geroosterde broccoli met muntsaus

Geroosterde broccoli met muntsaus

Vandaag moest ik me behelpen met een klein restje broccoli, maar ik ga subiet een grote stronk kopen en een hele berg geroosterde broccoli maken. Ik vraag me soms waarachtig af waarom we eigenlijk nog in water gekookte groente eten? Geroosterde groenten, daar zit echt belachelijk veel meer smaak aan namelijk. Deze geroosterde broccoli is werkelijk geweldig! Ongelooflijk makkelijk te bereiden en veelzijdig in te zetten. Het recept is bedoeld voor 4 borrelporties, je eet dan ieder 100 g broccoli. Op die manier bevat het 2.5 gram koolhydraten per portie.

Advertentie

Veelzijdig

Je kunt deze geroosterde broccoli zowel koud als warm eten. Als onderdeel van de lunch is het heerlijk, of serveer het als bijgerecht of eet het als snack tussendoor. Ik denk dat kinderen het ook lekker zullen vinden, want de broccoli smaakt ietsje zoet wanneer je het roostert. De broccoli karamelliseert namelijk een beetje, daardoor combineert het ook bijzonder goed met de frisse yoghurt muntsaus. En die vers gesneden munt, alleen die geur al… hmm!

Help, geen komkommer!

Ik zal even opbiechten hoe dit recept tot stand is gekomen. Ik wilde een komkommer-dillesaus maken en daarvoor had ik al wat yoghurt laten uitlekken*. Maar toen ik de komkommer zocht in de groentela bleek die al opgegeten te zijn. Ik zag nog wel een kwart stronkje broccoli liggen en een bosje verse munt. Vervolgens trad plan B in werking: gauw de oven aan, want geroosterde broccoli leek mij wel leuk. Ondertussen kon ik dan een mooi sausje brouwen, en zo geschiedde. De muntsaus is trouwens perfect bij een stukje gegrild (lams-)vlees. Ik heb nog even getwijfeld of die knoflook er wel in moest, maar dat was echt lekker hoor. Bovendien had ik al een mooi nieuw ‘knoflookschaaltje’ klaarstaan, verjaardagscadeautje van Doortje. Lief hè?

*) Zo laat je yoghurt uitlekken: Zet een trechter met een papierenkoffiefilter in een glas en doe er yoghurt in. In een kwartier drupt er al heel veel uit. Maar na een nachtje in de koelkast heb je een heerlijk dikke yoghurtbasis voor een puike saus!


Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! We hebben besloten dat we onze boeken niet gaan herdrukken. Er is nog maar beperkte voorraad. Mocht je dus nog een boek willen aanschaffen, koop ‘m dan direct via Boekdelen.com (ons eigen winkeltje) daar zie je ook de actuele voorraad.

Verrukkelijk Koolhydraatarm

UITVERKOCHT!!!!!

ISBN 9789082659870

Gewoon Koolhydraatarm

.

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

Bijna uitverkocht!

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

geroosterde broccoli met muntsaus
geroosterde broccoli met muntsaus

Zo maak je geroosterde broccoli

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


geroosterde broccoli met muntsaus

Geroosterde broccoli met muntsaus

Geroosterde broccoli, daar zit echt belachelijk veel meer smaak aan dan aan gekookte. Ongelooflijk makkelijk te bereiden en heel veelzijdig in te zetten.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Uitlekken 15 minuten
Totale tijd 20 minuten

Voedingswaarde

Per portie
kcal 109.38 koolhydraten 2.5 geiwitten 5.28 gvetten 8.05 gvezels 3.22 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 borrel porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Muntsaus

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met een bakvel.

Uitlekken yoghurt

  • begin met hetlaten uitlekken van de yoghurt. Zet een trechter met een papierenkoffiefilter in een glas en doe de yoghurt erin. In een kwartier drupt er al heel veel uit.
  • Laat zoveel mogelijk stronk aan de broccoli zitten en snijd de stronk in plakken. Sommige stronkjes zullen loskomen dat geeft niet die zijn ook lief.

Broccoli

  • Kneed de broccoli met de olijfolie, Ras el Hanout (optioneel) en peper in een plastich zak, zodat overal een oliefilm omheen zit.
  • Leg de plakken naast elkaar op de beklede bakplaat en bak 10-15 minuten tot de broccoli goudbruin kleurt en gaar is. Kijk tussendoor even of het niet te snel gaat. De kleinere stukjes zijn eerder geroosterd, haal die er tussentijds uit. Echt zwart verbrande stukken niet opeten, dat is echt ongezond.

Muntsaus

  • Maak vervolgens de muntsaus. Snijd de munt in ragfijne reepjes. Snijd de bosui in ringen. Roer bosui en munt door de uitgelekte yoghurt. proef en breng de saus fris op smaak met knoflook, citroensap, peper en zout.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



2 gedachten over “Geroosterde broccoli met muntsaus”

  1. Willemien van der List

    Tip: ik gebruik een plastic zak(je) als ik aardappel, vlees, groente of wat dan ook moet bestrijken met olie en kruiden. Je kunt dit heel goed mengen zonder vette handen of schaal. Het kost je wel n plastic zak of tasje, maar het is super handig.

Reacties zijn gesloten.

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Scroll naar boven