gevulde courgette met wortelpeterselie

Gevulde courgette met wortelpeterselie

Wat een bijzonder geurig gerecht is het toch deze gevulde courgette met wortelpeterselie. Wat hebben wortelpeterselie (of peterseliewortel), schorseneren, pastinaak, knolselderij, koolraap, knolraap en koolrabi met elkaar gemeen? Ze vallen onder de zogeheten ‘vergeten groenten’. Ik ben er dol op! Voor mij zijn deze groenten niet zo vergeten, ik ben mijn leven lang ook een regelmatige klant bij natuurvoedingswinkels, vroeger ‘reformwinkel’. Ze liggen daar sinds de jaren ’80 al gewoon tussen de aardappels en spruitjes. Bovendien heb ik jaren zo’n wekelijks groente-abonnement gehad, daar zaten ze ook in, met lekkere recepten erbij. Omdat er niet zoveel telers waren die ze verbouwden zag je het bij een gewone supermarkt nooit op de versafdeling. Tegenwoordig staan deze groenten steeds vaker op de menukaart van de betere restaurants en vind je ze ook bij Lidl & AH. Wel zo makkelijk! Mijn Hans kocht deze wortelpeterselie bij Deen.

 

Verschil tussen wortelpeterselie en pastinaak

Wortelpeterselie lijkt uiterlijk erg op pastinaak maar is meestal kleiner en dunner, voelt harder aan en geeft iets meer weerstand bij het snijden. Het belangrijkste verschil in  uiterlijk vind je bij de bladaanzet. Wortelpeterselie loopt daar naar buiten, bij de pastinaak zie je daar een soort ‘kratervorm’ naar binnen (pastINaak). De Wortelpeterselie smaakt iets sterker en kruidiger, pastinaak smaakt weer een stuk zoeter. Er is voor ons wel een heel belangrijk verschil: het aantal koolhydraten! Wortelpeterselie bevat rauw slechts 2,3 gr. khd en pastinaak gemiddeld zo’n 13 gr. khd per 100 gr. Knolselderij kennen de meeste mensen wel vanwege de erwtensoep en tegenwoordig van knolselderijfrietjes.verschil-tussen-pastinaak-peterseliewortel-wortelpeterselie

Vandaag dus gevulde courgette met wortelpeterselie: courgette, een paar tomaatjes, blokjes wortelpeterselie en knolselderij., daar hoeven verder weinig kruiden of specerijen bij, dan proef je goed de smaak van de verschillende ingrediënten. Ik vind het altijd lastig om smaak te beschrijven… Lijkt wel ‘n beetje op wortel maar dan veel kruidiger. Zelf proeven, dat blijft toch het best! Ik vind de Provençaalse kruiden en een snufje paprikapoeder precies goed bij deze gevulde courgette. In mijn Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, dat is echt geweldig bij deze bijzondere ‘vergeten’ smaken! Wij aten het, zonder iets anders, met zijn tweeën, maar dat was teveel. Dit is zeker voldoende voor 4 personen als je er een salade of puree bij serveert bijvoorbeeld.

Nog een andere gevulde courgette!

Klik voor vergrotingen

Zo maak je deze gevulde courgette met wortelpeterselie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Gevulde courgette met wortelpeterselie

gevulde courgette met wortelpeterselie

Door Anna-Karina Geplaatst november 4, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 4helften
  • Koolhydraten: 5,9 gr khd per helft (4helften uit recept)
  • Voorbereiding: 20 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

In de Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, echt geweldig bij deze bijzondere 'vergeten' smaken in de gevulde courgette met wortelpeterselie!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Was de courgettes, snijd in de lengte doormidden, hol ze uit en bestrooi ze met zout en zet 15 minuten apart. Spoel ze daarna af en dep ze droog.
  2. Snijd de groenten zoals aangegeven en rasp de kaas. Bak wortelpeterselie, knolselderij en tomaat 3 minuten aan in wat olie. Voeg Provençaalse kruiden en pimentón toe en roer om. Laat op zacht vuur met deksel op de pan 15 minuten zachtjes garen. Voeg zo nodig wat water toe, proef en breng op smaak met peper en zout.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en doe de afgespoelde en gedroogde courgettehelften in een passende ovenschaal. Verdeel het groentemengsel over de courgette en bedek met de geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven of tot de courgette beetgaar is en de kaas begint te bruinen. Laat even rusten en snijd ondertussen peterselie fijn.
  4. Strooi de peterselie erover en serveer een kleine salade of een smeuïge puree. Eet smakelijk!
  5. Wortelpeterselie of peterseliewortel is goed verkrijgbaar bij een Poolse supermarkt, groentewinkel en soms op de markt. Ze kunnen het ook voor je bestellen als je daar lief om vraagt!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 gedachten over “Gevulde courgette met wortelpeterselie”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

364 Shares
Share258
Pin106
Tweet