Gevulde tomaat met Hollandse garnalen 9

gevulde tomaat met Hollandse garnalen

Een altijd-succes-en-snel-klaar-recept voor een overheerlijke, gevulde tomaat met Hollandse garnalen. Garnalen hebben hebben een laag gehalte aan koolhydraten en een relatief hoog percentage eiwitten. Per 100 gram zit er 0.2 gram koolhydraten in, en 20,5 gram eiwitten.  Hierdoor passen ze erg goed in ons koolhydraatarme dieet*). De vulling van garnalen maakte ik lekker pittig met extra tabasco, dat zou natuurlijk ook met verse rode peper kunnen. Het gerechtje is ideaal om te gebruiken als lunch, voorgerechtje of als hartig tussendoortje. Zo’n gevulde tomaat ziet er sowieso al gezellig uit, vind je niet? Ik nam een klein model gewone tomaat maar je kunt voor borrelhapjes beter ‘eenhaps’ tomaatjes nemen. Helemaal feestelijk is het als je verschillende kleuren tomaatjes neemt.

Puur goud

De teelt van tomaten is voor Nederland big business. Tegenwoordig zijn er naar schatting meer dan driehonderd gangbare Nederlandse tomatensoorten – en is een kilo tomatenzaad (2017: zo’n € 55.000,00!) duurder dan een kilo goud. Onder andere dankzij enorme efficiëntie in de teelt en en de logistiek was ‘onze’ tomaat in 2017 populairder dan ooit. (CBS en Wageningen University & Research). De Nederlandse tomatenopbrengst was in 2017 drie keer hoger dan in Spanje waar de grootste concurrentie vandaan komt.  Lees er alles over in dit Volkskrant artikel.

gevulde tomaat met Hollandse garnalen

Warm of koud gevulde tomaat

Er gaat vaak tomaat in de salade, maar doe het eens andersom: salade in de tomaat dus! Je salade ziet er dan direct wat leuker uit als je het serveert als gevulde tomaat. En meer moeite kost het niet. Elders op de website vind je ook de Grove tonijnsalade in tomaat. Maar we hebben ook al eens heerlijke warme gevulde tomaten gemaakt: tomaat spinazie met heel ei en de Gevulde tomaten uit de oven

Kijk ook eens naar:

*) Sommige mensen gaan steigeren als je het woord dieet gebruikt in combinatie met koolhydraatarm. Zij menen dat een dieet iets tijdelijks is, terwijl je koolhydraatarm voor de rest van leven als nieuwe leefstijl zou moeten zien.  Taalkundig beschouwd is het woord dieet niks meer of minder dan “een set eetregels’. En zo bezien is koolhydraatarm dus wel degelijk een ‘dieet’. Je houdt je namelijk aan bepaalde regels omtrent voeding. Je eet weinig koolhydraten, geen brood, geen pasta enz. Wij gebruiken daarom alle vormen naast elkaar en schuwen het woordje dieet niet.

gevulde tomaat met Hollandse garnalen

Zo maak je Gevulde tomaat met Hollandse garnalen

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Gevulde tomaat met Hollandse garnalen

gevulde tomaat met Hollandse garnalen

Door Anna-Karina Geplaatst mei 15, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 stuks
  • Koolhydraten: 3,5 gr khd per stuk (4 stuks uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten

Een altijd-succes-receptje voor een overheerlijke, gevulde tomaat met Hollandse garnalen. De vulling van garnalen maakte ik lekker pittig met extra tabasco, dat zou natuurlijk ook met verse rode peper kunnen. Het gerechtje is ideaal om te gebruiken als lunch, voorgerechtje of als hartig tussendoortje.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Klop voor de cocktailsaus de slagroom lobbig.Meng dat met de tomatenketchup, mayonaise, citroensap en een paar druppels tabasco. Proef en breng op smaak met peper en zout. Voeg meer tabasco toe als je van pittig houdt.
  2. Snijd een dakje van de tomaten en hol ze uit met een meloenboortje. Snijd ook een dun plakje van de onderkant, zodat ze stevig rechtop kunnen staan.
  3. Meng beetje bij beetje de saus door de garnalen, tot je vindt dat het genoeg is. Vul de tomaten met de garnalen en plaats ze op een bordje met mesclun sla. Bestrooi met paprikapoeder en knip er wat bieslook over.
  4. Lunchportie: 2 stuks per persoon
    Voorgerecht 1 tomaat per persoon

    Neem in plaats van mesclun ook eens rucola of veldsla.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 gedachten over “Gevulde tomaat met Hollandse garnalen