Gewoon de kool in kwarten snijden, sausje met kruiden erop en hup de oven in. Ik ben sowieso dol op eten dat er een beetje ambachtelijk en stoer uit ziet. Ook deze gegratineerde groene kool heeft dat stoere, maar is wat lichter dan ons spitskool recept uit ons kookboek Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm. Groene kool, kummel, tomaat en kaas; die smaken combineren altijd uitstekend. Dus eigenlijk ik wist al dat het lekker zou worden. De gegratineerde groene kool is geweldig sappig en krijgt door de Pecoriono Romano een fijn crunchy laagje. Per kwart bevat deze voedzame kool 6.83 gram koolhydraten. Smullen met een pittige (vega) gehaktbal, worst of een (vega) hamburger zoals wij deden.
Groene kool of savooie kool
Een groene kool kun je gemakkelijk herkennen aan de dichte bol en karakteristieke diep generfde bladeren met gekrulde randen. Groene kool wordt ook wel kapperkool of savooiekool genoemd. Er bestaat ook een lichte (gele) variant, maar die is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. Savooiekool is een erg gezonde groente, vol vitamine C en ijzer. Bewaar de kool niet langer dan een week in de koelkast.
Niet te lang koken
De groene kool hoef je maar kort te koken; 7 – 10 minuten is voldoende. Kook je kool langer dan ontstaan zwavelverbindingen die de kool zwaarder verteerbaar maken en de typische akelige koollucht veroorzaken. Met savooiekool kun je, naast gewoon koken, en er gegratineerde groene kool van maken nog meer leuke dingen doen. In een winterstamppot verwerken of de bladeren vullen zoals in dit recept. Je kunt het zelfs rauw eten, oeh dat lijkt me lekker met ’n yoghurtdressing. Die stamppot en salade zet ik gelijk op onze to cook lijst.
Met maar een paar ingrediënten kun je zoiets lekkers op tafel toveren! In ons 1e kookboek Lekker & makkelijk koolhydraatarm (druk 5, binnen een jaar!) stons ook al een geweldig recept voor Spitskool uit de oven. Die is evengoed bijzonder makkelijk om te maken.
Onze koolhydraatarme kookboeken!
Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De kookboeken zijn sinds 20 september 2024 allemaal uitverkocht en worden niet opnieuw in druk genomen.
Verrukkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659870
Gewoon Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659818
Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm
UITVERKOCHT!!!!!
ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?
♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:
Zo maak je Gegratineerde groene kool
Wat vind jij hiervan?
Geef de recepten sterren!
Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram
Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept
Gegratineerde groene kool met kummel
Voedingswaarde
(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)
Ingrediënten
- 1 medium savooie kool, ongeveer 600 g schoon gewogen
- bouillonpoeder
- flinke scheut olijfolie
- 35 g tomatenpuree
- peper en zout
- 2 tl kummel , (ook wel karwij genoemd)
- 75 g kaas , Pecorino romano of andere kaas naar keuze
Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!
Bereiden
- Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool en snijd ‘m door het hart in vieren. Op die manier blijven de bladeren bij elkaar. Kook de kwarten 7 minuten in ruim water met wat bouillonpoeder. Laat uitlekken in een vergiet.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
- Meng de olie met tomatenpuree en peper en zout.
- Leg de kool met de open kanten naar boven in de ovenschaal en bestrooi met de kummelzaadjes. Verdeel de tomatenolie over de vier stukken en gebruik een kwastje om de kool ermee in te smeren.
- Rasp er ruim Pecorino over en bak 20 minuten in de oven.
- Smullen met een pittige (vega) gehaktbal, worst of een (vega) hamburger, zoals wij deden.
© Uitgeverij Boekdelen – KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet
Hallo, ik wil dit recept graag maken maar heb nu de nodige supermarkten en groenteboeren af gelopen en niemand heeft savooikool/groene kool. Is er misschien een alternatief voor deze kool? Ik hoor het graag.
Je kunt ook gewoon chinese kool of eventueel spitskool nemen Kirsten.
Dank je wel. Die zijn wel te krijgen. Ga ik het morgen maken👍
Hoi hoi,
Even een vraagje over het recept 🙂
Bij het eerste ingredient schrijf je
1 M savooie kool 12 khd
Bedoel je dan dat het 12 khd per persoon is?
O en is 1 kwart voor 1 persoon? [Sorry ben niet zo’n kok hihihi]
Alvast bedankt,
Groetjes van Hedwig
de hoeveelheden die achter de ingrediënten staan zijn per gebruikte hoeveelheid. Vervolgens tel ik alle gebruikte ingrediënten op en deel het door het aantal porties of eenheden die ik gebruik in de beschrijving.
Top, dankjewel voor de snelle uitleg. En natuurlijk alle heerlijke recepten van jullie ?
Gisteren gemaakt met verse tomaten, wel door de olie gemengd, met pitjeskaas erbovenop!!
Nog heerlijk een restje over voor vanavond 😛
Lekker! Al bekomen van je courgettebrood? Heb je mijn reactie gezien?
Ik ben er nu op dit moment mee bezig en ik heb een vraag. Gebruik je een klein of een groot blikje tomatenpuree? Een klein blikje is 70 gram, dus de helft is 35 gram. Een groot blikje is 140 gram en dan is de helft 70 gram. Dat maakt nogal wat uit. Daarom werk ik liever met grammen.
Ik koop altijd kleine blikjes dus 35 gram! Ik zal het er even bij zetten.
Ziet er lekker uit (1 van mijn favoriete groente!) Deze ga ik zeker proberen.