gestoofde rode kool met kabeljauw

Gestoofde rode kool met kabeljauw

Deel twee van ons rode kool avontuur leidde me naar een geurige, gestoofde rode kool met kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar o zo enorm smaakvol! Lekkere gerechten hoeven wat mij betreft helemaal niet moeilijk te zijn. De kunst van malse sappige kabeljauw is dat je ‘m niet te lang  bakt. In combinatie met de koolhydraatarme gestoofde rode kool echt subliem!

Hachee met rode kool

Gestoofde rode kool aten wij vroeger thuis uitsluitend in combinatie met hachee en appelmoes. Met de eeuwige gekookte aardappel natuurlijk. Dat was natuurlijk totaal niet koolhydraatarm. Ik weet niet hoelang dat stond te stoven en te pruttelen maar toch algauw een paar uur! Ik zou nu nog graag eens een dagje samen met mijn moesje in de keuken doorbrengen.

Foto: Consuminderen website
Foto: Consuminderen website

Helaas, ik moet het doen met mijn herinneringen: kruidnagel, laurier, azijn en bruine suiker dat deed ze zeker in haar gestoofde rode kool. Een perfecte klassieke wintercombinatie van warme smaken! De appelmoes werd gemaakt van goudreinetten uit buurmans’ tuin en vaak mocht ik, net uit school gekomen, de appelmoes door de passe vite draaien. Leuk klusje vond ik dat!

Gestoofde rode kool met kabeljauw

Ik vrees dat mijn moeder een rolberoerte had gekregen van deze gestoofde rode kool met kabeljauw. De dingen stonden behoorlijk vast gebeiteld bij haar. Rode kool MOEST met hachee en niet met vis. Enne rode kool stoven kan kan echt nooit in 30 minuten? Jawel hoor moesje 😉 Ik gebruikte bij de rode kool ook gember, venkelzaad en tijm om de warme wintersmaak te benadrukken. Om het koolhydraatarm te houden en als je echt van zoet houdt zou je er wat zoetstof aan toe kunnen voegen. Dat zou ik dan op het laatste moment (bij het afproeven) doen want sommige zoetstoffen verliezen wat zoetkracht bij lang verwarmen.

HAK appelmoes

Geheimpje verklappen? Ik vond die zelfgemaakte appelmoes van mijn moeder minder lekker dan de HAK appelmoes uit een pot. Die uit het potje was lekker waterig en dun. Die van mijn moeder smaakte teveel naar appel en was mij te grof en te dik. Tssss culinaire barbaar was ik als kind, hahaha! Da’s later allemaal wel ruimschoots  goedgekomen gelukkig!  PS: Wel grappig dat mijn heer Hans en ik door vrienden vaak HAK genoemd worden, een samentrekking van onze voorletters.

 

gestoofde rode kool met kabeljauw

Ook lekker:

Zo maak je gestoofde rode kool met kabeljauw

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


gestoofde rode kool met kabeljauw

Gestoofde rode kool met kabeljauw

Deel twee van ons rode kool avontuur leidde me naar een geurige, gestoofde rode kool met kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar o zo enorm smaakvol!
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Europees
Trefwoord: fornuisgerecht
Voorbereiden: 10 min
Koken: 20 min
Totale tijd: 30 min

Koolhydraten - hoeveelheid

7 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 2 porties

Ingrediënten

Vis

Bereiden

  • Verwijder de harde kern van de rode kool, snijd de rest in dunne repen.
  • Snijd de bosui in stukken van 2 cm en wok ze in olie. Pers knoflook erboven uit en schep om. Zo worden ze heerlijk zacht en wat zoetig. Houd ze apart op een schoteltje.
  • Bak in dezelfde pan de rode kool samen met de geraspte gember. Voeg water, azijn, sojasaus, sesamolie, tijm en venkel toe. Breng snel aan de kook, draai het vuur lager en laat zo 10-15 minuten zachtjes gaar stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe even om. Proef tussendoor en voeg zo nodig wat zout toe.
  • Stoof de rode kool beetgaar 10-15 minuten. Heb je het liever helemaal zacht en gaar? Reken dan op 20-30 minuten.
Vis
  • Wrijf ondertussen de vis in met een beetje citroensap en viskruiden. Bak de kabeljauw in 5-10 minuten gaar.
Serveren
  • Schep de stukken bosui door de rode kool en verdeel over de borden met een schuimspaan. Leg de vis erboven op.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties op “Gestoofde rode kool met kabeljauw”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

330 Shares
Share205
Pin125
Tweet