Deze heerlijke geroosterde aubergine met yoghurt kun je lauwwarm of koud eten. Het is ontstaan nadat we laatst met een stel mensen samen een maaltijd in elkaar hebben geknutseld. Wij worden wel eens uitgenodigd om een weekendje te vertoeven op een boerderij in Drenthe. Daar vormen de maaltijden vaak het hoogtepunt. De laatste keer waren we met z’n tienen en hebben diverse mensen een klein gerechtje gemaakt. Zo kon het gebeuren dat uiteindelijk iedereen met een bord vol lekkers aan de grote eettafel zat. Heel inspirerend en keigezellig! Met alles erop en eraan bevat dit gerecht 6.5 gram koolhydraten per halve.
Inspiratiebronnen
Lucie had daar dus heerlijke geroosterde aubergine met yoghurt gemaakt. Zij verklapte me dat het eigenlijk geïnspireerd was op een wereldberoemd gerecht van Yotam Ottolenghi. In Lucies versie ging knoflook in de yoghurt. Maar mijn heer Hans is daar niet een heel grote fan van. Zeker niet als hij nog moet optreden. Wij hebben aan haar versie met knoflook yoghurtsaus een eigen draai gegeven. Na wat wikken en wegen, besloten we dat we twee sausen op basis van Griekse yoghurt wilden proberen. Een yoghurt muntsaus en een yoghurt kurkumasaus. Allebei een succes!
Ottolenghi?
Ja, je weet wel die wereldberoemde Israëlisch-Britse kok & kookboekenschrijver. In huize HAK* is hij vooral bekend vanwege zijn originele en vernieuwende vegetarische recepten, bijvoorbeeld in het kookboek Plenty. Of zoals bij BOL te lezen valt: “… de man die zelfs broccoli sexy maakte”. Ook houdt men hem verantwoordelijk voor de stijgende populariteit van sumak, za’atar en granaatappelpitjes in de keuken. Granaatappelpitjes hebben we ook gebruikt op onze geroosterde aubergine met yoghurt. Die pitjes bevatten wel wat meer koolhydraten. Maar ze zijn zó lekker op dit gerecht! Verder gebruikten we een paar lekkere kruiden om te mengen met olie. Daarmee smeerden we de aubergine in voor het roosteren.
Aubergine grillen
Aubergine is een heerlijke, vleesachtige groente boordevol vezels. Je komt ‘m vooral tegen in Mediterrane ovenschotels, stoofschotels of als lekkere dip Baba Ganoush. Wij vinden vooral gegrilde of geroosterde aubergine een feest. Heel makkelijk: in plakken snijden en roosteren in de oven, grillen op de bbq, in een grillpan of in de tafelgrill. Gegrild krijg je die fraaie grillstrepen erop. Klein beetje zout en peper erop is al voldoende. Die simpele gegrilde aubergine plakken kun je fijn als bijgerecht serveren als mezze. Vandaag maken we geen gegrilde aubergine plakken, maar hele helften gegrilde aubergine. En we maken lekker twee sausjes om te kunnen vergelijken. Benieuwd welke jullie het lekkerst vinden.
PS: ik had onze befaamde geroosterde spitskool gemaakt, die vond ook gretig aftrek!
*HAK= Hans & Anna-Karina
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Geroosterde aubergine met yoghurt
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Geroosterde aubergine met yoghurt
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 500 g aubergine , 2 kleine
Kruidenolie, zie onder
Yoghurt muntsaus
- 2 el Griekse yoghurt
- 10 blaadjes munt, vers
- peper en zout
- zoetstof
Yoghurt kurkumasaus
- 2 el Griekse yoghurt
- 1 tl kurkuma
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- snufje gemberpoeder
GARNEREN
- 4 el granaatappelpitjes
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwarm de heteluchtoven op 180 °C. Was de aubergine en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de aubergine op het snijvlak kruislings in. Pas op dat je niet de schil raakt.
Kruidenolie
- Plet, maal of vijzel ½ tl anijszaad, ½ tl harissa, ½ tl komijn, ½ tl gerookt paprikapoeder, ½ tl korianderblad en ½ tl venkelzaad met een goede snuf kaneel. Maak er kruidenolie van met een flinke scheut olijfolie. Besmeer de ingesneden snijvlakken van de aubergine met de kruidenolie.
Roosteren
- Rooster de auberginehelften 30 minuten of tot ze gaar zijn. Houd het zelf even in de gaten. Aubergines zijn nu eenmaal niet allemaal even groot. De ene oven is sneller dan de andere. Laat even afkoelen buiten de oven. Je kunt de aubergine lauw-warm of koud serveren.
Sauzen en garnering
- Maak een stapeltje van de muntblaadjes. Rol ze op en snijd in ragfijne reepjes. Houd wat achter voor de garnering. Meng de ingrediënten voor de twee sauzen door elkaar in twee bakjes. Proef en breng de sauzen naar eigen wens verder op smaak.
- Verdeel de sauzen over de aubergine. Garneer met munt en granaatappelpitjes. Als je niet teveel koolhydraten wilt, neem dan wat minder granaatappelpitjes.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Voor hoeveel personen is dit? Of gewoon voor 1?
Dat ligt er maar net aan hoe je het eet. Wij aten er ieder twee met een beetje salade erbij als hoofdgerecht. Maar je kunt er ook 1 als voorgerechtje serveren.
Goeiemorgen Anna-Karina en Hans, Hoe toevallig is dit….!!!! ……. laat ik nou net mijn tablet gepakt hebben om te kijken wat ik met die 6 overgebleven kleine aubergines, die ik zaterdag op de markt gekocht had, zal gaan maken. Had de moussaka uit het nieuwe boek al za. gemaakt, yammie yammie. Sinds een paar maandjes gepensioneerd en ga nog weleens naar de markt voor al die lekkere dingen. Hoe leuk is dit recept dan, met een frisse salade van de paprika komkommer en tomaat en feta (ook van de markt) erbij wordt dit smullen vanavond.
Oja je nieuwe boek, ligt hier op de salontafel voor het grijpen en zie zo veel, ennuh tijd zat, het is wederom prachtig. Bedankt ! !
vriendelijke groet Petra
Goedemorgen Petra,
Dank je, onze dag kan niet meer stuk. 🙂 Zo leuk al die enthousiaste reactie op ons nieuwe boek ook! Eet smakelijk vanavond (en alle andere dagen)!