geroosterde-aubergine-met-yoghurt

Geroosterde aubergine met yoghurt

Deze heerlijke geroosterde aubergine met yoghurt kun je lauwwarm of koud eten. Het is ontstaan nadat we laatst met een stel mensen samen een maaltijd in elkaar hebben geknutseld. Wij worden wel eens uitgenodigd om een weekendje te vertoeven op een boerderij in Drenthe. Daar vormen de maaltijden vaak het hoogtepunt. De laatste keer waren we met z’n tienen en hebben diverse mensen een klein gerechtje gemaakt.  Zo  kon het gebeuren dat uiteindelijk iedereen met een bord vol lekkers aan de grote eettafel zat. Heel inspirerend en keigezellig! Met alles erop en eraan bevat dit gerecht 6.5 gram koolhydraten per halve.

Inspiratiebronnen

Lucie had daar dus heerlijke geroosterde aubergine met yoghurt gemaakt. Zij verklapte me dat het eigenlijk geïnspireerd was op een wereldberoemd gerecht van Yotam Ottolenghi. In Lucies versie ging knoflook in de yoghurt. Maar mijn heer Hans is daar niet een heel grote fan van. Zeker niet als hij nog moet optreden. Wij hebben aan haar versie met knoflook yoghurtsaus een eigen draai gegeven. Na wat wikken en wegen, besloten we dat we twee sausen op basis van Griekse yoghurt wilden proberen. Een yoghurt muntsaus en een yoghurt kurkumasaus. Allebei een succes!

Ottolenghi?

Ja, je weet wel die wereldberoemde Israëlisch-Britse kok & kookboekenschrijver. In huize HAK* is hij vooral bekend vanwege zijn originele en vernieuwende vegetarische recepten, bijvoorbeeld in het kookboek Plenty. Of zoals bij BOL te lezen valt: “… de man die zelfs broccoli sexy maakte”. Ook houdt men hem verantwoordelijk voor de stijgende populariteit van sumak, za’atar en granaatappelpitjes in de keuken. Granaatappelpitjes hebben we ook gebruikt op onze geroosterde aubergine met yoghurt. Die pitjes bevatten wel wat meer koolhydraten. Maar ze zijn zó lekker op dit gerecht! Verder gebruikten we een paar lekkere kruiden om te mengen met olie. Daarmee smeerden we de aubergine in voor het roosteren.

Aubergine grillen

Aubergine is een heerlijke, vleesachtige groente boordevol vezels. Je komt ‘m vooral tegen in Mediterrane ovenschotels, stoofschotels of als lekkere dip Baba Ganoush.  Wij vinden vooral gegrilde of geroosterde aubergine een feest. Heel makkelijk: in plakken snijden en roosteren in de oven, grillen op de bbq, in een grillpan of in de tafelgrill. Gegrild krijg je die fraaie grillstrepen erop. Klein beetje zout en peper erop is al voldoende.  Die simpele gegrilde aubergine plakken kun je fijn als bijgerecht serveren als mezze. Vandaag maken we geen gegrilde aubergine plakken, maar hele helften gegrilde aubergine. En we maken lekker twee sausjes om te kunnen vergelijken. Benieuwd welke jullie het lekkerst vinden.
PS: ik had onze befaamde geroosterde spitskool gemaakt, die vond ook gretig aftrek!

*HAK= Hans & Anna-Karina

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

geroosterde aubergine met yoghurt
geroosterde aubergine met yoghurt

Zo maak je Geroosterde aubergine met yoghurt

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Geroosterde aubergine met yoghurt

geroosterde-aubergine-met-yoghurt
Door: Anna-Karina van Denderen
Verrukkelijke geroosterde aubergine met yoghurt, 2 verschillende sausjes eigenlijk. Makkelijk om te maken en heel toegankelijke smaken. Perfect bijgerecht, bij de bbq of lunchgerecht!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur

Voedingswaarde

Per stuk
calorieën 79.38 kcalkoolhydraten 6.5 geiwitten 1.93 gvetten 3.8 gvezels 4.35 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 helften

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Kruidenolie, zie onder

    Yoghurt muntsaus

    Yoghurt kurkumasaus

    GARNEREN

    Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden en/of vervangtips. HANDIG!

    Bereiden
     

    • Verwarm de heteluchtoven op 180 °C.
      Was de aubergine en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de aubergine op het snijvlak kruislings in. Pas op dat je niet de schil raakt.

    Kruidenolie

    • Plet, maal of vijzel ½ tl anijszaad, ½ tl harissa, ½ tl komijn, ½ tl gerookt paprikapoeder, ½ tl korianderblad en ½ tl venkelzaad met een goede snuf kaneel. Maak er kruidenolie van met een flinke scheut olijfolie. Besmeer de ingesneden snijvlakken van de aubergine met de kruidenolie.

    Roosteren

    • Rooster de auberginehelften 30 minuten of tot ze gaar zijn. Houd het zelf even in de gaten. Aubergines zijn nu eenmaal niet allemaal even groot. De ene oven is sneller dan de andere. Laat even afkoelen buiten de oven. Je kunt de aubergine lauw-warm of koud serveren.

    Sauzen en garnering

    • Maak een stapeltje van de muntblaadjes. Rol ze op en snijd in ragfijne reepjes. Houd wat achter voor de garnering. Meng de ingrediënten voor de twee sauzen door elkaar in twee bakjes. Proef en breng de sauzen naar eigen wens verder op smaak.
    • Verdeel de sauzen over de aubergine. Garneer met munt en granaatappelpitjes. Als je niet teveel koolhydraten wilt, neem dan wat minder granaatappelpitjes.

    © Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

    Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

    Onze 3 bestsellende kookboeken!

    Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

    Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
    Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
    Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

    Kookboek bestellen?

    Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen.

    Maar de boeken zijn ook te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

    Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

    Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.


    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    4 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Scroll naar top