geroosterde koolplakken

Geroosterde koolplakken met een gehaktbal

Als je niet zo van de typische koolsmaak houdt moet je deze geroosterde koolplakken met gehaktbal echt eens proberen. Grill ze tot ze helemaal zacht zijn; de typische, zoete en volle grillsmaak is echt heerlijk! In Nederland is het grillen en roosteren van groenten inmiddels ook gemeengoed. Aan de andere kant van de oceaan, in Amerika,  grillen en barbecueën ze al tijden alles wat los en vast zit. Hier op de website zag je al eens gegrilde asperges, geroosterde wortelgroenten  en  pompoen uit de oven voorbij komen. Vandaag zijn deze geroosterde koolplakken aan de beurt, de koolplakken hebben een prachtige structuur en een geweldige smaak. 

Geroosterd medicijn

Ja echt een medicijn, want kool bevat erg veel vitamine C, dat is weerstand verhogend, zo helpt deze heerlijke kool je om griep en verkoudheid buiten de deur te houden! leuk toch? Verder nog even over de bereidingswijze. Het principe van roosteren of grillen is eigenlijk heel simpel. Eerst smeer je de rauwe groente in met olie en die keg je vervolgens in de oven. Maar ik vind zelf een paar kruiden/specerijen erop nog lekkerder. Bij deze geroosterde koolplakken smaakt venkel en tijm heel lekker, maar experimenteer er lustig op los! Ook lekker: strooi er 15-10 minuten voor het eind van de baktijd wat geraspte kaas over de geroosterde koolplakken! Voor een complete hoofdmaaltijd roerbak je er -bijvoorbeeld- een beetje ‘stoplicht paprika’, champignons, een restje kool bij en een heerlijk pittig gehaktballetje. Wij hadden en vegetarische gehacktbal van De Vegetarische Slager.

geroosterde koolplakken

geroosterde koolplakken

Zo maak je de geroosterde koolplakken

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

geroosterde koolplakken

Geroosterde koolplakken met een gehaktbal

Als je niet zo van de typische koolsmaak houdt moet je deze geroosterde koolplakken echt eens proberen, grill ze tot ze helemaal zacht zijn, heerlijk sappig!
Afdrukken Reacties
Gang: Bijgerecht, Tussendoortje (hartig)
Keuken: Amerikaans N/Z
Trefwoord: grillen, roosteren & bbq, oven
Voorbereiden: 10 min
Koken: 50 min
Totale tijd: 1 uur

Koolhydraten - hoeveelheid

4 gram koolhydraten per portie
Uit recept: 3 porties

Ook nodig

  • Eventueel lange satéprikkers, geweekt in water

Ingrediënten

Bereiden

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 200 °C en bekleed een bakblik met bakpapier en sprenkel er olijf olie over.
  • Haal lelijke bladeren van de kool en snijd de kool in plakken van ongeveer 1 cm. dik. Zorg ervoor dat het als plak bij elkaar blijft en/of steek er een lange satéprikker door.
  • Bestrijk elke plak stevig met de gehalveerde knoflook en wrijf in met een beetje olie. Bestrooi met peper, venkel en tijm.
  • Rooster de koolplakken eerst 25 minuten aan de ene kant in de oven.
  • Bereid ondertussen de groente en gehaktballen, zodat alles op dezelfde tijd klaar is.
  • Draai de koolplakken om en bestrijk de andere kant ook met olie. Rooster ze nog eens 15-20 minuten tot ze zo zacht zijn als jij ze hebben wilt.
Serveren
  • Serveer op een ruim bord, zodat de prachtige structuur van de kool mooi uitkomt. De randen van de koolplakken kunnen overigens flink geschroeid zijn. Dat is helemaal niet erg, maar die eet je natuurlijk niet op! Het gaat om het zachte deel van de kool, eet smakelijk en geniet.

© Uitgeverij Boekdelen - KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!

Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Klik op de boeken en lees er alles over en bekijk de inkijkexemplaren!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties op “Geroosterde koolplakken met een gehaktbal”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

149 Shares
Share32
Pin117
Tweet