wortel en prei

Gratin van wortel en prei met knolselderij

Heerlijk herfstig of winterse gratin van wortel en prei met een puree van knolselderij! Dit is een wat zwaarder winterrecept, enorm voedzaam met 13.3 gram koolhydraten per portie. Logisch want wortel en prei zijn beiden zoet van smaak. Ook de knolselderij heeft een kruidige zoete smaak. Voordeel: kinderen gaan dit vast ook lekker vinden. Als je toch op zoek bent naar een iets minder zoet gerecht, neem dan koolraap voor de puree, die is minder zoet en bevat iets minder koolhydraten dan de knolselderij!

Vergeten groente?

Knolselderij behoort tegenwoordig tot de ‘vergeten groente’, niet zo vergeten als de wortelpeterselie, pastinaak of snijbiet, maar we gebruikten deze knol tot voor kort bijna alleen nog maar in de erwtensoep. Jammer, want er kan zoveel meer met deze wat onooglijke knol! Bijvoorbeeld roosteren in de oven, in de salade, gestoofd of gebakken, of als vervanging voor de aardappel in een stamppot enz. enz.  Drie prachtige recepten krijgt je er vandaag gratis bij.

Knolselderij bevat meer mineralen dan vitaminen. Knolselderij staat werkelijk bol van kalium, natrium, fosfor, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn met name van belang voor een goede vochthuishouding. De groente is vochtafdrijvend en dat is dan weer heel aantrekkelijk als je een paar kilo kwijt wilt. Kortom, voldoende redenen om de selderijknol regelmatig een plaats te gunnen op je menu!

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

wortel en prei
wortel en prei met knolselderij puree

Zo maak je gratin van wortel en prei met knolselderij

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Gratin van wortel en prei met knolselderij

wortel en prei
Door: Anna-Karina van Denderen
Heerlijk winterse gratin van wortel en prei met knolselderijpuree! Vervang knolselderij door koolraap, als je het gerecht minder zoet wilt.
4.5 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 316.5 kcalkoolhydraten 13.3 geiwitten 11.93 gvetten 21.7 gvezels 9.93 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kaasaus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en maak er blokjes van. Kook de blokjes 15 minuten. Giet af en stamp er een smeuïge puree van met slagroom en een klontje boter. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schep de puree in een ovenschaal.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C.
  • Schrap de wortelen en snijd dikkere exemplaren in de lengte doormidden, kook eerst 5 minuten. Snijd de prei in stukken die even lang zijn als de wortelen. Spoel de prei en kook samen met de wortelen nog 5 minuten. Of iets langer tot ze gaar zijn. Giet de groenten af en snijd de prei overlangs in stukken.
  • Leg de wortels en prei om en om op de puree en bestrooi met met tijm en peper.
  • Smelt ¾ van de kaas in de slagroom en giet de kaassaus over de wortel en prei. De rest van de geraspte kaas (¼) gaat bovenop.
  • Bak 15-20 minuten of tot alles goudgeel begint te kleuren.
  • Serveer met een (vega) rookworst om de winterse sfeer te benadrukken. Voor de frisheid had ik er een kleine wortelsalade bij gemaakt met citroensap en sesamzaad. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

37 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top