Gestoofde rode kool met kabeljauw 16

gestoofde rode kool met kabeljauw

Deel twee van het rode kool avontuur. Vandaag maakte ik geurige gestoofde rode kool met een mals stukje kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar o zo enorm smaakvol! Lekkere gerechten hoeven wat mij betreft helemaal niet moeilijk te zijn.

 

Hachee
Gestoofde rode kool aten wij vroeger thuis uitsluitend in combinatie met hachee en appelmoes. Met de eeuwige aardappel natuurlijk. Ik weet niet hoelang dat stond te stoven en te pruttelen maar toch algauw een paar uur! Ik zou nu nog graag eens een dagje samen met mijn moesje in de keuken doorbrengen. Helaas, ik moet het doen met mijn herinneringen: kruidnagel, laurier, azijn en bruine suiker dat deed ze zeker in haar gestoofde rode kool. Lekker klassiek! De appelmoes werd gemaakt van goudreinetten uit buurmans’ tuin en vaak mocht ik, net uit school gekomen, de appelmoes door de passe vite draaien. Leuk klusje vond ik dat.

Foto: Consuminderen website

Foto: Consuminderen website

HAK
Geheimpje verklappen? Ik vond appelmoes uit een potje van HAK als kind eigenlijk lekkerder, lekker waterig en dun. Die van mijn moeder smaakte teveel naar appel en was mij te grof en te dik. Tssss culinaire barbaar was ik als kind, da’s later allemaal wel ruimschoots  goedgekomen gelukkig! Wel grappig dat mijn heer Hans en ik door vrienden vaak HAK genoemd worden, een samentrekking van onze voorletters.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je gestoofde rode kool met kabeljauw

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Gestoofde rode kool met kabeljauw

gestoofde rode kool met kabeljauw

Door Anna-Karina Geplaatst januari 9, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 7 gr. khd (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Deel twee van het rode koolavontuur: geurige gestoofde rode kool met een mals stukje kabeljauw erbij. Lekker simpel en heel smakelijk!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de rode kool in stukjes of repen, verwijder wel eerst de harde kern.
  2. Snijd de bosui in stukken van 2 cm en bak ze in een wok met ghee of kokosolie. Pers knoflook erboven uit en schep om. Haal de stukken bosui uit het vet en hou ze apart. Bak al omscheppend, de rodekool samen met de geraspte gember in het bakvet gedurende 1 minuut. Voeg dan water, azijn, sojasaus, sesamolie, tijm en venkel toe. Breng even aan de pruttel, draai het vuur lager en laat de rodekool 10-15 minuten zachtjes gaar stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe even om. Proef tussendoor en voeg zo nodig wat zout toe. Beetgaar 10-15 minuten, helemaal zacht en gaar reken op 20-30 minuten.
  3. Wrijf, terwijl de rode kool stooft, de vis in met citroen en viskruiden. Bak de kabeljauw in een koekenpan in 5-10 minuten gaar. Hoe lang dat duurt hangt o.a af van de dikte van je filets. Laat ze niet te gaar of te droog worden!
  4. Schep als de kool gaar is de stukken bosui erdoor en warm nog even mee, zo blijft de bosui een beetje knapperig. Ruik je al hoe lekker het is geworden?
  5. Schep de rodekool op het bord (zonder het vocht) en de vis balancerend erboven op. Een plaatje, nietwaar? Heerlijke combinatie, eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 gedachten over “Gestoofde rode kool met kabeljauw

  • Jan

    Ik kook vaak volgens jouw recepten maar dit vond ik wel weer een culinair hoogtepunt! De gestoofde rode kool en de kabeljauw vormen samen een bijzonder smaakvol paar! Alleen met de azijn ben ik afgeweken. Ik woon in Duitsland en heb de overheerlijke kirschbalsamessig van Maier’s (www.maiersgenuss.de) gebruikt. Geeft een lekkere fruitige twist!

  • Giny

    Het was heerlijk,heb er een gewoon uitje ingedaan en had geen sesamolie,dus wat olijfolie en wat zoetstof,De rest eet ik als lunch met stukjes zure haring,ook heerlijk.

  • Adriana

    Dit heerlijke rode koolrecept gemaakt bijna geheel volgens opgave, maar knoflook en kruidenazijn vervangen door gewone knoflook en balsamicoazijn. Resultaat eveneens verrukkelijk. Natuurlijk veel over (halve rode kool gebruikt). De volgende dag bietjes met appel, uitje en koekkruiden plus wat extra kruidnagel. De rest daarvan gemengd met de rest rodekool, lepeltje dressing erdoor. Mixte wonderwel, wederom gesmuld. Nog twee kleine geraspte bietjes erbij, aangevuld met geraspte wortel en een stukje geraspte knolselderij en bieslook. Wederom gesmuld. Kortom vijf dagen gesmuld van een halve rode kool en een pond bietjes.

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Hahaha, ja geweldig!
      PS voor beginnelingen: balsamicoazijn, bietjes, appel en knolselderij bevatten wel meer koolhydraten en zijn niet de beste ingrediënten als je net begint met koolhydraatarm eten.

  • mishill

    Vanavond het gerecht geprobeerd te maken, precies gevolgd volgens recept. Ik vond de rode kool niet lekker smaken, kwam erachter dat het kwam door de sesamolie deze neemt de overhand in de smaak en het was niet lekker. Herkent iemand dit?

  • Theo

    Smaak is uiteraard anders dan je gewend bent bij rode kool met appeltjes. Ik vond het verrassend. Ik kon uiteraard geen verse kabeljauw meer krijgen op zondag, maar diepvries ging ook prima.

  • Cona

    Hi AK, deze ga ik zeker binnenkort proberen. Vraagje: wat bedoel jij met sojasaus? De zoete ketjap manis, de zoute ketjap asin of iets anders? Weet ik wat ik in huis heb/nog moet halen! 🙂

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ojee, ben ik nog op tijd met mijn antwoord? Ik gebruik eigenlijk altijd Tamari, type less salt! (klik altijd op een ingrediënt voor meer info) Als het gerecht vraagt om een zoete ketjap gebruik ik nooit manis, maar doe er gewoon wat zoetstof (of ‘n drup vloeibare stevia erbij)

  • Jenny

    Ziet er lekker uit, eigenlijk stond er voor vanavond rode kool met kipfilet op het menu, en morgen vissoep. Dit wordt dus omgerolen (rotterdams hahaha) naar vanavond rode kool met vis, en morgen iets met kip.