groene koolrolletjes

Groene koolrolletjes, gevuld

 Op zich is het al een feest om savooie kool (savooikool, groene kool of groenekool) als basismateriaal te hebben. De kloeke gevulde groene koolrolletjes die ik je vandaag voorschotel smaken eigenlijk veel verfijnder dan ze eruit zien. Jullie hebben dit recept wederom aan mijn heer Hans te danken. Het is een bewerking, het oorspronkelijke recept komt uit een van zijn oudste en meest geliefde kookboeken. Hans bracht in 2002 een mooi stapeltje kookboeken mee in onze relatie, hij sleept ze al zijn hele vegetarische carrière achter zich aan en leuker: hij kijkt er ook echt in. Het is een Elsevieruitgave uit 1980 – Gezond Eten zonder Vlees. Dat boek gaat zeer regelmatig open als hij kookt en dat vind ik helemaal niet erg!

Advertentie

Vegetarisch of niet?

Onderstaand recept is onze aangepaste versie van dat recept uit de vorige eeuw. Deze gevulde groene koolrolletjes hebben een lekkere bite door de noten in de vegetarische vulling. Het het staat je volkomen vrij om vlees te nemen in plaats van noten. Hoewel je dan een wat andere textuur en bite krijgt, zullen de groene koolrolletjes met bijvoorbeeld gehakt ook prima smaken. Voor de tomatensaus hebben we de overheerlijke Italiaanse tomatensaus uit de diepvries gebruikt met ietsje slagroom en extra knoflook. Het gerecht bevat 9.5 gram koolhydraten per portie.

Lekkere dingen voorraad

Hoera voor mijn voorraadje tomatensaus!  Producenten van pakjes, zakjes, potten en fessen stoppen bijna overal suiker, veel teveel zout en andere troep in waar je helemaal niet op zit te wachten. Zelf een verantwoorde versie maken is in veel gevallen de enige oplossing. Als die knop dan toch omgaat… Die zelfgemaakte Italiaanse tomatensaus is een goed voorbeeld zo’n hemels homemade product, het is zonder twijfel mijn meest dierbare diepvriesinhoud.  Verse groente in een heel grote pan, een uurtje zachtjes laten koken, pureren en in de diepvries stoppen, dat is alles.

Dat verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Werkelijk niet teveel gevraagd voor een verrukkelijke saus die je maandenlang zo tevoorschijn tovert! Net als die snelle currypasta, ideaal, je hoeft maar een paar van die dingen op voorraad te hebben om altijd een smaakvolle koolhydraatarme maaltijd of verantwoorde gezonde snack te kunnen maken. Dat voorkomt dat je naar verkeerde dingen wilt graaien.

Snackplank

Andere tips: Zorg voor crackers in soorten en maten en kaas- of focacciabroodjes in de diepvries. Iets om erop te smeren in je koelkast, een beetje roomkaas met wat kruiden en een likje mosterd erdoor is al superlekker! Zo’n voorraad helpt je enorm om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt op momenten dat je trek hebt in iets lekkers. Wij eten ook heus wel eens iets wat minder verantwoord is, maar voor 90% zijn we braaf en dat beloont zichzelf.

Onze ‘snackplank’ was voorheen gevuld met zakken aardappelchips, foute koekjes & kilo’s drop waarvan je eindeloos kon eten en je toch nooit verzadigd voelde. Daar bewaren we tegenwoordig vooral crackers en verschillende soorten noten en 85% en 99% chocola. Daarvan is een bescheiden hoeveelheid voldoende om het signaal van ‘trek’ uit mijn hersenen te bevredigen. Het scheelt ook enorm in de aankoop van Rennies om de maagklachten weer op te heffen!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te. Of koop er een online bij bijvoorbeeld Libris of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50
laatste exemplaren!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

groene koolrolletjes
gevulde-groene-koolrolletjes-koolhydraatarm-recept-01
Zo’n savooie kool hè, heb je daar eigenlijk wel eens goed naar gekeken? Grijp je kans… beauty toch?

