Gegratineerde groene kool met kummel 8

gegratineerde groene kool

Met maar een paar ingrediënten kun je zoiets lekkers op tafel toveren! In ons 1e kookboek Lekker & makkelijk koolhydraatarm (druk 5, binnen een jaar!) staat al een geweldig recept voor Spitskool uit de oven. Echt bijzonder makkelijk om te maken. Gewoon de kool in kwarten snijden, sausje met kruiden erop en hup de oven in. Ik ben sowieso dol op eten dat er een beetje ambachtelijk en stoer uit ziet.  Ook deze gegratineerde groene kool heeft dat stoere, maar is wat lichter dan ons spitskool recept. Groene kool, kummel, tomaat en kaas; die smaken combineren altijd uitstekend. Dus eigenlijk ik wist al dat het lekker zou worden. De gegratineerde groene kool is geweldig sappig en krijgt door de Pecoriono Romano een fijn crunchy laagje. Smullen met een pittige (vega) gehaktbal, worst of een (vega) hamburger zoals wij deden.

Groene kool of savooie kool

Een groene kool kun je gemakkelijk herkennen aan de dichte bol en karakteristieke diep generfde bladeren met gekrulde randen. Groene kool wordt ook wel kapperkool of savooiekool genoemd. Er bestaat ook een lichte (gele) variant, maar die is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar.

gegratineerde groene kool

Savooiekool is een erg gezonde groente, vol vitamine C en ijzer. Bewaar de kool niet langer dan een week in de koelkast.
De groene kool hoef je maar kort te koken 7-10 minuten is voldoende. Kook je kool langer dan ontstaan zwavelverbindingen die de kool zwaarder verteerbaar maken en de typische akelige koollucht veroorzaken. Met savooiekool kun je, naast gewoon koken, en er gegratineerde groene kool van maken nog meer leuke dingen doen.  In een winterstamppot verwerken of de bladeren vullen zoals in dit recept. Je kunt het zelfs rauw eten, oeh dat lijkt me lekker met ‘n yoghurtdressing. Die stamppot en salade zet ik gelijk op onze to cook lijst.

Kijk hier voor meer met groene (savooie) kool.

Zo maak je Gegratineerde groene kool

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!


Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek


Gegratineerde groene kool met kummel

gegratineerde groene kool

Door Anna-Karina Geplaatst maart 20, 2018

  • Aantal of hoeveelheid: 4 kwarten
  • Koolhydraten: 4 gr khd per kwart (4 kwarten uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 30 minuten
  • Klaar in: 35 minuten

Groene kool, kummel, tomaat en kaas; die smaken combineren altijd uitstekend. De gegratineerde groene kool is geweldig sappig en krijgt door de Pecoriono Romano een fijn crunchy laagje.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool en snijd 'm door het hart in vieren. Op die manier blijven de bladeren bij elkaar. Kook de kwarten 7 minuten in ruim water met wat bouillonpoeder. Laat uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  3. Meng de olie met tomatenpuree en peper en zout.
  4. Leg de kool met de open kanten naar boven in de ovenschaal en bestrooi met de kummelzaadjes. Verdeel de tomatenpuree over de vier stukken en gebruik een kwastje om de kool ermee in te smeren.
  5. Rasp er ruim Pecorino over en bak 20 minuten in de oven.
  6. Smullen met een pittige (vega) gehaktbal, worst of een (vega) hamburger zoals wij deden.

© KoolhydraatarmRecept.nl
Lees meer over Auteursrecht op internet




Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 gedachten over “Gegratineerde groene kool met kummel