Geroosterde koolplakken met een gehaktbal

geroosterde koolplakken

Als je niet zo van de typische koolsmaak houdt moet je deze geroosterde koolplakken met gehaktbal echt eens proberen. Grill ze tot ze helemaal zacht zijn; de typische, zoete en volle grillsmaak is echt heerlijk! We serveren 2 plakken per persoon als portie, die bevat dan 6.87 gram koolhydraten per portie, dus zonder de gehaktbal enzo.

In Nederland is het grillen en roosteren van groenten inmiddels ook gemeengoed. Aan de andere kant van de oceaan, in Amerika,  grillen en barbecueën ze al tijden alles wat los en vast zit. Hier op de website zag je al eens gegrilde asperges, geroosterde wortelgroenten  en  pompoen uit de oven voorbij komen. Vandaag zijn deze geroosterde koolplakken aan de beurt, de koolplakken hebben een prachtige structuur en een geweldige smaak. 

Geroosterd medicijn

Ja echt een medicijn, want kool bevat erg veel vitamine C, dat is weerstand verhogend, zo helpt deze heerlijke kool je om griep en verkoudheid buiten de deur te houden! leuk toch? Verder nog even over de bereidingswijze. Het principe van roosteren of grillen is eigenlijk heel simpel. Eerst smeer je de rauwe groente in met olie en die keg je vervolgens in de oven. Maar ik vind zelf een paar kruiden/specerijen erop nog lekkerder. Bij deze geroosterde koolplakken smaakt venkel en tijm heel lekker, maar experimenteer er lustig op los! Ook lekker: strooi er 15-10 minuten voor het eind van de baktijd wat geraspte kaas over de geroosterde koolplakken! Voor een complete hoofdmaaltijd roerbak je er -bijvoorbeeld- een beetje ‘stoplicht paprika’, champignons, een restje kool bij en een heerlijk pittig gehaktballetje. Wij hadden en vegetarische gehacktbal van De Vegetarische Slager.

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

geroosterde koolplakken
geroosterde koolplakken

Zo maak je de geroosterde koolplakken

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl?
Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept

geroosterde koolplakken

Geroosterde koolplakken met een gehaktbal

Als je niet zo van de typische koolsmaak houdt moet je deze geroosterde koolplakken echt eens proberen, grill ze tot ze helemaal zacht zijn, heerlijk sappig!
5 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur

Ook gebruikt

  • Eventueel lange satéprikkers, geweekt in water

Voedingswaarde

Per portie (van 2 plakken)
kcal 78.53 koolhydraten 6.87 geiwitten 2.63 gvetten 3.27 gvezels 5.03 g
Hoeveelheid (aan te passen)3 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de hetelucht oven voor op 200 °C en bekleed een bakblik met bakpapier en sprenkel er olijf olie over.
  • Haal lelijke bladeren van de kool en snijd de kool in plakken van ongeveer 1 cm. dik. Zorg ervoor dat het als plak bij elkaar blijft en/of steek er een lange satéprikker door.
  • Bestrijk elke plak stevig met de gehalveerde knoflook en wrijf in met een beetje olie. Bestrooi met peper, venkel en tijm.
  • Rooster de koolplakken eerst 25 minuten aan de ene kant in de oven.
  • Bereid ondertussen de groente en gehaktballen, zodat alles op dezelfde tijd klaar is.
  • Draai de koolplakken om en bestrijk de andere kant ook met olie. Rooster ze nog eens 15-20 minuten tot ze zo zacht zijn als jij ze hebben wilt.

Serveren

  • Serveer op een ruim bord, zodat de prachtige structuur van de kool mooi uitkomt. De randen van de koolplakken kunnen overigens flink geschroeid zijn. Dat is helemaal niet erg, maar die eet je natuurlijk niet op! Het gaat om het zachte deel van de kool, eet smakelijk en geniet.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept


Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

(die eerste is koolhydraatarm kookboek van het jaar 2021)

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:



12 gedachten over “Geroosterde koolplakken met een gehaktbal”

  1. 5 sterren
    Wat is dit lekker. Gisteren voor het eerst gegeten, durfde het niet zo aan, want ja, kool hé.
    Nou, jullie hebben het weer voor elkaar, hij gaat in de herhaling.

  2. 5 sterren
    Leuk, die geroosterde plakken kool. Ik ga dat inderdaad ook doen in mijn airfryer. Ik gebruik dan wel de spitskool, want dat is naast zuurkool (ja witte kool) de enige kool die ik kan verdragen. En die salade van spitskool lijkt me ook lekker. Dus binnenkort weer een kooltje kopen.
    Het voordeel is dat je de kool heel lang kunt bewaren.

    Je hebt erg leuke recepten, ik moet er nog even inkomen, maar er zijn erbij die mij erg lekker lijken. En dat ze dan KH-arm zijn is mooi meegenomen. Dank dank dank.
    Pink van der E.

    1. Koolrecepten zijn vrijwel allemaal onderling uitwisselbaar. Ook de groene koolrolletjes zou je zelfs wel met spitskool kunnen maken.
      Ik ben dol op kool, je kunt er eigenlijk alles mee, stoven, bakken, grillen, koken en rauw eten. Heerlijk!

  3. Zou je de kool als het klaar is nog kunnen invriezen? lijkt me heerlijk maar ik geloof niet dat de rest van het gezin dan met me mee eet

    1. Ik denk het wel, er zit verder weinig vreemds op. Gewoon proberen dus. Je kan anders ook 1 plak nemen en van de rest van de kool een lekker ander gerecht maken? Koolsalade: met fijngesneden kaas en een klein stukje appel, olie, azijn en walnoten. Succes!

    2. Die kool kan je best wel lang in de koelkast bewaren. Ik doe soms meer dan 2 weken met zo’n kool

  4. José Rotteveel

    5 sterren
    Wat een heerlijk recept weer Anna-Karina, bedankt!
    Ik ga dit zeker een keer maken!

  5. Deze ga ik zeker een keer proberen, trouwens, je hebt echt hele lekkere recepten op je site staan, ik ga hem binnenkort helemaal doorspitten! 🙂

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven