Hoe fijn is het als je op drukke dagen maar weinig werk hebt aan een heerlijke maaltijd? Voor deze traybake van gemarineerde spitskool met paddenstoelen roer je olie en peper en zout door elkaar, je snijd de kool in 4 stukken en legt die samen met de paddenstoelen op de bakplaat. Bestrooi het met de szechuanpeper, (bijzonder lekker spul). Terwijl de bakplaat in de oven staat maak je even een dressing. Dat is alles. Het gerecht is bovendien geschikt voor vegetariërs én veganisten.
Szechuanpeper
We strooien een bijzondere peper over onze traybake van gemarineerde spitskool. Die szechuanpeper is geen echte peper. Het zijn gedroogde doosvruchten van planten uit de wijnruitfamilie (Rutaceae), waartoe ook de citrusvruchten behoren. En dat proef je! Heerlijke smaak ook bij de paddenstoelen. Het geeft een speciale sensatie op je tong: tintelend, fris, citrus-achtig & pittig maar niet heet. Te koop in een draaimolentje bij de buurtsuper, maar die van de toko is vele malen lekkerder (zelf even crunchen). De zaaddozen zijn heerlijk bij vis & kip en groentefriet. Bak het samen met gember en knoflook in oosterse gerechten of gebruik het in marinades! Zelfs sjieke toetjes (vaak met chocolade) worden ermee opgeleukt. Hoe inspirerend is dat weer…
Wat eet je erbij?
Wij eten bij de gemarineerde spitskool met paddenstoelen wat bloemkoolrijst, maar wie liever een lekker romige puree heeft geven we ook gelijk. En als je echt een AVG eter bent neem je er nog vlees naar keus bij. Mocht je dit als bijgerecht met meerdere bijgerechten serveren (tijdens de feestdagen ofzo), neem dan ⅛ kool in plaats van ¼, want kool is al erg machtig. Let dan wel even op de gaartijd, die is mogelijk net wat korter. PS: ⅛ spitskool heeft natuurlijk ook de helft van de koolhydraten.
Voedingswaarden traybake van gemarineerde spitskool
Deze traybake van gemarineerde spitskool met paddenstoelen bevat calorieën 194.75 kcal ⋆ koolhydraten 8.45 g ⋆ eiwitten 7.73 g ⋆ vetten 13.23 g ⋆ vezels 5.88 g per kwart kool (200 g, rauw gewogen).
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je gemarineerde spitskool met paddenstoelen
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Gemarineerde spitskool met paddenstoelen
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
Marinade
- 1 el olijfolie
- 1 el sesamolie
- peper en zout
Groente
- 800 g spitskool, of witte kool
- 200 g paddenstoelen, mag van alles zijn
- 2 tl szechuanpeper, even crunchen
Dressing (om erbij te serveren)
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el appelazijn, of gewone azijn
- 1 tl paprikavlokken
- 2 druppels zoetstof
Erover
- 1 el sesamzaad, geroosterd
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
Oven voorverwarmen
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed de bakplaat met een bakvel.
Marinade
- Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar.
Groente
- Maak de paddenstoelen schoon en snijd de kool in kwarten. (soms kijkt groente je zoooo lief aan 🙂
- Verspreid de groente over de beklede bakplaat en bestrijk met de marinade. Strooi de gecrunchte szechuan peper erover.
- Bak de traybake 25 minuten tot de randjes van de kool beginnen te kleuren. NB: Witte kool is iets vaster en doet er mogelijk wat langer over om te garen.
Dressing
- Klop ondertussen de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Verdeel de traybake van gemarineerde spitskool met paddenstoelen over 4 borden en serveer met de dressing en geroosterd sesamzaad. Lekker met bijvoorbeeld bloemkoolrijst of puree.
TIP
- Mocht je dit samen met andere bijgerechten serveren (tijdens de feestdagen ofzo), neem dan ⅛ kool pp in plaats van ¼, want kool is al erg machtig. Let dan wel even op de gaartijd, die is mogelijk net wat korter. PS: ⅛ spitskool heeft natuurlijk ook de helft van de koolhydraten.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Zeker het proberen waard. Ben ook al zo’n fan van die ‘oude’ vertrouwde geroosterde spitskool. Warme groet op deze koude dag en uiteraard veel liefs, P & Erna
Oh dan ga je deze ook wel kunnen 😉 Groet!