gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Gratin van pompoen en knolselderij

Deze gratin van pompoen en knolselderij is mild, ongelooflijk romig en zacht, dat combineert geweldig met de garnalenspiesjes. Bovendien ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit zo’n oranje zebra op je bordje, vind je niet? We werden geïnspireerd door een Frans gerecht dat heet “Pommes Anna”, daarbij worden flinterdunne plakjes aardappel gestapeld en gegaard in veel boter in de oven. Hans en ik bedachten dat je iets dergelijks ook heel goed met plakjes knolselderij en pompoen zou kunnen maken. En dat klopt hoor! Het origineel is nogal bewerkelijk. Dus ook de methode moest simpeler.  Even voorgaren, vaststeken met een prikkertje en vervolgens garen in een laag room. Zo is onze gratin van pompoen en knolselderij geboren. We hebben ervan gesmuld, dus we kunnen ‘m van harte aanbevelen! In deze vorm bevatten het hele gerecht 12.6 gram koolhydraten per portie

Advertentie

Originele Pommes Anna

n het originele 19e -eeuwse gerecht worden de aardappelplakjes in een vorm gestapeld en overgoten met geklaarde boter. De vorm wordt om de tien minuten gekeerd zodat een soort aardappelcake ontstaat.  Er bestaat zelfs een speciale dubbele ovenschaal voor. De schaal is gemaakt van koper en heet la cocotte à pommes Anna en bestaat uit twee helften die in elkaar passen, zodat het geheel met de inhoud kan worden omgekeerd tijdens het koken. Wel een heel mooi ding hoor!

la cocotte à pommes Anna

Lekkerder

Er is, volgens Wikipedia, trouwens nog steeds onduidelijk naar welke Anna het gerecht precies is vernoemd. Niet dat dat ons wat uitmaakt, wij vinden onze gratin van pompoen en knolselderij stiekem toch lekkerder. Smaakt zalig met de garnalenspiesjes. Die zijn supersnel gemaakt, voor het feestelijke effect hebben we ze wel even aan een spiesje geregen. De gratin combineert met van alles uitstekend, dus mocht je minder gecharmeerd zijn van garnalen is een vega burger of krokante kip of elk ander stukje vlees ook prima.


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel.
(Gewoon Koolhydraatarm is ook nog te koop, bij Libris,  Bol.com of Bruna en in België via de Standaard Boekhandels, de andere twee niet.)

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm
Actieprijs van 1 april -13 mei
€ 17,50!!

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
Prijs € 23,50

Beperkte voorraad

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje
gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Zo maak je Gratin van pompoen en knolselderij 

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Gratin van pompoen en knolselderij

Geïnspireerd op Pommes Anna: Deze gratin van pompoen en knolselderij is ongelooflijk romig en zacht, bovendien ziet er ook nog eens heel feestelijk uit zo’n oranje zebra op je bordje, vind je niet?
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten

Voedingswaarde

Per portie, inclusief garnalenspies + saus
kcal 607.9 koolhydraten 12.6 geiwitten 24.9 gvetten 48.85 gvezels 7.75 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Garnalen

Saus

Garnering

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Van een flespompoen en knolselderij kun je mooie ronde plakken snijden. Schil de flespompoen en knolselderij en snijd er flinterdunne plakjes van. Dat gaat het best met een mandoline. Kook de plakjes kort (2 – 3 minuten) voor in water met een bouillonblokje. Spoel koud af en laat goed uitlekken.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een niet te groot ovenschaaltje klaar.
  • Stapel de plakjes om en om en snijd ze doormidden. Zet ze rechtop in de ovenschaal en steek er een prikkertje door.
  • Meng slagroom met kerrie, komijn en peper en zout en giet het roommengsel over de geregen plakjes zodat ze voor een groot deel onder staan. Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak 20 minuten in de oven of tot de plakjes helemaal gaar zijn. Hoe dikker je plakjes hoe langer in de oven.

Garnalenspiesjes

  • Bak ondertussen de garnalen en roer de ingrediënten voor het yoghurtsausje door elkaar.
  • Rijg drie garnalen per persoon aan een spiesje en serveer met het yoghurtsausje en de gratin. Strooi er nog wat verse dille over. Smullen maar!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




20 gedachten over “Gratin van pompoen en knolselderij”

  1. Kan ik dit ook om en om leggen in een ovenschaal en dan de bouillon en slagroom er over heen, net zoal bij de knolselderij gratin?

  2. Gisteren het recept gemaakt. Ik heb alleen een gewone pompoen gebruikt, voor de smaak.
    Knolselderij en pompoen in dunnen plakjes gesneden en om en om in een ovenschaal gelegd, hierop de saus en kaas gedaan. Tegelijkertijd zalm in een aparte schaal in de oven.
    Erg lekker allemaal.

  3. vanhaesebroucke dorine

    Wel, dit stond vanavond op tafel en het was super lekker !
    Zeker voor herhaling vatbaar 🙂

    Bedankt Anna-Karina

  4. Ik heb op de reuze garnalen geklikt maar krijg geen vervanging, dus zie het niet in het recept.

    1. Het staat toch echt in de tekst: “De gratin combineert met van alles uitstekend, dus mocht je minder gecharmeerd zijn van garnalen is een vega burger of krokante kip of elk ander stukje vlees ook prima. “

  5. Aangezien dat ik en mijn man de griep hebben en wij al veel in huis hebben gehaald.
    Ga ik dat zo maken met alleen knolselderij ,snijbonen en zalm.
    Gisteren en eergisteren puree met boerenkool gegeten daarvoor ook knolselderij puree met hutspot
    heerlijk. Ook ik heb jou boek maar vind de website erg leuk.?????????

  6. Wat een heerlijk recept.
    Dit ga ik ook maken.
    We eten iedere dag wel iets uit jouw kookboek of van jouw website. De verhalen vi d ik ook zo leuk en gezellig. Toppie

  7. annemiek van de pol

    Goedemiddag,
    Lijkt me weer een prachtig gerecht en ik ga het zeker uitproberen! Maar waar haal jij de paprikavlokken? Ik heb al in diverse winkels gekeken maar niet gevonden….

  8. Elly Jonkman

    Mmm , wat een lekker recept !
    Krijg er honger van .
    Wordt deze week gemaakt , bedankt !

  9. Yolande Slooter

    Wat lijkt mij dit heerlijk! Dank je wel weer voor het mooie recept. En wat is de website mooier gemaakt!
    Altijd een feestje om te lezen en zoeken naar de recepten. Ik heb je boek maar kijk toch steeds graag online ook. Succes en een fijne dag,

    Vrr gr Yolande

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven