gevuld Italiaans brood

Gevuld Italiaans brood, koud ook lekker

Zowel koud als warm is dit gevuld Italiaans brood om je vingers bij af te likken, ja dat mag je gerust letterlijk nemen. In de vulling (en de saus) heb ik zongedroogde tomaatjes, olijven, champignons en tonijn verwerkt. Als je dat lekker lijkt volg je gewoon het recept. Maar je kunt echter ook de vulling aanpassen aan je eigen smaak. Hou je niet zo van tonijn? Dan vervang je die eenvoudigweg door andere vis die wel lekker vindt. Of neem (vega) gehakt, kip of ham etc. Hoe dan ook, dit gevuld Italiaans brood is een verrukkelijke traktatie; zo lekker vers uit de oven met die heerlijke romige saus en verse kruiden!

 

Feestjes en beloftevolle zonnige dagen…

Het gevuld Italiaans brood smaakt koud ook nog fantastisch.  Daarom is een restje fantastisch in te zetten als snel ontbijt of koninklijk tussendoortje. Omdat het gevuld Italiaans brood ook koud zo lekker is, is het bijzonder geschikt om de volgende dag mee te nemen naar je werk. Super voedzaam en met een stukje komkommer en een paar tomaatjes erbij heb je in een handomdraai een feestelijke meeneem lunch! Liever even opwarmen kan natuurlijk net zo goed. Kies zelf maar!

Het lijkt wel of ik alleen nog maar feestrecepten maak de laatste tijd. Dat zal wel door de naderende Paasdagen komen. Van Pasen word ik altijd vrolijk, dat komt niet zozeer door Pasen zelf. Mijn vrolijke stemming komt meer door de beloftevolle zonnige en langer wordende dagen! Ik kan de lente namelijk al ruiken in de tuin. En hopelijk krijgen we daarna een fantastische lange zomer. Want niets is zo fijn als die winter weer achter je laten, toch? Ik gedij veel beter tussen 18 en 23 graden, wat mij betreft de meest ideale temperatuur!

gevuld Italiaans brood

Dit deeg gebruik ik ook voor o.a. deze heerlijke Tarte tatin van witlof en het Aspergetaartje.

Even zeuren…

In dit recept voor gevuld Italiaans brood gaan in totaal 2 bollen mozzarella, waarvan 150 gram in het deeg. Omdat ik tegenwoordig vrijwel alles weeg ben ik er achter gekomen dat je bijna nooit de beloofde hoeveelheid krijgt, of zou het gewoon bad luck zijn? De mozzarella van vandaag neem ik even als voorbeeld. Want een uitgelekte bol zou volgens de verpakking 125 gram moeten wegen. Maar de ene bol woog krap 110 gram de andere 117 gram. Samen dus 227 gram i.p.v. de beloofde 250gram, dat is dus zo’n 10% minder! 4,5 % afwijken zou officieel mogen… ik hou het in de gaten!

Er geldt namelijk een gemiddelde afwijking voor dit soort afgevulde en voorverpakte producten. Dat het om zo’n gemiddeld gewicht gaat is te zien aan het ?-teken achter het gewicht. De afwijkingen zelf zijn aan banden gelegd en moeten zich bevinden tussen onderstaande marges. Consumenten die afwijkingen constateren kunnen daarvan aangifte doen via de website van de NVWA of via het gratis telefoonnummer 0800-0488 (de warenklachtenlijn).

