Deel twee van ons rode kool avontuur leidde me naar een geurige gestoofde rode kool met kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar werkelijk zó enorm smaakvol! Lekkere gerechten hoeven wat mij betreft helemaal niet moeilijk te zijn. Wel even 1 tip: de kunst van malse sappige kabeljauw is dat je ‘m niet te lang bakt. In combinatie met de koolhydraatarme gestoofde rode kool echt subliem! Met onze ingrediënten bevat de gestoofde rode kool met kabeljauw 6 gram koolhydraten per portie.
Hachee met rode kool
Gestoofde rode kool aten wij vroeger thuis uitsluitend in combinatie met hachee en appelmoes. Met de eeuwige gekookte aardappel natuurlijk. Dat was natuurlijk totaal niet koolhydraatarm. Ik weet niet hoelang dat stond te stoven en te pruttelen maar toch algauw een paar uur! Ik zou nu nog graag eens een dagje samen met mijn moesje in de keuken doorbrengen.
Helaas, ik moet het doen met mijn herinneringen: kruidnagel, laurier, azijn en bruine suiker dat deed ze zeker in haar gestoofde rode kool. Een perfecte klassieke wintercombinatie van warme smaken! De appelmoes werd gemaakt van goudreinetten uit buurmans’ tuin en vaak mocht ik, net uit school gekomen, de appelmoes door de passe vite draaien. Leuk klusje vond ik dat!
Gestoofde rode kool met kabeljauw
Ik vrees dat mijn moeder een rolberoerte had gekregen van deze gestoofde rode kool met kabeljauw. De dingen stonden behoorlijk vast gebeiteld bij haar. Rode kool MOEST met hachee en niet met vis. Enne rode kool stoven kan kan echt nooit in 30 minuten? Jawel hoor moesje 😉 Ik gebruikte bij de rode kool ook gember, venkelzaad en tijm om de warme wintersmaak te benadrukken. Om het koolhydraatarm te houden en als je echt van zoet houdt zou je er wat zoetstof aan toe kunnen voegen. Dat zou ik dan op het laatste moment (bij het afproeven) doen want sommige zoetstoffen verliezen wat zoetkracht bij lang verwarmen.
HAK appelmoes?
Geheimpje verklappen? Ik vond die zelfgemaakte appelmoes van mijn moeder minder lekker dan de HAK appelmoes uit een pot. Die uit het potje was lekker waterig en dun. Die van mijn moeder smaakte teveel naar appel en was mij te grof en te dik. Tssss culinaire barbaar was ik als kind, hahaha! Da’s later allemaal wel ruimschoots goed gekomen gelukkig! PS: Wel grappig dat mijn heer Hans en ik door vrienden vaak HAK genoemd worden, een samentrekking van onze voorletters.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Wij zijn per 1-1-2025 met pensioen! Er komen niet wekelijks nieuwe recepten of nieuwe weekmenu’s bij. Maar er staan voldoende koolhydraatarme – keto weekmenu’s online om 2 jaar lang lekker gevarieerd te eten. Of maak je eigen keus uit de ruim 1100 gratis recepten. We wensen jullie heel veel eetplezier!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je gestoofde rode kool met kabeljauw
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Gestoofde rode kool met kabeljauw
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g rode kool, fijngesneden
- 2 stengels bosui, in stukken van 2 cm
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gemberwortel, geraspt
- 100 ml water
- 1 el kruidenazijn
- scheutje sojasaus, tamari naar smaak
- 1 el sesamolie
- 1 tl tijm
- 2 tl venkelzaad
Vis
- 300 g kabeljauw, 2 moten (of andere witvis)
- kneepje citroensap
- viskruiden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwijder de harde kern van de rode kool, snijd de rest in dunne repen.
- Snijd de bosui in stukken van 2 cm en wok ze in olie. Pers knoflook erboven uit en schep om. Zo worden ze heerlijk zacht en wat zoetig. Houd ze apart op een schoteltje.
- Bak in dezelfde pan de rode kool samen met de geraspte gember. Voeg water, azijn, sojasaus, sesamolie, tijm en venkel toe. Breng snel aan de kook, draai het vuur lager en laat zo 10-15 minuten zachtjes gaar stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe even om. Proef tussendoor en voeg zo nodig wat zout toe.
- Stoof de rode kool beetgaar 10-15 minuten. Heb je het liever helemaal zacht en gaar? Reken dan op 20-30 minuten.
Vis
- Wrijf ondertussen de vis in met een beetje citroensap en viskruiden. Bak de kabeljauw in 5-10 minuten gaar.
Serveren
- Schep de stukken bosui door de rode kool en verdeel over de borden met een schuimspaan. Leg de vis erboven op.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Wat een heerlijk recept, dit is een blijvertje!!
Ik kook vaak volgens jouw recepten maar dit vond ik wel weer een culinair hoogtepunt! De gestoofde rode kool en de kabeljauw vormen samen een bijzonder smaakvol paar! Alleen met de azijn ben ik afgeweken. Ik woon in Duitsland en heb de overheerlijke kirschbalsamessig van Maier’s (www.maiersgenuss.de) gebruikt. Geeft een lekkere fruitige twist!
Het was heerlijk,heb er een gewoon uitje ingedaan en had geen sesamolie,dus wat olijfolie en wat zoetstof,De rest eet ik als lunch met stukjes zure haring,ook heerlijk.
Dit heerlijke rode koolrecept gemaakt bijna geheel volgens opgave, maar knoflook en kruidenazijn vervangen door gewone knoflook en balsamicoazijn. Resultaat eveneens verrukkelijk. Natuurlijk veel over (halve rode kool gebruikt). De volgende dag bietjes met appel, uitje en koekkruiden plus wat extra kruidnagel. De rest daarvan gemengd met de rest rodekool, lepeltje dressing erdoor. Mixte wonderwel, wederom gesmuld. Nog twee kleine geraspte bietjes erbij, aangevuld met geraspte wortel en een stukje geraspte knolselderij en bieslook. Wederom gesmuld. Kortom vijf dagen gesmuld van een halve rode kool en een pond bietjes.
Hahaha, ja geweldig!
PS voor beginnelingen: balsamicoazijn, bietjes, appel en knolselderij bevatten wel meer koolhydraten en zijn niet de beste ingrediënten als je net begint met koolhydraatarm eten.
vandaag de rode kool met vis gemaakt, verrukkelijk. ik heb wel meer gemaakt omdat wij er niet genoeg aan hadden. zeker voor een herhaling
Dat kan natuurlijk, wij eten dacht ik toch vrij gemiddelde porties.
Vanavond het gerecht geprobeerd te maken, precies gevolgd volgens recept. Ik vond de rode kool niet lekker smaken, kwam erachter dat het kwam door de sesamolie deze neemt de overhand in de smaak en het was niet lekker. Herkent iemand dit?
Over smaak valt niet te twisten natuurlijk. Met sesamolie altijd voorzichtig doseren. Maar als je er niet van houdt gewoon iets anders eten.
Smaak is uiteraard anders dan je gewend bent bij rode kool met appeltjes. Ik vond het verrassend. Ik kon uiteraard geen verse kabeljauw meer krijgen op zondag, maar diepvries ging ook prima.
Hi AK, deze ga ik zeker binnenkort proberen. Vraagje: wat bedoel jij met sojasaus? De zoete ketjap manis, de zoute ketjap asin of iets anders? Weet ik wat ik in huis heb/nog moet halen! 🙂
Ojee, ben ik nog op tijd met mijn antwoord? Ik gebruik eigenlijk altijd Tamari, type less salt! (klik altijd op een ingrediënt voor meer info) Als het gerecht vraagt om een zoete ketjap gebruik ik nooit manis, maar doe er gewoon wat zoetstof (of ’n drup vloeibare stevia erbij)
Ziet er lekker uit, eigenlijk stond er voor vanavond rode kool met kipfilet op het menu, en morgen vissoep. Dit wordt dus omgerolen (rotterdams hahaha) naar vanavond rode kool met vis, en morgen iets met kip.
Oh, wat eervol voor mijn recept. Eet smakelijk Jenny!
Het was heel lekker, had geen bosui in huis dus beetje gesnipperd uitje, no problem. Maar we hebben genoten. Ik volg je al een tijdje, en heb steeds meer ingrediënten al standaard in huis ondertussen. Ik blijf je volgen hoor, heb nog niet alle recepten gelezen en zeker nog niet allemaal geprobeerd. Super site, thanks!
Dank je en veel kookplezier nog!