Geroosterde spruitjes

Geroosterde spruitjes

Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Het bijgerecht bevat 155.87 kcal ⋆ koolhydraten 8 g ⋆ eiwitten 3.3 g ⋆ vetten 11.07 g ⋆ vezels 5.83 g per portie. Wij zijn sowieso enorme fan van geroosterde groenten. Bijzonder makkelijk klaar te maken, je snijdt de groente grof, husselt het met een lekkere olie en de oven doet het werk voor je!

Groenten roosteren (< tips) kun je zowel ‘s zomers als ‘s winters doen. In de winter neem je groenten als spitskool, pompoen, wortel, peterseliewortel, bietjes en spruitjes. In de zomer denk je eerder aan aubergine, courgette, paprika en tomaat. Ook de toegevoegde smaken kunnen variëren per seizoen. Winterse pompoen combineert geweldig met de warme smaken van kaneel en komijn. Terwijl aubergine of courgette weer lekkerder is met knoflook en Provençaalse kruiden.

Geroosterde spruitjes

Deze geroosterde spruitjes smaken heel intens, zacht en zoet. Heel wat anders dan gekookte spruitjes hoor. Dat komt vooral door dat roosteren in de oven. Vrijwel alle smaak blijft in de geroosterde groenten zitten en zo krijg je die veel intensere smaak. Geroosterde groenten kun je warm eten, maar ook de volgende dag zijn ze nog heerlijk.  Het is dus helemaal niet erg als je wat overhoudt. De restjes kunnen gewoon zo in je lunchbox als extra verwennerij, of je verwerkt ze in een salade.

Welke kaas?

Als topping gebruikte ik Parmezaanse kaas, in plaats daarvan zou je ook een andere harde kaas kunnen nemen. Grana pardano of Pecorino kunnen allemaal goed.  Zie onder voor een korte beschrijving per soort. Onmiddellijk over de warme spruitjes raspen, dan smelt het lekker!

  • De Parmigiano Reggiano wordt door velen gezien als de enige échte Parmezaanse kaas. Het is een pittig smakende harde kaas gemaakt van koemelk met een enigszins fruitig aroma. Rijpt 12 tot 14 maanden.
  • Grana Padano komt qua smaak het dichtst in de buurt van wat velen “Parmezaanse kaas” noemen. Het is ook een harde koemelkkaas, maar smaakt iets minder sterk. Ook heeft de Grana Pardano een korreliger structuur. Rijpt 9 tot 16 maanden, afhankelijk van de soort.
  • Onder Pecorino vallen heel verschillende soorten kaas. Alle Pecorino wordt gemaakt van schapenmelk. Er bestaan vele regionale varianten, allemaal met een eigen textuur, rijpingsduur en smaak. Van zacht en kort gerijpt tot hard en lang gerijpt en zelfs de bijna verrotte (!) Pecorino Sardo.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

geroosterde spruitjes
geroosterde spruitjes

Zo maak je geroosterde spruitjes

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Geroosterde spruitjes uit de oven

geroosterde spruitjes
Door: Anna-Karina van Denderen
Voor deze geroosterde spruitjes gebruikte ik verse rozemarijn en citroenrasp, mjum echt een geweldig combinatie. Heel wat anders dan gekookte spruitjes.

Ook in Gewoon Koolhydraatarm, blz. 123

5 van 2 stemmen
Keuken Europees
Trefwoord ovengerecht
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 155.87 kcalkoolhydraten 8 geiwitten 3.3 gvetten 11.07 gvezels 5.83 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Maak de spruitjes schoon, halveer ze en doe ze in een ruime kom.
  • Verwarm de heteluchtoven op 185 °C en leg een bakvel op de bakplaat.
  • Pel de ui en snijd in 4 stukken, haal de rokken los. Ris de rozemarijnnaalden van de takjes en hak ze wat fijner. Rasp de schil van ½ citroen. Voeg citroenrasprasp, rozemarijn en ui toe aan de spruitjes. Knijp een teentje knoflook erboven uit en hussel met olie en balsamico azijn tot alles is bedekt met een laagje olie. Voeg géén zout toe, anders gaat je groente al teveel vocht (en smaak) verliezen.

Oven

  • Verdeel de spruitjes over de beklede bakplaat. Bak de spruitjes 25 minuten of tot ze beginnen te kleuren en ze beetgaar zijn. Houd ze in de gaten en schep halverwege de baktijd om.

Optioneel

  • Rasp er vlak voor het serveren wat Parmezaanse kaas over en bestrooi met gehakte noten.
  • Of roer er 1 el (suikervrije) honing door en uitgebakken spekjes.
  • Lekker met pompoenpuree!

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties