Griep en verkoudheid buiten de deur houden

Griep en verkoudheid zoveel mogelijk buiten de deur houden kan uitstekend met gezonde voeding. Nu het bijna winter is besteden we dus maar eens aandacht aan wat voedingsmiddelen die je weerstand vergroten of behulpzaam zijn bij het verzachten van klachten. Het blijkt niet voor niets dat je deze voeding vaak terugziet in wintergerechten. Ik durf te wedden dat je bij een lekker bord hutspot niet als eerste denkt aan een flinke portie weerstandsverhogende medicijnen? Lees deze tekst maar eens door om heel anders naar je dagelijkse maaltijden te kijken. Ach, de natuur is zo mooi, doe er je voordeel mee en bestrijd die griep en verkoudheid eens met een lekkere maaltijd.

Advertentie

Water tegen griep en verkoudheid

Bij anti-griep en -verkoudheid voedingsmiddelen denk je misschien niet het eerste aan water? Toch is het onmisbaar voor een goede conditie van je immuunsysteem. Voldoende water drinken (1,5 – 2 liter per dag) is daarbij ontzettend belangrijk. Daarmee voorkom je ook het uitdrogen van je slijmvliezen. Die slijmvliezen moeten tip top in orde zijn, zo vormen ze de eerste en belangrijke afweer tegen virussen die verkoudheid en griep veroorzaken!

Voeding tegen griep en verkoudheid

Wat voedingsmiddelen betreft zijn citrusvruchten wel het meest bekend als anti-griep medicijn, met name door de aanwezige vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur. Bekijk maar eens een paar verpakkingen van antigriepmiddelen: de citroenen vliegen je om de oren! Laten we daar dus mee beginnen.

Limoen & citroen

De aanwezige fytonutriënten in deze vruchten geven je immuunsysteem een lekkere oppepper. En natuurlijk staan de vruchten ook bekend om de genoemde vitamine C, die zo heilzaam is bij griep en verkoudheid. Echter je eet er nooit heel veel van. Dan is kool wellicht een betere optie!

Koolsoorten

Witte kool, spitskool, zuurkool, bloemkool, boerenkool, spruitjes etc. bevatten heel veel vitamine C. Omdat je er meer van kunt eten dan bv. van citroen vinden wij het een veel betere koolhydraatarme optie. Kool is echt supergezond, het bevat naast die vitamine C ook nog eens lekker veel vezels en levert de nodige kalium, calcium en vitamine K! Onze favoriete recepten:

Vette vis

Vitamine C houdt dan wel je weerstand op peil. Maar vitamine D speelt een grotere rol bij het wel of niet ontstáán van verkoudheid en griep. Zelfs een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar. Vitamine D krijg je voornamelijk door de inwerking van daglicht op je huid. Lekker in de buitenlucht dus met je blote huid is het beste. Daarnaast kun je vette vis en eieren eten.

Rode peper

Rode peper bevat capsaïcine, dat zorgt niet alleen voor de brandende sensatie maar vormt ook een opkikker van je gezondheid. Het verbetert de bloedcirculatie en kalmeert de luchtwegen. Zo helpt het bij bronchitis en astma. Snotneus bij een bordje pittig eten? Dat is de slijmoplossende werking, ook handig bij griep en verkoudheid.

rode pepers

Knoflook

Als er iets goed is tegen griep en verkoudheid is het wel deze riekende bol! Al sinds de oudheid is knoflook wereldwijd als medicijn bekend. Knoflook is familie van de ui en prei en is een van de meest krachtige natuurlijke medicijnen die er bestaan. Knoflook is goed voor hart- en bloedvaten, werkt tegen een hoge bloeddruk en gaat schimmelinfecties tegen. Toch maar eens een knoflooksoep op de website plaatsen?

Ui

Net als knoflook, bevatten uien ontstekingsremmende stoffen die bijvoorbeeld kunnen helpen bij het bestrijden van een longontsteking en keelpijn. Hoewel knoflook sterker werkt, zijn ook uien goed tegen griep en verkoudheid. Vooral gebruiken als je minder fan bent van knoflook. 

Prei

Prei is familie van de ui en mag als wintergroente natuurlijk niet ontbreken. Prei bevat naast de nodige vezels ook vitamine A,  C en K. Ook bevat de stengel magnesium, calcium, zink, fosfor, ijzer, koper, seleen en mangaan. Boordevol goede stofjes dus die zich vooral in het donkergroene gedeelte bevinden. Onlangs publiceerden we deze heel makkelijke preisoep.

