Groente köfte met tzatziki 7

köfte met tzatziki

Na de vakantie vroeg ik op onze Facebook pagina aan de ‘pottenkijkers’ of er nog speciale verzoekjes waren voor de komende tijd…. Een van de vragen was iets dat makkelijk vooraf klaar te maken zou zijn, liefst ook nog om mee te nemen naar het werk. Deze groente köfte met tzatziki is het geworden! Zowel het köftemengsel als de tzatziki kan je een dag van tevoren maken, daar wordt het eigenlijk juist lekkerder van. Sla schoonmaken en het bakken van de köfte doe je dan vlak voor je de köfte wilt gaan eten. Wat je overhoudt gaat de volgende dag lekker mee in je lunchbox! Als lunch kun je dit recept delen door 4:  is 4,7 khd pp. Als hoofdmaaltijd door 3, dan is het 6,2 khd pp. Allemaal afhankelijk van welke groente je gebruikt.

Turks

Van oorsprong is köfte een Turks gerecht met rauw gehakt en speciale kruiden. Meestal wordt het mengsel tot worstjes gevormd. Het woord köfte is afgeleid van het oud Perzische kufteh of gehakt. Maar tegenwoordig zijn er ook talloze vleesloze varianten op de traditionele köfte. Ak, kijk… die komen al meer in onze richting. Mét en zonder saus of met vis. Een vegetarische versie met bijvoorbeeld bulgur en walnoten is ook erg in trek. Meestal wordt de köfte geserveerd met sla, citroen, verse kruiden en een lekkere saus.

En nee hoor, we zijn niet eens naar Turkije geweest met vakantie. We hebben gewoon in ons prachtige Nederland rondgefietst, beslist geen straf met het mooie weer van afgelopen weken trouwens! 

groente köfte met tzatziki - koolhydraatarm-recept-03

Groenten en kruidenmix

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.. Doe er wel altijd een vers gesnipperd uitje en een teentje knoflook in en zorg dat je alles bindt door er ei, amandelmeel of psylliumvezel aan toe te voegen. Sommige groenten bevatten erg veel vocht, knijp dat er na het raspen liefst even uit.

Sinds een tijdje maak ik diverse kruidenmixen zelf, zie mijn recept voor köftekruidenmix, je kan de kruidenmix aanpassen aan je eigen smaak (pittiger of juist milder) of een kant en klare versie gebruiken. Kijk dan wel even op het etiket wat er eigenlijk allemaal inzit. Zetmeel bv. om het droog te houden en vaak onnodig véél zout. Je gebruikt er niet enorm veel van, maar toch…

groente köfte met tzatziki - koolhydraatarm-recept-12Serveertips groente köfte

Ik serveerde de groente köfte met tzatziki op verschillende manieren. Als lunch 6 kleine köftes per persoon. Of als voorgerechtje: twee in een slablaadje, verse munt erover en een lepel tzatziki erop, heerlijk! Een grotere hoeveelheid of dezelfde met een salade erbij vormt een prima hoofdgerecht. En last but not least kun je de köfte natuurlijk ook gewoon op een grote mezze tafel zetten!


* Tzatziki
is een komkommer yoghurtsaus.

 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf groente köfte met tzatziki

Groente köfte met tzatziki

köfte met tzatziki

Door Anna-Karina Geplaatst september 5, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 4,7 gr. khd per portie (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de groenten, behalve ui en knoflook, grof en maal de groente fijn in een keukenmachine of blender. Maal alles zo fijn als je zelf wilt, ik houd zelf van een beetje grof. Als je veel waterhoudende groente gebruikt druk dan al het overtollige vocht eruit met behulp van een zeef en een lepel.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook uit en meng dat met de gemalen groente, amandelmeel, ei en je kruidenmix. Proef en breng zonodig nog op smaak met een beetje zout. Hou je van een extra bite voeg er dan nu wat gehakte (wal)noten aan toe.
  3. Ik heb voor de lunch kleine platte köftekoekjes gebakken. De volgende dag bakte ik twee grotere köfte pannenkoeken, lekker makkelijk. Elke vorm kan in principe.
  4. Bak de köfte in zo'n 10-20 minuten gaar in een koekenpan met wat olie. De tijd is afhankelijk van welke groente je gebruikte, hoe grof en welke vorm je bakt. Laat eerst een kant redelijk stevig worden en draai voorzichtig om, gebruik zonodig de in-deksel-laten-glijden-omdraai-truuk. Terwijl de köfte bakt maak je de tzatziki volgend dit recept.
  5. Leg de (stukken) köfte in een slablad, bestrooi met de verse kruiden en lepel er een beetje tzatziki over. Serveer met bijvoorbeeld een eenvoudige tomatensla met feta. Zet een gezellig (vakantie) muziekje op om de sfeer te verhogen. Eet smakelijk en geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 gedachten over “Groente köfte met tzatziki

  • toebie joe

    Heeeerlijk!, bedankt voor het recept.

    Met meiknolletje-groene paprika-tomaat-courgette-rode uit en knoflook.( plus ei-psyllium en amandelmeel),
    kleine soort van falafel gemaakt en in kokosolie gebakken.
    Heb er zelf shoarma kruiden ingedaan en in een stevig ijsbergsla blad met feta en knoflooksaus gegeten. Yammie!

  • yvonne

    O wat lekker was dit. Ik had nog spitskool, paprika en tomaat in huis dus heb het daarmee gemaakt. Had genoeg over en heb er kleine koekjes van gemaakt en deze zet ik vanavond op tafel als snack. Super gerecht en staat ook weer bij mijn favo. Bedankt Anna Karina

  • Karin Holl

    Hoi Anna-Karina,

    Ik heb super genoten van deze groente kofte. En heerlijk met de frissen tzatziki erbij!
    Toen ik nog onbeperkt koolhydraten at, maakte ik vaak groenteburgers van gekookte groenten .
    Deze, van rauwe groenten, zijn nog veel lekkerder.

    Dankjewel!

    Groetjes, Karin