Zo maak je de zalige Gevulde groene koolrolletjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


groene koolrolletjes

Groene koolrolletjes, gevuld

Groene kool is op zich al een feest om te zien. Deze kloeke groene koolrolletjes smaken veel verfijnder dan ze eruit zien, heerlijk met bloemkoolrijst.
4.84 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 446.4 koolhydraten 9.5 geiwitten 14.57 gvetten 37 gvezels 8.67 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 personen

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Vulling

Saus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Blancheer de schoongemaakte hele koolbladeren 2 minuten in kokend water. Leg ze in een vergiet, spoel koud af en laat uitlekken. Snijd het onderste dikke stuk nerf eruit en dep ze droog.

Vulling

  • Klop het ei los. Hak de noten en snipper de ui. Snijd de bleekselderij en knoflook zoals aangegeven. Meng het met de noten, gesneden groente met geraspte kaas, tijm en oregano tot een kneedbare vulling. Breng op smaak met peper en zout en kneed er 6 'groenteworstjes' van.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.

Saus

  • Verwarm (ontdooi) de tomatensaus (of neem passata) zachtjes met de slagroom en ½ teentje geperste knoflook.

Rolletjes maken

  • Leg op het onderste stuk van een koolblad een groenteworstje. Rol één slag en vouw de zijkanten naar binnen, rol het blad helemaal op en leg met de naad naar beneden in de ovenschaal. Steek er zo nodig een houten prikker in. Maak zo 6 koolrolletjes. Giet de saus erover en bak 20-30 minuten.
  • Serveer de groene koolrolletjes warm. Lekker met een bolletje bloemkoolrijst gebakken met een stukje bosui en paprikavlokken.
  • Geweldige remake van een oude hit, gaan we zeker vaker doen. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden, laat je het even weten? Vinden we leuk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


16 gedachten over “Groene koolrolletjes, gevuld”

  1. Ik heb bij alle koolrolletjes recepten een tip gezet dus hier ook bij ik gebruik de magnetron voor de koolbladeren om ze zacht te maken gebruik een nat gemaakte en uitgewrongen theedoek doe daar de bladeren in en doe ze voor 50 sec op 100 Watt ps voor hardere kool groene dus denk 60 sec geen water koken en niet uitlekken scheelt weer toch ?? 😊

  2. Dit is tot nu toe het lekkerste recept voor vegetarische koolrolletjes wat ik ken :-). En makkelijk te maken. Kom er nu al meerdere keren op terug, om net nog eens te maken. We hebben dan daar bij verse tomatensaus van tomaten uit eigen tuin, wat het extra lekker maakt.

  3. Wat kan ik gebruiken in plaats van bleekselderij en wat bedoel je met gemengde paranoten,ik .dacht dat er maar 1 soort was.

    1. Gemengde noten (bv. paranoten). Bleekselderij kun je vervangen door een andere ‘waterige en knapperige’ groente: courgette, komkommer, eventueel peterseliewortel zou allemaal kunnen.

  4. Dag Anna -Karina,
    Bedankt voor dit heerlijke recept!
    Af e toe maak ik de veg. gevulde koolrolletjes. Gisteren hebben we er weer van gesmuld. I.v.m met mijn darminfectie (candida)
    heb ik walnoten gebruikt en geitenkaas. Om de vulling wat steviger te maken deed ik er bio-boekweitmeel door. De zelfgemaakte tomatensaus maakte het geheel mooi af. Een volgende keer ga ik variéren met gehakt en kurkuma. Ik hou erg van koken en heb dat vroeger ook voor groepen gedaan. Vooral iets nieuws uitproberen vind ik spannend!
    Succes en groetjes Maya uit Haarlem

  5. dit gerecht met de eigen gemaakte tomatensaus is wel veel werk maar met meer saus in een keer maken(goeie tip}is het de volgende keer een stuk gemakkelijker.
    Het is een heerlijk recept.ik wist nooit wat ik met kool kon maken maar nu is het bij mijn gezinsleden ook zeker favoriet.

  6. ’t staat voor volgende week op de menuplanner. Ziet er heerlijk uit, alleen van de foto’s krijg je al trek en kool is zooooo gezond.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven