Geroosterde broccoli met muntsaus

geroosterde broccoli met muntsaus

Vandaag moest ik me behelpen met een klein restje broccoli, maar ik ga subiet een grote stronk kopen en een hele berg geroosterde broccoli maken. Ik vraag me soms waarachtig af waarom we eigenlijk nog in water gekookte groente eten? Geroosterde groenten, daar zit echt belachelijk veel meer smaak aan namelijk. Deze geroosterde broccoli is werkelijk geweldig! Ongelooflijk makkelijk te bereiden en veelzijdig in te zetten. Het recept is bedoeld voor 4 borrelporties, je eet dan ieder 100 g broccoli. Op die manier bevat het 2.5 gram koolhydraten per portie.

Veelzijdig

Je kunt deze geroosterde broccoli zowel koud als warm eten. Als onderdeel van de lunch is het heerlijk, of serveer het als bijgerecht of eet het als snack tussendoor. Ik denk dat kinderen het ook lekker zullen vinden, want de broccoli smaakt ietsje zoet wanneer je het roostert. De broccoli karamelliseert namelijk een beetje, daardoor combineert het ook bijzonder goed met de frisse yoghurt muntsaus. En die vers gesneden munt, alleen die geur al… hmm!

Help, geen komkommer!

Ik zal even opbiechten hoe dit recept tot stand is gekomen. Ik wilde een komkommer-dillesaus maken en daarvoor had ik al wat yoghurt laten uitlekken*. Maar toen ik de komkommer zocht in de groentela bleek die al opgegeten te zijn. Ik zag nog wel een kwart stronkje broccoli liggen en een bosje verse munt. Vervolgens trad plan B in werking: gauw de oven aan, want geroosterde broccoli leek mij wel leuk. Ondertussen kon ik dan een mooi sausje brouwen, en zo geschiedde. De muntsaus is trouwens perfect bij een stukje gegrild (lams-)vlees. Ik heb nog even getwijfeld of die knoflook er wel in moest, maar dat was echt lekker hoor. Bovendien had ik al een mooi nieuw ‘knoflookschaaltje’ klaarstaan, verjaardagscadeautje van Doortje. Lief hè?

*) Zo laat je yoghurt uitlekken: Zet een trechter met een papierenkoffiefilter in een glas en doe er yoghurt in. In een kwartier drupt er al heel veel uit. Maar na een nachtje in de koelkast heb je een heerlijk dikke yoghurtbasis voor een puike saus!


♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker of bekijk deze suggesties:

geroosterde broccoli met muntsaus
geroosterde broccoli met muntsaus

Zo maak je geroosterde broccoli

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest. Graag met #KoohydraatarmRecept!


Geroosterde broccoli met muntsaus

geroosterde broccoli met muntsaus
Door: Anna-Karina van Denderen
Geroosterde broccoli, daar zit echt belachelijk veel meer smaak aan dan aan gekookte. Ongelooflijk makkelijk te bereiden en heel veelzijdig in te zetten.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
Uitlekken 15 min
Totale tijd 20 min

Voedingswaarde

Per portie
calorieën 109.38 kcalkoolhydraten 2.5 geiwitten 5.28 gvetten 8.05 gvezels 3.22 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 borrel porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Muntsaus

De meeste ingrediënten zijn klikbaar. Dan krijg je meer info over o.a. verkooppunten, voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met een bakvel.

Uitlekken yoghurt

  • begin met hetlaten uitlekken van de yoghurt. Zet een trechter met een papierenkoffiefilter in een glas en doe de yoghurt erin. In een kwartier drupt er al heel veel uit.
  • Laat zoveel mogelijk stronk aan de broccoli zitten en snijd de stronk in plakken. Sommige stronkjes zullen loskomen dat geeft niet die zijn ook lief.

Broccoli

  • Kneed de broccoli met de olijfolie, Ras el Hanout (optioneel) en peper in een plastich zak, zodat overal een oliefilm omheen zit.
  • Leg de plakken naast elkaar op de beklede bakplaat en bak 10-15 minuten tot de broccoli goudbruin kleurt en gaar is. Kijk tussendoor even of het niet te snel gaat. De kleinere stukjes zijn eerder geroosterd, haal die er tussentijds uit. Echt zwart verbrande stukken niet opeten, dat is echt ongezond.

Muntsaus

  • Maak vervolgens de muntsaus. Snijd de munt in ragfijne reepjes. Snijd de bosui in ringen. Roer bosui en munt door de uitgelekte yoghurt. proef en breng de saus fris op smaak met knoflook, citroensap, peper en zout.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze kookboeken bomvol koolhydraatarme, keto recepten


Bestel bij voorkeur in de reguliere boekhandel om de hoek (Nederland én België). Mochten die onze kookboeken niet op voorraad hebben dan kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Of bestel online via Bazarow.com, Libris, AKO, Bookspot of Bruna verzenden is overal gratis! Natuurlijk staan de keto kookboeken ook bij Bol.com in de etalage.

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het ook bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje. Je betaalt dan wel een bijdrage verzendkosten.

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties