wortel en prei

Gratin van wortel en prei met knolselderij

Heerlijk herfstig of winterse gratin van wortel en prei met een puree van knolselderij! Dit is een wat zwaarder winterrecept, enorm voedzaam met 13.3 gram koolhydraten per portie. Logisch want wortel en prei zijn beiden zoet van smaak. Ook de knolselderij heeft een kruidige zoete smaak. Voordeel: kinderen gaan dit vast ook lekker vinden. Als je toch op zoek bent naar een iets minder zoet gerecht, neem dan koolraap voor de puree, die is minder zoet en bevat iets minder koolhydraten dan de knolselderij!

Advertentie

Vergeten groente?

Knolselderij behoort tegenwoordig tot de ‘vergeten groente’, niet zo vergeten als de wortelpeterselie, pastinaak of snijbiet, maar we gebruikten deze knol tot voor kort bijna alleen nog maar in de erwtensoep. Jammer, want er kan zoveel meer met deze wat onooglijke knol! Bijvoorbeeld roosteren in de oven, in de salade, gestoofd of gebakken, of als vervanging voor de aardappel in een stamppot enz. enz.  Drie prachtige recepten krijgt je er vandaag gratis bij.

Knolselderij bevat meer mineralen dan vitaminen. Knolselderij staat werkelijk bol van kalium, natrium, fosfor, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn met name van belang voor een goede vochthuishouding. De groente is vochtafdrijvend en dat is dan weer heel aantrekkelijk als je een paar kilo kwijt wilt. Kortom, voldoende redenen om de selderijknol regelmatig een plaats te gunnen op je menu!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

wortel en prei
wortel en prei met knolselderij puree

Zo maak je gratin van wortel en prei met knolselderij

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

wortel en prei

Gratin van wortel en prei met knolselderij

Heerlijk winterse gratin van wortel en prei met knolselderijpuree! Vervang knolselderij door koolraap, als je het gerecht minder zoet wilt.
4.63 van 16 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 316.5 koolhydraten 13.3 geiwitten 11.93 gvetten 21.7 gvezels 9.93 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kaasaus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en maak er blokjes van. Kook de blokjes 15 minuten. Giet af en stamp er een smeuïge puree van met slagroom en een klontje boter. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schep de puree in een ovenschaal.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C.
  • Schrap de wortelen en snijd dikkere exemplaren in de lengte doormidden, kook eerst 5 minuten. Snijd de prei in stukken die even lang zijn als de wortelen. Spoel de prei en kook samen met de wortelen nog 5 minuten. Of iets langer tot ze gaar zijn. Giet de groenten af en snijd de prei overlangs in stukken.
  • Leg de wortels en prei om en om op de puree en bestrooi met met tijm en peper.
  • Smelt ¾ van de kaas in de slagroom en giet de kaassaus over de wortel en prei. De rest van de geraspte kaas (¼) gaat bovenop.
  • Bak 15-20 minuten of tot alles goudgeel begint te kleuren.
  • Serveer met een (vega) rookworst om de winterse sfeer te benadrukken. Voor de frisheid had ik er een kleine wortelsalade bij gemaakt met citroensap en sesamzaad. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



37 gedachten over “Gratin van wortel en prei met knolselderij”

  1. 4 sterren
    Vanavond dit recept gemaakt. Prei weggelaten, verdraag ik nl niet. Was erg lekker. Voor herhaling vatbaar.

  2. 4 sterren
    Een heerlijke maaltijd zeg inderdaad. Koolraap genomen alles iets minder voor 2 personen zeker weer voor herhaling vatbaar smikkelen hoor

  3. 5 sterren
    Ik ben net begonnen met KHA eten en heb dit recept gemaakt. Het is echt verrukkelijk, lekkere vullende maaltijd en je mist de aardappelen niet. Maak ik zeker vaker een echte aanrader!

  4. 4 sterren
    Ik ben echt zo blij met de recepten en aanwijzingen.
    Dit was erg lekker. Ik vond alleen de prei te taai. Volgende keer vooraf aan kleine ringen snijden denk ik. De smaak was verrukkelijk!

  5. Heerlijk deze schotel ik heb er voor mijn partner wat kleine baconblokjes door heen gedaan hij vond het heerlijk graag vaker maken zei hij
    Dank weer voor een heerlijk recept

  6. Het was de eerste keer dat ik een recept van koolhydraatarm recept maakte. Ik ontvang al geruime tijd dagelijks een recept, maar ja goede voornemens daar bleef het bij. Tot vandaag. De bereiding is perfect beschreven. Ik heb kleine aanpassingen gedaan; groeten in de stoomoven, daarom wat tijm boven op de knolstamp gedaan. iets meer kaassaus gemaakt. Wat hebben wij gesmuld. Hopelijk blijft het niet bij goede voornemens dit keer om iedere week iets uit te proberen. Alhoewel ik bang ben dat mijn vrouw al eerder om dit recept zal vragen.

