Gratin van pompoen en knolselderij

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Deze gratin van pompoen en knolselderij is mild, ongelooflijk romig en zacht, dat combineert geweldig met de garnalenspiesjes. Bovendien ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit zo’n oranje zebra op je bordje, vind je niet? We werden geïnspireerd door een Frans gerecht dat heet “Pommes Anna”, daarbij worden flinterdunne plakjes aardappel gestapeld en gegaard in veel boter in de oven. Hans en ik bedachten dat je iets dergelijks ook heel goed met plakjes knolselderij en pompoen zou kunnen maken. En dat klopt hoor! Het origineel is nogal bewerkelijk. Dus ook de methode moest simpeler.  Even voorgaren, vaststeken met een prikkertje en vervolgens garen in een laag room. Zo is onze gratin van pompoen en knolselderij geboren. We hebben ervan gesmuld, dus we kunnen ‘m van harte aanbevelen! In deze vorm bevatten het hele gerecht 12.6 gram koolhydraten per portie

Originele Pommes Anna

In het originele 19e eeuwse gerecht worden de aardappelplakjes in een vorm gestapeld en overgoten met geklaarde boter. De vorm wordt om de tien minuten gekeerd zodat een soort aardappelcake ontstaat. 

Er bestaat zelfs een speciale dubbele ovenschaal voor. De schaal is gemaakt van koper en heet la cocotte à pommes Anna en bestaat uit twee helften die in elkaar passen, zodat het geheel met de inhoud kan worden omgekeerd tijdens het koken.
Wel een heel mooi ding hoor!

Lekkerder

Er is, volgens Wikipedia, trouwens nog steeds onduidelijk naar welke Anna het gerecht precies is vernoemd. Niet dat dat ons wat uitmaakt, wij vinden onze gratin van pompoen en knolselderij stiekem toch lekkerder. Smaakt zalig met de garnalenspiesjes. Die zijn supersnel gemaakt, voor het feestelijke effect hebben we ze wel even aan een spiesje geregen. De gratin combineert met van alles uitstekend, dus mocht je minder gecharmeerd zijn van garnalen is een vega burger of krokante kip of elk ander stukje vlees ook prima.

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje

Kijk hier voor meer lekkers met pompoen.

Zo maak je Gratin van pompoen en knolselderij 

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Gratin van pompoen en knolselderij

gratin van pompoen en knolselderij met garnalenspiesje
Door: Anna-Karina van Denderen
Geïnspireerd op Pommes Anna: Deze gratin van pompoen en knolselderij is ongelooflijk romig en zacht, bovendien ziet er ook nog eens heel feestelijk uit zo'n oranje zebra op je bordje, vind je niet?
5 van 2 stemmen

Voedingswaarde

Per portie, inclusief garnalenspies + saus
calorieën 607.9 kcalkoolhydraten 12.6 geiwitten 24.9 gvetten 48.85 gvezels 7.75 g
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

Ingrediënten

Garnalen

Saus

Garnering

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Van een flespompoen en knolselderij kun je mooie ronde plakken snijden. Schil de flespompoen en knolselderij en snijd er flinterdunne plakjes van. Dat gaat het best met een mandoline. Kook de plakjes kort (2 - 3 minuten) voor in water met een bouillonblokje. Spoel koud af en laat goed uitlekken.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een niet te groot ovenschaaltje klaar.
  • Stapel de plakjes om en om en snijd ze doormidden. Zet ze rechtop in de ovenschaal en steek er een prikkertje door.
  • Meng slagroom met kerrie, komijn en peper en zout en giet het roommengsel over de geregen plakjes zodat ze voor een groot deel onder staan. Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak 20 minuten in de oven of tot de plakjes helemaal gaar zijn. Hoe dikker je plakjes hoe langer in de oven.

Garnalenspiesjes

  • Bak ondertussen de garnalen en roer de ingrediënten voor het yoghurtsausje door elkaar.
  • Rijg drie garnalen per persoon aan een spiesje en serveer met het yoghurtsausje en de gratin. Strooi er nog wat verse dille over. Smullen maar!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme recepten

Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!

Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm Kookboek - Gewoon Koolhydraatarm Kookboek - Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties