Deel twee van ons rode kool avontuur leidde me naar een geurige gestoofde rode kool met kabeljauw erbij. Lekker simpel, maar werkelijk zó enorm smaakvol! Lekkere gerechten hoeven wat mij betreft helemaal niet moeilijk te zijn. Wel even 1 tip: de kunst van malse sappige kabeljauw is dat je ‘m niet te lang bakt. In combinatie met de koolhydraatarme gestoofde rode kool echt subliem! Met onze ingrediënten bevat de gestoofde rode kool met kabeljauw 6 gram koolhydraten per portie.
Hachee met rode kool
Gestoofde rode kool aten wij vroeger thuis uitsluitend in combinatie met hachee en appelmoes. Met de eeuwige gekookte aardappel natuurlijk. Dat was natuurlijk totaal niet koolhydraatarm. Ik weet niet hoelang dat stond te stoven en te pruttelen maar toch algauw een paar uur! Ik zou nu nog graag eens een dagje samen met mijn moesje in de keuken doorbrengen.


Helaas, ik moet het doen met mijn herinneringen: kruidnagel, laurier, azijn en bruine suiker dat deed ze zeker in haar gestoofde rode kool. Een perfecte klassieke wintercombinatie van warme smaken! De appelmoes werd gemaakt van goudreinetten uit buurmans’ tuin en vaak mocht ik, net uit school gekomen, de appelmoes door de passe vite draaien. Leuk klusje vond ik dat!
Gestoofde rode kool met kabeljauw
Ik vrees dat mijn moeder een rolberoerte had gekregen van deze gestoofde rode kool met kabeljauw. De dingen stonden behoorlijk vast gebeiteld bij haar. Rode kool MOEST met hachee en niet met vis. Enne rode kool stoven kan kan echt nooit in 30 minuten? Jawel hoor moesje 😉 Ik gebruikte bij de rode kool ook gember, venkelzaad en tijm om de warme wintersmaak te benadrukken. Om het koolhydraatarm te houden en als je echt van zoet houdt zou je er wat zoetstof aan toe kunnen voegen. Dat zou ik dan op het laatste moment (bij het afproeven) doen want sommige zoetstoffen verliezen wat zoetkracht bij lang verwarmen.
HAK appelmoes?
Geheimpje verklappen? Ik vond die zelfgemaakte appelmoes van mijn moeder minder lekker dan de HAK appelmoes uit een pot. Die uit het potje was lekker waterig en dun. Die van mijn moeder smaakte teveel naar appel en was mij te grof en te dik. Tssss culinaire barbaar was ik als kind, hahaha! Da’s later allemaal wel ruimschoots goed gekomen gelukkig! PS: Wel grappig dat mijn heer Hans en ik door vrienden vaak HAK genoemd worden, een samentrekking van onze voorletters.
Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:


Zo maak je gestoofde rode kool met kabeljauw
Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!
Gestoofde rode kool met kabeljauw
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 147
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 300 g rode kool, fijngesneden
- 2 stengels bosui, in stukken van 2 cm
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 cm gemberwortel, geraspt
- 100 ml water
- 1 el kruidenazijn
- scheutje sojasaus, tamari naar smaak
- 1 el sesamolie
- 1 tl tijm
- 2 tl venkelzaad
Vis
- 300 g kabeljauw, 2 moten (of andere witvis)
- kneepje citroensap
- viskruiden
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwijder de harde kern van de rode kool, snijd de rest in dunne repen.
- Snijd de bosui in stukken van 2 cm en wok ze in olie. Pers knoflook erboven uit en schep om. Zo worden ze heerlijk zacht en wat zoetig. Houd ze apart op een schoteltje.
- Bak in dezelfde pan de rode kool samen met de geraspte gember. Voeg water, azijn, sojasaus, sesamolie, tijm en venkel toe. Breng snel aan de kook, draai het vuur lager en laat zo 10-15 minuten zachtjes gaar stoven met een deksel op de pan. Roer af en toe even om. Proef tussendoor en voeg zo nodig wat zout toe.
- Stoof de rode kool beetgaar 10-15 minuten. Heb je het liever helemaal zacht en gaar? Reken dan op 20-30 minuten.
Vis
- Wrijf ondertussen de vis in met een beetje citroensap en viskruiden. Bak de kabeljauw in 5-10 minuten gaar.
Serveren
- Schep de stukken bosui door de rode kool en verdeel over de borden met een schuimspaan. Leg de vis erboven op.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!
Onze 3 bestsellende kookboeken!
Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870
Kookboek bestellen?
Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.
Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com, Libris, Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.
Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com: