Frittata met broccoli en bloemkool

We waren half september (2017) een weekje weg in eigen land. In een prachtig huisje van Staatsbosbeheer tussen Tiel en Nijmegen, Batenburg. Lekker een beetje gefietst langs de Maas, naar het 3 Oeverfestival,  gelezen, series gekeken, bezoek ontvangen en geshopt in verschillende stadjes. We kwamen met behoorlijk wat extra spulletjes thuis en hadden dus aardig wat op te ruimen. Geen zin meer om nog boodschappen te doen maar wel trek in een fatsoenlijke maaltijd. Deze Frittata met broccoli en bloemkool is het geworden, want we hadden veel eitjes op voorraad en nog wat broccoli en bloemkool mee terug genomen van ons vakantie-adresje. Super voedzaam en hartstikke koolhydraatarm! Bevat per portie slechts 2.85 gram koolhydraten. Ook voortreffelijk als ontbijt trouwens…

Advertentie

Frittata met broccoli en bloemkool

Een frittata is goedkoop om te maken en is uitstekend als ontbijt, lunch, borrelhap of diner omdat het zowel koud als (lauw)warm lekker is. Een Italiaanse frittata lijkt wel wat op de Nederlandse boerenomelet, maar dit Italiaanse eiergerecht is dikker en meer gevuld. De bloemkool en broccoli in deze frittata combineren geweldig met de pittige mosterd en de boerenkaas. Ik gebruikte omelet-frittatakruiden (Pit & Pit), bestaande uit paprikavlokken, bieslook en knoflookpoeder, dus ook makkelijk zelf samen te stellen. Zo’n eiergerecht vult enorm maar je kunt er voor kiezen om er een salade bij te serveren als je deze frittata met broccoli een beetje saai mocht vinden. TIPS voor borrelhapje: steek er vormpjes uit of snijd kleine puntjes en garneer met een half tomaatje, garnaal of olijf. Ook makkelijk om de frittata direct op de bakplaat te bakken. Groente even voorgaren, bakplaat goed invetten, boven- en onderwarmte gebruiken.

Kooplust

Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat maar ik ontwikkel altijd een soort kooplust in andere steden. Maakt niet uit of het nu keukenspullen zijn, of een leuk en lekker warm vest voor komende winter. In een andere plaats slaag ik meestal leuker! Op de een of andere manier is alles frisser als je van huis bent of heb ik dan gewoon meer geduld? Als het om kleding shoppen gaat ben ik normaal gesproken namelijk een regelrechte ramp. Ik haat kleding passen…  nee, in zo’n situatie komen mijn sterkste karaktereigenschappen beslist niet naar voren. Bovendien kan ik niet zo ver lopen, dat is ook niet echt motiverend. Mijn oplossing: ik vermijd dat live winkelen het liefst en bestel online, hoera voor internet!! Er blijven vast nog voldoende mensen over die wel shopaholic zijn en de plaatselijke middenstand steunen. En anders ga ik wel een weekje extra met vakantie.

De perfecte Frittata

Maak je liever geen frittata met broccoli of heb je andere groente over? Makkelijk zat, met een frittata kun je alle kanten op. Van eieren, kaas en wat restjes groente tover je binnen no time een andere voedzame frittata op tafel. Houd de tips hieronder aan:

  • Gebruik voldoende verse eieren. Reken voor een frittata op zo’n drie à vier eieren voor twee personen. Afhankelijk van de overige ingrediënten
  • Gebruik volvette zuivel. Doe room of crème fraîche door de eieren, gebruik mozzarella of Parmezaan erin of neem eens Griekse yoghurt of zure room erop als topping.
  • De verhouding ei en room voor een frittata: per ei gebruik je zo’n 10 ml room. Ook afhankelijk van hoe nat de andere ingrediënten zijn.
  • Een frittata moet redelijk dik zijn, dus neem niet een té grote vorm, dan krijg je een gebakken ei.
  • Gebruik een vorm die niet aanbakt. Ideaal is een koeken- of paellapan die ook in de oven kan. Je maakt een frittata liefst eerst op een fornuis en bakt ‘m daarna af in de oven. Heb je geen ovenbestendige (koeken- of paella-)pan? Dan kun je óf te frittata omdraaien en  aan twee kanten bakken in een gewone koekenpan. Óf de frittata in een taartvorm in de oven garen.
  • Let op de gaartijd van de verschillende ingrediënten. Je kunt diverse groenten en/of vlees in je frittata verwerken, maar bloemkool heeft nu eenmaal een andere gaartijd dan ui of tuinerwtjes. Dus denk even goed na of de groente voorgekookt of alleen even meegebakken (ui) hoeft te worden. De gaartijd kun je ook beïnvloeden door de stukjes groter of kleiner te maken. In het algemeen is de kooktijd van een frittata in totaal niet langer dan 15-25 minuten op 170 graden (ook afhankelijk van de dikte).
  • Breng de frittata goed op smaak. Ei heeft de neiging om veel smaak op te nemen en kan weleens wat ‘laf’ smaken. Houd daar rekening mee en breng het eimengsel vooraf al flink op smaak met zout, peper en kruiden die passen bij je ingrediënten.

Onze koolhydraatarme kookboeken!

Onze (papieren) kookboeken zijn heuse bestsellers te noemen! De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn overal te koop of te bestellen voor €23,50. Of koop er een online bij Libris Bookspot of Bruna. In België zijn de boeken te koop via o.a. de Standaard Boekhandels. Natuurlijk staan de boeken ook bij Bol.com in de etalage.

