gevulde courgette met wortelpeterselie

Gevulde courgette met wortelpeterselie

Wat een bijzonder geurig gerecht is het toch deze gevulde courgette met wortelpeterselie. Wat hebben wortelpeterselie (of peterseliewortel), schorseneren, pastinaak, knolselderij, koolraap, knolraap en koolrabi met elkaar gemeen? Ze vallen onder de zogeheten ‘vergeten groenten’. Voor mij zijn deze groenten niet zo vergeten. Ik ben er dol op! Ik ben mijn leven lang ook een regelmatige klant bij natuurvoedingswinkels, vroeger ‘reformwinkel’. Ze liggen daar sinds de jaren ’80 al gewoon tussen de aardappels en spruitjes. Bovendien heb ik jaren zo’n wekelijks groente-abonnement gehad, daar zaten ze ook in, met lekkere recepten erbij. Omdat er niet zoveel telers waren die ze verbouwden zag je het bij een gewone supermarkt nooit op de versafdeling. Tegenwoordig staan deze groenten steeds vaker op de menukaart van de betere restaurants en vind je ze ook bij Lidl & AH. Wel zo makkelijk! Mijn Hans kocht deze wortelpeterselie bij Deen.

Verschil tussen wortelpeterselie en pastinaak

Wortelpeterselie lijkt uiterlijk erg op pastinaak maar is meestal kleiner en dunner, voelt harder aan en geeft iets meer weerstand bij het snijden. Het belangrijkste verschil in uiterlijk vind je bij de bladaanzet. Wortelpeterselie heeft een kraagje naar buiten. Terwijl de de pastinaak daar een soort ‘kratervorm’ naar binnen binnen heeft (pastINaak). De Wortelpeterselie smaakt iets sterker en kruidiger. Terwijl pastinaak weer een stuk zoeter smaakt en dus ook een stuk meer koolhydraten bevat. Gemiddeld zo’n 13 gram koolhydraten per 100 gram.

verschil tussen wortelpeterselie-peterseliewortel pastinaak koolhydraten

Koolhydraten in wortelpeterselie (peterseliewortel)

Er is veel verwarring over… In Nederland is de wortelpeterselie niet echt ingeburgerd en komt ook niet voor in de database van NEVO/RIVM. Wel in de Poolse database, daar wordt het namelijk echt veel gegeten, als peterseliewortel. Peterseliewortel staat wel bekend als zetmeelrijke groenten. Relatief rijk aan koolhydraten ten opzichte van veel andere groenten, 100 g peterseliewortel levert 10 g koolhydraten, maar dat is inclusief 4,9 voedingsvezels, dus te tellen koolhydraten slechts 5,1! Peterseliewortel wordt vaak gebruikt in een groentebouillon. Gezond is het ook. Het neutraliseert namelijk een opgeblazen gevoel, helpt bij de bestrijding van blaasontsteking, bestrijdt reumatische aandoeningen (zou ik het daarom lekker vinden?), is vochtafdrijvend en heeft een positief effect op de nieren.

Bomvol smaak

Vandaag dus gevulde courgette met wortelpeterselie: courgette, een paar tomaatjes, blokjes wortelpeterselie en knolselderij. Knolselderij kennen de meeste mensen wel vanwege de erwtensoep en tegenwoordig van knolselderijfrietjes. Daar hoeven verder weinig kruiden of specerijen bij, dan proef je goed de smaak van de verschillende ingrediënten. Ik vind de Provençaalse kruiden en een snufje paprikapoeder voldoende bij deze gevulde courgette. In mijn Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, dat is echt geweldig bij deze bijzondere ‘vergeten’ smaken! Wij aten het, zonder iets anders, met zijn tweeën, maar dat was teveel. Dit is zeker voldoende voor 4 personen als je er een salade of puree bij serveert bijvoorbeeld.

Nog een andere gevulde courgette!

 

gevulde courgette met wortelpeterselie

gevulde courgette met wortelpeterselie

Zo maak je gevulde courgette met wortelpeterselie

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


gevulde courgette met wortelpeterselie

Gevulde courgette met wortelpeterselie

door Anna-Karina van Denderen
In de Provençaalse kruiden stop ik een vleugje lavendel, echt geweldig bij deze bijzondere 'vergeten' smaken in de gevulde courgette met wortelpeterselie!
0 van 0 stemmen
Afdrukken Reacties Bewaren
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: ovengerecht
Voorbereiden: 20 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 40 min

Voedingswaarden

7,6 gram koolhydraten per helft (15,2 gram koolhydraten per portie van 2 helften)
Koolhydraten 7.6 g

Uit recept

2 porties

Ingrediënten

Serveren

Bereiden

  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden, hol ze uit en bestrooi ze met zout en zet 15 minuten apart. Spoel ze vervolgens af en dep ze droog.
  • Snijd wortelpeterselie, knolselderij en tomaat zoals aangegeven. Rasp de kaas.
  • Bak wortelpeterselie, knolselderij en tomaat 3 minuten aan in wat olie. Voeg Provençaalse kruiden en pimentón toe en roer om. Laat op zacht vuur met deksel op de pan 15 minuten zachtjes garen. Voeg zo nodig wat water toe, proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en zet een ovenschaal klaar.
  • Verdeel het groentemengsel over de courgette-helften,leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Bedek met de geraspte kaas. Bak 20 minuten in de oven of tot de courgette beetgaar is en de kaas begint te bruinen.
  • Snijd ondertussen peterselie fijn. Strooi de peterselie erover en eet smakelijk!
  • 2 helften als hoofdmaaltijd 1 helft als lunch, serveer er een kleine salade of een smeuïge puree bij voor grote eters.
  • Wortelpeterselie of peterseliewortel is goed verkrijgbaar bij een Poolse supermarkt, groentewinkel en soms op de markt. Ze kunnen het ook voor je bestellen als je daar lief om vraagt!

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


(Gezien 338 keer, 1 vandaag)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lekker recept? Geef sterren!




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 reacties op “Gevulde courgette met wortelpeterselie”

Ken je onze Facebook pagina al?

Like