Groente köfte met tzatziki 3

köfte met tzatziki

Na de vakantie vroeg ik op mijn eigen Facebook pagina aan mijn ‘pottenkijkers’ of er nog speciale verzoekjes waren voor de komende tijd…. Een van de vragen was iets dat makkelijk vooraf klaar te maken zou zijn, liefst ook nog om mee te nemen naar het werk. Deze groente köfte met tzatziki is zo’n lekker en makkelijk gerecht. Zowel het köftemengsel als de tzatziki kan je een dag van tevoren maken. Slabladeren schoonmaken en het bakken van de köfte doe je dan vlak voor je wilt gaan eten. Wat je overhoudt gaat de volgende dag lekker mee in je lunchbox! Als lunch het recept delen door 4 personen 4,7 khd pp. Als hoofdmaaltijd door 3, dan is het 6,2 khd pp.

groente köfte met tzatziki - koolhydraatarm-recept-03Turks
Köfte is oorspronkelijk een Turks gerecht met rauw gehakt en speciale kruiden, meestal tot worstjes gevormd. Het woord köfte is afgeleid van het oud Perzische kufteh of gehakt. Tegenwoordig zijn er talloze varianten op de traditionele köfte met en zonder saus, met vlees of vis en de vegetarische versie met bijvoorbeeld bulgur en walnoten is ook erg in trek. Geserveerd met sla, citroen verse kruiden en een lekkere saus. Ah kijk, die vegetarische köfte komt al veel meer in mijn richting. En nee hoor, we zijn niet eens naar Turkije geweest met vakantie. We hebben gewoon in ons prachtige Nederland rondgefietst, beslist geen straf met het mooie weer van afgelopen weken trouwens! 

Groenten en kruidenmix
Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.. Doe er wel altijd een vers gesnipperd uitje en een teentje knoflook in en zorg dat je alles bindt door er ei, amandelmeel en psylliumvezel aan toe te voegen. Sommige groenten bevatten erg veel vocht, knijp dat er na het raspen goed uit!

Sinds een tijdje maak ik diverse kruidenmixen zelf, zie mijn recept voor köftekruidenmix, je kan de kruidenmix aanpassen aan je eigen smaak (pittiger of juist milder) of een kant en klare versie gebruiken, kijk dan wel even op het etiket wat er eigenlijk allemaal inzit. Vaak zetmeel bv. om het droog te houden en vaak ook onnodig veel zout. je gebruikt er niet enorm veel van, maar toch…

groente köfte met tzatziki - koolhydraatarm-recept-12Serveertips
Ik serveerde ze op verschillende manieren. Als lunch 6 kleine köftes per persoon, per twee in een slablaadje, verse munt erover en een lepel tzatziki erop, heerlijk! Een grotere hoeveelheid of dezelfde met een salade erbij is een prima hoofdgerecht. Ook als ‘borrelhapje’ kan je deze köfte per stuk serveren, prik dan het slablad om de köfte met tzatziki vast met een prikkertje, dat eet makkelijker.


* Tzatziki
is een komkommer yoghurtsaus en maak je, naar eigen smaak, van Griekse yoghurt, geraspte komkommer (desgewenst uit laten lekken), knoflook, dille, citroensap en peper en zout.

 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je zelf groente köfte met tzatziki

Groente köfte met tzatziki

köfte met tzatziki

Door Anna-Karina Geplaatst september 5, 2015

    Aantal of hoeveelheid: 4 porties

  • Koolhydraten: 4,7 gr. khd per portie (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de groenten, behalve ui en knoflook, grof en maal de groente fijn in een keukenmachine of blender. Maal alles zo fijn als je zelf wilt, ik houd zelf van een beetje grof. Als je veel waterhoudende groente gebruikt druk dan al het overtollige vocht eruit met behulp van een zeef en een lepel.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook uit en meng dat met de gemalen groente, amandelmeel, ei en je kruidenmix. Proef en breng zonodig nog op smaak met een beetje zout. Hou je van een extra bite voeg er dan nu wat gehakte (wal)noten aan toe.
  3. Ik heb voor de lunch kleine platte köftekoekjes gebakken. De volgende dag bakte ik twee grotere köfte pannenkoeken, lekker makkelijk. Elke vorm kan in principe.
  4. Bak de köfte in zo'n 10-20 minuten gaar in een koekenpan met wat olie. De tijd is afhankelijk van welke groente je gebruikte, hoe grof en welke vorm je bakt. Laat eerst een kant redelijk stevig worden en draai voorzichtig om, gebruik zonodig de in-deksel-laten-glijden-omdraai-truuk. Terwijl de köfte bakt maak je de tzatziki. (zie tekst website koolhydraatarmrecept.nl//groente-kofte-met-tzatziki/ )
  5. Leg de (stukken) köfte in een slablad, bestrooi met de verse kruiden en lepel er een beetje tzatziki over. Serveer met bijvoorbeeld een eenvoudige tomatensla met feta. Zet een gezellig (vakantie) muziekje op om de sfeer te verhogen. Eet smakelijk en geniet ervan!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 gedachten over “Groente köfte met tzatziki

  • Karin Holl

    Hoi Anna-Karina,

    Ik heb super genoten van deze groente kofte. En heerlijk met de frissen tzatziki erbij!
    Toen ik nog onbeperkt koolhydraten at, maakte ik vaak groenteburgers van gekookte groenten .
    Deze, van rauwe groenten, zijn nog veel lekkerder.

    Dankjewel!

    Groetjes, Karin

Pagina 1 van 11