Gratin van wortel en prei met knolselderij

Heerlijk herfstig of winterse gratin van wortel en prei met een puree van knolselderij! Wortel en prei zijn beiden al redelijk zoet van smaak. Ook de knolselderij heeft een kruidige zoete smaak, kinderen gaan dit vast ook lekker vinden. Als je een minder zoet gerecht wilt, neem dan koolraap, die is minder zoet en bevat iets minder koolhydraten!

Vergeten groente?

Knolselderij behoort tegenwoordig tot de ‘vergeten groente’, niet zo vergeten als de wortelpeterselie, pastinaak of snijbiet, maar we gebruikten deze knol tot voor kort bijna alleen nog maar in de erwtensoep. Jammer, want er kan zoveel meer met deze wat onooglijke knol! Bijvoorbeeld roosteren in de oven, in de salade, gestoofd of gebakken, of als vervanging voor de aardappel in een stamppot enz. enz.  Drie prachtige recepten krijgt je er vandaag gratis bij.

Probeer ook eens de originele enige echte klassieke Waldorfsalade, deze heerlijk knolselderijmousse, of heb je liever de knolselderij geitenkaas torentjes? Niet vergeten hoor, deze knol!

wortel en prei met knolselderij puree

Gezond

Knolselderij bevat meer mineralen dan vitaminen. Knolselderij staat werkelijk bol van kalium, natrium, fosfor, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn met name van belang voor een goede vochthuishouding. De groente is vochtafdrijvend en dat is dan weer heel aantrekkelijk als je een paar kilo kwijt wilt. Kortom, voldoende redenen om de selderijknol regelmatig een plaats te gunnen op je menu!

Gratin van wortel en prei met knolselderij

Heerlijk winterse gratin van wortel en prei met knolselderijpuree! Vervang knolselderij door koolraap, als je het gerecht minder zoet wilt.
Afdrukken Reacties
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: seizoenen
Voorbereiden: 15 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 35 min

Koolhydraten - hoeveelheid

9,2 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ingrediënten

Kaasaus

Bereiden

  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en maak er blokjes van. Kook de blokjes 15 minuten. Giet af en stamp er een smeuïge puree van met slagroom en een klontje boter. Proef en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Schep de puree in een ovenschaal.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 °C.
  • Schrap de wortelen en snijd dikkere exemplaren in de lengte doormidden, kook eerst 5 minuten. Snijd de prei in stukken die evenlang zijn als de wortelen. Speol de prei en kook samen met de wortelen nog 5 minuten. Of iets langer tot ze gaar zijn. Giet de groenten af en snijd de prei overlangs in stukken.
  • Leg de wortels en prei om en om op de puree en bestrooi met met tijm en peper.
  • Smelt ¾ van de kaas in de slagroom en giet de kaassaus over de wortel en prei. De rest van de geraspte kaas (¼) gaat bovenop.
  • Bak 15-20 minuten of tot alles goudgeel begint te kleuren.
  • Serveer met een (vega) rookworst om de winterse sfeer te benadrukken. Voor de frisheid had ik er een kleine wortelsalade bij gemaakt met citroensap en sesamzaad. Eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

 



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 reacties op “Gratin van wortel en prei met knolselderij”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.4K Shares
Share614
Pin739
Tweet