gestoofde rode kool met kabeljauw

Gestoofde rode kool met kabeljauw

Deel twee van ons rode kool avontuur leidde me naar een geurige, gestoofde rode kool met kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar o zo enorm smaakvol! Lekkere gerechten hoeven wat mij betreft helemaal niet moeilijk te zijn. De kunst van malse sappige kabeljauw is dat je ‘m niet te lang  bakt. In combinatie met de koolhydraatarme gestoofde rode kool echt subliem!

 

Hachee met rode kool

Gestoofde rode kool aten wij vroeger thuis uitsluitend in combinatie met hachee en appelmoes. Met de eeuwige gekookte aardappel natuurlijk. Dat was natuurlijk totaal niet koolhydraatarm. Ik weet niet hoelang dat stond te stoven en te pruttelen maar toch algauw een paar uur! Ik zou nu nog graag eens een dagje samen met mijn moesje in de keuken doorbrengen. Helaas, ik moet het doen met mijn herinneringen: kruidnagel, laurier, azijn en bruine suiker dat deed ze zeker in haar gestoofde rode kool. Een perfecte klassieke wintercombinatie van warme smaken! De appelmoes werd gemaakt van goudreinetten uit buurmans’ tuin en vaak mocht ik, net uit school gekomen, de appelmoes door de passe vite draaien. Leuk klusje vond ik dat!

Foto: Consuminderen website
Foto: Consuminderen website

Gestoofde rode kool met kabeljauw

Ik vrees dat mijn moeder een rolberoerte had gekregen van deze gestoofde rode kool met kabeljauw. De dingen stonden behoorlijk vast gebeiteld bij haar. Rode kool MOEST met hachee en niet met vis. Enne rode kool stoven kan kan echt nooit in 30 minuten? Jawel hoor moesje 😉 Ik gebruikte bij de rode kool ook gember, venkelzaad en tijm om de warme wintersmaak te benadrukken. Om het koolhydraatarm te houden en als je echt van zoet houdt zou je er wat zoetstof aan toe kunnen voegen. Dat zou ik dan op het laatste moment (bij het afproeven) doen want sommige zoetstoffen verliezen wat zoetkracht bij lang verwarmen.

HAK appelmoes

Geheimpje verklappen? Ik vond die zelfgemaakte appelmoes van mijn moeder minder lekker dan de HAK appelmoes uit een pot. Die uit het potje was lekker waterig en dun. Die van mijn moeder smaakte teveel naar appel en was mij te grof en te dik. Tssss culinaire barbaar was ik als kind, hahaha! Da’s later allemaal wel ruimschoots  goedgekomen gelukkig!

PS: Wel grappig dat mijn heer Hans en ik door vrienden vaak HAK genoemd worden, een samentrekking van onze voorletters.

 

Klik voor vergrotingen

Ook lekker:

Zo maak je gestoofde rode kool met kabeljauw

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Gestoofde rode kool met kabeljauw

gestoofde rode kool met kabeljauw

Door Anna-Karina Geplaatst januari 9, 2016

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 7 gr. khd (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 20 minuten
  • Klaar in: 30 minuten

Deel twee van ons rode kool avontuur leidde me naar een geurige, gestoofde rode kool met kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar o zo enorm smaakvol!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd de rode kool in stukjes of repen, verwijder wel eerst de harde kern.
  2. Snijd de bosui in stukken van 2 cm en bak ze in een wok met ghee of kokosolie. Zo worden ze heerlijk zacht en wat zoetig. Pers knoflook erboven uit en schep om. Haal de stukken bosui uit het vet en hou ze apart. Bak al omscheppend, de rodekool samen met de geraspte gember in het bakvet gedurende 1 minuut. Voeg dan water, azijn, sojasaus, sesamolie, tijm en venkel toe. Breng even aan de pruttel, draai het vuur lager en laat de rodekool 10-15 minuten zachtjes gaar stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe even om. Proef tussendoor en voeg zo nodig wat zout toe.
  3. Stoof de rode kool beetgaar 10-15 minuten. Heb je het liever helemaal zacht en gaar? Reken dan op 20-30 minuten.
  4. Wrijf, terwijl de rode kool stooft, de vis in met citroen en viskruiden. Bak de kabeljauw in een koekenpan in 5-10 minuten gaar. Hoe lang dat duurt hangt o.a af van de dikte van je filets. Laat ze niet te gaar of te droog worden!
  5. Schep als de kool gaar is de stukken bosui erdoor en warm nog even mee, zo blijft de bosui een beetje knapperig. Ruik je al hoe lekker het is geworden?
  6. Schep de rodekool op het bord (zonder het vocht) en de vis balancerend erboven op. Een plaatje, nietwaar? Heerlijke combinatie, eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 gedachten over “Gestoofde rode kool met kabeljauw”

Ken je onze twee kookboeken al?

 

285 Shares
Share165
Pin120
Tweet
+1