  7. Gisteren gemaakt. Smaakte heerlijk. We waren verrast door de heerlijke smaak van de knolselderij. Vult ook goed. Alleen had ik erg dikke stengels prei waardoor deze wat gaarder gekund hadden.

  8. Dit staat regelmatig op ons menu. Zoals je zegt, gekookte prei is lastig te snijden. Ik doe het daarom voor het koken, gaat prima en is minder ‘geklieder’.
    We gaan hier vanavond weer heerlijk van smullen. Groetjes, Erna.
    En oh ja; zónder selderijpuree is het ook erg lekker.

  9. Hij staat weer klaar voor vanavond: heerlijk! Met gehakt en spekjes, was een goed idee van één van je andere pottenkijkers. 🙂 De rest ga ik in 2 porties invriezen, handig voor dagen waarop ik weer laat thuis ben van mijn werk. Gaat naast de 2 porties van jouw overheerlijke snert die van vorige week nog in de vriezer staan! AK helpt ons de winter door! 🙂

  10. Els Voshol - de Looze

    Vandaag dit maaltje gemaakt, en het was heerlijk. Het is heel makkelijk te maken, alleen laat ik de volgende keer de room bij de knolselderij achterwege , dat vond ik een beetje te nat, maar verder heerlijk gegeten..
    Groet Els en Arie Voshol en

  11. Al enkele keren gemaakt. is heel erg lekker. Bij de puree gebruik ik ook vaan kurkuma en laos. Geeft een zeer bijzondere smaak. Verder is het eenvoudig van te voren klaar te maken, zodat alleen de kaas nog toegevoegd moet worden voor het de oven in gaat!

  12. Heerlijk! Heb het net gemaakt en gegeten. Dank je voor alle recepten, ik maak regelmatig gebruik van je site. Tot nu toe alles nog even lekker.

  13. Lies van den Akker

    Heel lekker recept. Ik heb het een klein beetje aangepast. In koekenpan handje spekreepjes uitgebakken en daarna 150 gr gehakt erbij rul gebakken ( daarna vet eraf geschept)
    Dit laagje op de groente gelegd, daarna de saus en kaas erover.

  14. Wat een záálig gerecht. Een blijvertje voor ons.
    Dank je wel!
    Fijne dag , Hanny Gijsel

  15. Pien van Leeuwen

    Voor de grote eters….of als je onverwacht overvallen wordt door het hongergevoel: deze schotel vult enorm en smaakt vooral ook verrukkellijk. Een mooi schilderijtje bovendien…..Dit wordt een van mijn favorieten!

  16. zondag komen mijn schoonouders mosselen eten. Daar hoort een stokbroodje bij, dus ik ga maar eens het breekbrood met psylliumvezels proberen. Eerst nog psylliumvezels kopen…

  17. Wij lusten dus geen gekookte wortelen, maar dit was smullen! Zoals mijn man zei: ***** wat is dit lekker !!! Dit gaan we dus vaker eten. We zijn net een week gestart met koolhydraat beperkt te eten i.v.m. diabetes van mijn man. Je hebt een mooie overzichtelijke website met heerlijke recepten en veel nuttige info.

  18. Yvonne van Laar

    Gisteren- een beetje herfstachtige dag ondanks de zomer- gemaakt en gegeten. We zijn enthousiast! Heb geraspte geitenkaas gebruikt ivm koemelkallergie. Een erg lekker recept.
    Ook gisteren pas deze website ontdekt met de recepten. Ben er blij mee!
    Ga zeker ook het boek kopen.

  19. Heleen van den Heuvel

    Ik heb deze schotel vanavond gemaakt eerlijjk gezegd dacht ik dat het niets zou worden omdat het groentes bevat die ik eigenlijk niet lekker vind.
    Maar wat een verrassing het was heerlijk wat lekker met de room en kaas. Echt een geweldig gerecht.
    Groetjes Heleen

  20. Ik wil deze vanavond maken. Maar ik ben alleen. Kan ik, wat ik over heb, in de diepvries bewaren??

  21. Vandaag gemaakt: heerlijk! wat spekjes en rookworst erbij en daarmee een heerlijke winterschotel! Overigens, wel tijm in het recept, maar niet bij de ingrediënten? Gelukkig stond er nog wat in de tuin (zelfs in december!), anders had ik het zonder moeten doen. Was vast ook lekker geweest. 🙂

  22. Ik heb dit recept gisteren gemaakt en natuurlijk ook gegeten, héérlijk!

    Ik ben erg blij met de puree, want dat kan ik ook bij andere gerechten eten i.p.v aardappels.

    Bedankt hoor, groetjes, Cornelia

    1. Zelf eet ik regelmatig een gemengde puree bij het eten of als topping van een ovenschotel. Pompoen, bloemkool, knolselderij, koolraap, af en toe een beetje wortel. In allerlei combinaties soms met wat kaas erdoor. Je wordt heel creatief na verloop van tijd!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven