Gevulde groene koolrolletjes Koolhydraatarm Recept, geserveerd op bord met bolletje bloemkoolrijst

Groene koolrolletjes, gevuld

Op zich is het al een feest om savooie kool (savooikool, groene kool of groenekool) als basismateriaal te hebben. De kloeke gevulde groene koolrolletjes die ik je vandaag voorschotel smaken eigenlijk veel verfijnder dan ze eruit zien. Jullie hebben dit recept wederom aan mijn heer Hans te danken. Het is een bewerking, het oorspronkelijke recept komt uit een van zijn oudste en meest geliefde kookboeken. Hans bracht in 2002 een mooi stapeltje kookboeken mee in onze relatie, hij sleept ze al zijn hele vegetarische carrière achter zich aan en leuker: hij kijkt er ook echt in. Het is een Elsevieruitgave uit 1980 – Gezond Eten zonder Vlees. Dat boek gaat zeer regelmatig open als hij kookt en dat vind ik helemaal niet erg!

 

 

Vegetarisch of niet?
Onderstaand recept is onze aangepaste versie van dat recept uit de vorige eeuw. Deze gevulde groene koolrolletjes hebben een lekkere bite door de noten in de vegetarische vulling. Het het staat je volkomen vrij om vlees te nemen in plaats van noten. Hoewel je dan een wat andere textuur en bite krijgt, zullen de groene koolrolletjes met bijvoorbeeld gehakt ook prima smaken. Voor de tomatensaus hebben we de overheerlijke Italiaanse tomatensaus uit de diepvries gebruikt met ietsje slagroom en extra knoflook. 
Zo’n savooie kool hè, heb je daar eigenlijk wel eens goed naar gekeken? Grijp je kans… beauty toch?

gevulde-groene-koolrolletjes-koolhydraatarm-recept-01

Lekkere dingen voorraad
Hoera voor mijn voorraadje tomatensaus!  Producenten van pakjes, zakjes, potten en fessen stoppen bijna overal suiker, veel teveel zout en andere troep in waar je helemaal niet op zit te wachten. Zelf een verantwoorde versie maken is in veel gevallen de enige oplossing. Als die knop dan toch omgaat… Die zelfgemaakte Italiaanse tomatensaus is een goed voorbeeld zo’n hemels homemade product, het is zonder twijfel mijn meest dierbare diepvriesinhoud.  Verse groente in een heel grote pan, een uurtje zachtjes laten koken, pureren en in de diepvries stoppen, dat is alles. Dat verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Werkelijk niet teveel gevraagd voor een verrukkelijke saus die je maandenlang zo tevoorschijn tovert! Net als die snelle currypasta, ideaal, je hoeft maar een paar van die dingen op voorraad te hebben om altijd een smaakvolle koolhydraatarme maaltijd of verantwoorde gezonde snack te kunnen maken. Dat voorkomt dat je naar verkeerde dingen wilt graaien.

Snackplank
Andere tips: Zorg voor crackers in soorten en maten en kaas- of focacciabroodjes in de diepvries. Iets om erop te smeren in je koelkast, een beetje roomkaas met wat kruiden en een likje mosterd erdoor is al superlekker! Zo’n voorraad helpt je enorm om te voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt op momenten dat je trek hebt in iets lekkers. Wij eten ook heus wel eens iets wat minder verantwoord is, maar voor 90% zijn we braaf en dat beloont zichzelf. Onze ‘snackplank’ was voorheen gevuld met zakken aardappelchips, foute koekjes & kilo’s drop waarvan je eindeloos kon eten en je toch nooit verzadigd voelde. Daar bewaren we tegenwoordig vooral crackers en verschillende soorten noten en 85% en 99% chocola. Daarvan is een bescheiden hoeveelheid voldoende om het signaal van ‘trek’ uit mijn hersenen te bevredigen. Het scheelt ook enorm in de aankoop van Rennies om de maagklachten weer op te heffen!

Nog een heerlijk “kool en tomatensaus” recept is deze: Koolpakketjes in tomatensaus

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de zalige Gevulde groene koolrolletjes

Laat je het me even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op mijn Facebookpagina (ook voor foto’s), Twitter, Pinterest en Instagram. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Groene koolrolletjes, gevuld


Gevulde groene koolrolletjes Koolhydraatarm Recept, geserveerd op bord met bolletje bloemkoolrijst

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 16, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 9 gr. khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

Groene kool is op zich al een feest om te zien. Deze kloeke groene koolrolletjes smaken veel verfijnder dan ze eruit zien, heerlijk met bloemkoolrijst.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Blancheer de schoongemaakte hele koolbladeren in kokend water. Leg ze in een vergiet, spoel koud af en laat uitlekken. Snijd het onderste stuk van de dikke nerf uit de koolbladeren en droog ze af met bv. keukenpapier.
  2. VULLING
    Hak de noten en snijd ui, bleekselderij en knoflook zoals aangegeven en meng met geraspte kaas, tijm, oregano en ei tot een mooie kneedbare vulling. Breng op smaak met peper en zout, laat de smaken even intrekken.
  3. SAUS
    Verwarm (ontdooi) de tomatensaus zachtjes met slagroom en extra knoflook.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  5. Kneed 1/6 van de vulling tot een worstje en leg dat op het onderste stuk van een koolblad. Rol één slag en vouw de zijkanten naar binnen, rol het blad dicht en leg met de naad naar beneden in de ovenschaal. Steek er zonodig een houten prikker in. Maak zo alle koolrolletjes. Giet de saus erover en bak in 20-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Serveer warm. Wij aten de kloeke koolrolletjes met een bolletje bloemkoolrijst gebakken met een stukje bosui en paprikavlokken, dat is absoluut een aanrader. Geweldige remake van een oude hit, gaan we zeker vaker doen. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden, laat je het even weten? Vinden we leuk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 gedachten over “Groene koolrolletjes, gevuld”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

148 Shares
Share94
Pin54
Tweet