Geroosterde wortel groenten 11

Geroosterde wortel groenten

Geroosterde wortel groenten hebben een enorm geconcentreerde smaak. Hieronder het recept ervan maar gebruik vooral je eigen combinaties! Het roosteren van groente is gezond, makkelijk en je kan eindeloos variëren en daar houd ik van zoals jullie weten. Het basisprincipe is simpel. Snijd groente in stukken, maak een dressing van olie en kruiden en/of specerijen, hussel het door elkaar en laat in de oven garen, serveren met een (dip)saus, vis en/of een broodvervanger. Of pureer de groente na het garen tot een mooie puree. Fantaseer er gerust op los, heb je iets leuks bedacht? Laat het me weten!

 

Kruiden en combinaties
Neem een olijfolie die geschikt is voor hogere temperaturen of gebruik kokosolie of heerlijke ghee met kruiden als tijm, oregano en rozemarijn en voor een exotische toets voeg je  specerijen als kaneel, chili- en paprikapoeder, of komijn-,  kummel-, of venkelzaad toe. Elders vind je een uitgebreidere beschrijving van pompoen met sesam en pompoen met Provenςaalse kruiden.

Geroosterde wortel groenten

Gebruik zoveel mogelijk combinaties die dezelfde gaartijd hebben of kook ze kort voor. In principe zijn al deze groente in grove stukken gesneden geschikt: Asperge (schuin snijden) Bleek- en knolselderij (repen), pompoen, courgette, aubergine, wortelpeterselie (voorkoken), pastinaak (let op hoog in khd!) wortel (voorkoken), paprika prei (voorkoken), venkel (reepjes), kool (plakken), tomaat (bolle kant onder), rode biet, ui (gewoon kwart ui ertussen leggen), knoflook (met schil tegen verbranden), champignons of andere paddenstoelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Hussel de groente met vet, kruiden en specerijen naar smaak door elkaar en spreid uit over de bakplaat of braadslee waar je eerst bakpapier of een bakmat hebt opgelegd. Ik bak vaak twee platen tegelijk. Rooster de groente in 30-45 minuten gaar (geschroeide randjes mag, maar eet die niet op, is heel ongezond…)

Serveer en variatietips

  1. Rasp uit de oven wat (Parmezaanse) kaas over je groente
  2. Bedruppel als je wilt de groenten na het roosteren met balsamicoazijn
  3. Maal er peper en een beetje zout over
  4. Bestrooi met gesneden rucola of verse koriander
  5. Bij courgette, paprika, tomaat en aubergine: schep wat zwarte olijven erdoor
  6. Rooster de laatste 5 minuten noten of pijnboompitjes mee
  7. Ga op een feestje eens rond met een schaal geroosterde groente met een lekkere dipsaus!
  8. NB: Kijk uit voor bietjesvlekken op je feestkleren…

Klik voor vergrotingen

Zo maak je  Geroosterde wortel groenten

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Geroosterde wortel groenten

Geroosterde wortel groenten

Door Anna-Karina Geplaatst december 21, 2014

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: afhankelijk van je eigen groente (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 45 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Geroosterde wortel groenten hebben een enorm geconcentreerde smaak. Hier het recept ervan maar gebruik vooral je eigen combinaties!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Schrap wortel en wortelpeterselie schoon. Snijd ze in schuine stukken en kook 3 minuten voor in water met een beetje bouillonpoeder.
    Verwarm ook de oven voor op 200 graden.
    Verwijder de schil van de ui en snijd in vieren. Schil de gekookte bietjes en snijd ze in vieren of kleiner als het grote zijn.
  2. Maak de dressing van kruiden en (gesmolten/zachte) ghee en hussel dit door de wortel, wortelpeterselie en ui.
  3. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel alle groenten behalve de biet over de plaat. Leg teentjes knoflook ertussen en als laatste de stukken biet. Bestrijk de biet nog even apart met de dressing. Rooster de groente in 30-45 minuten gaar, geschroeide randjes mag, maar eet die niet op, die zijn zeer ongezond. Serveer met bijvoorbeeld een frisse yoghurtdressing. Meer serveertips zie boven. Eet smakelijk!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

 



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 gedachten over “Geroosterde wortel groenten

  • Pien van Leeuwen

    Goede morgen Anna-Karina, ik wil vandaag een wortelschotel maken (roosteren) maar die wortelen haal ik uit de diepvries (eerst geblancheerd, en toen ingevroren). Moet ik die nu eerst ontdooien of kunnen ze vanavond zó op de bakplaat??? Please, help me….

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Ik zou ze gewoon bevroren door olie met wat kruiden husselen en dan direct op de bakplaat doen (bakpapier). Wellicht 5 minuutjes langer, tot je ze zelf lekker vindt qua bite en gaarheid.

  • Pien van Leeuwen

    Ik had ook nog restjes: paprika, ui, wortel, bleekselderij, prei, tomaat…de hele boel kleingesneden, zonodig voorgekookt, en gekruid….pijnboompitjes erbij, balsamico (allemaal precies zoals u al tipte) en het smaakte VERRUKKELIJK! Wortelpeterselie, of peterseliewortel is echter nergens verkrijgbaar. Het personeel op de groente-afdeling in een super had er zelfs nog nooit van gehoord. Haha…..Lang leve de “echte groentewinkel”, die echter al lang uit ons dorp is verdwenen!!! Maar bedankt voor alle suggesties weer: ooit kan ik zélf dingen bedenken!

    • Anna-Karina Bericht auteur

      Printen kan op twee manieren:
      – vlak boven het receptkader staat een link
      – met het print icoon bovenaan (bij de deelknoppen). Je kunt vervolgens tekst die je niet wilt printen eenvoudig wegklikken.

  • Morganne

    Ik had nog worteltjes, witte wortel en een venkel …

    Wist niet direct mee wat gedaan, heb ze geroosterd en het was heerlijk!

    Dank je wel.

    Morganne