Geroosterde aubergine met yoghurt 4

geroosterde-aubergine-met-yoghurt

Deze heerlijke geroosterde aubergine met yoghurt kun je lauwwarm of koud eten. Het is ontstaan nadat we laatst met een stel mensen samen een maaltijd in elkaar hebben geknutseld. Wij worden wel eens uitgenodigd om een weekendje te vertoeven op een boerderij in Drenthe. Daar vormen de maaltijden vaak het hoogtepunt. De laatste keer waren we met z’n tienen en hebben diverse mensen een klein gerechtje gemaakt.  Zo  kon het gebeuren dat uiteindelijk iedereen met een bord vol lekkers aan de grote eettafel zat. Heel inspirerend en keigezellig!

 

Inspiratiebronnen

Lucie had daar dus heerlijke geroosterde aubergine met yoghurt gemaakt. Zij verklapte me dat het eigenlijk geïnspireerd was op een wereldberoemd gerecht van Yotam Ottolenghi. In Lucies versie ging knoflook in de yoghurt. Maar mijn heer Hans is daar niet een heel grote fan van. Zeker niet als hij nog moet optreden. Wij hebben aan haar versie met knoflook yoghurtsaus een eigen draai gegeven. Na wat wikken en wegen, besloten we dat we twee sausen op basis van Griekse yoghurt wilden proberen. Een yoghurt muntsaus en een yoghurt kurkumasaus.  Allebei een succes!

geroosterde aubergine met yoghurt

Ottolenghi?

Ja, je weet wel die wereldberoemde Israëlisch-Britse kok & kookboekenschrijver. In huize HAK* is hij vooral bekend vanwege zijn originele en vernieuwende vegetarische recepten, bijvoorbeeld in het kookboek Plenty. Of zoals bij BOL te lezen valt : “… de man die zelfs broccoli sexy maakte”. Ook houdt men hem verantwoordelijk voor de stijgende populariteit van sumak, za’atar en granaatappelpitjes in de keuken. Granaatappelpitjes hebben we ook gebruikt op onze geroosterde aubergine met yoghurt. Die pitjes bevatten wel wat meer koolhydraten, maar zijn zó lekker op dit gerecht!

Verder gebruikten we een paar lekkere kruiden om te mengen met olie. Daarmee smeerden we de aubergine in voor het roosteren.

geroosterde aubergine met yoghurt

 

geroosterde aubergine met yoghurt

Aubergine grillen

Aubergine is een heerlijke, vleesachtige groente boordevol vezels Je komt ‘m vooral tegen in Mediterrane ovenschotels, stoofschotels of als lekkere dip Baba Ganoush.  Wij vinden vooral gegrilde of geroosterde aubergine een feest. Heel makkelijk in plakken snijden en roosteren in de oven, grillen op de bbq, in een grillpan of in de tafelgrill. Gegrild krijg je die fraaie grillstrepen erop. Klein beetje zout en peper erop is al voldoende.  Die simpele gegrilde aubergine plakken kun je fijn als bijgerecht serveren als mezze. Vandaag maken we geen gegrilde aubergine plakken, maar hele helften gegrilde aubergine. En we maken lekker twee sausjes om te kunnen vergelijken. Benieuwd welke jullie het lekkerst vinden.

PS: ik had onze befaamde geroosterde spitskool gemaakt, die vond ook gretig aftrek!

*HAK= Hans & Anna-Karina

Ook lekker:

Zo maak je Geroosterde aubergine met yoghurt

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel ons kookboek Lekker & makkelijk Koolhydraatarm nu in de boekhandels (NL en België) of bij Bol.com!

Geroosterde aubergine met yoghurt

geroosterde-aubergine-met-yoghurt

Door Anna-Karina Geplaatst augustus 28, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 helften
  • Koolhydraten: 4,6 gr khd per stuk (4 helften uit recept)
  • Voorbereiding: 10 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 60 minuten

Verrukkelijke geroosterde aubergine met yoghurt, 2 verschillende sausjes eigenlijk. Makkelijk om te maken en heel toegankelijke smaken. Perfect bijgerecht, bij de bbq of lunchgerecht!

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de heteluchtoven op 180 graden. Was de aubergine en snijd ze in de lengte doormidden. Snijd de aubergine op het snijvlak kruislings in, pas op dat niet de schil raakt.
  2. Plet, maal of vijzel ½ tl anijszaad, ½ tl harissa, ½ tl komijn, ½ tl gerookt paprikapoeder, ½ tl korianderblad en ½ tl venkelzaad met een flinke snuf kaneel. Maak er kruidenolie van met een flinke scheut olijfolie. Besmeer de ingesneden snijvlakken van de aubergine met de kruidenolie.
  3. Rooster de aubergine helften 30 minuten of tot ze gaar zijn. Houd het zelf even in de gaten. Aubergines zijn nu eenmaal niet allemaal even groot en de ene oven is sneller dan de ander. Laat even afkoelen buiten de oven. Je kunt de aubergine lauw-warm of koud serveren.
  4. Maak een stapeltje van de muntblaadjes, rol ze op en snijd in ragfijne reepjes. Houd wat achter voor de garnering. Meng de ingrediënten voor de twee sauzen in twee bakjes door elkaar. Proef en breng de sauzen naar eigen wens op smaak.
  5. Verdeel de sauzen over de aubergine en garneer met munt en granaatappelpitjes. Als je niet teveel koolhydraten wilt neem dan wat minder granaatappelpitjes.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Geroosterde aubergine met yoghurt

  • Petra

    Goeiemorgen Anna-Karina en Hans, Hoe toevallig is dit….!!!! ……. laat ik nou net mijn tablet gepakt hebben om te kijken wat ik met die 6 overgebleven kleine aubergines, die ik zaterdag op de markt gekocht had, zal gaan maken. Had de moussaka uit het nieuwe boek al za. gemaakt, yammie yammie. Sinds een paar maandjes gepensioneerd en ga nog weleens naar de markt voor al die lekkere dingen. Hoe leuk is dit recept dan, met een frisse salade van de paprika komkommer en tomaat en feta (ook van de markt) erbij wordt dit smullen vanavond.
    Oja je nieuwe boek, ligt hier op de salontafel voor het grijpen en zie zo veel, ennuh tijd zat, het is wederom prachtig. Bedankt ! !
    vriendelijke groet Petra