Geroosterde spruitjes

Geroosterde spruitjes

Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Het bijgerecht bevat 155.87 kcal ⋆ koolhydraten 8 g ⋆ eiwitten 3.3 g ⋆ vetten 11.07 g ⋆ vezels 5.83 g per portie. Wij zijn sowieso enorme fan van geroosterde groenten. Bijzonder makkelijk klaar te maken, je snijdt de groente grof, husselt het met een lekkere olie en de oven doet het werk voor je!

Advertentie

Groenten roosteren (< tips) kun je zowel ’s zomers als ’s winters doen. In de winter neem je groenten als spitskool, pompoen, wortel, peterseliewortel, bietjes en spruitjes. In de zomer denk je eerder aan aubergine, courgette, paprika en tomaat. Ook de toegevoegde smaken kunnen variëren per seizoen. Winterse pompoen combineert geweldig met de warme smaken van kaneel en komijn. Terwijl aubergine of courgette weer lekkerder is met knoflook en Provençaalse kruiden.

Geroosterde spruitjes

Deze geroosterde spruitjes smaken heel intens, zacht en zoet. Heel wat anders dan gekookte spruitjes hoor. Dat komt vooral door dat roosteren in de oven. Vrijwel alle smaak blijft in de geroosterde groenten zitten en zo krijg je die veel intensere smaak. Geroosterde groenten kun je warm eten, maar ook de volgende dag zijn ze nog heerlijk.  Het is dus helemaal niet erg als je wat overhoudt. De restjes kunnen gewoon zo in je lunchbox als extra verwennerij, of je verwerkt ze in een salade.

Welke kaas?

Als topping gebruikte ik Parmezaanse kaas, in plaats daarvan zou je ook een andere harde kaas kunnen nemen. Grana pardano of Pecorino kunnen allemaal goed.  Zie onder voor een korte beschrijving per soort. Onmiddellijk over de warme spruitjes raspen, dan smelt het lekker!

  • De Parmigiano Reggiano wordt door velen gezien als de enige échte Parmezaanse kaas. Het is een pittig smakende harde kaas gemaakt van koemelk met een enigszins fruitig aroma. Rijpt 12 tot 14 maanden.
  • Grana Padano komt qua smaak het dichtst in de buurt van wat velen “Parmezaanse kaas” noemen. Het is ook een harde koemelkkaas, maar smaakt iets minder sterk. Ook heeft de Grana Pardano een korreliger structuur. Rijpt 9 tot 16 maanden, afhankelijk van de soort.
  • Onder Pecorino vallen heel verschillende soorten kaas. Alle Pecorino wordt gemaakt van schapenmelk. Er bestaan vele regionale varianten, allemaal met een eigen textuur, rijpingsduur en smaak. Van zacht en kort gerijpt tot hard en lang gerijpt en zelfs de bijna verrotte (!) Pecorino Sardo.

Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

geroosterde spruitjes
geroosterde spruitjes

Zo maak je geroosterde spruitjes

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


geroosterde spruitjes

Geroosterde spruitjes uit de oven

Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Heel wat anders dan gekookte spruitjes.
5 van 3 stemmen
Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 123
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 155.87 koolhydraten 8 geiwitten 3.3 gvetten 11.07 gvezels 5.83 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de spruitjes schoon, halveer ze en doe ze in een ruime kom.
  • Verwarm de heteluchtoven op 185 °C en leg een bakvel op de bakplaat.
  • Pel de ui en snijd in 4 stukken, haal de rokken los. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes en hak ze wat fijner. Rasp de schil van ½ citroen. Voeg citroenrasprasp, rozemarijn en ui toe aan de spruitjes. Knijp een teentje knoflook erboven uit en hussel met olie en balsamico azijn tot alles is bedekt met een laagje olie. Voeg géén zout toe, anders gaat je groente al teveel vocht (en smaak) verliezen.

Oven

  • Verdeel de spruitjes over de beklede bakplaat. Bak de spruitjes 25 minuten of tot ze beginnen te kleuren en ze beetgaar zijn. Houd ze in de gaten en schep halverwege de baktijd om.

Optioneel

  • Rasp er vlak voor het serveren wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met gehakte noten.
  • Of roer er 1 el (suikervrije) honing door en uitgebakken spekjes.
  • Lekker met pompoenpuree!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept




Scroll naar boven