Kurkuma

De curcumine in de kurkuma heeft diverse geneeskrachtige eigenschappen.  We noemen er een paar: het is een natuurlijk antibioticum en het ondersteunt de lever en de spijsvertering. Bovendien heeft geelwortel ontstekingsremmende eigenschappen. Altijd zwarte peper toevoegen, dat voorkomt dat de curcumine direct door de lever uit het bloed wordt gefilterd. Daarnaast schijnt een beetje extra vet ook bevorderlijk te zijn voor de opname. Hmm, lekker die Kurkuma latte!

Noten en zaden

Noten en zaden zitten bomvol vezels, eiwitten en gezonde vetten. Daarnaast bevatten ze de nodige vitamines en mineralen; waaronder calcium, ijzer en magnesium. Prachtig trio om griep en verkoudheid te lijf te gaan, dagelijks een handje noten eten. Er zijn ergere dingen 😉

Rozemarijn & tijm

Zowel rozemarijn als tijm hebben een antiseptische werking werking. Met andere woorden: ze doden bacteriën. Beide kruiden werken goed tegen keelpijn, keel- en longontsteking. Niet alleen door het te eten. Neem maar eens een stoombad met verse rozemarijn & tijm. Wedden dan je na een tijdje weer lekker door je neus ademt? 

rozemarijn en tijm

Koriander

Koriander kennen we vooral van Mexicaanse en oosterse gerechten. Koriander helpt bij het verlichten van spijsverteringsproblemen. Bijzonder nuttig als last hebt van je ingewanden. Daarnaast is de Chinese peterselie schimmel-, bacterie- en schimmeldodend. Kan geen kwaad om daar ruim mee rond te strooien.

Peterselie

Peterselie werkt verlichtend en ontgiftend op je spijsvertering en het stimuleert de afvoer van afvalstoffen door je nieren. Ook een middel om te onthouden dus.

Munt

Munt is geen onbekende in de keuken. Als thee geeft het een onrustige maag en geïrriteerde darmen rust.  Daarnaast zit er vitamine A, vitamine C en vitamine E in. Ook bevat munt de mineralen calcium en magnesium.

Gember

Gember staat bekend om de hoeveelheid antioxidanten. Naast ontstekingsremmend werkt gember ook goed bij maag- en darmklachten zoals misselijkheid, maagpijn en krampen. Onder andere daardoor is het het meest gebruikte natuurlijke medicijn. Zowel verse als gedroogde gember zijn goed, maar verse gember is het best. Dus lekker opdrinken die hippe verse gemberthee met of zonder munt.

verse gember

Mosterd

Deze verwacht je misschien niet in dit rijtje? Maar mosterd is niet alleen lekker, het is ook gezond. Je hebt het vast wel eens gemerkt dat mosterd je neus prikkelt? Zo helpt het je bij het losmaken en verminderen van slijm in je keel en neus. Ook zorgt het voor een verbeterde bloedcirculatie.

Bètacaroteen

Provitamine A, ofwel bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.  Bètacaroteen zorgt daarmee voor een goede weerstand, tevens is het een antioxidant die bescherming biedt tegen vrije radicalen. Het zit in onder andere groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) zorgt voor de kleur. Zoals bij wortel en pompoen. 

Pompoen

Pompoen zit vol calcium, ijzer, magnesium en andere belangrijke vitamines en mineralen. Daardoor helpt het om infecties, zoals griep en verkoudheid zijn, tegen te gaan. De pompoen dankt zijn oranje kleur aan Bètacaroteen. bekijk alle recepten met pompoen.

Wortel

De wortel is een van de grootste bronnen van Bètacaroteen, niet alleen goed voor de weerstand maar ook belangrijk voor het gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Daarnaast is het een antioxidant. Regelmatig verwerken in je wintermenu, dus. Snap je nu dat zo’n winterse hutspot met peen en ui niet alleen lekker, maar ook nog zeer nuttig is?

Meer lezen over Griep en verkoudheid?

5 gedachten over “Griep en verkoudheid buiten de deur houden”

  1. Dank je wel voor deze uitgebreide info. Het bevestigt dat wij op zich goed bezig zijn en brengt groente soorten voor het daglicht waar we nog niet zo bij stil stonden. Dank je wel. Indien nog actueel, beterschap.

  2. Dank voor deze opfrisser van gezonde voedingsmiddelen. Dat motiveert.
    Vriendelijke groet, Ine

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven