köfte met tzatziki

Groente köfte met tzatziki

Na de vakantie vroeg ik op onze Facebook pagina aan de ‘pottenkijkers’ of er nog speciale verzoekjes waren voor de komende tijd…. Een van de vragen was iets dat makkelijk vooraf klaar te maken zou zijn, liefst ook nog om mee te nemen naar het werk. Deze groente köfte met tzatziki is het geworden! Zowel het köftemengsel als de tzatziki* kan je een dag van tevoren maken, daar wordt het eigenlijk juist lekkerder van. Sla schoonmaken en het bakken van de köfte doe je dan vlak voor je de köfte wilt gaan eten. Wat je overhoudt gaat de volgende dag lekker mee in je lunchbox! Als lunch kun je dit recept delen door 4 dan bevat een portie 4,7 khd pp. Als hoofdmaaltijd deel je door 3, dan is het 6,2 khd pp. Ook afhankelijk van welke groente je gebruikt.

Turks

Van oorsprong is köfte een Turks gerecht met rauw gehakt en speciale kruiden. Meestal wordt het mengsel tot worstjes gevormd. Het woord köfte is afgeleid van het oud Perzische kufteh of gehakt. Maar tegenwoordig zijn er ook talloze vleesloze varianten op de traditionele köfte.  Mét en zonder saus of met vis. Een vegetarische versie met bijvoorbeeld bulgur en walnoten is ook erg in trek. Meestal wordt de köfte geserveerd met sla, citroen, verse kruiden en een lekkere saus.  En nee hoor, we zijn niet eens naar Turkije geweest met vakantie. We hebben gewoon in ons prachtige Nederland rondgefietst, beslist geen straf met het mooie weer van afgelopen weken trouwens! 

Groenten en kruidenmix

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.. Doe er wel altijd een vers gesnipperd uitje en een teentje knoflook in en zorg dat je alles bindt door er ei, amandelmeel of psylliumvezel aan toe te voegen. Sommige groenten bevatten erg veel vocht, knijp dat er na het raspen liefst even uit.

Sinds een tijdje maak ik diverse kruidenmixen zelf, zie mijn recept voor köftekruidenmix, je kan de kruidenmix aanpassen aan je eigen smaak (pittiger of juist milder) of een kant en klare versie gebruiken. Kijk dan wel even op het etiket wat er eigenlijk allemaal inzit. Zetmeel bv. om het droog te houden en vaak onnodig véél zout. Je gebruikt er niet enorm veel van, maar toch…

Serveertips groente köfte

Ik serveerde de groente köfte met tzatziki op verschillende manieren. Als lunch 6 kleine köftes per persoon. Of als voorgerechtje: twee in een slablaadje, verse munt erover en een lepel tzatziki erop, heerlijk! Een grotere hoeveelheid of dezelfde met een salade erbij vormt een prima hoofdgerecht. En last but not least kun je de köfte natuurlijk ook gewoon op een grote mezze tafel zetten!

* Tzatziki is een komkommer yoghurtsaus.

köfte met tzatziki

groente köfte met tzatziki

köfte met tzatziki

Groente köfte met tzatziki

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.
4 van 1 stem
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Lunch, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: kruidenmix
Voorbereiden: 15 min
Koken: 15 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

4,7 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 4 porties

Ingrediënten

Bereiden

  • Snijd de groenten, behalve ui en knoflook, grof en maal de groente in een keukenmachine of blender zo fijn als je zelf wilt, ik houd zelf van een beetje grof. Als je veel waterhoudende groente gebruikt druk dan al het overtollige vocht eruit met behulp van een zeef en een lepel.
  • Snipper de ui en pers de knoflook uit en meng ze met de gemalen groente, amandelmeel, ei en je kruidenmix. Proef en breng op smaak met een beetje zout.
  • Bak de köfte in zo'n 10-20 minuten gaar in een koekenpan met wat olie. De tijd is afhankelijk van welke groente je gebruikte, hoe grof en welke vorm je bakt. Laat eerst een kant redelijk stevig worden en draai voorzichtig om, gebruik zo nodig de in-deksel-laten-glijden-omdraai-truuk.
    Ik heb voor de lunch kleine platte köftekoekjes gebakken. De volgende dag bakte ik twee grotere köfte pannenkoeken, lekker makkelijk.
Tzatziki
  • Terwijl de köfte bakt maak je de tzatziki .
Serveren
  • Leg de (stukken) köfte in een slablad, bestrooi met de verse kruiden en lepel er een beetje tzatziki over. Serveer met bijvoorbeeld een eenvoudige tomatensla met feta. Zet een gezellig (vakantie) muziekje op om de sfeer te verhogen. Eet smakelijk en geniet ervan!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties op “Groente köfte met tzatziki”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

133 Shares
Share106
Pin27
Tweet