Geroosterde broccoli met muntsaus 2

geroosterde broccoli met muntsaus

Vandaag moest ik me behelpen met een klein restje broccoli, maar ik ga subiet een grote stronk kopen en een hele berg geroosterde broccoli maken. Waarom eet ik eigenlijk nog in water gekookte groente? Geroosterde groenten, daar zit echt belachelijk veel meer smaak aan namelijk. Deze geroosterde broccoli is werkelijk geweldig! Ongelooflijk makkelijk te bereiden en veelzijdig in te zetten.

 

Veelzijdig

Je kunt deze geroosterde broccoli zowel koud als warm eten. Als onderdeel van de lunch is het heerlijk, of serveer het als bijgerecht of eet het als snack tussendoor. Ik denk dat kinderen het ook lekker zullen vinden, want de broccoli smaakt ietsje zoet wanneer je het roostert. De broccoli karameliseert namelijk een beetje, daardoor combineert het ook bijzonder goed met de frisse yoghurt muntsaus. En die vers gesneden munt, alleen die geur al… hmm!

geroosterde broccoli met muntsaus

Help, geen komkommer!

Ik zal even opbiechten hoe dit recept tot stand is gekomen. Ik wilde een komkommer-dillesaus maken en daarvoor had ik al wat yoghurt laten uitlekken*. Maar toen ik de komkommer zocht in de groentela bleek die al opgegeten te zijn. Ik zag nog wel een kwart stronkje broccoli liggen en een bosje verse munt. Vervolgens trad plan B in werking: gauw de oven aan, want geroosterde broccoli leek mij wel leuk. Ondertussen kon ik dan een mooi sausje brouwen, en zo geschiedde. De muntsaus is trouwens perfect bij een stukje gegrild (lams-)vlees.

Ik heb nog even getwijfeld of die knoflook er wel in moest, maar dat was echt lekker hoor. Bovendien had ik al een mooi nieuw ‘knoflookschaaltje’ klaarstaan, verjaardagscadeautje van Doortje. Lief hè?

geroosterde broccoli met muntsaus

*) Zo laat je yoghurt uitlekken: Zet een trechter in een glas, daarin een papieren koffiefilter met yoghurt. Nachtje in de koelkast laten staan en de volgende dag heb je een heerlijk dikke yoghurtbasis voor een puike saus! Geen tijd meer? Neem dan Griekse of Turkse yoghurt.

Kijk hier voor meer hartige snacks.

Klik voor vergrotingen

Zo maak je geroosterde broccoli

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op mijn Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel mijn kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Geroosterde broccoli met muntsaus

geroosterde broccoli met muntsaus

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 27, 2017

    Aantal of hoeveelheid: 4 porties

  • Koolhydraten: 2,5 gr khd per portie (4 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 15 minuten
  • Klaar in: 20 minuten

Geroosterde broccoli, daar zit echt belachelijk veel meer smaak aan dan aan gekookte. Ongelooflijk makkelijk te bereiden en heel veelzijdig in te zetten.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met een bakvel.
  2. Laat zoveel mogelijk stronk aan de broccoli zitten, snijd alleen het droge deel aan de onderkant af. Snijd de stronk in plakken. Sommige stronkjes zullen loskomen dat geeft niet die zijn ook lief.
  3. Doe de broccoli met de olijfolie en peper in een ruime schaal en meng alles door elkaar met je handen. Of meng de olie en peper in een klein kommetje en smeer het mengsel met een kwastje op de broccoli. Dat laatste is handiger als je maar een paar plakken hebt zoals ik. Voeg er optioneel wat Ras el Hanout aan toe als je van een beetje pit houdt.
  4. Leg de plakken en stukken naast elkaar op het bakpapier en bak 10-15 minuten tot de broccoli goudbruin kleurt en gaar is. Kijk tussendoor even of het niet te snel gaat. De kleinere stukjes zijn eerder geroosterd, haal die er tussentijds maar uit. Echt zwart verbrande stukken niet opeten, dat is echt ongezond.
  5. MUNTSAUS
    Maak ondertussen de muntsaus. Snijd de munt in ragfijne reepjes. Snijd een stukje bosui in ringen. Roer bosui en munt door de yoghurt. Breng de saus fris op smaak met knoflook, citroensap, peper en zout.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet



Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Geroosterde broccoli met muntsaus

  • Willemien van der List

    Tip: ik gebruik een plastic zak(je) als ik aardappel, vlees, groente of wat dan ook moet bestrijken met olie en kruiden. Je kunt dit heel goed mengen zonder vette handen of schaal. Het kost je wel n plastic zak of tasje, maar het is super handig.

Pagina 1 van 11