Wat een bijzonder geurig gerecht is het toch deze gevulde courgette met wortelpeterselie. Wat hebben wortelpeterselie (of peterseliewortel), schorseneren, pastinaak, knolselderij, koolraap, knolraap en koolrabi met elkaar gemeen? Ze vallen onder de zogeheten ‘vergeten groenten’. Voor mij zijn deze groenten niet zo vergeten. Ik ben er dol op! Ik ben mijn leven lang ook een regelmatige klant bij natuurvoedingswinkels, vroeger ‘reformwinkel’. Ze liggen daar sinds de jaren ’80 al gewoon tussen de aardappels en spruitjes.
Bovendien heb ik jaren zo’n wekelijks groente-abonnement gehad, daar zaten ze ook in, met lekkere recepten erbij. Omdat er niet zoveel telers waren die ze verbouwden zag je het bij een gewone supermarkt niet echt op de versafdeling. Tegenwoordig staan deze groenten steeds vaker op de menukaart van de betere restaurants en vind je ze ook bij Lidl & AH. Wel zo makkelijk! Mijn heer Hans kocht deze wortelpeterselie bij Deen. Een halve gevulde courgette bevat 7.2 gram koolhydraten. Neem 2 helften als hoofdmaaltijd, of 1 helft met een kleine salade, een smeuïge puree of een portie vlees erbij.
Voedingswaarde van wortelpeterselie (of peterseliewortel)
Er is veel verwarring over… In Nederland is de wortelpeterselie niet echt ingeburgerd en komt ook niet voor in de database van NEVO/RIVM. Volgens de Poolse en Amerikaanse database bevat wortelpeterselie per 100 g: calorieën 36 kcal, koolhydraten 2.7 g, eiwitten 3 g, vetten 0.8 g, vezels 3.3 g. Peterseliewortel wordt vaak gebruikt in een groentebouillon. Gezond is het ook, want het neutraliseert namelijk een opgeblazen gevoel, helpt bij de bestrijding van blaasontsteking, bestrijdt reumatische aandoeningen (zou ik het daarom zo lekker vinden?), is vochtafdrijvend en heeft een positief effect op de nieren. Niet te verwarren met pastinaak:
Bomvol smaak
Vandaag dus gevulde courgette met wortelpeterselie: courgette, een paar tomaatjes, blokjes wortelpeterselie en knolselderij. Knolselderij kennen de meeste mensen wel vanwege de erwtensoep en tegenwoordig van knolselderijfrietjes. Daar hoeven verder weinig kruiden of specerijen bij, dan proef je goed de smaak van de verschillende ingrediënten. Ik vind de Provençaalse kruiden en een snufje paprikapoeder voldoende bij deze gevulde courgette. In mijn Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, dat is echt geweldig bij deze bijzondere ‘vergeten’ smaken! Wij aten het, zonder iets anders, met zijn tweeën, maar dat was teveel. Dit is zeker voldoende voor 4 personen als je er een salade of puree bij serveert bijvoorbeeld.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je gevulde courgette met wortelpeterselie
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Gevulde courgette met wortelpeterselie
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 500 g courgette, 2 stuks schoon, uithollen
- 250 g wortelpeterselie, geschild in blokjes
- 100 g knolselderij, geschild in blokjes
- 175 g tomaat, zonder pitjes in in stukjes
- 75 g geraspte kaas, 0 khd indien zelf geraspt
- 10 g roomboter, of ander bakvet
- 2 tl Provençaalse kruiden
- snufje pimentón, paprikapoeder (gerookt)
- peper en zout
Serveren
- handje platte peterselie, vers gehakt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Snijd de courgettes in de lengte doormidden, hol ze uit en bestrooi ze met zout en zet 15 minuten apart. Spoel ze af en dep ze goed droog.
- Snijd wortelpeterselie, knolselderij en tomaat zoals aangegeven. Rasp de kaas.
- Bak wortelpeterselie, knolselderij en tomaat 3 minuten aan in wat boter of olie. Voeg Provençaalse kruiden en pimentón toe en roer om. Laat op zacht vuur met deksel op de pan 15 minuten zachtjes garen. Voeg zo nodig wat water toe, proef en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
- Verdeel het groentemengsel over de courgette-helften, leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Bedek met de geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven of tot de courgette beetgaar is en de kaas begint te bruinen.
- Snijd ondertussen peterselie fijn. Bestrooi de gevulde courgette met peterselie en eet smakelijk!
Portiegrootte
- Neem 2 helften als hoofdmaaltijd, of 1 helft met een kleine salade, een smeuïge puree of een portie vlees erbij.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Vanavond dit heerlijke recept klaargemaakt, en gegeten: smaakte prima en was bovendien ook nog eens heel goed gelukt! Haha….kan ik maar zelden zeggen, want ik ben en blijf een ‘lousy cook’ ….
Maar wel onze liefste ‘lousy cook’! 🙂
A H verkoopt het ook.
Wortelpeterselie kan je bij Jumbo kopen. Biologisch +/- 500g. Ik heb € 1,99 betaald
Wij zijn gek op gevulde courgette maar aan het uithollen heb ik een hekel, het klusje op zich is prima te doen, alleen die vieze plakkerige laag op je handen na afloop is minder. Waarmee werkt uithollen het beste? Eerder gebruikte ik hiervoor een grote theelepel. Later werd dit een meloenbolletjeslepel ook niet heel ideaal. Tegenwoordig gebruik ik hiervoor een open appelboor dat werkt perfect. Misschien een tip voor anderen.
Wat ik tegenwoordig ook doe, de courgettes zonder vulling zo’n 10 minuten in de oven zetten. In de tussentijd maak ik mijn vulling. De gevulde courgettes hoeven dan nog maar kort in de oven, veelal tot de kaas gesmolten is.
Onze favoriet is courgette gevuld met tonijn, champignons en boursin of andere kruidenkaas. Courgette uithollen, vruchtvlees fijn snijden, champignons in plakjes snijden. Tonijn op olie in wok verwarmen, champignons meebakken vervolgens vruchtvlees van courgette toevoegen en even meebakken. Boursin of andere kruidenkaas toevoegen, op smaak brengen met peper, theelepel Jamaican Jerk chicken mix van bekende ‘kruidenboer’ en/of hot pepper sauce, wij houden van pittig, bieslook en eventueel zout. Courgettes hiermee vullen en bestrooien met geraspte kaas. In de oven op 180 graden tot de kaas gesmolten is, mits uitgeholde Courgettes al even zijn voorgegaan in de oven.
Als je geen zin hebt om courgetti te maken kun je de pastasaus ook gebruiken om courgette te vullen. Ik heb nog geen spirelli en kies daarom soms voor deze optie.
Keep up the good work! Jouw recepten zijn echt ideaal en prima aan te passen naar eigen inzicht of ideeën. Ik volg eigenlijk nooit een bestaand recept, maak het mij altijd eigen.
Ik ga nu de gevulde koolrolletjes maken.
Ik heb vanavond dit recept gemaakt, we hebben het samen opgegeten zonder salade of puree. Het was verrukkelijk! Ik heb er ook een foto van op facebook gezet.
Dank je wel Manette, waar staat de foto?
Lekker recept!
We konden nergens wortelpeterselie vinden. Hebben toen pastinaak gebruikt.
Heerlijk.
Dat is wel hoger in khd. maar ook heel lekker.
Wat een super smakelijk gerecht. En eigenlijk vrij snel klaar. Ik had geen knolselderij in huis. In plaats daarvan had ik koolrabi frietjes erbij gedaan.