granita van citroen

Granita van citroen, koolhydraatarm

Net als citroen zit ook deze suikervrije granita boordevol vitamines en antioxidanten. Het hele fruit van de citroen, dus van schil tot vruchtvlees is goed voor je. Daarom is het nuttig om ze regelmatig te verwerken in je menu, ook als je koolhydraatarm eet. Maar citroenen zo eten? Ik denk dat maar weinig mensen dat echt een feestje vinden. Gelukkig kunnen we het nuttige met het aangename verenigen in dit koolhydraatarme granita recept. Helemaal perfect bij de zomerse temperaturen van afgelopen dagen!

Wat is granita eigenlijk?

Granita is niet volledig bevroren zoals echt ijs of een sorbet. Daarom kun je granita ook makkelijk zonder ijsmachine maken. Granita is van origine een Italiaans halfbevroren nagerecht op basis van water met heel veel suiker en meestal een smaakmaker in vorm van fruit. De granita hoeft minder lang in de diepvries dan ijs, omdat het halfbevroren verorberd wordt. Voor mooie ijskristallen is het wel van belang dat je regelmatig roert. Doe je dat niet dan krijg je één groot waterijsje. ook lekker daar niet van. Maar dat eet het minder gezellig.

Advertisements

Granita is echt een makkie om te maken, al moet je wel even de tijd inplannen om een paar keer de ijskristallen door te roeren. De granita enorm verfrissend als dessert of gewoon zo tussendoor op zomerse dagen. Een andere leuke bijkomstigheid is dat alles naar citroen ruikt; niet alleen de keuken, maar ook je handen ruiken aangenaam fris & fruitig na het maken van deze heerlijk frisse granita!

Citroen in een koolhydraatarm menu

Als je koolhydraatarm eet wordt het eten van fruit door velen afgeraden. Jammer want een bescheiden hoeveelheid fruit past prima in een gezond en gevarieerd koolhydraatarm menu. De ene vrucht bevat echter veel meer koolhydraten dan de andere vrucht. We hebben ooit eens een fruitlijst opgesteld. Daarin kun je mooi zien wat de verschillen zijn en je eigen afweging maken bij het kiezen. Citroen staat met 3 koolhydraten per 100 gram (NEVO) helemaal bovenaan! Wat ons betreft kunt je gerust wat citroensap of -rasp toe voegen aan je voeding. Gebruik het in je saladedressing, of stop een schijfje citroen in je watertje. En als je hoogzomer zin hebt in écht een heerlijk verfrissend dessert maak je deze prachtige citroen granita.

granita van citroen

	granita van citroen

granita van citroen

Gezondheidsvoordelen van citroenen

Het regelmatig innemen van citroen kan je ook nog eens op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Toch een leuk idee, als je van je glaasje granita snoept? Diverse onderzoekers claimen allerlei gezondheidsvoordelen, wij noemen er slechts een paar.

Ten eerste heeft voldoende water drinken een gunstig effect op je stofwisseling. Je glaasje water wordt een stuk minder saai als je af en toe een schijfje citroen toevoegt aan je water, zodat je makkelijker voldoende drinkt.  Daarnaast geeft de pectine in de citroen je langer een verzadigd gevoel. Maar let echter wel op, drink liever niet elke dag de hele dag door water met citroen. Want daar heeft je tandglazuur enorm van te lijden. Een rietje helpt daar niet echt tegen omdat de zuren in je mondholte aanwezig blijven. 

Daarnaast zou de hoeveelheid citraat in citroenen helpen tegen het aanmaken van nierstenen. Verder worden ze als  bloeddrukverlagend gezien en de vitamine C heeft ook een gunstige invloed op je cholesterol. En alsof dat niet genoeg is heeft de citroen antioxiderende eigenschappen, die staan erop bekend dat ze ontstekingsremmend zijn. En minder ontstekingen betekent een enorme verbetering van je algehele gezondheid.

Kortom: Voeg regelmatig iets van deze gezonde vrucht toe aan je menu! Met deze smakelijke granita geen straf lijkt me?

Kijk hier voor meer leuk ijs.

Zo maak je deze granita van citroen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Granita van citroen, koolhydraatarm


granita van citroen

Door Anna-Karina Geplaatst april 24, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
  • Koolhydraten: 0,5 gr koolhydraten per portie (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Granita is echt een makkie om te maken, al moet je wel even de tijd inplannen om een paar keer de ijskristallen door te roeren. De granita is perfect en enorm verfrissend als dessert of gewoon zo tussendoor op zomerse dagen.

Ingrediënten

  • rasp en sap van 2 stuks biologische citroen 2 khd
  • zoetstof 0 khd Greensweet erythritol naar eigen smaak
  • 500 ml water

Bereiding

  1. Boen de schil van de citroenen schoon en rasp de schil eraf. Niet het witte spul daaronder dat is bitter! Pers de citroenen uit en meng de citroenrasp en verwarm het met 500 ml water. Breng goed op smaak met zoetstof. Zeef de vloeistof en doe over in een diepvriesbestendige bak. Zet 1,5-2 uur in de diepvries en roer elk half uur even door.
  2. Serveer de granita als dessert of verkoeling op een zomerse dag. Geef er zowel een lepeltje als een rietje bij.
  3. NB: De oorsprong van erythritol wordt als koolhydraat beschouwd maar in het lichaam niet opgenomen als een koolhydraat, het wordt dus ook niet omgezet in energie en vandaar we 0 netto koolhydraten rekenen. Erythritol past dus binnen een koolhydraatarme leefstijl en is geschikt voor diabetici.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 reacties op “Granita van citroen, koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

303 Shares
Share197
Pin106
Tweet