Ui, paprika, tuinboontjes en spinazie. Spinazie even grof hakken en de tuinboontjes dubbeldoppen.
- Was, droog en hak de kruiden fijn.
Verwarm nu de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht) en vet je muffinvorm in of gebruik inzetvormpjes, ik geef daar zelf de voorkeur aan want ei plakt heel erg... - Klop in een schenkkan de eieren goed los met een flinke scheut amandelmelk en roer er amandelmeel door en zout en peper.
- Leg eerst een reepje zalm of ham over de bodem van een paar vormpjes. Daarop komt de groente, dan de kruiden en de kaas. Als laatste schenk je het eimengsel over de groente.
- Bak de groenten eimuffins in ongeveer 20 minuten mooi lichtbruin. Eet smakelijk.
© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet
Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!
Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm
19 gedachten over “Groenten eimuffins, breed inzetbaar!”
Kan je ze ook koud eten? Is dat dan nog lekker? Als hapje bv
Dat kan zeker, breng ze wel goed op smaak!
Bij mij verdwijnen groenten restjes meestal in de soep maar dit ga ik nu ook proberen, Dank je.
Hoi,
ik zie nooit een temperatuurvoeler stand bij de recepten staan. Waar moet ik vanuit gaan?
Alvast bedankt!
Die noem toch echt wel. Halverwege de tekst: “Verwarm nu de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)”
Misschien heb je eroverheen gekeken? Ik schrijf zoveel mogelijk de temperatuur op de plaats waar je de oven moet voorverwarmen, want ik werk wel met een voorverwarmde oven.
Kijk voor algemene aanwijzingen over het gebruik van de oven in het uitgebreide ovenartikel.
Na die eetlepel psyllium zaad te hebben toegvoegd zijn ze niet zo nat meer en smaakt niet anders wel is het iets meer ‘broodachtig’ geworden, doe het de volgende keer weer!
Ga ik gauw ook eens doen!
Hallo,
Nu heb ik al een paar keer de groentenmuffins gemaakt maar elke keer als ze uit de vriezer komen zijn ze erg nat ( een hele eetlepel vol toen ik er 1 uitkneep!) ben daar niet blij mee en heb op diverse manieren geprobeerd om aan dat vocht te ontkomen maar is nog niet gelukt, nu heb ik op het hele recept een eetlepel psylliumvezels toegevoegd en moet ze nog invriezen en ontdooien dus je hoort nog wel hoe en wat.
Heb jij een andere oplossing…ze zijn overigens heerlijk en makkelijk mee te nemen!! Ik kijk al uit naar mei vanwege je boek!
Hoe natter je groente hoe meer vocht inderdaad, ik kan daar weinig aan doen. Langzaam laten ontdooien en oppiepen in de oven wil wel eens helpen.
Hoeveel muffins mag je eten voor je ontbijt p.p?
Dat ligt helemaal aan je eigen dagtotaal en trek.
Hoi Anna Karina, kun je de amandelmeel ook weglaten of worden ze dan wat natter??
Groetjes AlettA
Je kunt ook eiermuffins zonder meel maken, maar dat is dan meer een omelet in een muffinvorm natuurlijk.
Goedenavond
Het ziet er lekker uit. Morgen uitproberen.
Goedemorgen,
Gisterenavond hebben wij ook de groeten-eimuffins gemaakt!
Ze waren overheerlijk!
Groetjes,
Sarah
Goedemiddag,
Wat een heerlijk idee, had ze vanmorgen gemaakt en inderdaad een lekkere manier van het “opruimen” van mijn koelkast. Nu had ik er vier over en die heb ik ingevroren. Wanneer ik deze van de week ‘s ochtends wil eten, kan ik ze dan het beste de avond ervoor eruit halen en zijn ze evt. nog op te warmen???
Ja inderdaad langzaam ontdooien is altijd het beste. Opwarmen is zeker aan te raden, eiermuffins kunnen namelijk best een beetje ‘nattig’ worden na het ontdooien. Dus gewoon even de oven in voordat je ze opeet, eet smakelijk!
Goedemiddag,
dit zijn wel lekkere recepten, ga ze uitproberen.
hartelijk dank en groet,
ria
Succes Ria!