Draag je ons een warm hart toe en wil je ons heel direct steunen? Of wil je een boek cadeau geven of laten signeren dan kun je het het best bestellen via onze eigen Boekdelenwinkel:

Verrukkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659870
laatste exemplaren!

Gewoon Koolhydraatarm

ISBN 9789082659818

Lekker & Makkelijk Koolhydraatarm

ISBN 9789082659801
Kookboek van het jaar 2021
laatste exemplaren!



Nog zo’n lekker koolhydraatarm recept?

♥ Zoek meer koolhydraatarme & keto recepten met onze receptenzoeker, ons jaararchief of bekijk deze suggesties:

frittata met broccoli en bloemkool
frittata met broccoli en bloemkool

Zo maak je frittata met broccoli en bloemkool

Wat vind jij hiervan?

Geef de recepten sterren!

Heb je vragen over het koolhydraatarm dieet of keto leefstijl? Stuur een e-mail of ga naar onze Facebookpagina, Pinterest of Instagram

Een leuke foto showen? Tag ons op de socials met #KoolhydraatarmRecept


Frittata met broccoli en bloemkool

De bloemkool en broccoli in deze frittata combineren geweldig met de pittige mosterd, boerenkaas en omelet-frittatakruiden (Pit & Pit). helemaal oké, niks meer aan doen!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ook gebruikt

  • Ovenbestendige pan

Voedingswaarde

Per portie
kcal 433.65 koolhydraten 2.85 geiwitten 27.15 gvetten 34.55 gvezels 3.15 g
Hoeveelheid (aan te passen)2 porties

(testfunctie, werkt nog niet op alle apparaten/browsers)

Ingrediënten

Klik op de ingrediënten voor info over voedingswaarden, vervangtips en/of verkooppunten. HANDIG!

Bereiden
 

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 170 °C (als je een ovenbestendige pan gebruikt).
  • Snijd de broccoli en bloemkool in plakjes. Kook die in 2-4 minuten beetgaar. Giet af en stoom ze droog in de pan.
  • Mix de eieren met mosters, crème fraîche, paprikapoeder en frittata-kruiden in een ruime kom. Roer driekwart van de geraspte kaas er door. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak in een (ovenbestendige) pan de uitgelekte roosjes aan in wat olie. Giet het eimengsel erover en verdeel de groente gelijkmatig over de pan. Bak het geheel vijf minuten op middelhoog vuur.
  • Strooi de rest van de kaas over de frittata en zet de pan nog 8-10 minuten in de oven. Of langer tot het ei is gestold. Hangt vooral af van de dikte van je frittata!
  • Laat even rusten voor je hem serveert. Lekker met een pittige rucola salade. Eet smakelijk!
  • Frittata is koud ook prima te eten, misschien zelfs de volgende dag nog wel lekkerder!

Geen ovenbestendige pan? Dan op het fornuis!

  • Heb je geen oven of ovenbestendige pan? Gaar dan de laatste 8-10 minuten met een deksel op het fornuis op zeer laag vuur.

© Uitgeverij Boekdelen KoolhydraatarmRecept.nl Alle rechten voorbehouden. Teksten en recepten van blogs en/of afbeeldingen mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen. Lees meer over Auteursrecht op internet

Heeft het gesmaakt? Vertel!Stuur ons een e-mail, of tag ons op de socials met #koolhydraatarmrecept



16 gedachten over “Frittata met broccoli en bloemkool”

  1. Wat een heerlijk voedzame maaltijd. En supersnel klaar. Ik heb er nog wat krokant gebakken coppa Di parma op gedaan voordat het pannetje de oven inging. Wij hebben ervan genoten. Komt zeker nog een keer op tafel!

  2. Karina

    Vrijdagavond de Fritatta gemaakt. Ik had nogal wat groenten over en ik vind het zo handig dat hij bij mij in de oven gaat en in die tijd kan ik wat anders doen. Opruimen en zo. Salade maken. Tegen de tijd dat we gaan eten is alles opgeruimd en kan de oven uit en is mijn frittata klaar. Toppie. Dan begint mijn weekend.
    Groetjes Corry

  3. Hoi Anna-Karina,’
    Vanmiddag geluncht met deze heerlijk frittata.
    Dank je wel. Die blijft er absoluut in.

  4. Ik heb geen pan die in de oven past, zou ik het ook in een taartblik kunnen bakken in de oven? of kan ik het dan beter afbakken in de pan?
    Gr. Iris

  5. Agnes van de Vrugt

    Een heerlijke frittata. Ik maakte m al 2x. Ben dol op frittata’s. Ik maakte ze, voordat ik ging lijnen, ook altijd al in diverse variaties.
    Dat was weer smullen Anna-Karina.

  6. Dag Anna-Karina,

    Op dit moment ben ik voorbereidingen aan het treffen voor de frittata.
    Alleen weet ik niet hoe ik het blikje Pimenton open moet maken!!!!< hetzelfde blikje als op de site)
    Er zit een rondje in het deksel waarvan je denkt dat dat open moet maar ik snap niet hoe!!
    Toch een blikopener? Maar hoe sluit je het blikje dan weer af.?
    Kun jij de oplossing geven?
    Hanny Gijsel

    1. Ha Anna -Karina,
      Het is inderdaad gelukt. Met een kleine schroevendraaier kon ik het dopje openwippen.
      Dank je wel

  7. We vonden het heel lekker, alleen wisten we niet hoeveel calorieën er in zaten en dat zouden we graag willen weten

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven