Gemarineerde spitskool met paddenstoelen

gemarineerde spitskool met paddenstoelen

Hoe fijn is het als je op drukke dagen maar weinig werk hebt aan een heerlijke maaltijd? Voor deze traybake van gemarineerde spitskool met paddenstoelen roer je olie en peper en zout door elkaar, je snijd de kool in 4 stukken en legt die samen met de paddenstoelen op de bakplaat. Bestrooi het met de szechuanpeper, (bijzonder lekker spul). Terwijl de bakplaat in de oven staat maak je even een dressing. Dat is alles. Het gerecht is bovendien geschikt voor vegetariërs én veganisten.

Szechuanpeper

We strooien een bijzondere peper over onze traybake van gemarineerde spitskool. Die szechuanpeper is geen echte peper. Het zijn gedroogde doosvruchten van planten uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), waartoe ook de citrusvruchten behoren. En dat proef je! Heerlijke smaak ook bij de paddenstoelen. Het geeft een speciale sensatie op je tong: tintelend, fris, citrus-achtig & pittig maar niet heet. Te koop in een draaimolentje bij de buurtsuper, maar die van de toko is vele malen lekkerder (zelf even crunchen). De zaaddozen zijn heerlijk bij vis & kip en groentefriet. Bak het samen met gember en knoflook in oosterse gerechten of gebruik het in marinades! Zelfs sjieke toetjes (vaak met chocolade) worden ermee opgeleukt. Hoe inspirerend is dat weer…

Wat eet je erbij?

Wij eten bij de gemarineerde spitskool met paddenstoelen wat bloemkoolrijst, maar wie liever een lekker romige puree heeft geven we ook gelijk. En als je echt een AVG eter bent neem je er nog vlees naar keus bij. Mocht je dit als bijgerecht met meerdere bijgerechten serveren (tijdens de feestdagen ofzo), neem dan ⅛ kool in plaats van ¼, want kool is al erg machtig. Let dan wel even op de gaartijd, die is mogelijk net wat korter. PS: ⅛ spitskool heeft natuurlijk ook de helft van de koolhydraten.

Voedingswaarden traybake van gemarineerde spitskool

Deze traybake van gemarineerde spitskool met paddenstoelen bevat calorieën 194.75 kcal ⋆ koolhydraten 8.45 g ⋆ eiwitten 7.73 g ⋆ vetten 13.23 g ⋆ vezels 5.88 g per kwart kool (200 g, rauw gewogen).

Ik hoop dat jullie het lekker vinden!
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

 gemarineerde spitskool

Zo maak je gemarineerde spitskool met paddenstoelen

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!

Gemarineerde spitskool met paddenstoelen

Door: Hans van Deelen
Traybakes zijn een soort über-makkelijke gerechten uit de oven, je legt een bepaalde verzameling gemarineerde groente op een bakplaat en enige tijd later zit je te smullen.
4.5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per kwart 
kcal 194.75 koolhydraten 8.45 geiwitten 7.73 gvetten 13.23 gvezels 5.88 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 kwarten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Groente

Dressing (om erbij te serveren)

Erover

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.

Marinade

  • Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar.

Groente

  • Maak de paddenstoelen schoon en snijd de kool in kwarten. (soms kijkt groente je zoooo lief aan 🙂
    kool kijkt
  • Verspreid de groente over de beklede bakplaat en bestrijk met de marinade. Strooi de gecrunchte szechuan peper erover.
  • Bak de traybake 25 minuten tot de randjes van de kool beginnen te kleuren.
    NB: Witte kool is iets vaster en doet er mogelijk wat langer over om te garen.

Dressing

  • Klop ondertussen de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
  • Verdeel de traybake van gemarineerde spitskool met paddenstoelen over 4 borden en serveer met de dressing en geroosterd sesamzaad.
    Lekker met bijvoorbeeld bloemkoolrijst of puree.

TIP

  • Mocht je dit samen met andere bijgerechten serveren (tijdens de feestdagen ofzo), neem dan ⅛ kool pp in plaats van ¼, want kool is al erg machtig. Let dan wel even op de gaartijd, die is mogelijk net wat korter. PS: ⅛ spitskool heeft natuurlijk ook de helft van de koolhydraten.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Daarnaast zijn ze ook gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen.

Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bijvoorbeeld via Bazarow.com,  Libris Bookspot of Bruna, verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. 

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje op Boekdelen.com:


Trefwoorden

Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top