Geroosterde spruitjes uit de oven 5

geroosterde spruitjes

Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Wij zijn sowieso enorme fan van geroosterde groenten. Het is ook zo lekker makkelijk klaar te maken. Je snijdt de groente grof, husselt het met een lekkere olie en de oven doet het werk voor je! Groenten roosteren kun je zowel ‘s zomers als ‘s winters doen. In de winter neem je groenten als spitskool, pompoen, wortel, peterseliewortel, bietjes en spruitjes. In de zomer denk je eerder aan aubergine, courgette, paprika en tomaat. Ook de toegevoegde smaken kunnen variëren per seizoen. Winterse pompoen combineert geweldig met de warme smaken van kaneel en komijn. Terwijl aubergine of courgette weer lekkerder is met knoflook en Provençaalse kruiden.

Geroosterde spruitjes

Deze geroosterde spruitjes smaken heel intens, zacht en zoet. Heel wat anders dan gekookte spruitjes hoor. Dat komt vooral door dat roosteren in de oven. Vrijwel alle smaak blijft in de geroosterde groenten zitten en zo krijg je die veel intensere smaak. Geroosterde groenten kun je warm eten, maar ook de volgende dag zijn ze nog heerlijk.  Het is dus helemaal niet erg als je wat overhoudt. De restjes kunnen gewoon zo in je lunchbox als extra verwennerij, of je verwerkt ze in een salade.

geroosterde spruitjes      

Combineren met kaas

Als topping gebruikte ik Parmezaanse kaas, in plaats daarvan zou je ook een andere harde kaas kunnen nemen. Grana pardano of Pecorino kunnen allebei goed.  Zie onder voor een korte beschrijving per soort. Gewoon vlak voor het serveren over de warme spruitjes raspen, dan smelt het lekker!

geroosterde spruitjes

De Parmigiano Reggiano wordt door velen gezien als de enige échte Parmezaanse kaas. Het is een pittig smakende harde kaas gemaakt van koemelk met een enigszins fruitig aroma. Rijpt 12 tot 14 maanden.

Grana Padano komt qua smaak het dichtst in de buurt van wat velen “Parmezaanse kaas” noemen. Het is ook een harde koemelkkaas, maar smaakt iets minder sterk. Ook heeft de Grana Pardano een korreliger structuur. Rijpt 9 tot 16 maanden, afhankelijk van de soort.

Onder Pecorino vallen heel verschillende soorten kaas. Alle Pecorino wordt gemaakt van schapenmelk. Er bestaan vele regionale varianten, allemaal met een eigen textuur, rijpingsduur en smaak. Van zacht en kort gerijpt tot hard en lang gerijpt en zelfs de bijna verrotte (!) Pecorino Sardo.

Kijk hier voor meer recepten met spruitjes in de hoofdrol.

Zo maak je Geroosterde spruitjes

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Geroosterde spruitjes uit de oven

geroosterde spruitjes

Door Anna-Karina Geplaatst november 28, 2017

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 8 gr. khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 40 minuten

Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Heel wat anders dan gekookte spruitjes.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon en halveer ze en doe ze in een ruime kom.
  2. Verwarm de heteluchtoven op 185 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  3. Pel de ui en snijd in 4 stukken, haal de uien-rokken los. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes en hak ze wat fijner. Rasp een halve citroen. Voeg rasp, rozemarijn en ui toe aan de kom met spruitjes. Knijp een teentje knoflook erboven uit en meng door elkaar met olie, balsamico azijn en eventueel een snufje zout. Hussel net zo lang tot alles is bedekt met een laagje olie. Voeg geen zout toe, anders gaat je groente al teveel vocht (en smaak) loslaten.
  4. Verdeel de spruitjes over de bakplaat. Bak de spruitjes in het midden van de oven 20-30 minuten tot ze beginnen te kleuren en gaar genoeg zijn. Houd ze in de gaten en schep ze halverwege de baktijd even om. Wij houden van een bite dus voor ons was 25 minuten genoeg.
  5. Rasp er vlak voor het serveren wat Parmezaanse kaas over. Lekker met pompoenpuree!
  6. Optioneel: 1 el (suikervrije) honing en/of een beetje gebakken spekjes, handje noten naar keuze (pecan- of hazelnoten zijn lekker).

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 gedachten over “Geroosterde spruitjes uit de oven

  • Astrid

    Heerlijk! En makkelijk ook nog.
    Dankjewel voor al die heerlijke recepten! Mijn zoon blijkt gluten- en suiker-intolerant te zijn dus nu zal ik nog meer jouw recepten koken.

  • Petra

    Hallo Anna-Karina en mijnheer Hans, ik heb de spruitjes gemaakt en vond het heerlijk. Ontzettend makkelijk recept en zo klaar. Mijn mijnheer Hans had de sprutjes schoongemaakt, maar vergat ze doormidden te snijden, heb ik even snel gedaan, toen een uurtje in laten trekken met de opgegeven ingrediënten, dan de combi-oven in. Combi 90Watt magnetron en 180° gewone oven, 30 min. Mijn mijnheer Hans houdt nml. van een iets zachter spruitje en ze waren zo prima gelukt en heerlijk zoet, kaas erover, yammieyammie. 2e keer dat ik spruitjes lekker vind, de 1e waren jouw Oosterse spruitjes ook zeker aan te bevelen.