köfte met tzatziki

Groente köfte met tzatziki

Na de vakantie vroeg ik op onze Facebook pagina aan de ‘pottenkijkers’ of er nog speciale verzoekjes waren voor de komende tijd…. Een van de vragen was iets dat makkelijk vooraf klaar te maken zou zijn, liefst ook nog om mee te nemen naar het werk. Deze groente köfte met tzatziki is het geworden! Zowel het köftemengsel als de tzatziki* kan je een dag van tevoren maken, daar wordt het eigenlijk juist lekkerder van. Sla schoonmaken en het bakken van de köfte doe je dan vlak voor je de köfte wilt gaan eten. Wat je overhoudt gaat de volgende dag lekker mee in je lunchbox! Als lunch kun je dit recept delen door 4 dan bevat het 5.75 gram koolhydraten per portie

Advertentie

Turks

Van oorsprong is köfte een Turks gerecht met rauw gehakt en speciale kruiden. Meestal wordt het mengsel tot worstjes gevormd. Het woord köfte is afgeleid van het oud Perzische kufteh of gehakt. Maar tegenwoordig zijn er ook talloze vleesloze varianten op de traditionele köfte.  Mét en zonder saus of met vis. Een vegetarische versie met bijvoorbeeld bulgur en walnoten is ook erg in trek. Meestal wordt de köfte geserveerd met sla, citroen, verse kruiden en een lekkere saus.  En nee hoor, we zijn niet eens naar Turkije geweest met vakantie. We hebben gewoon in ons prachtige Nederland rondgefietst, beslist geen straf met het mooie weer van afgelopen weken trouwens! 

Groenten en kruidenmix

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.. Doe er wel altijd een vers gesnipperd uitje en een teentje knoflook in en zorg dat je alles bindt door er ei, amandelmeel of psylliumvezel aan toe te voegen. Sommige groenten bevatten erg veel vocht, knijp dat er na het raspen liefst even uit.

Sinds een tijdje maak ik diverse kruidenmixen zelf, zie mijn recept voor köftekruidenmix, je kan de kruidenmix aanpassen aan je eigen smaak (pittiger of juist milder) of een kant en klare versie gebruiken. Kijk dan wel even op het etiket wat er eigenlijk allemaal inzit. Zetmeel bv. om het droog te houden en vaak onnodig véél zout. Je gebruikt er niet enorm veel van, maar toch…

Serveertips groente köfte

Ik serveerde de groente köfte met tzatziki op verschillende manieren. Als lunch 6 kleine köftes per persoon. Of als voorgerechtje: twee in een slablaadje, verse munt erover en een lepel tzatziki erop, heerlijk! Een grotere hoeveelheid of dezelfde met een salade erbij vormt een prima hoofdgerecht. En last but not least kun je de köfte natuurlijk ook gewoon op een grote mezze tafel zetten!

* Tzatziki is een komkommer yoghurtsaus.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659818

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

köfte met tzatziki
groente köfte met tzatziki

Zo maak je groente köfte met tzatziki

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


köfte met tzatziki

Groente köfte met tzatziki

Deze groente köfte met tzatziki kan je eigenlijk maken van alle groente die je maar vindt in je koelkast of restjes waar je nodig vanaf moet. Denk aan bleek- of knolselderij, paprika, tomaat, bloemkool, broccoli, kool, courgette, aubergine etc.
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 101.75 koolhydraten 5.75 geiwitten 5.93 gvetten 5.2 gvezels 4.18 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Serveer met

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de groenten grof en pers de knoflook. Maal dat samen in een hakmolentje met trekkoord, keukenmachine of blender zo fijn als je zelf wilt, ik houd zelf van een beetje grof. Als je veel waterhoudende groente gebruikt druk dan al het overtollige vocht eruit met behulp van een zeef en een lepel.
  • Meng de gemalen groente met amandelmeel, ei en je kruidenmix. Proef en breng op smaak met een beetje zout.
  • Vorm er kleine köfte koekjes van , of een grote pannenkoek. Bak deze in zo'n 10-20 minuten gaar in een koekenpan met wat olie. De tijd is afhankelijk van welke groente je gebruikte, hoe grof en welke vorm je bakt.

Tzatziki

  • Terwijl de köfte bakt maak je de tzatziki .

Serveren

  • Leg de (stukken) köfte in een slablad, bestrooi met de verse kruiden en lepel er een beetje tzatziki over. Serveer met bijvoorbeeld een eenvoudige tomatensla met feta. Zet een gezellig (vakantie) muziekje op om de sfeer te verhogen. Eet smakelijk en geniet ervan!

Tip

  • Laat eerst een kant redelijk stevig worden en draai voorzichtig om, gebruik zo nodig de in-deksel-laten-glijden-omdraai-truc. Ik heb voor de lunch kleine platte köfte koekjes gebakken. De volgende dag bakte ik twee grotere köfte pannenkoeken, lekker makkelijk.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


7 gedachten over “Groente köfte met tzatziki”

  1. 5 sterren
    Heeeerlijk!, bedankt voor het recept.

    Met meiknolletje-groene paprika-tomaat-courgette-rode uit en knoflook.( plus ei-psyllium en amandelmeel),
    kleine soort van falafel gemaakt en in kokosolie gebakken.
    Heb er zelf shoarma kruiden ingedaan en in een stevig ijsbergsla blad met feta en knoflooksaus gegeten. Yammie!

  2. 5 sterren
    O wat lekker was dit. Ik had nog spitskool, paprika en tomaat in huis dus heb het daarmee gemaakt. Had genoeg over en heb er kleine koekjes van gemaakt en deze zet ik vanavond op tafel als snack. Super gerecht en staat ook weer bij mijn favo. Bedankt Anna Karina

  3. 5 sterren
    Hoi Anna-Karina,

    Ik heb super genoten van deze groente kofte. En heerlijk met de frissen tzatziki erbij!
    Toen ik nog onbeperkt koolhydraten at, maakte ik vaak groenteburgers van gekookte groenten .
    Deze, van rauwe groenten, zijn nog veel lekkerder.

    Dankjewel!

    Groetjes, Karin

  4. Hallo.

    De psylliumvezel heb ik niet in huis. Waardoor kan ik het vervangen?

     

Reacties zijn gesloten.

4.80 from 5 votes (2 ratings without comment)
Scroll naar boven