gegratineerde groene kool

Gegratineerde groene kool met kummel

Gewoon de in kwarten snijden, sausje met kruiden erop en hup de oven in. Ik ben sowieso dol op eten dat er een beetje ambachtelijk en stoer uit ziet.  Ook deze gegratineerde groene heeft dat stoere, maar is wat lichter dan ons spitskool recept uit ons kookboek Lekker & Koolhydraatarm. Groene , kummel, tomaat en kaas; die smaken combineren altijd uitstekend. Dus eigenlijk ik wist al dat het lekker zou worden. De gegratineerde groene is geweldig sappig en krijgt door de Pecoriono Romano een fijn crunchy laagje. Per kwart bevat deze voedzame kool 6.83 gram koolhydraten. Smullen met een pittige (vega) gehaktbal, worst of een (vega) hamburger zoals wij deden.

Groene kool of savooie kool

Een groene kool kun je gemakkelijk herkennen aan de dichte bol en karakteristieke diep generfde bladeren met gekrulde randen. Groene kool wordt ook wel kapperkool of savooiekool genoemd. Er bestaat ook een lichte (gele) variant, maar die is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. Savooiekool is een erg gezonde groente, vol vitamine C en ijzer. Bewaar de kool niet langer dan een week in de koelkast.

Niet te lang koken

De groene kool hoef je maar kort te koken; 7 – 10 minuten is voldoende. Kook je kool langer dan ontstaan zwavelverbindingen die de kool zwaarder verteerbaar maken en de typische akelige koollucht veroorzaken. Met savooiekool kun je, naast gewoon koken, en er gegratineerde groene kool van maken nog meer leuke dingen doen. In een winterstamppot verwerken of de bladeren vullen zoals in dit recept. Je kunt het zelfs rauw eten, oeh dat lijkt me lekker met ’n yoghurtdressing. Die stamppot en salade zet ik gelijk op onze to cook lijst.

Met maar een paar ingrediënten kun je zoiets lekkers op tafel toveren! In ons 1e kookboek Lekker & makkelijk koolhydraatarm (druk 5, binnen een jaar!) stons ook al een geweldig recept voor Spitskool uit de oven. Die is evengoed bijzonder om te maken.

♥ Zoek meer koolhydraatarme recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

gegratineerde groene kool

Zo maak je Gegratineerde groene kool

Heb je vragen, wil je reageren of een leuke foto showen? Dat kan! Dat vinden wij en anderen namelijk heel leuk & alvast dank! Gebruik het reactieformulier hieronder en vergeet de sterren niet! Of tag ons op Facebookpagina, Instagram of Pinterest, met #KoolhydraatarmRecept!


Gegratineerde groene kool met kummel

gegratineerde groene kool
Door: Anna-Karina van Denderen
Groene kool, kummel, tomaat en kaas; die smaken combineren altijd uitstekend. De gegratineerde groene kool is geweldig sappig en krijgt door de Pecoriono Romano een fijn crunchy laag
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 35 min

Voedingswaarde

Per kwart
calorieën 173.32 kcalkoolhydraten 6.83 geiwitten 9.75 gvetten 10.5 gvezels 6.33 g
Hoeveelheid (aan te passen)4 kwarten

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool en snijd ‘m door het hart in vieren. Op die manier blijven de bladeren bij elkaar. Kook de kwarten 7 minuten in ruim water met wat bouillonpoeder. Laat uitlekken in een vergiet.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
  • Meng de olie met tomatenpuree en peper en zout.
  • Leg de kool met de open kanten naar boven in de ovenschaal en bestrooi met de kummelzaadjes. Verdeel de tomatenolie over de vier stukken en gebruik een kwastje om de kool ermee in te smeren.
  • Rasp er ruim Pecorino over en bak 20 minuten in de oven.
  • Smullen met een pittige (vega) gehaktbal, worst of een (vega) hamburger, zoals wij deden.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel het door!Laat een reactie achter, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept

Onze 3 bestsellende kookboeken!

Klik op de titels, bekijk de inkijkexemplaren en lees er alles over!

Lekker & makkelijk Koolhydraatarm, ISBN 9789082659801
Gewoon Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659818
Verrukkelijk Koolhydraatarm, met 4 weekmenu’s – ISBN 9789082659870

Kookboek bestellen?

Al onze kookboeken worden in eigen beheer uitgegeven via Hans zijn eigen Uitgeverij Boekdelen. Ze zijn gewoon te koop via de reguliere boekhandels in Nederland en België. Steun bij voorkeur je lokale boekhandel! Mochten die het niet op voorraad hebben kunnen ze het altijd (gratis) voor je bestellen. Ook in online winkels kun je onze boeken bestellen. Bestellen kan overal online, bijvoorbeeld via Bazarow.com,  LibrisAKOBookspot of Bruna verzenden is overal gratis! In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage. Onze kookboeken bestellen bij onszelf via Boekdelen.com:

Wil je ons heel direct steunen? Of wil je het boek cadeau geven en/of laten signeren dan kun je het het best bestellen via ons eigen Boekdelen winkeltje.



Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top