Gratin van wortel en prei met knolselderij

Heerlijk herfstig of winterse gratin van wortel en prei met een puree van knolselderij! Wortel en prei zijn beiden al redelijk zoet van smaak. Ook de knolselderij heeft een kruidige zoete smaak, kinderen gaan dit vast ook lekker vinden. Als je een minder zoet gerecht wilt, neem dan koolraap, die is minder zoet en bevat iets minder koolhydraten!

 

 

Vergeten groente?
Knolselderij behoort tegenwoordig tot de ‘vergeten groente’, niet zo vergeten als de wortelpeterselie, pastinaak of snijbiet, maar we gebruikten deze knol tot voor kort bijna alleen nog maar in de erwtensoep. Jammer, want er kan zoveel meer met deze wat onooglijke knol! Bijvoorbeeld roosteren in de oven, in de salade, gestoofd of gebakken, of als vervanging voor de aardappel in een stamppot enz. enz.  Drie prachtige recepten krijgt je er vandaag gratis bij.

Probeer eens de originele enige echte klassieke Waldorfsalade, deze heerlijk knolselderijmousse, of heb je liever de knolselderij geitenkaas torentjes? Niet vergeten hoor, deze knol!

wortel en prei met knolselderij puree

 

Gezond
Knolselderij bevat meer mineralen dan vitaminen. Knolselderij staat werkelijk bol van kalium, natrium, fosfor, magnesium en calcium. Deze mineralen zijn met name van belang voor een goede vochthuishouding. De groente is vochtafdrijvend en dat is dan weer heel aantrekkelijk als je een paar kilo kwijt wilt. Kortom, voldoende redenen om de selderijknol regelmatig een plaats te gunnen op je menu!

 Klik voor vergrotingen:

Zo maak je de gratin van wortel en prei met knolselderijpuree

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Gratin van wortel en prei met knolselderij

Door Anna-Karina Geplaatst november 20, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 9,2 per portie (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 50 minuten

Heerlijk winterse gratin van wortel en prei met knolselderijpuree! Vervang knolselderij door koolraap, als je het gerecht minder zoet wilt.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de knolselderij in plakken en schil de plakken. Dat is veel handiger dan zo'n onhandelbare knol schillen! Maak er blokjes van en kook ze in ca. 15 minuten goed gaar. Giet af, voeg een scheut slagroom en een klontje boter toe. Stamp er een smeuïge puree van, breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Doe de puree onderin een ovenschaal. Bovenop kan ook, maar ik vind de zebra van wortels en prei bovenop leuker.
  2. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 graden hetelucht.
  3. Schrap de wortelen en snijd dikke exemplaren in de lengte doormidden. Kook 5 min. voor met zout en tijm in het kookwater.
  4. Snijd de prei in stukken die even lang zijn als je wortelen. Was de hele stukken prei en kook samen met de wortelen nog 5 minuten. De precieze kooktijd is afhankelijk van de dikte van de wortelen en de dikte van je prei. Kook de groenten met een 'bite', dus niet te gaar. Giet de groenten af en snijd de prei overlangs in stukken.
  5. Leg de halve wortels en halve stukken prei om en om op de knolselderijpuree en bestrooi met met tijm en peper.
  6. Smelt 75 gram kaas in de slagroom en giet over de wortel en prei. Top de schotel af met rest van de kaas (25 gram).
  7. Bak het gerecht in 15-20 minuten mooi goudgeel.
  8. Serveer met een (vega) rookworst om de winterse sfeer te benadrukken. Voor de frisheid had ik er een kleine wortelsalade bij gemaakt met citroensap en sesamzaad. Eet smakelijk!
  9. TIP 1: wortels schrappen doe ik met een schoon (nieuw) schuursponsje.
  10. Tip 2: Gekookte prei snijden is best lastig, gebruik een voldoende lang en goed scherp mes en een vork om niet weg te glijden.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

31 gedachten over “Gratin van wortel en prei met knolselderij”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.14K Shares
Share443
Pin695
Tweet