Gevulde courgette met wortelpeterselie

gevulde courgette met wortelpeterselie

Wat een bijzonder geurig gerecht is het toch deze gevulde courgette met wortelpeterselie. Wat hebben wortelpeterselie (of peterseliewortel), schorseneren, pastinaak, knolselderij, koolraap, knolraap en koolrabi met elkaar gemeen? Ze vallen onder de zogeheten ‘vergeten groenten’. Voor mij zijn deze groenten niet zo vergeten. Ik ben er dol op! Ik ben mijn leven lang ook een regelmatige klant bij natuurvoedingswinkels, vroeger ‘reformwinkel’. Ze liggen daar sinds de jaren ’80 al gewoon tussen de aardappels en spruitjes.

Bovendien heb ik jaren zo’n wekelijks groente-abonnement gehad, daar zaten ze ook in, met lekkere recepten erbij. Omdat er niet zoveel telers waren die ze verbouwden zag je het bij een gewone supermarkt niet echt  op de versafdeling. Tegenwoordig staan deze groenten steeds vaker op de menukaart van de betere restaurants en vind je ze ook bij Lidl & AH. Wel zo makkelijk! Mijn heer Hans kocht deze wortelpeterselie bij Deen. Een halve gevulde courgette bevat 7.2 gram koolhydraten. Neem 2 helften als hoofdmaaltijd, of 1 helft met een kleine salade, een smeuïge puree of een portie vlees erbij.

Voedingswaarde van wortelpeterselie (of peterseliewortel)

Er is veel verwarring over… In Nederland is de wortelpeterselie niet echt ingeburgerd en komt ook niet voor in de database van NEVO/RIVM. Volgens de Poolse en Amerikaanse database bevat wortelpeterselie per 100 g: calorieën 36 kcal, koolhydraten 2.7 g, eiwitten 3 g, vetten 0.8 g, vezels 3.3 g. Peterseliewortel wordt vaak gebruikt in een groentebouillon. Gezond is het ook, want het neutraliseert namelijk een opgeblazen gevoel, helpt bij de bestrijding van blaasontsteking, bestrijdt reumatische aandoeningen (zou ik het daarom zo lekker vinden?), is vochtafdrijvend en heeft een positief effect op de nieren. Niet te verwarren met pastinaak:

verschil-tussen-wortelpeterselie-peterseliewortel-pastinaak

Bomvol smaak

Vandaag dus gevulde courgette met wortelpeterselie: courgette, een paar tomaatjes, blokjes wortelpeterselie en knolselderij. Knolselderij kennen de meeste mensen wel vanwege de erwtensoep en tegenwoordig van knolselderijfrietjes. Daar hoeven verder weinig kruiden of specerijen bij, dan proef je goed de smaak van de verschillende ingrediënten. Ik vind de Provençaalse kruiden en een snufje paprikapoeder voldoende bij deze gevulde courgette. In mijn Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, dat is echt geweldig bij deze bijzondere ‘vergeten’ smaken! Wij aten het, zonder iets anders, met zijn tweeën, maar dat was teveel. Dit is zeker voldoende voor 4 personen als je er een salade of puree bij serveert bijvoorbeeld.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gevulde courgette met wortelpeterselie

Zo maak je gevulde courgette met wortelpeterselie

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Gevulde courgette met wortelpeterselie

gevulde courgette met wortelpeterselie
Door: Anna-Karina van Denderen
In de Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, echt geweldig bij deze bijzondere ‘vergeten’ smaken in de gevulde courgette met wortelpeterselie!
4.58 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min

Voedingswaarde

Per helft
kcal 143.53 koolhydraten 7.2 geiwitten 8.05 gvetten 8.6 gvezels 4.95 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 halve

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Serveren

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden, hol ze uit en bestrooi ze met zout en zet 15 minuten apart. Spoel ze af en dep ze goed droog.
  • Snijd wortelpeterselie, knolselderij en tomaat zoals aangegeven. Rasp de kaas.
  • Bak wortelpeterselie, knolselderij en tomaat 3 minuten aan in wat boter of olie. Voeg Provençaalse kruiden en pimentón toe en roer om. Laat op zacht vuur met deksel op de pan 15 minuten zachtjes garen. Voeg zo nodig wat water toe, proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Verdeel het groentemengsel over de courgette-helften, leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Bedek met de geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven of tot de courgette beetgaar is en de kaas begint te bruinen.
  • Snijd ondertussen peterselie fijn. Bestrooi de gevulde courgette met peterselie en eet smakelijk!

Portiegrootte

  • Neem 2 helften als hoofdmaaltijd, of 1 helft met een kleine salade, een smeuïge puree of een portie vlees erbij.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top