geroosterde koolplakken

Geroosterde koolplakken

Als je niet zo van de typische koolsmaak houdt moet je deze geroosterde koolplakken echt eens proberen. Grill ze tot ze helemaal zacht zijn; de typische, zoete en volle grillsmaak is echt heerlijk! Aan de andere kant van de oceaan grillen of barbecueën ze alles wat los en vast zit. In Nederland beginnen we de voordelen van geroosterde en gegrilde groenten nu ook te ontdekken. Al eerder zag je bijvoorbeeld gegrilde asperges, geroosterde wortelgroenten  en  pompoen uit de oven voorbij komen. Vandaag zijn de koolplakken aan de beurt, de koolplakken hebben een prachtige structuur en een geweldige smaak. 

geroosterde koolplakkenHet principe van roosteren of grillen is simpel: smeer groente in met olie en leg in de oven of grillpan. Maar ik vind zelf een paar kruiden/specerijen erop wel veel lekkerder. Bij deze kool smaakt venkel en tijm heel lekker, maar experimenteer er lustig op los! Voor een  complete maaltijd roerbak je er -bijvoorbeeld- een beetje ‘stoplicht paprika’, champignons, een restje kool bij en een heerlijk pittig gehacktballetje van De Vegetarische Slager.

Variatietip
Strooi 15-10 minuten voor het eind van de grilltijd wat geraspte kaas erover!

Klik voor vergrotingen (een hele berg foto’s om het goed te kunnen volgen)

Zo maak je de geroosterde koolplakken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Geroosterde koolplakken

geroosterde koolplakken

Door Anna-Karina Geplaatst januari 11, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 3 porties
  • Koolhydraten: 4 khd pp (3 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 50 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Als je niet zo van de typische koolsmaak houdt moet je deze geroosterde koolplakken echt eens proberen, grill ze tot ze helemaal zacht zijn, heerlijk!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de hetelucht oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier en sprenkel er olijf olie over.
    Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd de kool in plakken van ongeveer 1 cm, zorg ervoor dat de delen zoveel mogelijk als plak bij elkaar blijven en/of steek er een lange satéprikker door. (prikkers dan eerst 15 minuten in water weken!)
  2. Leg de plakken op het bakblik en strijk over elke plak stevig met de gehalveerde knoflook. Bestrijk daarna elke plak ruim met olie. Strooi kruiden naar keuze erover. Ik vind peper, venkel en tijm erg lekker bij kool.
  3. Rooster de koolplakken in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten aan de ene kant. Bereid ondertussen de groente en gehacktballen voor als je die erbij eet.
    Draaide koolplakken na 25 minuten om met behulp van een deksel en brede spaan of spatel. (zie foto's)
  4. Bestrijk de blanke kant van de koolplakken ook met olie en bak nogmaals 15-25 minuten tot ze zo zacht zijn als jij ze hebben wilt. De een houdt nu eenmaal van een flinke bite, de ander niet.
  5. Terwijl de de koolplakken voor de tweede ronde in de oven staan kan je de andere groente roerbakken. en je gehacktballetje bakken, zodat alles op dezelfde tijd klaar is. Serveer op een ruim bord, zodat de prachtige structuur van de kool mooi uitkomt. De randen van de koolplakken kunnen overigens flink geschroeid zijn. Dat is helemaal niet erg, maar die eet je natuurlijk niet op! Het gaat om het zachte deel van de kool, eet smakelijk en geniet!

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 gedachten over “Geroosterde koolplakken”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

101 Shares
Share1
Pin100
Tweet