gevuld speculaas

Gevuld speculaas, suikervrij en koolhydraatarm

Baksels niet zoet, flauw of droog? Daar geef ik je verderop tips voor. Nu de grote kindervriend in zijn stoomboot in Nederland gearriveerd is,  gaan we massaal zelf aan de bak, want suikervrije én koolhydraatarme gevuld speculaas ligt nog niet bij AH in het schap. Na wat experimenteren heb ik een verrukkelijk recept voor jullie om zelf de allerlekkerste koolhydraatarme gevuld speculaas met spijs te kunnen maken. Het amandelspijs recept staat elders op de website, dat gebruik ik ook voor de kerststol en de gevulde speculaas muffins namelijk.

 

Vorm variatie
Ik maakte een vrij grote koek in een cakevorm, daar haal je 24 vierkante stukjes à 2 gr. khd per stuk uit of, als je wat zuiniger snijd, 30 stukjes à 1,5 khd per stuk. Lekker om uit te delen! Je kan natuurlijk ook een andere vorm maken: een staaf of eenhaps muffinvormen vullen, of maak een soort gevulde koek en. Ook qua versiering fantaseer je er algauw meer op los dan ik deed.

gevuld speculaas

Niet zoet, flauw of droog?
Soms hoor ik mensen ‘klagen’ over dat hun baksels niet zoet genoeg zijn, te flauw of te droog. Wat betreft te flauw of niet zoet genoeg: Heel belangrijk is altijd goed proeven. Maak het deeg iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliest de meeste zoetstof  zoetkracht.

Wat betreft te droog:

 • ken je eigen oven, elke oven is anders, lees mijn uitgebreide artikel over het juiste gebruik van de oven!
 • bak maximaal op 175 graden / 160 hetelucht
 • bak nooit te lang
 • baksels met een mengsel van kokosmeel, amandelmeel en lijnzaad blijven vocht opnemen en zijn de volgende dag vaak veel minder droog
 • experimenteer met iets meer vet: roomboter, kokosolie, slagroom (vloeibaar) of Griekse Yoghurt kunnen wonderen doen.

Baksel met ander meel en zoetstof gaan nooit precies hetzelfde worden als baksels met tarwemeel of bloem en suiker. Je moeten willen wennen aan een ander mondgevoel. Maar met koolhydraatarm ‘meel’ kan je ook echt heerlijke dingen maken, niet gelijk opgeven.

 

strooigoed

Pepernoten strooien…
Doodsbang was ik als kind voor God & Sinterklaas, ik dacht echt dat zij mij altijd konden zien. Voor mij waren dat beiden dezelfde types: je moest voor allebei veel te braaf en heel erg lief en 100% eerlijk zijn om die felbegeerde stoel in de hemel te verdienen of de beste cadeautjes van je verlanglijstje te vinden in de wasmand op 5 december! Die angst werd nog eens aangewakkerd door Piet himself.  Een paar avonden voor pakjesavond gebeurde het: Ik nog even in pyjama beneden en dan… plotseling vanuit de aangebouwde serre keihard gebons op de keukendeur, een angstaanjagende basstem: “Zijn hier ook stoute kinderen…?” Mijn vader die dan onmiddellijk riep: “Nee echt niet Piet!” En dan werd er met veel kabaal wat pepernoten en suikergoed naar binnen gegooid vanuit de keuken. Van Piet zelf kregen we nooit meer te zien dan zijn gehandschoende hand. Mijn broer Theo en ik graaiden zo snel mogelijk het snoepgoed van de grond. Tegen de tijd dat we daar mee klaar waren zat ‘Piet’ -onze liefste buurman bleek later- allang aan de koffie bij zijn vrouw! Er zijn dagen dat ik graag nog zó naïef en goedgelovig zou willen zijn…

Zullen we om in de stemming te komen samen een liedje zingen? Heel toepasselijk want het waait hier in Zaandam behoorlijk en de regen striemt langs de ramen, BRRR!

