gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Gratin van pompoen en knolselderij

Deze gratin van pompoen en knolselderij is mild, ongelooflijk romig en zacht, dat combineert geweldig met de garnalenspiesjes. Bovendien ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit zo’n oranje zebra op je bordje, vind je niet? We werden geïnspireerd door een Frans gerecht dat heet “Pommes Anna”, daarbij worden flinterdunne plakjes aardappel gestapeld en gegaard in veel boter in de oven. Hans en ik bedachten dat je iets dergelijks ook met plakjes knolselderij en pompoen zou kunnen maken. Het origineel is nogal bewerkelijk. Dus ook de methode moest simpeler.  Even voorgaren, vaststeken met een prikkertje en vervolgens garen in een laag room. Zo is onze gratin van pompoen en knolselderij geboren. We hebben ervan gesmuld, dus we kunnen ‘m van harte aanbevelen!

Originele Pommes Anna

In het originele 19e eeuwse gerecht worden de aardappelplakjes in een vorm gestapeld en overgoten met geklaarde boter. De vorm wordt om de tien minuten gekeerd zodat een soort aardappelcake ontstaat. 

Er bestaat zelfs een speciale dubbele ovenschaal voor. De schaal is gemaakt van koper en heet la cocotte à pommes Anna en bestaat uit twee helften die in elkaar passen, zodat het geheel met de inhoud kan worden omgekeerd tijdens het koken.
Wel een heel mooi ding hoor!

 

Lekkerder

Er is, volgens Wikipedia, trouwens nog steeds onduidelijk naar welke Anna het gerecht precies is vernoemd. Niet dat dat ons wat uitmaakt, wij vinden onze gratin van pompoen en knolselderij stiekem toch lekkerder. Smaakt zalig met de garnalenspiesjes. Die zijn supersnel gemaakt, voor het feestelijke effect hebben we ze wel even aan een spiesje geregen. De gratin combineert met van alles uitstekend, dus mocht je minder gecharmeerd zijn van garnalen is een vega burger of krokante kip of elk ander stukje vlees ook prima.

 

 gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

 

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

 

Kijk hier voor meer lekkers met pompoen.

Zo maak je Gratin van pompoen en knolselderij 

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Gratin van pompoen en knolselderij

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Door Anna-Karina Geplaatst maart 6, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 12 gr khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 45 minuten

Geïnspireerd op Pommes Anna: Deze gratin van pompoen en knolselderij is ongelooflijk romig en zacht, bovendien ziet er ook nog eens heel feestelijk uit zo'n oranje zebra op je bordje, vind je niet?

Ingrediënten

Bereiding

  1. Van een flespompoen kun je mooie ronde plakken snijden. Schil de flespompoen en knolselderij en snijd er flinterdunne plakjes van. Dat gaat het best met een mandoline. Kook de plakjes kort (2-3 minuten) voor in water met een bouillonblokje. Spoel koud af en laat uitlekken.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en zet een niet te groot ovenschaaltje klaar.
  3. Stapel de plakjes om en om en snijd ze doormidden. Zet ze rechtop in de ovenschaal en steek er een prikkertje door.
  4. Meng slagroom met kerrie, komijn en peper en zout en giet het mengsel over de geregen plakjes zodat ze voor een groot deel onder staan. Bestrooi met de geraspte kaas.
  5. Bak 20 minuten in de oven of tot de plakjes helemaal gaar zijn. Hoe dikker je plakjes hoe langer in de oven.
  6. GARNALENSPIESJES
    Bak ondertussen de garnalen en meng de ingrediënten voor het yoghurtsausje door elkaar.
  7. Rijg drie garnalen per persoon aan een spiesje en serveer met het yoghurtsausje en de gratin. Strooi er nog wat verse dille over en smullen maar!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 gedachten over “Gratin van pompoen en knolselderij”

Ken je onze twee kookboeken al?
twee kookboeken koolhydraatarm