groenten eimuffins

Groenten eimuffins, breed inzetbaar!

Waarom zou je in zo’n vorm eigenlijk twaalf dezelfde groenten eimuffins maken? Ik wilde een stel goed gevulde eimuffins maken om te kunnen gebruiken als ontbijt. Lekker een voorraadje invriezen en per 2 of 3 eten, heerlijk.  We hadden zoveel in de koelkast liggen: *keuzestress momentje*? Welnee, ik maakte daarom 4 verschillende combinaties koolhydraatarme eiermuffins. Ik kwam tuinbootjes tegen in de diepvries, die gebruikte ik ook. Tuinbonen zijn lekker met munt en geitenkaas! Heerlijk hoe zoiets dan vanzelf onder je handen groeit. 

Stevige groenten eimuffins

Eimuffins hebben de neiging om in te zakken als het temperatuurverschil na het bakken te groot is. Of als je de eieren wat al te luchtig hebt geklopt. Daarom doe ik wat amandelmeel erbij zodat ze steviger worden en laat ze na het bakken ook 10 minuten in de oven staan met de deur op een piepklein kiertje. Haal de groenten eiermuffins na die 10 minuten in de oven uit de vorm. Laat ze vervolgens ‘bloot’ verder afkoelen en uitwasemen op een rooster. Doe je dat niet dan krijg je natte muffins, *hu*.

Restjes gepland of ongepland?

Neem voor de vulling restjes (beet)gare groente, of spaar gedurende een paar dagen steeds een beetje groente op. Een handje spinazie hier, een kwart paprika daar. Voeg een uitje en een handvol verse kruiden toe en je bent al een heel eind. Maak je eigen favoriete combinaties!

Toch suggesties nodig? Ik maakte deze 4 verschillende vandaag:

  • gerookte zalm, dubbelgedopte* tuinbonen, munt, dille en geitenkaas (zachte)
  • groene paprika, courgette, uiringen, citroentijm, bieslook en stukjes sikkepit (=oude geitenkaas)
  • grofgehakte spinazie, uienringen, ham, dille, verse koriander, blokjes Vosges kaas
  • rode paprika, courgette, citroentijm, peterselie, bieslook geitenkaas (zacht)

Verse kruiden

Sinds een maand staat er bij ons op het terras weer een kast vol met frisse verse kruiden, dat vind ik wel zó formidabel. Je bent iets aan het maken en denkt: ‘Hmm, koriander of munt, of peterselie en citroentijm, zou lekker zijn’. Je stapt naar buiten met je schaartje en knipt eenvoudig een handje van zus en een takje van zo, wat een heerlijkheid! Die kruidenplantjes kopen we in het voorjaar rechtstreeks bij een kruidenkweker in Purmerend. Liefdevol gekweekt en voor maar een paar kwartjes per stuk. Het zijn heel sterke plantjes die de hele zomer en herfst zeker overleven, bovendien veel krachtiger smakend dan dan die slappe gevallen van een tuincentrum of supermarkt.

*Voor tuinboontjes geldt, hoe verser en kleiner ze zijn hoe lekkerder. Deze komen uit de diepvries *sorry*, dus neem ik zeker even de moeite om het (melige) velletje te verwijderen. Dubbelgedopt zijn ze echt zoveel lekkerder!

groenten eimuffins

groenten eimuffins

Zo maak je de groenten eimuffins

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

groenten eimuffins

Groenten eimuffins, breed inzetbaar!

Waarom zou je in zo’n vorm eigenlijk twaalf dezelfde groenten eimuffins maken? Ik wilde een stel goed gevulde eimuffins maken om te kunnen gebruiken als ontbijt. Lekker een voorraadje invriezen en per 2 of 3 eten, heerlijk.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Amuse & Borrelhapje, Bijgerecht, Ontbijt, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Overig
Trefwoord: knutselen in de keuken, muffins
Voorbereiden: 20 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 40 min

Koolhydraten - hoeveelheid

1,8 gram koolhydraten per muffin
Uit recept: 12 muffins (normaal formaat)

Ingrediënten

Bereiden

  • Maak van de groente kleine stukjes, dan garen ze snel en voor dit doel ook lekkerder. Het uitje kan in ringetjes.
  • Bak of kook de groente als ze rauw zijn. Houd alles apart als je verschillende smaken wilt maken. Hak de spinazie grof. Dubbeldop de tuinboontjes. Hak de kruiden fijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet 1 muffinblik (12 holtes) in of gebruik siliconen inzetvormpjes. (ei plakt heel erg!)
  • Klop de eieren los met een flinke scheut amandelmelk. Meng het amandelmeel, zout en peper erdoor.
  • Vul de holtes in de combinaties die je lekker vindt. Leg eerst een reepje zalm of ham over de bodem van een paar vormpjes. Daarop komt de groente, dan de kruiden en de kaas. Als laatste verdeel je het eimengsel over de 12 holtes.
  • Bak de groenten eimuffins 20 minuten of tot ze gaar zijn en lichtbruin kleuren.
  • Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 reacties op “Groenten eimuffins, breed inzetbaar!”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like

 

859 Shares
Share538
Pin321
Tweet