Toegestane onnauwkeurigheid bij gebruik van het ?-teken:

Aangeduide hoeveelheid (gram of ml)% foutabsolute. fout gr of ml
Van 5 tot 509 % 
Van 50 tot 100 4,5 gr/ml
Van 100 tot 2004,5 % 
Van 200 tot 300 9 gr./ml
Van 300 tot 5003 % 
Van 500 tot 1000 15 gr/ml
Van 1000 t/m 10.0001,5 % 

 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je dit gevuld Italiaans brood

Laat je het even weten als je dit gevuld Italiaans brood gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan elk recept of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Gevuld Italiaans brood, koud ook lekker

gevuld Italiaans brood

Door Anna-Karina Geplaatst maart 23, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 4,3 gr. khd (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 40 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Zowel koud als warm is dit gevuld Italiaans brood om je vingers bij af te likken, Krakend vers uit de oven met de romige saus of koud met een frisse salade!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Begin met het fijn snijden (of raspen) van 2 bollen mozzarella. Een deel gaat namelijk in het deeg en de rest door de vulling! Weeg 150 gram af en zet apart, dat gebruik je voor het deeg. De rest van de mozzarella, ong. 80 gram, gebruik je voor de vulling
  2. VULLING
    Sjalotje snipperen en champignons in plakjes snijden. Bak ui en champignons op matig vuur gaar in wat ghee, ong. 5 minuten. Ondertussen maak je het blikje tonijn open en giet het vocht eraf. Snijd de olijven in ringen en de gedroogde tomaten in stukjes.
  3. Roer tonijn, olijf en tomaat door de gebakken ui en champignons en warm even mee ong 2 minuten. Proef of het lekker genoeg is. Draai het vuur uit en brokkel de geitenkaas erover en het restje mozzarella (zie boven. ong. 80 gram). Laat dit zo staan en maak dan het deeg.
  4. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (180 graden hete lucht). Haal de bakplaat eruit en leg er een bakvel op en leg een tweede bakvel klaar.
  5. DEEG
    Weeg amandelmeel en kokosmeel alvast af in een kom. Smelt dan de roomboter op matig vuur in een ruime steelpan. (niet bakken!) Doe 150 gram mozzarella en de kruiden en zout bij de gesmolten boter en roer met een houten lepel tot de mozzarella als een zachte kauwgombal in de boter ligt. Dat duurt zeker 3-4 minuten. De mozzarella moet gesmolten zijn, maar wordt niet door de boter opgenomen. Voeg dan in 1 keer amandelmeel en kokosmeel toe en roer stevig door elkaar tot je een goed gemengde deegbal in je pan hebt liggen. Doof het vuur en breek een ei boven het deeg, roer direct door totdat je een mooi glanzend en elastisch deeg hebt. Deeg te vochtig? Voeg een KLEIN (!) beetje kokosmeel toe. Deeg te droog? Voeg een klein beetje Griekse Yoghurt of slagroom toe.
  6. Van dit deeg rol je tussen de twee hergebruik bakvellen (of extra invetten) met behulp van een deegroller of fles een dunne rechthoekige lap deeg, van ong 35x20 cm. Haal het bovenste bakvel er voorzichtig af. Je kunt het het deeg gemakkelijk verder met je handen in model brengen en repareren indien nodig.
  7. Verdeel ongeveer 2/3 van de vulling in het midden van het deeg en vouw alle randen voorzichtig eroverheen zodat je een rechthoekig gesloten 'brood' krijgt.
  8. Bak het brood op de bakplaat gedurende 20-30minuten (elke oven is anders) tot de korst gaar is en lichtbruin kleurt.
  9. Haal het gevuld brood uit de oven en laat even afkoelen voor je het aansnijdt. Verwarm in die tijd de overgebleven vulling met een lepel roomkaas en maak er een lekker sausje van. Voeg water of slagroom toe voor de juiste dikte. Hak een handje verse kruiden fijn. (peterselie, basilicum, dille allemaal lekker)
  10. Snijd het gevuld Italiaanse brood in mooie plakken (ca. 2 cm) en schep de saus erover, garneer met de verse kruiden. Serveer met een frisse salade als hoofdgerecht. Eet smakelijk en geniet met volle teugen!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

98 gedachten over “Gevuld Italiaans brood, koud ook lekker”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

1.09K Shares
Share676
Pin409
Tweet