Met valentijn in gedachte maakte ik deze verrukkelijke gemarineerde aardbeien! We posten ‘m nu alvast, dan heb je nog een paar dagen om boodschappen te doen en je lief te verrassen. Want whow, dat smaakt wel heel bijzonder en extra feestelijk!! Logisch eigenlijk ook, want het is een veelgeroemde smaakcombinatie: ‘honing’, citroen en tijm. Ja, je leest het goed, tijm! Heerlijke malse verse tijm welteverstaan. Want met gedroogde tijm lijkt het me een stuk minder lekker. We voegen ook nog een beetje extra frisheid toe: een mooi randje van muntsuiker. Die maakten we met Greensweet erythritol Werkelijk een zálig dessert, met een simpel mengsel van cottage cheese (ricotta of hüttenkäse kan ook!) en Griekse yoghurt. Alsof er een engeltje… Het dessert bevat 5.4 gram koolhydraten per (flinke) portie. Je kunt best wat kleinere porties serveren.
Valentijn dessert
Wij grijpen Valentijnsdag uitsluitend aan als smoesje om een extra lekker dessert op tafel te zetten. Buiten de gemarineerde aardbeien voor ons verder geen commerciële poespas hoor. Ik associeer aardbeien altijd wel met de liefde. Het zal wel de juiste combinatie zijn van vorm, kleur, smaak en textuur wat deze vrucht tot de koningin (m/v) van de romantiek maakt. Je kunt de aardbeien gewoon op de zuivel leggen, ook lekker. Maar je bent ons vast dankbaar dat we die heerlijke marinade met je delen! We raden je echt met klem aan om even de tijd te nemen die aardbeitjes een half uurtje te laten marineren in de suikervrije kruiden ‘honing’. En als je dan toch moet wachten kun je net zo goed even alvast een fraai muntsuikerrandje op het glas maken. Alles onder het mom: “Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen!”.
Valentijnsdag ja of nee?
Wij doen er dus zelf verder niet aan, maar we werden toch benieuwd hoe populair dit feestje nou eigenlijk is. Hoeveel mensen doen er in Nederland aan Valentijnsdag? In 2007 was dat nog 35%, in 2011 daalde het naar 29% en in 2012 was het 24%. In 2019 zit er weer opgang in: 29%. Het zijn tegenwoordig vooral jongeren die stil staan bij de dag van de liefde, want onder de millennials (Generatie Y) was het percentage in 2019 namelijk 40%.
En met wat en hoe viert men dan Valentijn? Vooral boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren van Valentijnsdag. Verreweg de meeste (77%) mensen die iets aan Valentijnsdag doen, stuurden een kaart. Gevolgd door cadeautjes (38%), bloemen (35%) en chocolade (23%). Uit onderzoek (2013) blijkt dat winkeliers in totaal zo’n 70 miljoen euro extra omzet behalen door Valentijn. En dan te bedenken dat het merendeel van de consumenten GEEN Valentijn viert.
Onderzoek in 2019: 69% van de Nederlanders is het eens met de stelling ‘Ik vind Valentijnsdag commerciële onzin’. Opvallend is dat dit percentage ook onder de vierders van Valentijnsdag zelf relatief hoog is (46%). Dit doet vermoeden dat het toch een enigszins opgedrongen feestje is. 39% van de Valentijnvierders lijkt het vervelend om in een situatie te komen waarbij de ene partner wel iets heeft gedaan voor Valentijn en de ander niet. Slechts 17% van alle Nederlanders zou teleurgesteld zijn als hun partner de dag overslaat.
Tot slot wil ik nog een grappig bericht delen van een ludieke actie. In 2018 kon winkelend publiek bij Jumbo Woerden boodschappen doen met een roze winkelmandje. Singles konden zo door middel van het speciale Valentijnsdag-mandje hun vrijgezelle status weergeven. ? Zou dat nou gewerkt hebben, vraag ik mij dan af?
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je gemarineerde aardbeien
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Gemarineerde aardbeien
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 100 g aardbei, + 2 voor garnering
- ½ citroen, schil en rasp
- 1 el Greensweet syrup gold, of een suikervrije siroop naar keuze
- 2 takjes tijm, verse blaadjes
- ½ snufje peper en zout
Muntsuikerlaagje (rand)
- 4 blaadjes munt, vers
- 1 tl erythritol
Zuivellaag
- 125 g cottage cheese, (Hüttenkäse)
- 100 g Griekse yoghurt
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Houd er 2 achter voor de garnering en snijd de rest in (hartvormige) plakjes.
- Boen ½ citroen en rasp de schil. Pers ‘m uit. Haal de blaadjes van de takjes tijm. Maak in een ruime kom een marinade van de Syrup Gold met het citroenrasp, citroensap, de tijmblaadjes en een piepklein snufje peper en zout. Schep de aardbeien erdoor en laat 30 minuten op kamertemperatuur marineren.
Muntsuikerlagje
- Vijzel de blaadjes munt fijn en meng de erythritol erdoor. Maak de randen van twee leuke glazen even nat met je in water gedoopte vinger. Draai de rand van elk glas nu direct door de muntsuiker, herhaal tot de rand gevuld is..
Zuivel
- Meng cottage cheese (Hüttenkäse) en Griekse yoghurt tot een romig geheel, breng het op smaak met een drupje zoetstof als je wilt. De aardbeien zijn al zoet! Verdeel de zuivel over de twee glazen.
- Schep de aardbeien om, proef en breng zo nodig nog verder op smaak. Schep de aardbeien op de zuivel en steek op elk glas een aardbei. Garneer met een topje munt. 💕💕💕 Geniet!
- Je zou ook vega zuivel kunnen nemen of mascarpone, slagroom of roomkaas, al dan niet gemengd. Reken per persoon ongeveer 100-125 gram zuivel.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Het ziet er weer heerlijk uit! Ik bewaar dit recept totdat er weer verse Hollandse aardbeien in de winkel liggen of totdat er rijpe aardbeien aan de struikjes in mijn moestuin hangen.
Extra lekker!