gerookte forel

Gerookte forel met veldsla, vet lekker!

Met deze gerookte forel met lauwwarme kerriedressing hoop ik jullie warm te maken voor het eten van (Deense) gekweekte forel, volgens Good Fish Foundation namelijk een verantwoorde keuze. Samen met een lekkere salade vormt deze heerlijke gerookte forel een supergezonde maaltijd met slechts 3 gr. khd per persoon. Ik koos voor veldsla en wilde wortel met een frisse dressing van limoen, peterselie en voor een crunch een paar hemels romige macadammia noten, de smaak is friszuur. Al met al een uitstekende post-kerstdis!

 

Lekker, gezond en verantwoord
Vis is supergezond, de vetzuren in vis zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis, zoals makreel, zalm en forel.  Vis met gif, overbevissing, ongewenste bijvangst en een aangetaste zeebodem willen we natuurlijk zoveel mogelijk vermijden, let dus op welke vis je koopt. Er zijn keurmerken MSC en ASC en de VISwijzer  helpt je te kiezen voor verantwoorde en gezonde vis.

We kennen de regenboogforel, zalmforel en forel. Forellen zijn slanke vissen, die tot de familie van de zalmen behoren. Voor een nauwkeurig verschil tussen zalmen en forellen is er nauwelijks een wetenschappelijke basis.
In het algemeen noemt men de in zoetwater levende zalmen forellen en die in de zee leven zalmen. Dit is de regenboogforel. De naam dankt hij aan de vele regenboogachtige kleuren op zijn huid. Deze forel wordt veel gebruikt in de visteelt.

Omdat forel een kweekvis is, kun je deze het gehele jaar door verkrijgen. In Nederland wordt forel eigenlijk niet eens zo vaak gegeten. Terwijl het zo lekker is en ook nog eens heel gemakkelijk en supersnel  klaar te maken. Wist je trouwens dat in Denemarken, dat zo bekend is om de forelkwekerijen, nauwelijks forel gegeten wordt?

Okt. 2014, Bron: Voedingscentrum Nederland

 Alle beperkende adviezen voor het eten van nitraatrijke groente worden opgeheven. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eet. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt ook dit advies.

Het volledige bericht over het herzien van de nitraatadviezen

Klik voor vergrotingen

Zo maak je de gerookte forel met lauwwarme kerriedressing

Gerookte forel met veldsla, vet lekker!


gerookte forel

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst december 27, 2014

 • Aantal of hoeveelheid: 4 porties
 • Koolhydraten: 3 gr. pp (4 porties uit recept)
 • Voorbereiding: 5 minuten
 • Kooktijd: 10 minuten
 • Klaar in: 15 minuten

Samen met een hemels lekkere salade vormt deze heerlijke gerookte forel met veldsla een supergezonde en verantwoorde vismaaltijd.

Ingrediënten

Bereiding

 1. FORELDRESSING
  Bak de kerrie in de olie. Voeg limoenschil en -sap gember en zout toe en verwarm alles op een laag vuur. Scheur de forel in stukken of laat heel als je dat liever wilt.
 2. SLADRESSING
  Was de sla en rasp de wortel. Meng olijfolie en azijn in een kommetje lekker lobbig. Breng de dressing desgewenst op smaak met peper en zout. Was de peterselie knip deze fijn en hak de noten.
 3. Verdeel sla en wortel over de borden doe de dressing er over. Leg de forel erbij en besprenkel de forel met de warme kerrie-gemberdressing. Dien op en eet smakelijk!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

59 Shares
Share45
Pin14
Tweet