gedroogde tomaatjes

Gedroogde tomaatjes, lekker puur

De smaak van een Italiaanse zomer! Zelf gedroogde tomaatjes maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er heel weinig ingrediënten voor nodig.  Oké, het moet relatief lang in de oven, maar dan heb je wel een behoorlijke hoeveelheid hemelse eigen gedroogde tomaatjes! Net als bij roosteren en grillen van groente, komt de smaak van tomaat op deze manier enorm geconcentreerd naar voren, ik ben er dol op.

Puur eten? Zelf maken!

Tegenwoordig maken steeds meer mensen bepaalde dingen liever zelf en eten minder kant-en-klaar voedsel uit potjes, zakjes en pakjes. Fabrikanten voegen zoveel ingrediënten toe om het product ‘lekker’ te maken dat je niet eens meer weet wat je eigenlijk in je lichaam stopt. Bovendien weet je na verloop van tijd niet eens meer hoe bepaalde dingen nou echt puur natuur smaken.

ovengedroogde tomaatjes - koolhydraatarm-recept-02

Gezellig klusje voor in het weekend, met of zonder hulp van (klein) kinderen, lekker de tijd nemen om een voorraadje crackers te bakken, Italiaanse tomatensaus te maken en/of deze tomaatjes te drogen. Wil je de tomaatjes bewaren? Laat ze helemaal afkoelen en doe ze in een gesteriliseerde glazen pot, giet er zoveel olijfolie bij dat ze helemaal onderstaan. Als je heel schoon materiaal gebruikt zou je ze zo weken tot maanden in de koelkast goed moeten kunnen houden, lees wel even deze waarschuwingen.

Voeg de tomaatjes toe aan je salade, pastasaus, wokgerecht, beleg, een plakje komkommer of … je eet ze gewoon zo op! Jammiejammiejammie…

Zo maak je de gedroogde tomaatjes zelf

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Gedroogde tomaatjes, lekker puur


gedroogde tomaatjes

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst maart 14, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: bakje
  • Koolhydraten: ? (bakje uit recept)
  • Voorbereiding: 5 minuten
  • Kooktijd: 2 uren 0 min
  • Klaar in: 2 uren 5 minuten

De smaak van een Italiaanse zomer! Zelf gedroogde tomaatjes maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er heel weinig ingrediënten …

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden (90 graden hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een bakmat.
    Was de cherrytomaatjes en halveer ze. As je andere tomaten gebruikt, snijd die dan in kleinere partjes. Leg de tomaatjes met de schilkant naar onder op de bakplaat.
  2. Meng de olie met de kruiden (en pers de knoflook erboven uit of gebruik knoflookpoeder). Bestrijk elk stukje tomaat met het oliemengsel, gaat het makkelijkst met een kwastje.
  3. Zet de bakplaat in de oven en laat de tomaatjes minstens 2 uur drogen voor sappige gedroogde tomaatjes. Kijk na een uur even of het niet te hard gaat, anders de temperatuur in het 2e uur verlagen tot 90/80HL graden! Ik vind ze na 2 uur prima, maar als je ze nog droger wilt kan je ze nog langer drogen op een lagere temperatuur. Hmm... een beetje Italiaanse zomer in huis! Eet smakelijk en geniet!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internetBestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Gedroogde tomaatjes, lekker puur”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

282 Shares
Share63
Pin219
Tweet