Hoor de wind waait door de bomen,
hier in huis zelfs waait de wind!
Zou de goede Sint nog komen?
Nu hij ‘t weer zo lelijk vindt. (herhalen)

Ja, hij rijdt in donk’re nachten
op zijn paardje, oh zo snel.
Als hij wist hoe zeer wij wachten,
ja gewis, dan kwam hij wel. (herhalen)

kleurenpieten

Zo de stemming zit er lekker in!  Bakken jullie mee?

Klik voor vergrotingen

Zo maak je gevuld speculaas

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Gevuld speculaas, suikervrij en koolhydraatarm


gevuld speculaas

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst november 18, 2015

 • Aantal of hoeveelheid: 24-30 stukjes
 • Koolhydraten: 2 - 1,5 gr. per stukje (24-30 stukjes uit recept)
 • Voorbereiding: 15 minuten
 • Kooktijd: 25 minuten
 • Klaar in: 40 minuten

Na wat experimenteren heb ik een verrukkelijk recept voor jullie om zelf de allerlekkerste koolhydraatarme gevuld speculaas te kunnen maken.

Ingrediënten

Bereiding

 1. Begin met het maken van de suikervrije amandelspijs, ik nam 2x het recept voor een cakevorm van 24x12 cm Voor een grote springvorm 3-4 x het recept maken! Hou de spijs even apart.
 2. KOEKDEEG MAKEN:
  Meng in een ruime kom amandelmeel, kokosmeel, lijnzaadmeel (zelf even grof malen of vijzelen), kruiden, zout (!) en bakpoeder eerst goed door elkaar.
 3. Smelt de boter voor de helft en laat de rest in het gesmolten deel ook vloeibaar worden.
 4. Giet de vloeibare boter bij de droge delen en meng door met een vork, je hebt nu losse korrels. Nu zoetstof erbij, goed doormengen en proeven! Mensen vinden hun baksels soms niet zoet genoeg en te flauw. Waarschijnlijk heb je er dan toch niet genoeg zoetstof en zout ingedaan! Heel belangrijk is altijd goed proeven, maak het iets zoeter dan je uiteindelijk zou willen, want door het bakken verliezen de meeste zoetstoffen een beetje zoetkracht.
 5. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht 160 graden).
  Breek de eieren boven de kom met deeg en meng ze er grondig door. Kokosmeel en lijnzaad hebben de tijd nodig om het vocht op te nemen, laat het deeg 5 minuten staan en roer dan nogmaals door. (echt doen, anders wordt het wellicht te droog!) Voeg zonodig slagroom of ander vet (roomboter, kokosolie) toe.
 6. Leg natgemaakt en uitgeknepen bakpapier in een springvorm of cakeblik en verdeel de helft van het deeg over de bodem (ik rolde het eerst even uit tussen bakpapier), daarop de laag spijs en dek af met de rest van je deeg. Alles even goed aandrukken. Garneer je gevuld speculaas met halve amandelen in een mooi patroon of strooi er schaafsel op. Lichtjes indrukken. Bestrijk met ei of melk.
 7. Schuif in het midden van de voorverwarmde oven. Bak het gevuld speculaas eerst 10 minuten op 180 graden en draai de temperatuur dan terug naar 160 (hetelucht 145) en bak nog eens 15 -20 minuten. Controleer de gaarheid met een houten prikker (die moet er schoon uitkomen).
 8. Haal uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Snijd vierkantjes en geniet ervan! LET OP: na 1 dag zijn baksels met amandelmeel echt veel lekkerder, minder droog. Dat ligt niet aan het recept maar aan het ingrediënt! Wees verstandig en eet niet meer dan binnen je dagtotaal past. Zo naïef als voorheen zijn we niet meer toch?

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 gedachten over “Gevuld speculaas, suikervrij en koolhydraatarm”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

2.3K Shares
Share1.6K
Pin637
Tweet