indiase garnalen met raita

Garnalen met raita en wokgroenten, Indiaas

Deze gruwelijk lekkere knapperige Indiase garnalen met raita en oosterse wokgroenten vormen een geweldig hoofdgerecht of in een kleinere portie een feestelijke lunch. De reuzengarnalen worden eerst gemarineerd en na het bakken nog rijkelijk bestrooid met verse koriander. Samen met die heerlijke knoflook raita een ware smaakexplosie! De wokgroenten erbij heb ik bewust heel neutraal gehouden, alleen een klein scheutje sojasaus is voldoende.

Koriander en garnalen vervangen?

Tja… verse koriander… je houdt ervan, of niet…. Vervang de koriander in dit gerecht gerust door peterselie. De smaak zal anders zijn maar ook lekker, we gaan geen dingen eten die we niet lekker vinden, daar is het leven veel te kort voor! Persoonlijk ben ik dol op verse koriander maar uit onderzoek is gebleken dat sommige mensen een gen hebben dat ervoor zorgt dat zij het naar zeep vinden smaken. Dat vond ik de eerste paar keer ook, ik begreep echt helemaal niet dat anderen over de smaak van verse koriander zo lyrisch konden zijn! Ik heb er wel even over gedaan maar inmiddels zit ik zelf ook in het “korianderliefhebbers kamp”, blijkbaar kan je het leren waarderen.

Wat betreft de garnalen, vervang ze gerust door blokjes tofu, (vega) kip- of biefstukjes als je dat liever eet.

Kant-en-klaar of vers?

De oosterse wokgroenten bij deze Indiase garnalen met raita kan je best kant-en-klaar gesneden kopen voor als je nog sneller wilt genieten van dit heerlijks. Maar…je betaalt meer en het is minder vers en minder gezond, dus waarom zou je? Alleen voor die paar minuten snijwerk? Zelf koop ik nooit of zeer zelden kant-en-klaar- gesneden groenten. Ik ga steeds meer de waarde van verse en goede voeding inzien. Dat is ook de reden dat ik liever zelf de wokgroenten vers uitkies en op het laatste moment met een scherp mes snijd zodat er zo weinig mogelijk voedingsstoffen verloren gaan. Ik kook of bak groenten ook liever niet langer dan beslist noodzakelijk (?). Ik ga steeds meer van pure en knapperige bijna rauwe groenten houden.
Zie voor mijn verhoudingen van deze oosterse wokgroenten het recept onderaan.

indiase garnalen met raita

 

 

Klik voor vergrotingen

Zo maak je Indiase garnalen met raita

Laat je het even weten als je dit gemaakt hebt? Dat kan in de reacties onderaan of op onze Facebookpagina, Twitter en Pinterest. Altijd leuk & alvast dank!

Garnalen met raita en wokgroenten, Indiaas


indiase garnalen met raita

Door Hans en/of Anna-Karina Geplaatst juli 10, 2015

  • Aantal of hoeveelheid: 2 porties
  • Koolhydraten: 6,5 khd pp (2 porties uit recept)
  • Voorbereiding: 15 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Klaar in: 25 minuten

Deze gruwelijk lekkere knapperige Indiase garnalen met raita en wokgroenten vormen een geweldig hoofdgerecht of in een kleinere portie een snelle lunch.

Ingrediënten

Bereiding

  1. KNOFLOOK RAITA MAKEN ca. 4 khd
    Deze raita (yoghurtsaus) kan direct worden gegeten maar het is nóg lekkerder om de smaken even met elkaar te laten 'trouwen' dus minstens een uur in de koelkast komt de smaak zeker ten goede! Als je heel erg van knoflook houdt neem je natuurlijk 2 flinke tenen.
    100 ml Griekse yoghurt
    1-2 teentjes knoflook, geperst
    2 el. verse koriander (of peterselie) fijngehakt
    ong. 1 el. vers citroen- of limoensap, naar smaak
    peper en zout, naar smaak
    druppel zoetstof naar smaak
    Klop yoghurt, knoflook, koriander en sap door elkaar tot je een mooie saus hebt, proef en breng verder op smaak met meer limoensap, p&z en een drupje zoetstof.
  2. GARNALEN MARINEREN
    Goed mengen in een grote kom of plastic zakje: limoensap, knoflook, gember en garam masala, zodat een marinade ontstaat. Schep de garnalen goed door de marinade en laat even op kamertemperatuur marineren. Snijd ondertussen de oosterse wokgroenten.
  3. WOKGROENTEN per 100 gr. ca. 3 khd
    Ik deed -ongeveer- Sjalotje, stukje paprika, 40% pak­soi, 30% spitkool, 30% tau­gé. Bak eerst ui en paprika, dan kool erbij, dan paksoi. Breng op smaak met een klein scheutje sojasaus (type Tamari). Bak dan de garnalen en pas op het laatst de taugé even door de wokgroenten roeren.
  4. GARNALEN BAKKEN
    Roerbak, in een andere pan, de gemarineerde garnalen op redelijk hoog vuur snel gaar in wat olie, zo blijven ze super knapperig en lekker sappig. Of rijg ze aan een spiesje en grill ze. Garnalen zijn snel gaar, ongeveer 1 minuut aan elke kant. Als ze roze en ondoorzichtig zijn, dan zijn ze klaar.
  5. Strooi vlak voor het serveren vers gehakte koriander over de garnalen en druppel er wat extra limoensap over. Serveer de raita en de wokgroenten er apart bij. Ohw, ohw, ohw, dat is weer smullen geblazen!

© Uitgeverij Boekdelen
Lees meer over Auteursrecht op internet



Bestel een van onze kookboeken in alle reguliere boekhandels (NL en België) of online winkels, zoals Libris, AKO, Bruna of Bol.com!

Gewoon Koolhydraatarm (nieuw!) of Lekker & makkelijk Koolhydraatarm

Gewoon-Koolhydraatarm-Kookoek

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Garnalen met raita en wokgroenten, Indiaas”

Ken je onze Facebook pagina al?facebook-koolhydraatarmreceptLike

 

54 Shares
Share45
Pin9
Tweet